ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ( Δ. Νασόπουλος)

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ
του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη
Βουλευτή Ροδόπης, ΝΔ
Έχει προταθεί για πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης

Το Ελληνικό Σύνταγμα είναι «Ανοιχτό» για να προσαρμόζεται εύκολα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις αλλά και «Αυστηρό», προκειμένου να δημιουργεί τις ισχυρότερες δυνατές συναινέσεις και τις πιο ανθεκτικές διαχρονικά συνθέσεις διαφορετικών ιδεολογικοπολιτικών αντιλήψεων.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος γι’ αυτούς τους λόγους δεν περατώνεται σε μία Κοινοβουλευτική Περίοδο αλλά σε δύο, κάνοντας διάκριση ανάμεσα σε «Πρόαναθεωρητική» και «Αναθεωρητική» Βουλή.
Αν η Προαναθεωρητική Βουλή μπορούσε να δεσμεύσει στον προσανατολισμό ή το περιεχόμενο των διατάξεων του κάθε αναθεωρητέου άρθρου την Αναθεωρητική Βουλή, δεν θα συνέτρεχε λόγος να μεσολαβήσουν εκλογές που θα δημιουργήσουν μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία βεβαίως και λαμβάνει υπόψιν της τη βούληση του λαού που πρόσφατα εκφράστηκε.
Συνεπώς η Προαναθεωρητική Βουλή είναι σαφές ότι περιορίζεται σε δύο καθήκοντα: α) Να αποφασίσει την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας και β) Να αποφασίσει τα υπό αναθεώρηση άρθρα με 151 ή 180 ψήφους, καλώντας παράλληλα τα κόμματα και τους Βουλευτές να καταθέσουν τις καταρχήν προτάσεις τους, ώστε να τις γνωρίζουν οι πολίτες πριν αποφασίσουν στην κάλπη των Βουλευτικών Εκλογών, από τις οποίες θα διαμορφωθεί η σύνθεση της νέας Αναθεωρητικής Βουλής και άρα ο νέος συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων.
Την άποψη αυτή ότι η «φρέσκια» Βουλή αποφασίζει για το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων που καθόρισε η Προαναθεωρητική Βουλή, την αποδέχεται η συνταγματική θεωρία, την υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των διακεκριμένων συνταγματολόγων από την εποχή του Σαρίπολου μέχρι σήμερα και την έχει ήδη εδραιώσει η Συνταγματική παράδοση της Χώρας μας.
Κάθε διαφορετική προσέγγιση που θέλει την πλειοψηφία του παρελθόντος να δεσμεύει και να καθοδηγεί την βούληση της πλειοψηφίας του παρόντος και του μέλλοντος, πρώτον δεν υπακούει σε καμία θεσμική λογική, δεύτερον δημιουργεί απίστευτες αγκυλώσεις στον εκάστοτε συνταγματικό νομοθέτη δυσκολεύοντας τον ακόμη περισσότερο να προσαρμόζεται στις σύγχρονες και γρήγορα μεταλλασσόμενες εξελίξεις και τρίτον υιοθετεί μια λογική μικροκομματικής σκοπιμότητας που μας απομακρύνει από την αντίληψη, ότι κατά την αναθεωρητική διαδικασία τα πολιτικά κόμματα εκπαιδεύονται ή πρέπει να εκπαιδεύονται για να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο, όχι στις επόμενες εκλογές, αλλά στις επόμενες γενιές.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
17 Φεβρουάριος 2020 - 11:40πμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης
17 Φεβρουάριος 2020 - 11:18πμ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
16 Φεβρουάριος 2020 - 10:43πμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16.02.2020

«Ζήτησα η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή της Frontex που θα προσλάβει ιο.οοο στελέχη να τα εκπαιδεύσει στις Σχολές Αστυνομίας της Θράκης».
14 Φεβρουάριος 2020 - 8:39μμ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΥΛΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Συνάντηση εργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας - Βόρειας Θράκης είχε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στην Αθήνα.
11 Φεβρουάριος 2020 - 12:29πμ

Υποδεχθήκαμε σήμερα στην ιδιαίτερη μου Πατρίδα, στον Δήμο Μαρωνειας-Σαπών, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ:"Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, για τα θερμά του λόγια. Είναι μεγάλη τιμή για μας η ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη της ιδιαίτερης πατρίδας μου, του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών."
7 Φεβρουάριος 2020 - 10:55πμ

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ : «Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΣ».

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Νιάρχος στην Εθνική Βιβλιοθήκη το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Παρόντες η Διοίκηση του Ιδρύματος, ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής κοινότητας, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και υψηλό κοινό των Αθηνών.