Απομάκρυνση της καμένης ξυλείας από την καταστροφική πυρκαγιά στη Θράκη

  
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

ΘΕΜΑ: «ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΑΜΕΝΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ»

Η μεγάλη οικολογική καταστροφή που υπέστη η Θράκη από την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2011 άφησε πίσω της χιλιάδες στρέμματα καμένης δασικής έκτασης. Ο όγκος της καμένης ξυλείας ανέρχεται σε περίπου 200.000 τόνους. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος και να διευκολύνει την διαδικασία αναγέννησης του δάσους αποφάσισε την άμεση υλοτόμηση της ξυλείας από τους συνεταιρισμούς της περιοχής.
Η αρχική συμφωνία συμπεριελάμβανε την ανάθεση της υλοτόμησης σε συνεταιρισμούς του Έβρου, της Ροδόπης και της Ξάνθης, με στόχο την αποφυγή περιβαλλοντικών συνεπειών για την περιοχή. Η ανάθεση της υλοτόμησης σε συνεταιρισμούς και των τριών Νομών της Θράκης θα εγγυάτο την γρήγορη απομάκρυνση της καμένης ξυλείας, βοηθώντας στην αναγέννηση του δάσους, αλλά ταυτόχρονα θα βοηθούσε και αναπτυξιακά την περιοχή καθώς θα έδινε δουλειά και θα συντηρούσε θέσεις εργασίας στους υλοτομικούς συνεταιρισμούς ολόκληρης της Θράκης.
Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό η ξυλεία θα τροφοδοτούσε όλα τα εργοστάσια επεξεργασίας ξύλου της περιοχής, τα οποία δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη βιωσιμότητα της βιομηχανίας που έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από την ύφεση. Επίσης, θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό και την τοπική οικονομία καθώς η ζήτηση σε καυσόξυλα λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης είναι μεγάλη.
Δυστυχώς η ανάθεση της υλοτόμησης των καμένων δασικών εκτάσεων ανατέθηκε τελικώς μόνο στους συνεταιρισμούς του Έβρου με συνέπειες για το περιβάλλον, καθώς είναι αδύνατον να απομακρυνθεί έγκαιρα η καμένη ξυλεία, αλλά και με συνέπειες στην, ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία της περιοχής, αφού οι υλοτομικοί συνεταιρισμοί της υπόλοιπης Θράκης και κατ’ επέκταση οι βιομηχανίες της περιοχής ουσιαστικά αποκλείονται από την εκμετάλλευση της ξυλείας.
Για το λόγο αυτό,

 
Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
οι κ.κ. Υπουργοί

1. Για ποιο λόγο απομάκρυνσης της καμένης ξυλείας δεν ανατέθηκε στους συνεταιρισμούς ολόκληρης της Θράκης, συμβάλλοντας τόσο στην γρηγορότερη αναγέννηση του δάσους όσο και στη διατήρηση θέσεων εργασίας στην περιοχή, διασφαλίζοντας παράλληλα την βιωσιμότητα και των βιομηχανιών που δοκιμάζονται;
2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να τροποποιήσει την αρχική της απόφαση;

h4 align="right">Αθήνα, 09 / 11 / 2011

Ο ερωτών Βουλευτής

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».