Skip to Navigation

Ανοιχτή διαβούλευση των φορέων της Ροδόπης για το "ΝΑΙ στην Ελλάδα της Ευρώπης"

Λέξεις κλειδιά: Ευρώπη | ΝΑΙ | Ροδόπη | φορείς | ψήφισμα

Σε ανοιχτή διαβούλευση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο την Πέμπτη, 2 Ιουλίου και ενόψει του επικείμενου δημοψηφίσματος, όλοι οι φορείς και η κοινωνία της Ροδόπης είπαμε "ΝΑΙ" στην Ελλάδα της Ευρώπης...

Υπέρ του ναι και της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας, τάσσονται με ψήφισμα τους, θεσμικοί εκπρόσωποι πολιτικών, αυτοδιοικητικών, παραγωγικών, οικονομικών κι επιστημονικών φορέων της Ροδόπης, που εκδόθηκε στο αποκορύφωμα ευρείας συνάντησης στο τοπικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στην Κομοτηνή.
«Η κρισιμότητα των στιγμών μας ενώνει και μας καλεί να δράσουμε εθνικά πέρα από σκοπιμότητες και συμφέροντα. Η Θρακιώτικη κοινωνία λέει ένα δυνατό Ναι» στην Ελλάδα της Ευρώπης, που σταμάτησε τους πολέμους και διασφάλισε την Ειρήνη στην Ήπειρό μας, που τερμάτισε τη δικτατορία, τα ολιγαρχικά και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, εδραιώνοντας τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νίκησε τη φτώχεια και πέτυχε ανάπτυξη και ευημερία για όλους, διαχέοντας τις ευκαιρίες σε όλα τα κράτη, τις περιφέρειες, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τα άτομα» αναφέρεται στο ψήφισμα.

Οι φορείς της Ροδόπης επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα ανήκει στο σκληρό πυρήνα αυτής της Ευρώπης γιατί, όσες αδυναμίες και ατέλειες ακόμα και εάν επιδεικνύει, μόνο αυτή διασφαλίζει την Εθνική ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία για όλους. Η έξοδος από την Ευρώπη θα ακύρωνε τη σημαντικότερη Εθνική μας επιλογή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα μας γύριζε πολλές δεκαετίες πίσω, καταστρέφοντας ό,τι έκτισαν με πολύ κόπο τρεις γενιές Ελλήνων και υπονομεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών.

Στο ψήφισμα τονίζεται επιπλέον ότι «σήμερα η Ευρώπη παραμένει, παρά τα όποια προβλήματά της, ο καλύτερος τόπος να ζει κάποιος. Αποτελεί μεγάλο ρίσκο για τη ζωή όλων μας, να αποφασίσουμε να βρεθούμε εκτός, στην επιλογής μιας μοναχικής πορείας. Αντίθετα, αν παραμείνουμε εντός Ευρώπης, θα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε προς το καλύτερο, αυτά που σήμερα μας ενοχλούν.

Οι φορείς της Ροδόπης σημειώνουν πως «η κοινωνία της ακριτικής Θράκης έχει πρόσθετους λόγους να ψηφίσει Ναι στην Ελλάδα της Ευρώπης, γιατί το Ναι στην Ευρώπη αποτελεί τη βάση για τη θωράκιση της ακριτικής Ελλάδας, την ανάπτυξη της τοπικής μας κοινωνίας, την εγγύηση, την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων, την ενίσχυση της ελπίδας και της προοπτικής για τη βελτίωση της ζωής μας. Και καταλήγουν «λέμε «Ναι» γιατί αυτό σημαίνει παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και παράλληλα την έναρξη μια νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Το ψήφισμα υπογράφουν ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Νίκος Παπαθανασίου, ο Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Βασίλης Τζανίδης, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, ο κ. Αντώνης Φραντζής εκ μέρους της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, ο κ. Ιάκωβος Φραντζής από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Ροδόπης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Νίκος Γιουφτσιάδης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Μορφακίδης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιάννης Γκαράνης, ο συντονιστής βιομηχανίας του Ποταμιού κ. Σταμάτης Κουρούδης κι ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ροδόπης κ. Γιώργος Πεταλωτής.

Ο βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης επεσήμανε χαρακτηριστικά:

"Την Κυριακή, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει επί ανύπαρκτου διλήμματος. Το δίλημμα δεν υφίσταται από την ώρα που οι θεσμοί, απέσυραν την πρότασή τους. Η απομάκρυνση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης από τη διαπραγμάτευση, ουσιαστικά, σκότωσε την τελευταία ευκαιρία που είχε η Ελλάδα, να αποδεχθεί μια βελτιωμένη συμφωνία. Αυτό που καλούμαστε να αποφασίσουμε την Κυριακή είναι αν θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης ή να επιστρέψει στην εθνική απομόνωση."

_______________________________________________________________________
Αναπαραγωγή βάσει του πλούσιου ρεπορτάζ του Παρατηρητή