Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη και της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Παγκοσμίων Αγώνων SPECIAL OLYMPICS – ΑΘΗΝΑ 2011

Δηλώσεις  μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα πρώτα από όλα να καλωσορίσω την Ελληνίδα επικεφαλής και όλη τη Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή των Παγκοσμίων Αγώνων SPECIAL OLYMPICS – ΑΘΗΝΑ 2011.
Όπως γνωρίζετε η χώρα μας, μετά τους επιτυχείς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, διεκδίκησε και πέτυχε να διασφαλίσει στην Αθήνα τη διοργάνωση των Special Olympics για το 2011, κάτι που νομίζω ότι αποτελεί συνέχεια της συστηματικής προσπάθειας που κάνει η ελληνική Πολιτεία για να αναδείξει τα ολυμπιακά ιδεώδη σε όλες τις πτυχές τους.

Οι Special Olympics εκτιμώ ότι μας δίνουν μια ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία για το ζήτημα της νοητικής αναπηρίας και παράλληλα να στείλουμε και το σωστό αξιακό μήνυμα προς τη Διεθνή Κοινότητα.

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αποδεικνύοντας εμπράκτως την ευαισθησία της ελληνικής Πολιτείας και της ελληνικής κυβέρνησης, και προωθώντας τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, πριν μερικούς μήνες, όπως γνωρίζετε, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει ένα νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, το οποίο πια είναι νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με αυτό το Νόμο δίνονται ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και δουλειά σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως μορφής αναπηρίας. Δεν προωθούμε το κατηγορικό μοντέλο, αλλά μέσα στην ελληνική εκπαίδευση προωθούμε το ενταξιακό μοντέλο. Χτίζουμε πάνω στο κάθε νέο παιδί τις πραγματικές του δυνατότητες, αντιμετωπίζοντας το σαν ένα παιδί προικισμένο από τη φύση, παρά τους περιορισμούς που μπορεί να έχει, οι οποίοι είναι μια απλώς μία φυσιολογική προέκταση του εαυτού του.

Όλη μας η φροντίδα είναι το εντάξουμε στο γενικό εκπαιδευτικό σύστημα, και φροντίζουμε να το κάνουμε.
Όπου αυτό δεν είναι δυνατό από τη φύση των περιορισμών του, φροντίζουμε να διασφαλίζουμε στην πράξη όλες τις απαιτούμενες ευκαιρίες για να μπορέσει στην υπόλοιπη ζωή του να λειτουργήσει σαν ενεργό μέλος μιας ανοιχτής και σύγχρονης κοινωνίας.

Η ευκαιρία που μας δίνεται μέσα από τη διοργάνωση των Special Olympics στην Αθήνα είναι να περάσουμε αυτή την ανθρώπινη ευαισθησία και αυτή τη σύγχρονη φιλοσοφία, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και να την εκπέμψουμε ως μήνυμα και προς τη Διεθνή Κοινότητα μαζί με τις Οργανωτικές Επιτροπές, την ελληνική και τη διεθνή, οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια έχουν αφοσιωθεί σε αυτό το έργο.

Έτσι, λοιπόν, σήμερα υπογράφουμε μια προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω της Γραμματείας Νέας Γενιάς, και της Οργανωτικής Επιτροπής του «ΑΘΗΝΑ 2011»,  κατά την οποία εμείς θα αναλάβουμε ως επισπεύδων φορέας και φυσικά ως βοηθητικός μηχανισμός σημαντικά έργα για τη διοργάνωση των Special Olympics στην Αθήνα το 2011.

Ο στόχος που ανακύπτει μέσα από το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας είναι να προσελκύσουμε νέους αθλητές και εθελοντές σε αυτή την προσπάθεια, να προσφέρουμε τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα για τη φιλοξενία των αθλητών και επίσης μέσα από τη Γενική Γραμματεία της Νέας Γενιάς, συνεργαζόμενοι με την Οργανωτική Επιτροπή, να συμβάλουμε στο σχεδιασμό του θεματικού περιεχομένου της Παγκόσμιας Συνόδου Νεολαίας στη χώρα μας.

Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, τα εκλεγμένα δηλαδή όργανα της ελληνικής νεολαίας σε όλους σχεδόν τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μας, είναι ήδη ενεργά πάνω σε αυτό το ζήτημα μέσα από το πρόγραμμα «Πόλις Αμφιτρύων», ένα πρόγραμμα φιλοξενίας νέων παιδιών, που θα έρθουν από άλλες χώρες, και εθελοντικής συμμετοχής στη διοργάνωση και την υποστήριξη των αγώνων.

Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή και επαυξάνουμε τη δεδομένη κοινωνική ευαισθησία, προάγουμε τα αισθήματα ανθρωπισμού, που διέπουν τους Έλληνες, την ελληνική κοινωνία και κυρίως τη νέα γενιά της Ελλάδος και στέλνουμε και τα  αντίστοιχα μηνύματα ολυμπιακών αξιών προς τη Διεθνή Κοινότητα.

Είμαστε στο πλευρό σας με όλο το μηχανισμό του Υπουργείου Παιδείας και βεβαίως με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, της νέας γενιάς που θα είναι και ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτής της προσπάθειας για να συμβάλουμε στη διοργάνωση άψογων αγώνων, οι οποίοι θα δημιουργήσουν ένα προηγούμενο εξίσου θετικό με αυτό που δημιούργησαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

 Σας ευχαριστούμε για την προτεινόμενη συνεργασία και δεσμευόμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.


ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, εμείς πρέπει να σας ευχαριστήσουμε για τα όσα ενθαρρυντικά μας είπατε σήμερα. Να ευχαριστήσουμε τους Υφυπουργούς, τον κ. Λυκουρέντζο, τον κ. Ταλιαδούρο και τους 2 Γενικούς Γραμματείς που ήδη έχουν αρχίσει να «τρέχουν» το πρόγραμμα. Πριν υπογράψετε εσείς το μνημόνιο εμείς έχουμε καταφέρει ήδη πάρα - πάρα πολλά πράγματα.

Κύριε Πλατή, κύριε Σκλιά σας ευχαριστούμε ειλικρινά πάρα πολύ. Και να ευχαριστήσουμε επίσης και όλους σας τους συνεργάτες που είναι πάντα στο πλευρό μας.

Σχεδόν με καλύψατε σε όλα τα θέματα. Οι δικοί μας οι Αγώνες έχουν μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία από τους Ολυμπιακούς. Εμείς δεν επιδιώκουμε το παγκόσμιο ρεκόρ. Εμείς επιδιώκουμε ρεκόρ σε άλλους τομείς.

Επιδιώκουμε ρεκόρ στον τομέα της ευαισθητοποίησης, επιδιώκουμε ρεκόρ στην αλλαγή της νοοτροπίας και των χαρακτήρων των ανθρώπων, επιδιώκουμε ρεκόρ στο να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον αντάξιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπου όλοι θα ζούμε μαζί, με σεβασμό στη διαφορετικότητα του καθενός.

Για να περάσουμε, όμως, όλες αυτές τις αλλαγές δεν θα μπορούσαμε παρά να χρησιμοποιήσουμε το Υπουργείο Παιδείας και τα σχολεία, γιατί η αλλαγή της νοοτροπίας μπορεί μόνο να επέλθει εάν τα παιδιά από μικρά ενημερωθούν και μάθουν να ζουν μαζί με αυτό που λέμε διαφορετικό.

Τότε θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πετύχει τον στόχο μας, όταν αυτά τα παιδιά που βρίσκονται σήμερα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, το 2011 έρθουν κοντά μας και γίνουν εθελοντές στους Αγώνες Special Olympics συμπαρασύροντας και τους ενήλικες να δηλώσουν την πρόθεση τους να προσφέρουν και αυτοί τις εθελοντικές τους υπηρεσίες.

Τα Τοπικά Συμβούλια Νεολαίας κ. Σκλιά ήδη έχουν ξεσηκωθεί και δεν ξέρουμε σε ποιες αιτήσεις να ανταποκριθούμε. Τα Τοπικά Συμβούλια θέλουν να φιλοξενήσουν αθλητές στις πόλεις όπου δραστηριοποιούνται.

Αυτό για μάς είναι κάτι πολύ σημαντικό και μια από τις προτεραιότητες που έχει θέση ο Πρόεδρος των Special Olympics International Dr. Timothy Shriver, ο οποίος φτάνει αύριο το πρωί και ξεκινάει την επίσημη επίσκεψη του με την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα έχει τη χαρά να συναντηθεί μαζί σας καθώς και με άλλα μέλη της κυβέρνησης .

Ο κ. Shriver και η μητέρα του η Γιούνις Κένεντι, η αδελφή του Τζον Κένεντι, ιδρύτρια των Special Olympics, δίνουν έμφαση στην εμπλοκή της νεολαίας σε όλο αυτό το δημιούργημα. Γιατί, τι νόημα έχει να φτιάχνουμε υποδομές για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και να είναι μόνα τους και υποδομές για τα άλλα παιδιά και να είναι και εκείνα μόνα;

Θέλουμε να τα βάλουμε να συνυπάρξουν αν όχι πάντα στην ίδια αίθουσα διδασκαλίας, σε διπλανές αίθουσες, αλλά στο διάλειμμα, τα παιδιά να μπορούν να βρίσκονται και να αγωνίζονται και να παίζουν μαζί.

Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ από τα βάθη της καρδιάς μας γιατί αυτό το πρόγραμμα με το Υπουργείο Παιδείας είναι αυτό πρέπει θα αλλάξει τις νοοτροπίες και θα μπορέσουμε να φέρουμε την αλλαγή όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές χώρες.


Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ και θέλω να υπογραμμίσω ότι σήμερα είναι μαζί μας και ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος θα συμβάλει ουσιαστικά στο να εισαχθούν αυτού του είδους τα μαθήματα μέσα στα σχολεία.

Παράλληλα, θέλω να πω ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε., η οποία με κρατικές δαπάνες αγόρασε και διανέμει 4.000 ειδικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για παιδιά με προβλήματα αυτισμού, νοητικές αναπηρίες κ.τ.λ., τους όποίους διανέμει στα σπίτια των παιδιών και εκπαιδεύει γονείς και παιδιά, προκειμένου τα ανάπηρα παιδιά να μην αποκόπτονται από το κεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα.

ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ : Συγχαρητήρια, τι άλλο να πούμε εμείς.


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.