Αποτίμηση του πρώτου χρόνου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη

Δημοσιεύθηκε στις 16/10/2010 στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» από το δημοσιογράφο Θωμά Σταμούλη.

Επίθεση στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε εθνικό και τοπικό επίπεδο

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο «Ξενία», με περιεχόμενο τον απολογισμό του πρώτου χρόνου της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Κατά την ομιλία του επικέντρωσε τόσο στα αποτελέσματα της νέας κυβέρνησης που έχουν να κάνουν με τη χώρα και με την τύχη της οικονομίας, αλλά και στα έργα που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την περιοχή μας, και πως αυτά έχουν αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, έκανε και αναφορά στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας τον πολιτικό χαρακτήρα, που θα πρέπει να έχουν αυτές.

Ο κ. Στυλιανίδης ξεκίνησε με μια δήλωση, που αφορά το θέμα του Βατοπεδίου. Αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ τηλεοπτικού καναλιού, κατά το οποίο αστυνομικός κατέθεσε ότι δέχτηκε πιέσεις να φέρει σε επαφή την πεθερά του, Σταματίνα Μαντέλη, με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και μέλη της εξεταστικής επιτροπής, προτού η ίδια καταθέσει ενώπιον των δικαστικών αρχών. Η πρόταση για την επαφή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έγινε την παραμονή της κατάθεσης της κ. Μαντέλη στην Εισαγγελία Εφετών, όπου για πρώτη φορά μίλησε για ευθύνες πολιτικών προσώπων. «Είναι σαφές», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, «ότι πρόκειται για μείζονος σημασίας κατάθεση». Στη συνέχεια δε έθεσε ορισμένα ερωτήματα προς το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το εν λόγω γεγονός, προκειμένου για την διευκρίνηση των γεγονότων, το περιεχόμενο της πιθανής επαφής και τα πρόσωπα, που συμμετείχαν από το ΠΑΣΟΚ και τον τρόπο με τον οποίο θα αλλοιωθεί ειπούν η συγκεκριμένη κατάθεση. Κατέληξε δε με το ερώτημα «για ποιο λόγο ψηφίστηκε ο νομός Καστανίδη-Μαντέλη;».

 

Κριτική στην προεκλογική στάση του ΠΑΣΟΚ

Στη συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης προχώρησε στην αποτίμηση του πρώτου χρόνου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι «αυτός ο χρόνος δημιούργησε μια μελαγχολική Ελλάδα». «Προεκλογικά», τόνισε, «ο κ. Παπανδρέου δήλωνε ότι «λεφτά υπάρχουν», επαναλαμβάνοντάς το συνέχεια, καθιστώντας το ως το κεντρικό του προεκλογικό επιχείρημα. Την ίδια στιγμή ο τότε πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής, περιέγραφε με υπευθυνότητα το μέγεθος της κρίσης, τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και τις στρεβλώσεις της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ενώ με ειλικρίνεια ανακοίνωνε τα αυστηρά μέτρα, που θα έπαιρνε, εφόσον ανανεωνόταν στο πρόσωπό του η λαϊκή εντολή». «Μήπως», αναρωτήθηκε στη συνέχεια, «ο Γιώργος Παπανδρέου τότε δεν γνώριζε την πραγματικότητα;». Έσπευσε όμως να υπογραμμίσει ότι «τα γεγονότα τον διαψεύδουν». Παράλληλα έκρινε ότι «θα έπρεπε να είχε προβληματιστεί, αφού άκουγε τον ίδιο τον εν ενεργεία τότε πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή να την περιγράφει, είναι βέβαιο δε ότι ενημερώθηκε από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον κ. Προβόπουλο, για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά υπήρξε επίσης ενημέρωση και από τον γερμανό υπουργό οικονομικών, κ. Peer Steinbruck το Φεβρουάριο του 2009, όπως ο ίδιος καταθέτει σε πρόσφατο βιβλίο, που εξέδωσε. Λίγους μήνες μετά, ενώ γνώριζε αυτήν την κατάσταση, ήρθε στην Ελλάδα και απευθυνόμενος στους έλληνες, επαναλάμβανε το «λεφτά υπάρχουν», κερδίζοντας εν τέλει με αυτό το σύνθημα τις εκλογές».

 

«Ταπείνωσαν τους Έλληνες και τσαλάκωσαν την υπερηφάνειά τους»

Στις ενέργειες του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές εστίασε κατόπιν την προσοχή του ο κ. Στυλιανίδης. «Αντιμετωπίζοντας πια την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε, «ο κ. Παπανδρέου μαζί με το οικονομικό του επιτελείο, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν διεθνώς την ελληνική οικονομία σαν «Τιτανικό». Και αναρωτήθηκε στη συνέχεια, «είναι δυνατόν στους δανειστές σου εκ προοιμίου να λες ότι θα βουλιάξεις;». «Επίσης», συνέχισε, «ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη δήλωση του κ. Γιούνκερ, δήλωνε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα, ταπεινώνοντας τους έλληνες και τσαλακώνοντας την περηφάνειά τους. Δεν έχει προηγούμενο μια τέτοια συμπεριφορά. Αντίθετα, υπάρχει ένας άγραφος νόμος διπλωματίας, ο οποίος ορίζει ότι, όταν οι πολιτικοί βρίσκονται εκτός της χώρας τους, δεν ασχολούνται με τα εσωτερικά ή σε κάθε περίπτωση προσπαθούν να υπερασπίζονται την τιμή και την προσπάθεια που κάνουν για να προωθήσουν την ανάπτυξη της χώρας τους».

Μια άλλη ευθύνη, που επέρριψε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απείλησε με δημόσιες δηλώσεις ότι θα φορολογήσει τις καταθέσεις των ελλήνων. «Αυτό είχε σα συνέπεια», εκτίμησε, «ότι μέσα σε δυο εβδομάδες, πάνω από 29 δις. ευρώ μεταφέρθηκαν από το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος σε λογαριασμούς του εξωτερικού. Αυτό δημιούργησε εξαιρετικά μεγάλη στενότητα στο τραπεζικό σύστημα, η οποία ξέσπασε και ξεσπά στα πορτοφόλια των ελλήνων και των επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα ελληνικά «spreads» μέσα σε αυτή τη δημιουργηθείσα κατάσταση, εκτινάχτηκαν από 180, που ήταν το Δεκέμβριο, σε 900 μονάδες αργότερα. Θεωρούμε ότι αποτελεί πολιτικό έγκλημα το γεγονός ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί μη υπαγωγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και, παρά το ότι η αγορά προσέφερε τότε πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε αυτό το ποσό που θα λάμβανε από την αγορά με χαμηλό επιτόκιο, παίρνοντας μόλις 15 δισεκατομμύρια ευρώ, και στη συνέχεια οδήγησε τη χώρα στο Δ.Ν.Τ. αυτό, μάλιστα, πιστεύουμε ότι έγινε σε ένα βαθμό ενσυνείδητα».

 

«Σκευωρία ή εργαλεία αποπροσανατολισμού οι εξεταστικές»

Αναφερόμενος στις εξεταστικές, που όρισε η κυβέρνηση, εκτίμησε ότι αυτές «στόχευαν προς το σκοπό να αποπροσανατολιστεί η ελληνική κοινωνία και να μη δει καθαρά την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα πρακτικά και βιοποριστικά προβλήματα των Ελλήνων. Σε μεγάλο βαθμό αυτές οι εξεταστικές αποτελούν σκευωρία ή εργαλεία αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα προβλήματα των πολιτών». Κατόπιν επέκρινε και τη δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας». «Αυτή είναι μια αρχή», τόνισε, «που εμείς ποτέ δεν αποδεχτήκαμε. Είναι μια αρχή, που ως νέα δημοκρατία πολεμήσαμε και αντισταθήκαμε σε τέτοιου είδους λογικές».

 

Οι επιπτώσεις της προσφυγής της χώρας στο Δ.Ν.Τ.

Τέλος, υπογράμμισε τις επιπτώσεις της προσφυγής της χώρας στο Δ.Ν.Τ., τονίζοντας ότι «οι συνέπειες της προσφυγής είναι αντιλαϊκές, είναι αντικοινωνικές και αντιαναπτυξιακές». «Ήδη μετρούμε», συνέχισε, «150.000 απολύσεις εργαζομένων των stage, η ανεργία εκτινάχτηκε από το 9% στο 15% και αυξάνεται ακόμα περισσότερο στο επόμενο διάστημα, καταργήθηκε ο 13ος και ο 14ος μισθός, μειώθηκαν χαρακτηριστικά οι συντάξεις και κόπηκαν πολλά επιδόματα, 11.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν ήδη λουκέτο και πολλές απειλούνται από αυτό το επόμενο διάστημα, αυξήθηκε ο πληθωρισμός, ενώ θα έπρεπε να είχε πέσει, και μειώθηκε τραγικά η αγοραστική δύναμη του Έλληνα. Επιπλέον οι φόροι αυξήθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν, χωρίς όμως να επιτυγχάνουν το επιθυμητό για την πολιτεία αποτέλεσμα. Το πιο όμως ανησυχητικό φαινόμενο είναι ότι αυξάνεται ραγδαία η μετανάστευση των νέων ανθρώπων, των νέων επιστημόνων, και επανακάμπτει στα ποσοστά των δεκαετιών του ’50 και του ’60. όταν η Ελλάδα θα χάσει αυτό το χρήσιμο δυναμικό, που διαθέτει δε θα έχει τις δυνάμεις να ανακάμψει, όπως το έκανε παλιότερα». Κατέληξε δε ο κ. Στυλιανίδης, παρατηρώντας μια συμπεριφορά από την κυβέρνηση, που την χαρακτήρισε ανησυχητική, και κατά την οποία «σημείο αναφοράς στις δηλώσεις τους δεν είναι πια ο ελληνικός λαός, αλλά τα διεθνή οικονομικά κέντρα». «Όταν πια στο δημόσιο λόγο λείπει η επικοινωνία της πολιτικής ηγεσίας με το λαό, τότε κάτι δεν πηγαίνει καλά», παρατήρησε.

 

Παρουσίαση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για «Στρατηγική της ελπίδας»

Μετά την κριτική του κυβερνητικού έργου για την τελευταία χρονιά, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι αποτελεί χρέος της Νέας Δημοκρατίας να εξειδικεύσει την εναλλακτική της πρόταση, που εισηγείται στον ελληνικό λαό. «Αυτό», παρατήρησε, το έκανε ο κ. Σαμαράς πρόσφατα και στη Θεσσαλονίκη, αναλύοντας την «Στρατηγική της ελπίδας». Με τη «στρατηγική της ελπίδας» η νέα δημοκρατία αποκαθιστά την αλήθεια, αποκαλύπτει τα ψευδή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά, και συνάμα υποδεικνύει άλλους τρόπους, που είναι λιγότερο επώδυνοι για τον ελληνικό λαό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, χωρίς να πληγούν τα φτωχά και μεσαία εισοδήματα και χωρίς να στεγνώσει από ρευστότητα η αγορά. Η δική μας φιλοσοφία και το πρόγραμμα, που διαμορφώνεται σταδιακά, είναι στραμμένα προς την αντιμετώπιση της ύφεσης. Η συνταγή που προτείνουμε είναι ανάπτυξη, λιγότεροι φόροι και περισσότερες επενδύσεις, αύξηση των θέσεων εργασίας, στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων και στοχευόμενες αποκρατικοποιήσεις. Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, είναι επαρκώς στοιχειοθετημένη, είναι απολύτως κοστολογημένη και έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Η βασική φιλοσοφία της είναι πως θα βγει η χωρά από το Δ.Ν.Τ. και πως θα ξαναπάρουν οι έλληνες την τύχη της χώρας στα χέρια τους».

 

«Διαχρονικές οι ευθύνες, αλλά το μεγάλο μερίδιο των ευθυνών βαραίνει το ΠΑΣΟΚ»

Με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου, δεν παρέλειψε να εντοπίσει ευθύνες για την κατάσταση, που έχει περιέλθει η χώρα, και σε κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. «Έχω υποστηρίξει κατ’ επανάληψη», δήλωσε, «ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές και διακομματικές. Τις ευθύνες που αντιστοιχούν στη δική μας την παράταξη τις έχουμε αναλάβει και τις έχουμε πληρώσει. Η κριτική που κάναμε τον τελευταίο χρόνο την κάναμε με αυστηρότητα. Εντούτοις το μεγάλο μερίδιο των ευθυνών δε βαραίνουν τη δική μας την παράταξη». Στο σημείο δε αυτό προέβαλλε και το παράδειγμα της απογραφής των δημοσίων υπάλληλων, από το οποίο προκύπτει ότι τα 2/3 των προσλήψεων αυτών όλα τα προηγούμενα χρόνια τα είχε πραγματοποιήσει το ΠΑΣΟΚ.

 

«Προσπάθησα να αντιμετωπίσω τις αδικίες για την περιοχή μας»

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα και επιθέσεις, που τον θέλουν να έχει πραγματοποιήσει ρουσφέτια με προσλήψεις κατά τη διάρκεια της θητείας του σε διάφορες θέσεις ως υπουργός, αρχικά τόνισε ότι «καμία πρόσληψη δεν έγινε παράνομα ή παράτυπα». Υποστηρικτικά σε αυτό ανέφερε και το γεγονός ότι πολλά άτομα, που προσλήφτηκαν επί των ημερών του όχι μόνο παραμένουν μέχρι σήμερα στις θέσεις τους, αλλά έχουν αναβαθμιστεί σε διευθυντικές θέσεις και από τις σημερινές διοικήσεις. Επιπλέον εστίασε και σε ένα άλλο ζήτημα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «προσπάθησα να αντιμετωπίσω τις αδικίες, που είχε υποστεί για δεκαετίες η περιοχή μας. Φαίνεται και από τα έργα για την περιοχή, που φέρουν την υπογραφή μου. Θα έπρεπε η τοπική κοινωνία να κατακρίνει αυτούς, που ενώ μπορούν, δεν υπογράφουν τέτοια έργα και να αποκαταστήσουν αυτές τις αδικίες. Όσον αφορά τους διορισμούς συμπολιτών μας σε οργανισμούς που εγώ υπηρέτησα, εντόπισε το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια τα παιδιά της περιοχής μας δεν ενημερώνονταν για τις ευκαιρίες που δίνονταν στην Αθήνα και για τις θέσεις που υπήρχαν, ενώ δεν έβρισκαν για 30 ολόκληρα χρόνια καμία πόρτα ανοιχτή». «Εγώ θα ήμουν εγκληματίας ως πολιτικός, αν δε δημιουργούσα τις συνθήκες, με αξιοκρατικό τρόπο, τα δικά μας τα παιδιά με ικανότητες και σπουδές να πάρουν αυτές τις ευκαιρίες». Κατέληξε, τέλος, αναρωτώμενος, «ποιος είναι ο στόχος ενός πολιτικού σε μια ακριτική περιοχή, ο οποίος τον οδηγεί να εκλεγεί, από το να αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες και να αντιμετωπίζεται δίκαια η περιοχή του, εξίσου με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας;».

 

Παρουσίαση των 15 «χτυπημάτων» του ΠΑΣΟΚ σε έργα για τη Ροδόπη

Στη συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης επικέντρωσε σε θέματα, που απασχολούν την περιοχή μας και δη τη Ροδόπη. Αναφέρθηκε στα έργα της Νέας Δημοκρατίας, για τα οποία δήλωσε ότι υπήρξε δημόσια πρόκληση, υπαινισσόμενος προφανώς, την πρόσφατη πολιτική ομιλία του κ. Πεταλωτή, κατά την οποία τα έργα αυτά χαρακτηρίστηκαν σα θεωρία. Αναφέρθηκε λοιπόν σε 15 έργα, τα οποία χαρακτήρισε ο ίδιος σαν χτυπήματα από μεριάς της κυβέρνησης προς τη Ροδόπη. Ανέλυσε λοιπόν εκτενώς αυτά τα έργα και την πρόοδο τους επί νέας δημοκρατίας και αντιπαρέβαλε την αντιμετώπιση τους από το ΠΑΣΟΚ. «Εμείς δημιουργήσαμε δυο νέα τμήματα του ΔΠΘ στην Κομοτηνή και αυξήσαμε κατά 25% τον φοιτητικό πληθυσμό στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ το ΠΑΣΟΚ αφαίρεσε από το ΔΠΘ 30 εκατομμύρια ευρώ που είχαν εγκριθεί για την ανάπτυξή του.»,τόνισε καταρχήν. «Εμείς υλοποιήσαμε το νέο Δημοτικό Στάδιο Κομοτηνής και ολοκληρώσαμε τη μελέτη του νέου Πανθρακικού Σταδίου στην Εκτενεπόλ (21 εκατομμύρια ευρώ ), αλλά το ΠΑΣΟΚ πάγωσε τον διαγωνισμό του Πανθρακικού Σταδίου και το 2ο Κλειστό Γυμναστήριο του ΟΣΚ στην Εκτενεπόλ, Εμείς χρηματοδοτήσαμε τον κάθετο άξονα Κομοτηνή – Νυμφαία – Κίρτζαλι με 85 εκατομμύρια ευρώ και υλοποιήσαμε το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο μέρος του. Έπρεπε να παραδοθεί αρχές του 2011. εντούτοις το ΠΑΣΟΚ πάγωσε τις πληρωμές, καθήλωσε τις εργασίες και μιλά για επαναχάραξη διακυβεύοντας τα έργο αλλά και τα οικοσυστήματα Καρυδιάς και Πανδρόσου. Εμείς ολοκληρώσαμε τη μελέτη και εγκρίναμε 7 εκατομμύρια ευρώ απ’ την ΥΠΑ για το αεροδρόμιο και το αεραθλητικό κέντρο Αιγείρου «Μπακάλμπασης» και το ΠΑΣΟΚ ακύρωσε το έργο. Εμείς δημιουργήσαμε την ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακύρωσε το εγκεκριμένο από τον ΟΣΚ Campus για ΑΜΕΑ στο Κόσμιο και τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Κομοτηνής. Εμείς εγκαινιάσαμε τον Προαστιακό Θράκης και προχωρήσαμε τη μελέτη για τη σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι της Καβάλας, αλλά το ΠΑΣΟΚ ακύρωσε τον προαστιακό και κατήργησε πολλά δρομολόγια Θεσσαλονίκης – Βορείου Έβρου. Εμείς ολοκληρώσαμε το Συνεδριακό και Μουσικό Μέγαρο Κομοτηνής στη Στρατώνα, Εγκαινιάσαμε το Μουσείο Καραθεοδωρή, Ανασκάψαμε, αναπλάσαμε και επαναλειτουργήσαμε το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ ακύρωσε την εγκεκριμένη απ’ το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ανάπλαση της Λέσχης Κομοτηναίων, όπως και την εγκεκριμένη απ’ τον ΟΣΚ ανάπλαση της Τσανακλείου. Εμείς δημιουργήσαμε Αγροτικά Ιατρεία στον Ορεινό όγκο και διασφαλίσαμε χρηματοδότηση για το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να το αναδείξει ως ζήτημα αν και ευθύνεται 100% για την καθυστέρηση και την απόρριψη της νομαρχιακής μελέτης απ’ το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εμείς διασφαλίσαμε 80 εκατομμύρια ευρώ για την οικοδόμηση νέων σχολείων ή ανάπλαση παλιών καθώς και γυμναστηρίων στο Ν. Ροδόπης. Πρόσφατα δημοπρατήθηκαν τα τελευταία στον Ίασμο. Το ΠΑΣΟΚ από τη μεριά του πάγωσε, ακύρωσε ή ανέβαλε επ’ αόριστον ότι δεν είχε ήδη δρομολογηθεί. Εμείς υλοποιήσαμε τις εργατικές κατοικίες στο Δήμο Μαρώνειας και δρομολογήσαμε αντίστοιχες στον Ίασμο, το ΠΑΣΟΚ τις εγκατέλειψε και καθυστερεί απαράδεκτα την παράδοση ή την ολοκλήρωση τους. Εμείς στηρίξαμε θεσμικά και οικονομικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Ν. Ροδόπης χωρίς κομματικές διακρίσεις, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ με τον Καλλικράτη “εκτελεί” το Δήμο Ιάσμου, εξαφανίζει τον ιστορικό Δήμο Μαρώνειας και υποβαθμίζει τους ΟΤΑ του ορεινού όγκου περιφρονώντας τη θέληση των Ροδοπιτών. Εμείς ολοκληρώσαμε τις νέες μελέτες για το φράγμα Ιάσμου και το εντάξαμε με 54 εκατομμύρια ευρώ στο ΕΣΠΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ παγώνει το μεγάλο αυτό έργο και καθυστερεί να πληρώσει και την ολοκλήρωση του φράγματος του Ιασίου. Εμείς ολοκληρώσαμε τον πυροσβεστικό σταθμό στη ΒΙΠΕ και δρομολογήσαμε την οδική της σύνδεση με την Εγνατία οδό, ένα έργο, που το ΠΑΣΟΚ το πάγωσε. Εμείς εφαρμόσαμε ειδικό σύστημα στις εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης για τους αναλφάβητους, τους Παλιννοστούντες και τη μειονότητα, που το ΠΑΣΟΚ όμως τα ακύρωσε. Τέλος, εμείς ήμασταν συνεπείς απέναντι στους εργαζόμενους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, ρυθμίσαμε τα χρέη της ΕΑΣ Ροδόπης και διασφαλίσαμε χρηματοδότηση για τους απλήρωτους εργαζόμενους. Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δια του πρωθυπουργού υποσχέθηκε τα πάντα και δεν έκανε τίποτα. Ο αρμόδιος υπουργός εμφανίστηκε ανημέρωτος για το θέμα κατά τη συνάντηση του με την τοπική αντιπροσωπεία. Το θέμα της ΕΑΣ Ροδόπης οξύνεται και η κυβέρνηση αδιαφορεί», κατέληξε παρατηρώντας, ότι μέσα σε έναν χρόνο η Ροδόπη επιστρέφει στο κακό της παρελθόν. Η ανεργία αυξάνεται εκ νέου, οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι αγρότες πλήττονται και οι νέοι μας μεταναστεύουν. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί γίνονται όλα αυτά».

 

«Οι στρεβλές μελέτες εμπόδισαν τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής»

Επί των έργων αυτών δέχτηκε ερωτήσεις από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Όσον αφορά το Νοσοκομείο Κομοτηνής, που αρχική πρόθεση επί Νέας Δημοκρατίας ήταν να δημιουργηθεί καινούργια πτέρυγα δίπλα στο υπάρχον κτίριο σε ιδιόκτητο οικόπεδο του νοσοκομείου, εξήγησε ότι οι στρεβλές μελέτες, τις οποίες είχε αναλάβει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, έγιναν αιτία να απορριφτεί από το Ελεγκτικό Συμβούλιο αυτή η προσπάθεια. Περαιτέρω, για την πρόθεση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί το έργο στο δήμο Αιγείρου, τόνισε ότι είναι πρόθυμος να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια, για το καλό της πόλης.

 

«Η διακοπή της προβλεφθείσας χρηματοδότησης οδήγησε στα προβλήματα των νέων τμημάτων του Δ.Π.Θ.»

Όσον αφορά το ζήτημα των νέων τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, που ιδρύθηκαν επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας και επί της δικής του θητείας στο υπουργείο Παιδείας, τα οποία τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα, τόνισε ότι τα οικονομικά προβλήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου ήταν τα πρώτα, που έλυσε όταν ανέλαβε στο υπουργείο. Υποστήριξε δε ότι η πολιτική, που ακολουθήθηκε ήταν προς όφελος της εκπαιδευτικής αποκέντρωσης και είχε προβλεφτεί η χρηματοδότηση των νέων έργων και η υλοποίηση υποδομών. Περαιτέρω, σε ό,τι έχει να κάνει με τη σημερινή κατάσταση, υποστήριξε ότι η εν λόγω χρηματοδότηση κόπηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με απόφαση της γενικής γραμματείας της Περιφέρειας, προκειμένου να δοθούν στον α’ και β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και δη σε άλλους νομούς». «Συνολικά όμως», κατέληξε, «μετά την αλλαγή της κυβέρνησης αφαιρέθηκαν χρήματα από το νομό μας και αυτό το καταγγέλλω».

 

Ανησυχία για την καθυστέρηση του κάθετου άξονα Κομοτηνή-Κίρτζαλι

Όσον αφορά το έργο του κάθετου άξονα Κομοτηνή-Κίρτζαλι, υπογράμμισε ότι αυτό είχε προβλεφτεί να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2011, αφού είχαν ολοκληρωθεί τα πιο δύσκολα σημεία του και απέμεναν μόνο ένα τμήμα, που τελειώνει στα σύνορα και ένα τμήμα, που θα συνδέσει τον κάθετο άξονα με την Εγνατία οδό. Σε αυτό το σημείο εξέφρασε την ανησυχία ότι «ανακινείται πολιτικά το ζήτημα της επαναχάραξης του δρόμου στο νότιο κομμάτι, κάτι το οποίο εμπεριέχει κινδύνους. Πρώτος κίνδυνος είναι να χαθούν τα λεφτά και να μην τελειώσει ποτέ το έργο, αφού μπορεί να ξαναβρεθούμε απέναντι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε περιβαλλοντικούς ορούς και αρχαιολογίες. Ένας άλλος κίνδυνος είναι να τελειώσει το υπόλοιπο κομμάτι και να μείνει το νότιο ανολοκλήρωτο. Αυτό θα έχει σα συνέπεια τα αυτοκίνητα, που διατρέχουν τον κάθετο άξονα, να περνούν μέσα από τους οικισμούς της Πανδρόσου και της Καρυδιάς, καταστρέφοντας το οικοσύστημα». «Το γεγονός δε ότι δεν έχει οριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου, εγώ το φοβάμαι», κατέληξε. Τέλος, επισήμανε τις ενέργειες της κυβέρνησης να αφαιρέσουν από την αρμοδιότητα των αιρετών περιφερειών της Βόρειου Ελλάδος και του Αιγαίου την επίβλεψη τέτοιων έργων, εκτιμώντας ότι αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι πιστεύουν πως θα εκλεγούν περιφερειάρχες από τη Νέα Δημοκρατία και αποσκοπούν στο να συγκεντρώσουν τον έλεγχο αυτών των έργων.

 

«Γίνεται εμπαιγμός με το ζήτημα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργία»

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και την αντιμετώπιση του ζητήματος από τις δυο κυβερνήσεις, υπεραμύνθηκε των ενεργιών της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είχε προβλεφτεί και εναλλακτικό σχέδιο για την αποκατάσταση των εργαζομένων και την επαναλειτουργία ορισμένων μονάδων. «Αντίθετα», τόνισε, «οι εργαζόμενοι άσκησαν πιέσεις προς την κατεύθυνση της άμεσης χρηματοδότησης της επιχείρησης, οι οποίες εισακουστήκαν και οδήγησαν στην χρηματοδότηση». «Τα λεφτά», τόνισε, «δεν πήγαν στα χέρια του ιδιώτη, αλλά πήγαν για την αποπληρωμή του ΙΚΑ για να μπορέσει να λειτουργήσει, έστω και υποτυπωδώς το εργοστάσιο, ώστε να μπορέσει να συντηρηθεί, μήπως διασωθεί σε κάποια επόμενη φάση. Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για διάψευση της δέσμευσης του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή μέσα σε τέσσερις μέρες. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι εργαζόμενοι χειροκροτούσαν τότε τον «επικήδειό» τους». Και συνέχισε, «ήξεραν ότι δε μπορούσε να υλοποιηθεί η δέσμευση, αλλά κορόιδεψαν τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ορατή. Και μάλιστα, στην τελευταία κάθοδο των εργαζομένων στην Αθήνα και στον κ. Χρυσοχοΐδη, ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε άγνοια περί του θέματος». «Αυτό αν δεν είναι εμπαιγμός, τι είναι εμπαιγμός;» αναρωτήθηκε. «Ο εμπαιγμός ας σταματήσει», συνέχισε. «Εγώ δεν έχω μιλήσει μέχρι τώρα, αλλά αν αρχίσω να μιλάω, θα αρχίσουν να πέφτουν οι μάσκες».

 

«Δεν ψηφίζουμε αυτή τη φορά πρόσωπα, επιλέγουμε πολιτικές»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις επερχόμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση και τις περιφέρειες. «Οι εκλογές αυτές έχουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά» τόνισε. Και συνέχισε, «δεν ψηφίζουμε αυτή τη φορά πρόσωπα. Αυτή τη φορά επιλεγούμε πολιτικές. Θα δώσουμε πράσινο σε νέα αντικοινωνικά μέτρα, που θα πλήξουν περαιτέρω και τη δική μας περιοχή; Θα επιλέξουμε τη λογική του φόβου που προσπαθεί να μας επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Ή θα βάλουμε με την ψήφο μας φρένο στις αντιλαϊκές, αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές πολιτικές του Γιώργου Παπανδρέου, που υποτάσσουν τον ελληνικό πολιτικό κόσμο στις λογικές του μνημονίου; Εάν θέλουμε την Ελλάδα πίσω, εάν θέλουμε η ανατολική Μακεδονία και Θράκη να επιστρέψει στο μέλλον, εάν θέλουμε να ξαναφέρουμε τη Ροδόπη και την Κομοτηνή στο χώρο της ελπίδας, τότε η ψήφος μας θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα, στηρίζοντας τις πολιτικές που θα υπηρετήσουν της πολιτικές της ελπίδας». Κατόπιν αυτού, κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τους υποψηφίους της ΝΔ για το δήμο Κομοτηνής και την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
1 Ιουνίου 2020 - 1:48μμ

Στην Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη ο Ε. Στυλιανίδης για την επίσπευση κατασκευής 11 νέων νηπιαγωγείων στη Ροδόπη.

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας, παλιά συνεργάτιδα και φίλη του από τη νεολαία Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.