Επίσκεψη στη Φωκίδα

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συνδυάσουμε την επίσκεψή μας στον Νομό Φωκίδας με την καταγραφή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, που υλοποιούν το κυβερνητικό Πρόγραμμα και πραγματώνουν τις δεσμεύσεις που κατά καιρούς, για την περιοχή αυτή έχει πάρει ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής.

Θέλω πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τον εκλεκτό και αγαπητό συνάδελφο στο Κοινοβούλιο, τον Γιάννη Μπούγα, για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε  κάθε φορά όταν έρχεται διεκδικητικά να θέσει τα ζητήματα του νομού αλλά και να μας ενημερώσει για την πορεία όλων των έργων, τα οποία έχουν ξεκινήσει.
Επίσης, τον αγαπητό φίλο, Νομάρχη, ο οποίος συνεργάζεται συστηματικά μαζί μας για την υλοποίηση του 5ετούς του Προγράμματος και κυρίως για τα έργα αυτά, που έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση, είτε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, είτε απ’ την περιφέρεια.   Τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, ο οποίος συμπληρώνει την προσπάθειά μας με την αποτελεσματική διαχείριση των κονδυλίων του Γ’ Κ.Π.Σ. και τον ορθολογιστικό και συμπληρωματικό προγραμματισμό του Δ’ Κ.Π.Σ., για το οποίο διασφαλίσαμε τουλάχιστον διπλάσιο ποσό για την Στερεά Ελλάδα -συνολικά 77,14 εκατομμύρια ευρώ- σε σχέση με το Γ’ Κ.Π.Σ., κεφάλαιο, το οποίο θα διατεθεί και στην Φωκίδα για τα ζητήματα της εκπαιδευτικής ανάπτυξης.

Ο Νομός Φωκίδας φιλοξενεί στις δομές εκπαίδευσής του περίπου 4.000 μαθητές σε 85 σχολικές μονάδες διαφόρων τύπων και βαθμίδων, στις οποίες υπηρετούν 221 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και 396 εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Πρόγραμμα με το οποίο ξεκινήσαμε στο Νομό Φωκίδας είναι συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά σε 21 έργα που ολοκληρώθηκαν, ολοκληρώνονται ή θα παραδοθούν το επόμενο διάστημα.
Θα πω ορισμένα έργα που θεωρώ σημαντικά και τα οποία έρχονται να προστεθούν σε αυτό το πρόγραμμα των έργων που περατώνονται ή παραδόθηκαν από το 2004 μέχρι σήμερα.

Ένα σημαντικό έργο κατά την γνώμη μου, είναι αυτό που αφορά τη στήριξη και την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γνωρίζουμε όλοι ότι το ΤΕΙ της περιοχής αντιμετώπισε για ένα διάστημα σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης, διότι δεν προσέλκυε φοιτητές. Μετά από συνεργασία που είχαμε, επιτύχαμε να επαναπροσανατολίσουμε θεματικά το ΤΕΙ και φέτος είναι η πρώτη χρονιά που λειτουργεί επιτυχώς με 260 σπουδαστές, και με σημαντική προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης.

Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε όλη την Ελλάδα το ΤΕΙ Φωκίδας, ως παράδειγμα προς μίμηση, για να μπορέσουν να το ακολουθήσουν και άλλες περιοχές που αντιμετώπισαν τέτοιου είδους προβλήματα, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα της εκπαιδευτικής υπηρεσίας που παρέχεται σε επίπεδο Ανώτατης εκπαίδευσης.
Μετά από την σημερινή συζήτηση και την εισήγηση και του συναδέλφου μου Βουλευτή, δεσμευτήκαμε ότι θα μπορούσαμε ως Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, να συγχρηματοδοτήσουμε ένα διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το οποίο θα έχει συναφές επιστημονικό αντικείμενο με αυτό που παρέχει το τοπικό ΤΕΙ, και το οποίο δεν θ’ απευθυνθεί μόνο σε φοιτητές και σπουδαστές απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και σε φοιτητές και σπουδαστές απ’ το εξωτερικό, εφόσον μπορεί να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο από το τοπικό επιστημονικό δυναμικό.

Είμαστε έτοιμοι, εφόσον το τοπικό ίδρυμα μας κάνει τέτοια πρόταση ν’ ανταποκριθούμε, και αυτό νομίζω ότι θα είναι ισοδύναμο και ίσως και πιο δυναμικό ως επιλογή, από την λειτουργία ενός νέου Τμήματος, διότι θα προσελκύσει, όπως είπα, φοιτητές και σπουδαστές που θα εκπαιδευτούν σε μεταπτυχιακό επίπεδο μέσω αυτού του Προγράμματος που θα τρέξει κυρίως το τοπικό ΤΕΙ ή άλλο συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο, ώστε να μπορούν τα στελέχη που το υπηρετούν ή οι φοιτητές, να είναι αξιοποιήσιμοι και από την τοπική κοινωνία, αφού το αντικείμενό τους θα σχετίζεται με την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της περιοχής.

Αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα που αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση. Παράλληλα, μερικά νέα έργα τα οποία δεσμευθήκαμε ότι θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στο Πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορούν την Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση.

Μετά την αγορά διαθέσιμου οικοπέδου με την σύμπραξη της Νομαρχιακής και της Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Άμφισσα, θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε μέσα από το Δ’ Κ.Π.Σ., με την βοήθεια και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, την κατασκευή δύο νέων κτιρίων, ενός Ειδικού Δημοτικού και ενός Ειδικού Εργαστηρίου, που θα εξυπηρετήσουν τα άτομα με αναπηρία και θα εκσυγχρονίσουν τα υφιστάμενα Ειδικά Σχολεία της περιοχή. Περιμένουμε τη σύνταξη του Προϋπολογισμού και θα παρακολουθήσουμε το έργο από κοντά.

Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του Δήμου Δελφών για την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, την κατασκευή ελαφράς αίθουσας στον Δήμο Άμφισσας, την χρηματοδότηση για την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και γυμναστηρίου στο Λιδωρίκι, την κατασκευή σχολικής βιβλιοθήκης στο Δήμο  Τολοφώνος, στην Ερατεινή.

Την αναβάθμιση του υφιστάμενου κλειστού Γυμναστηρίου στον Δήμο Γραβιάς, την προσθήκη αιθουσών, μετά από προγραμματική συμφωνία του Ο.Σ.Κ. με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στην Δεσφίνα και επίσης την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του επαγγελματικού Λυκείου της Άμφισσας, με χρηματοδότηση 250.000 ευρώ.
Τονίσαμε ότι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τον Δήμο Ιτέας με 200.000 ευρώ, για την αποπεράτωση εργασιών σε σχολικά κτίρια τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, και ενημερώσαμε ότι πρέπει να τακτοποιηθεί το θέμα του οικοπέδου εκεί, για να ολοκληρωθεί μέσω των Σ.Δ.Ι.Τ. και το κλειστό γυμναστήριο, το οποίο έχει προγραμματισθεί.
Επειδή πολλοί έθεσαν το ζήτημα της συντήρησης των παλαιών κτιρίων, παρ’ ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά του Υπουργείου Εσωτερικών, από τις οικονομίες που προέκυψαν μετά από πολύ αυστηρή διαχείριση των εθνικών κονδυλίων, θα προχωρήσουμε σε προγραμματική συμφωνία ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ με την Νομαρχία Φωκίδας και αυτή θ’ αποφασίσει πώς θα κατανείμει με βάση τις προτεραιότητες της τα σχετικά κονδύλια στους Δήμους, καλύπτοντας πραγματικές τους ανάγκες.

Ετέθη για πρώτη φορά το ζήτημα της δημιουργίας Μουσικού Σχολείου στην περιοχή. Συμφωνήσαμε ν’ αντιμετωπίσουμε θετικά το θέμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αντίστοιχη ζήτηση από μαθητές και θα μπορέσει να στεγαστεί σε υφιστάμενη δομή, διότι αυτό μας επιτρέπει ο Προϋπολογισμός μας. Πάντως βλέπουμε θετικά το ζήτημα και εφόσον επιμείνει η τοπική κοινωνία και υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον, είναι βέβαιον ότι θα μπορέσουμε ν’ ανταποκριθούμε.

Εκείνο το οποίο νοιώθω την ανάγκη να υπογραμμίσω, είναι ότι έχει σημειωθεί σημαντική εξέλιξη στις δομές της Δια Βίου μάθησης στον Νομό και γι’ αυτό άλλωστε προχωρούμε και στην ανάπλαση του κτιρίου στο κέντρο της πόλης, που θα φιλοξενήσει όλες τις δομές της δια βίου μάθησης, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Αυτό το ιστορικό πετρόκτιστο κτίριο που στέγαζε παλαιότερα το Γηροκομείο, θα μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Σε ότι αφορά στους πολίτες που εκπαιδεύτηκαν στις δομές της Δια Βίου μάθησης στον Νομό, ενώ την περίοδο 2000-2004 ήταν περίπου 2.000, την περίοδο 2004-2008 ήταν περίπου 5.000 και κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά η ελληνική πολιτεία μπορεί να διαθέσει συνολικά 2.880 θέσεις εκπαίδευσης για όλες τις δομές της δια βίου μάθησης στο νομό.

Θεωρώ ότι με το Πρόγραμμα που βρίσκεται σ’ εξέλιξη θα μπορέσουμε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να δώσουμε στον Νομό Φωκίδας αυτά που στερήθηκε επί 20 χρόνια.

Είναι πολλά έργα σε λίγο χρόνο, που με συνέπεια και στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, παρέχονται και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης και βεβαίως με την σκέψη ότι έτσι βοηθούμε όχι μόνο τη νέα γενιά του Νομού, αλλά και την τοπική ανάπτυξη μέσα από την προσέλκυση εδώ ή δια του σχολικού τουρισμού στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που μ’ επιτυχία λειτουργούμε, όπου φέτος ήρθαν περίπου 3.100 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα και θα συνεχίσουν να έρχονται, και βεβαίως μέσα από την πλήρη ανάπτυξη του ΤΕΙ και του Προγράμματος διεθνών μεταπτυχιακών σπουδών, που θα δώσει την δυνατότητα στην περιοχή να φιλοξενήσει και σπουδαστικό και φοιτητικός δυναμικό, που είναι απαραίτητο για την τόνωση της οικονομίας, της ανάπτυξης αλλά και την σωστή αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

Θέλω να ευχαριστήσω για την συνεργασία όλους τους φορείς και να πω ότι είμαστε ανοιχτοί σε κάθε τι που θα προκύψει, και θα σπεύσουμε για να διευκολύνουμε, να επιταχύνουμε και να επιτύχουμε τους στόχους που συναποφασίσαμε.


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.