«Αργός θάνατος» το σχέδιο της κυβέρνησης για τη Θράκη

Δημοσιεύθηκε στις 08/10/2010 στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» από το δημοσιογράφο Μιχάλη Μυγιάκη.

Αντί η κυβέρνηση να θωρακίζει με νέα έργα τις παραμεθόριες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ώστε να αποτελέσουν εφαλτήριο για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών, κάνει το ακριβώς αντίθετο είτε παγώνοντας όσα έργα είχαν ήδη ξεκινήσει, είτε ακυρώνοντας τις σχετικές διαδικασίες υλοποίησης.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Νομός Ροδόπης, όπου τον τελευταίο χρόνο έχουν παγώσει και ακυρωθεί τουλάχιστον 15 έργα, που είχαν δρομολογηθεί επί Ν.Δ. και είχαν εξασφαλιστεί εκατοντάδες εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότησή τους.

Η κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί πλήρως για την υλοποίηση των έργων αυτών, οδηγώντας τα σε αναβολή και κατ’ επέκταση σε ακύρωση, αποδυναμώνοντας την περιοχή. Έργα όπως ο Κάθετος Άξονας Κομοτηνής-Βουλγαρίας που θα έδινε νέα πνοή για την ανάπτυξη της περιοχής, ακυρώνεται στην πράξη καθώς ο ανάδοχος εργολάβος δεν πληρώνεται για τις κατασκευαστικές εργασίες που έχει ήδη εκτελέσει.

Αναλυτικότερα, με τις ενέργειες, τις παραλείψεις και την αδιαφορία της η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε:

1. Κατάργηση Προαστιακού Θράκης και μείωση των λειτουργικών δρομολογίων που εξυπηρετούσαν φοιτητές του ΔΠΘ και στρατιώτες του Έβρου.

2. Μείωση κατά 30 εκ. ευρώ της χρηματοδότησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, παρά την αύξηση κατά 25% των Τμημάτων στην Κομοτηνή.

3. Πάγωμα της δημοπράτησης του Πανθρακικού Σταδίου, παρότι η μελέτη τελείωσε το 2009, μετά από 25 χρόνια καθυστέρηση (21 εκατ. ευρώ).

4. Πάγωμα του Κλειστού Γυμναστηρίου Κομοτηνής στο 2ο Λύκειο της πόλης, παρότι το έργο δημοπρατήθηκε στο τέλος του 2008.

5. Πάγωμα πληρωμών και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον Κάθετο Άξονα Κομοτηνής-Βουλγαρίας, παρ’ ότι για το έργο έχουν εγκριθεί 85 εκατ. ευρώ. Ο εργολάβος δεν πληρώνεται και το έργο αναβάλλεται παρά το ότι έπρεπε να παραδοθεί αρχές του 2011. Συνέπειες τραγικές για το κόστος εισαγωγής πρώτης ύλης για τις βιομηχανίες της Θράκης, για τον Τουρισμό και το διασυνοριακό εμπόριο. Αιτία η πολιτική παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών προς όφελος ολίγων που θίγονται οι βίλες τους από την υφιστάμενη χάραξη. Υπάρχει κίνδυνος από την επαναχάραξη:

  • ακύρωσης του έργου στο ΣτΕ,
  • για το οικοσύστημα και τους περιδασικούς οικισμούς,
  • για την απώλεια πόρων.

6. Ακύρωση εγκεκριμένου έργου του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία Campus ειδικών σχολείων και ξενώνων για τα ΑμΕΑ, καθώς και για τη δημιουργία Διεθνούς Βιβλιοθήκης στην Κομοτηνή.

7. Ακύρωση χρηματοδότησης 7εκ. ευρώ για τη δημιουργία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μικρού Αεροδρομίου και Αεραθλητικού Κέντρου στο Δήμο Αιγείρο του Ν. Ροδόπης.

8. Τραγική καθυστέρηση της ολοκλήρωσης και παράδοσης υπό κατασκευήν εργατικών κατοικιών στους Δήμους Μαρωνείας και Ιάσμου.

9. Ακύρωση ειδικού συστήματος εξέτασης οδήγησης για αναλφαβήτους από τη μειονότητα, τους παλιννοστούντες Ποντίους και τους αθιγγάνους με συνέπειες στην ισότητα των ευκαιριών, στη διαφθορά και στην οδική ασφάλεια.

10. Ψεύτικες υποσχέσεις του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου προς τους «εργαζόμενους» του ομίλου Λαναρά ότι το δημόσιο θα εγγυηθεί στις Τράπεζες για να πάρουν τα λεφτά τους, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

11. Παγώνει οριστικά ένα κορυφαίο έργο για τους αγρότες, το Φράγμα του Ιάσμου παρ’ ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ για το ποσό των 54 εκατ. ευρώ.

12. Παραμένει απλήρωτο και ανολοκλήρωτο το φράγμα Ιασίου στο Δήμο Σαπών.

13. Πάγωσαν πλήρως οι χρηματοδοτήσεις δεκάδων εκατ. ευρώ από τον ΟΣΚ για τη σχολική στέγη στη Ροδόπη.

14. Αρνήθηκαν τη χρηματοδότηση που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για την ανάπλαση της λέσχης Κομοτηναίων.

15. Δεν έχουν χρηματοδοτήσει το εγκεκριμένο έργο της ανάπλασης του ιστορικού κτιρίου της Τσανακλείου από τον ΟΣΚ στο Δήμο Κομοτηνής.

 

Για την ακύρωση έργων στον εν λόγω Νομό από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ. και βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε την εξής δήλωση:

«Είχα την τιμή μετά από 50 χρόνια να είμαι ο πρώτος υπουργός Ελληνικής Κυβέρνησης από τη Ροδόπη.

Πάλεψα για να καλύψω κενά και να αντιμετωπίσω αδικίες που βίωσε επί δεκαετίες η Αν. Μακεδονία και Θράκη και ειδικότερα ο Νομός μου, ο Νομός Ροδόπης, που έχει έντονα βιώσει στο παρελθόν αδικίες εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς του, μιας και είναι χώρος συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων. Δρομολογήσαμε επί Ν.Δ. πολλά έργα, καθιστώντας τα μειονεκτήματα του χθες πλεονεκτήματα του αύριο. Δυστυχώς, σήμερα, μετά από ένα χρόνο ΠΑΣΟΚ θλίβομαι και αγανακτώ εκφράζοντας πλήρως τα συναισθήματα των συμπατριωτών μου.

Μέσα σε 12 μήνες με 5 υφυπουργούς από όλους του Νομούς της Περιφέρειάς μας, βιώνουμε ως Νομός 15 καίρια χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω. Υπονομεύουν το μέλλον της περιοχής και ιεραρχούν τον μικροκομματισμό πάνω από το εθνικό συμφέρον».

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».