Ελλείψεις προσωπικού και τεράστια προβλήματα στο σωφρονιστικό κατάστημα της Κομοτηνής

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Ν Δ
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ:
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

 

ΘΕΜΑ: «Ελλείψεις προσωπικού και τεράστια προβλήματα στο σωφρονιστικό κατάστημα της Κομοτηνής»

Οι εργαζόμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας αποτελούν έναν από τους πλέον δοκιμαζόμενους οικονομικά κλάδους, οι οποίοι καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους. Επιπλέον, η πρόσφατη εξαίρεσή τους από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας αλλά και η καθυστέρηση στην καταβολή και ο περιορισμός των αμοιβών υπερωριακής απασχόλησης και νυχτερινών, σε μία υπηρεσία μάλιστα που εκ των πραγμάτων λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, έχει οδηγήσει τους εργαζομένους σε απόγνωση.
Εκτός όμως από τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, η οποία φτάνει το 50%, τραγική είναι κατάσταση και σε ό,τι αφορά την στελέχωση των Σωφρονιστικών Καταστημάτων καθώς και την υπερπληθώρα κρατουμένων, η οποία αγγίζει το 400%.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης, η οποία περιγράφεται σε σχετικό υπόμνημα (απ. 17-1-01/02/2012) που έστειλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο Σύλλογος Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής, είναι το Κ.Κ. Κομοτηνής, όπου δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί μέχρι 90 κρατούμενους ενώ σήμερα έχει 350! Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι σε θαλάμους των 8 ατόμων να συμβιώνουν 35 άτομα καθώς επίσης να τοποθετούνται κρατούμενοι σε πειθαρχεία και αναρρωτήρια, αφού δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι χώροι. Λόγω της κατάσταση που επικρατεί, συμβαίνει πολλές φορές κρατούμενοι να κοιμούνται στο πάτωμα ή δύο μαζί στο ίδιο κρεβάτι. Πέραν τούτου, το ιατρείο των φυλακών διαθέτει έναν παθολόγο και 3 νοσηλευτές για 350 κρατούμενους τη στιγμή μάλιστα που το ιατρείο λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο. Επιπλέον, μεγάλα είναι τα προβλήματα συντήρησης των τεχνολογικών μέσων. Για παράδειγμα, οι 19 κάμερες των Κ.Κ. Κομοτηνής εποπτεύονται με ένα μόνο μόνιτορ ενώ η θέρμανση είναι υποτυπώδης.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων αλλά και τους κινδύνους για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν, εκτός από τις μειώσεις κατά 50% στο εισόδημά τους, σοβαρότατα προβλήματα, που καθιστούν αδύνατο το έργο τους.
Για το λόγο αυτό,

 
Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι
Ο κος Υπουργός

1. Πώς προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αποτελεσματικής λειτουργίας του Σωφρονιστικό Καταστήματος Κομοτηνής, στο οποίο φιλοξενούνται καθ’ υπέρβαση, αντί για 90, 350 άτομα, κάτω από απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες;
2. Προτίθεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, ώστε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να μπορούν να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στο έργο τους;
3. Τι ενέργειες έχει κάνει τα τελευταία δυόμιση χρόνια το Υπουργείο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή; Ποια ήταν τα αποτελέσματα των ενεργειών του;

Αθήνα, 08/ 02 /2012

Ο ερωτών Βουλευτής

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.