Όσο η κυβέρνηση φλυαρεί, η χώρα κινδυνεύει

Δημοσιεύθηκε στις 02/06/2011 στο περιοδικό «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Σαββοπούλου.

«Ο πρωθυπουργόs πετά την μπάλα στην κερκίδα»

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έληξε, ανοίγοντας μια χαραμάδα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, έτσι όπως τουλάχιστον φάνηκε όχι μόνο από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του. Τα μάτια των περισσότερων στράφηκαν στον Avτώvη Σαμαρά, καθώς δέχθηκε ισχυρές πιέσεις εντός κι εκτός Ελλάδας. «Η κυβέρνηση ζητά συναίνεση, μήπως και διασφαλίσει τη στήριξη των υπουργών της και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν κυβερνά, δεν διαπραγματεύεται και πετά την μπάλα στnν κερκίδα», απαντάει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Όσο η κυβέρνηση φλυαρεί, η χώρα κινδυνεύει», τονίζει ο βουλευτήs της ΝΔ, ο οποίος εκτιμά ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για εκλογές.

 

Ζητάτε από την κυβέρνηση στροφή στην πολιτική της. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα περιθώρια όταν, όπως λέει τουλάχιστον το οικονομικό επιτελείο, η ταμειακή επάρκεια της χωράς είναι μέχρι τον Ιούλιο;

Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει αμέσως να φοβίζει και να εκβιάζει τους πολίτες και να επαναδιαπραγματευθεί πειστικά το Μνημόνιο, με επιχειρήματα τα αποτελέσματα μιας άλλης πολιτικής.

Γιατί δεν προχωρά σε αποκρατικοποιήσεις; Γιατί εξοντώνει τη μεσαία τάξη δημιουργώντας μια νέα κοινωνική ομάδα «εξαθλιωμένων πολιτών»; Δεν καταλαβαίνει ότι ρίχνει το πετρέλαιο στο πάτωμα και χρειάζεται μόνο ένα αναμμένο σπίρτο; Όσο η Κυβέρνηση φλυαρεί η χώρα κινδυνεύει: Μίλησαν για Τιτανικό και εκτόξευσαν τα spreads από 180 σε 1450 μονάδες. Μίλησαν για «διεφθαρμένο λαό» και μας οδήγησαν στην κηδεμονία του Μνημονίου. Μίλησαν για έξοδο από το Ευρώ δια της Επιτρόπου και για παύση πληρωμών τον Ιούλιο δια του Υπουργού Οικονομικών και έχασαν πολλά δις από τις Ελληνικές τράπεζες. Επιτέλους ας σταματήσουν να μιλούν και ας πάρουν αποφάσεις. Έχουν πλειοψηφία, έχουν εντολή, αντί να διαβουλεύονται ας κυβερνήσουν επιτέλους.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις -πολύ δε περισσότερο από τη ΝΔ- ακόμη και στο φορολογικό, που έχετε τις μεγαλύτερες ενστάσεις, ισόποσες προτάσεις που θα υπηρετούν τον ίδιο στόχο της μείωσης του ελλείμματος, ώστε να διαπραγματευτεί με τους δανειστές. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Εσείς θα ανταποκριθείτε;

Ο Πρωθυπουργός καθημερινά αυτοπαραιτείται από το ρόλο του. Ζητά «συναίνεση» από την αντιπολίτευση μήπως και διασφαλίσει τη στήριξη των Υπουργών του και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Δεν κυβερνά, δεν διαπραγματεύεται, δεν προχώρα. Μόνο διαβουλεύεται και πετά την μπάλα στην κερκίδα.

Χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πολιτικής. Εμείς την προτείναμε στο Ζάππειο ΙΙ και καλέσαμε την κυβέρνηση να την υιοθετήσει. Ορίσαμε με σαφήνεια πού συμφωνούμε και στηρίζουμε και πού διαφωνούμε, χαράσσοντας κόκκινη γραμμή. Μιλήσαμε για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και για επανεκκίνηση της οικονομίας, γιατί πιστεύουμε ότι δεν σώζεις την Ελλάδα εκτελώντας οικονομικά τους Έλληνες.

Η κατάσταση στην Ευρώπη δείχνει να είναι πολύ ρευστή και το περιβάλλον ιδιαίτερα δυσμενές απέναντι στην Ελλάδα. Ποια είναι η εκτίμηση σας

Η Ελλάδα αναμφισβήτητα πληρώνει λάθη και παραλείψεις, που ανέδειξαν τις μεγάλες στρεβλώσεις της οικονομίας της. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και διακομματικές.

Έχει αποκαλυφθεί η πραγματικότητα. Ότι δηλαδή η οικονομία μας είναι η τελευταία σοσιαλιστική οικονομία στην Ευρώπη καθώς πάνω από το 70% των οικονομικών αποφάσεων βρίσκονται στα χέρια του κράτους.

Οι δανειστές φοβούνται όταν βλέπουν απέναντί τους την αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, τη λειτουργική διάλυση της Διοίκησης και την ακαταστασία της οικονομίας.

Δεν μπορούν να δουν καθαρά τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής αγοράς που είναι πολλές και υπαρκτές ακόμη. Δεν βρίσκουν απέναντί τους αξιόπιστο συνομιλητή, στο πρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό. Η Κυβέρνηση δεν παράγει αποτελέσματα.

Σε αυτή την κρίση όμως, εκτός των άλλων αναδείχθηκε και το έλλειμμα ευρωπαϊκής ηγεσίας. Η εγκατάλειψη της αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, που έδενε τα φτωχά με τα πλούσια κράτη, δημιουργώντας διεθνή υπεραξία για την Ευρώπη, σταδιακά εγκαταλείπεται.

Ο ευρωπαϊκός επαρχιωτισμός και ο εθνικός απομονωτισμός δεν συμβάλλουν στην πολιτική και οικονομική ένωση. Και μπορεί τώρα να θίγουν τις κακομαθημένες χώρες του Νότου, σύντομα όμως θα θίξουν και τους πλούσιους του Βορρά, αν δεν παρθούνε οι σωστές αποφάσεις.

Αναμφισβήτητα εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε, προχωρώντας σε «λιγότερο και καλύτερο κράτος». Αυτή την ευκαιρία διόρθωσης πορείας πρέπει να μας τη δώσουν, διότι διαφορετικά το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο για όλους.

Η Πατρίδα μας έχει ανυπολόγιστες δυνάμεις, που επηρεάζουν πολύ πιο δυνατά την Ευρωπαϊκή οικονομία, από ότι προδίδει το πληθυσμιακό και γεωγραφικό της μέγεθος. Η μικρή και «προβληματική» Ελλάδα είναι η πρώτη ναυτική και διαμετακομιστική δύναμη διεθνώς και ένας από τους καλύτερους τουριστικού προορισμούς στον κόσμο. Οι Έλληνες, όπως καταγράφεται, διαθέτουν πάνω από 300 δις Ευρώ καταθέσεις στην Ευρώπη. Η χώρα μας αποτελεί ασπίδα ασφαλείας ανάμεσα στην Ευρώπη, την Βόρειο Αφρική και την Ανατολή, όσον αφορά τη λαθρομετανάστευση και ορμητήριο, όσον αφορά την οικονομική εξωστρέφεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις νέες αγορές.

Ανταποδοτική πολιτική για την Ευρώπη είναι, όχι να αρνηθεί αλλά να αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα, διευκολύνοντας την Ελλάδα στην προσπάθεια που ξεκινά.

Ζητατε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Η κυβέρνηση και καμία κυβέρνηση δεν θα είχε λόγο να μην το κάνει. Μήπως είναι ανέξοδες προτάσεις και κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό; Στις επαφές που είχατε με την τρόικα το θέσατε και ποια ήταν η αντιμετώπιση εκ μέρους τους;

Τους τελευταίους μήνες εφαρμόστηκε μία πολιτική αδιέξοδη, που δεν πέτυχε τους στόχους της. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον στην ατολμία της Κυβέρνησης να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις, γιατί συγκρούεται με τον ίδιο της τον εαυτό. Δεύτερον, στην λανθασμένη εκτίμηση ότι η αύξηση των φόρων θα αύξανε τα έσοδα, κάτι που δεν συνέβη.

Η επαναδιαπραγμάτευση, που εισηγούμαστε δεν αμφισβητεί τους στόχους. Η μείωση του κράτους, ο περιορισμός της σπατάλης, οι αποκρατικοποιήσεις, η αύξηση των εσόδων, είναι κοινώς αποδεκτοί στόχοι.

Διαφωνούμε στον τρόπο. Εμείς πιστεύουμε ότι μία άλλη φορολογική πολιτική μπορεί να διευρύνει τη φορολογική βάση και να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου, τονώνοντας την αγορά και επισπεύδοντας την έξοδο από την ύφεση. Αν διαπραγματευτούμε όλοι μαζί προς αυτή την κατεύθυνση είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε. Όσο η Κυβέρνηση παραιτείται από τα αυτονόητα και αγνοεί τις γεμάτες από κόσμο πλατείες τόσο θα εμποδίζει την Ελλάδα να επιστρέψει στο μέλλον.

Πότε βλέπετε εκλογές;

Όσο υπεύθυνα και αν τοποθετούμαστε στο θέμα των εκλογών, είναι προφανές ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μία εύθραυστη και άβουλη Κυβέρνηση. Ως εκ τούτου η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, γι αυτό έχουμε ευθύνη ανά πάσα στιγμή να μπορούμε να αποδεικνύουμε την ετοιμότητά μας να κυβερνήσουμε καλύτερα.

«Δεν λαϊκίζουμε»

Δημοψήφισμα δεν θέλετε, εκλογές δεν ζητάτε, συναίνεση δεν δίνετε. Αδίκως πιστεύετε ότι ο λαός σας γυρίζει την πλάτη;

Μου κάνει εντύπωση, γιατί όλοι ασχολούνται με την αντιπολίτευση. Η Κυβέρνηση έχει εντολή, έχει πλειοψηφία, θα έπρεπε να έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτή την πρωτοβουλία δυστυχώς όμως την έχει εκχωρήσει στους δανειστές, που εύλογα ανησυχούν για τα λεφτά τους.

Η Κυβερνητική Ομάδα, που έχασε πολύ κυρίως την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, φαίνεται τώρα να έχει χάσει την αξιοπιστία της και στα μάτια των ξένων. Γι’ αυτό άλλωστε επιδιώκουν κάτι που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, να συνομιλούν περισσότερο με την αξιωματική αντιπολίτευση παρά με την Κυβέρνηση.

Η δικιά μας στάση είναι υπεύθυνη. Δεν λαϊκίζουμε, δεν έχουμε αυτοσκοπό την εξουσία, δεν εγκλωβιζόμαστε στην άγονη κριτική. Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση στο Ζάππειο ΙΙ. Παλεύουμε για τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, αγωνιζόμαστε για την προοπτική της Ελλάδας.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.