Skip to Navigation

«Ενεργοί Πολίτες- Σύγχρονα Διαδραστικά Κόμματα»

Δημοσιεύθηκε στις 15/03/2011 στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ».

Το βιβλίο του Βουλευτή Ροδόπης και Γραμματέα Προγράμματος της ΝΔ κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη «Ενεργοί Πολίτες-Σύγχρονα Διαδραστικά Κόμματα» παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 11 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Η αίθουσα εκδηλώσεων ήταν γεμάτη από κόσμο, ανάμεσα στους οποίους παρευρίσκονταν πολλά μέλη της ΝΔ καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων.

Η παρουσίαση συνοδεύτηκε και από συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν ο Γραμματέας ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αρκαδίας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο βουλευτής Κιλκίς και πρώην υπουργός κ. Γιώργος Φλωρίδης, ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, συντόνισε η γνωστή δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη.

Ο ίδιος ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε τους συνομιλητές που συμμετείχαν σε αυτή τη παρουσίαση τονίζοντας ότι είναι πολύ ιδιαίτερο το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η παρουσίαση στη γενέτειρά του, που τον τιμά με την ψήφο της στέλνοντας με ως εκπρόσωπο της στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

Το βιβλίο προλογίζει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη ήταν και αυτός που έδωσε και το έναυσμα για την συγγραφή του, ζητώντας από αυτόν τις θέσεις του για το σύγχρονο κόμμα.

Έτσι προχώρησε σε μια συγκριτική μελέτη, εξετάζοντας πως έχουν μετεξελιχθεί τα σύγχρονα κόμματα στην Αμερική, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία, απομονώνοντας ενδιαφέρουσες ιδέες που εντάχθηκαν στην εισήγησή του για μια σύγχρονη ΝΔ.

«Το βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης μου είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ώστε οι πολίτες να νιώθουν ότι συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής, όχι μόνο μια φορά στα τέσσερα χρόνια, όταν αποφασίζουν την κυβέρνηση που θα τους κυβερνήσει, αλλά συνδιαμορφώνοντας μαζί με τις πολιτικές που προκρίνονται για το συμφέρον του τόπου.»

Έτσι αξιοποιώντας τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας η ΝΔ θα προσπαθήσει να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κόμμα ανοιχτό αλλά και διαδραστικό, ώστε οι πολίτες να γίνουν πρωταγωνιστές της πολιτικής μαζί με τους εκλεγμένους πολιτικούς. «Πιστεύω ότι αυτού του είδους η απάντηση, αν εμβαθύνθει και προσδιοριστεί με ακρίβεια στην εφαρμοσμένη πολιτική ενδεχομένως να αποτελέσει τη γέφυρα πάνω από την οποία θα περάσουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση που ταλανίζει όχι μόνο την κοινωνία, αλλά και τις αξίες και την ίδια την πολιτική.»

Ο κ. Λυκουρέντζος από την πλευρά τους επισήμανε ότι με το βιβλίο αυτό ο κ. Στυλιανίδης επιχειρεί να συνεισφέρει στην δημόσια συζήτηση για την αναβάθμιση και τη μετεξέλιξη των κομμάτων, με την είσοδό τους στη νέα εποχή, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην επικοινωνία με τους πολίτες, ώστε να γίνιε πραγματικότητα η διοικητική και λειτουργική αναγέννηση και ανανέωση των κομματικών δυνάμεων της χώρας, «Συνεπώς εκτιμώ πάρα πολύ τη συνεισφορά του Ευριπίδη Στυλιανίδη, και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ώστε στην πολιτική να μπορούμε να αξιολογούμε και τα κόμματα και τους πολιτικούς με δίκαιο τρόπο.»

Τη άποψη ότι το βιβλίο αυτό είναι μια δουλειά που θέτει ένα μεγάλο ζήτημα, αυτό της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και πως αυτή μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη η χαρά του που είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης, ο οποίος τόνισε ότι οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται δίνουν την ευκαιρία για ένα πολύ ενδιαφέροντα διάλογο, σε μία συγκυρία όπου διαπιστώνεται όχι μόνο ένα σοβαρό οικονομικό έλλειμμα, αλλά και ένα έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων.

«Δε σας κρύβω ότι εν μέρει συμμερίζομαι την απογοήτευση των πολιτών, αλλά θεωρώ ότι είναι στα συν ενός συγγραφέα ο οποίος εκτίθεται στο δημόσιο διάλογο και είναι προτιμότερο να εκτίθεται κανείς και να γράφει απόψεις οι οποίες ενδεχομένως δεν μπορούν να κατακτηθούν στη πράξη και να τις πιστεύει σαν να μπορούσαν να επιτευχθούν στην πράξη» τόνισε.

Στην συζήτηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος ο οποίος επισήμανε ότι σε μια δύσκολη και κρίσιμη εποχή για τη χώρα, το βιβλίο του κ. Στυλιανίδη έρχεται να φωτίσει και να δώσει μια νέα οπτική στην πολιτική,

«Τα κόμματα οφείλουν να διδαχτούν από τα λάθη του παρελθόντος, να αφήσουν πίσω τις νοσηρές νοοτροπίες και επιτέλους να δίνουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, αλλά πρέπει να ξυπνήσουμε και να φύγουμε από τον ωχαδερφισμό ώστε να βοηθήσουμε και εμείς να βγούμε από το αδιέξοδο»

Η κα Πυργιώτη τέλος, που ανέλαβε να συντονίσει την συζήτηση, επισήμανε ότι στην εποχή μας, τα κόμματα αντιμετωπίζονται σαν κάτι φθαρμένο, στο οποίο οι πολίτες γυρίζουνε στην πλάτη.

«Το βιβλίο εισφέρει στον προβληματισμό δηλαδή και στο πως μπορούμε να το κάνουμε, τα κόμματα των πολιτών, δεν έχει σημασία που ανήκει ο καθένας, σημασία έχει να οργανωθούν τα Ελληνικά κόμματα με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάζουν την πολιτική σκηνή με κάθετο τρόπο, και να είναι κόμματα πολιτών, όχι πολιτικών και κλειστών κύκλων.»

Στο βιβλίο του κ. Στυλιανίδη αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άκης Γεροντόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ο κ. Στυλιανίδης με αυτό το βιβλίο δείχνει ότι εκτός από πολιτική δράση έχει και πολιτική σκέψη, δίνοντας απαντήσεις στην ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα κόμματα σήμερα, την αποστροφή της κοινωνίας.

«O Ευριπίδης μιλώντας για τα διαδραστικά κόμματα μας δίνει το νόημα των καινούριων κομμάτων που μπορούν αν απαντήσουν στα ερωτήματα του σήμερα και μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο»