Φορολογικά κίνητρα για τη Θράκη και χρηματοοικονομικά εργαλεία, από Ευρωπαϊκά Όργανα

Δημοσιεύθηκε στις 01/06/2011 στην εφημερίδα «Ο ΧΡΟΝΟΣ» από το δημοσιογράφο Δήμο Μπακιρτζάκη.

Άλλος Προσανατολισμός Διεκδικήσεων: Φορολογικά κίνητρα για τη Θράκη και χρηματοοικονομικά εργαλεία, από Ευρωπαϊκά Όργανα

Πρόταση Ευριπίδη Στυλιανίδη στο οικονομικό φόρουμ Αλεξανδρούπολης όπως την επεξηγεί στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm

«Πρώτη φορά παρουσιάστηκαν ψήγματα αυτής της πρότασης στον ΧΡΟΝΟ, όταν την προετοίμαζα για να την παρουσιάσω στο οικονομικό φόρουμ. Τώρα κατατέθηκε ολοκληρωμένη», θα πει ο πρ. υπουργός και υπεύθυνος γραμματέας προγράμματος της Ν.Δ. βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης που περιγράφει την πρότασή του και που στηρίζεται.

Μπορεί να πάρει σάρκα και οστά μια τέτοια πρόταση;

Βεβαίως, η πρόταση αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θράκης, τα οποία είναι:

Ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα, γιατί είναι το ακροτελεύτιο κομμάτι της Ε.Ε. προς ανατολάς, δηλαδή προς την περιοχή της Τουρκίας και της Μαύρης Θάλασσας. Η γεωγραφική γειτνίαση με αυτές τις αναπτυσσόμενες αγορές.

Η φθηνή δημόσια και ιδιωτική γη.

Η πληρότητα των υποδομών, που βεβαίως πρέπει να συμπληρωθούν, αεροδρόμια, οδικό δίκτυο, σιδηρόδρομος, λιμάνια.

Η ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια, να θυμηθούμε ότι έχουμε το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην χώρα, έχουμε αξιοποιήσιμη γεωθερμία, έχουμε το πετρέλαιο, αν ευοδωθεί ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και βεβαίως το φυσικό αέριο που προκύπτει από τον αγωγό που ήδη υπάρχει και λειτουργεί.

Το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Η πρόταση μας είναι να υποβληθεί προς την Ε.Ε. και όχι προς την κεντρική κυβέρνηση, μετά θα πάμε εκεί. Στην Ε.Ε., στα Ευρωπαϊκά όργανα, να ζητήσουμε να θεσμοθετηθούν κίνητρα φορολογικά και χρηματοοικονομικά εργαλεία ώστε αξιοποιώντας αυτά τα πλεονεκτήματα η Θράκη, να μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας αλλά και για την προώθηση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Εφαρμόζεται αυτό κάπου ή είναι μια απλή πρόταση;

Αυτό στο παρελθόν έχει γίνει σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και νομίζω ότι μπορεί να λυθεί το ζήτημα και να ξεπεραστούν τα εμπόδια μόνο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και φαίνεται από την 1η διερεύνηση που κάναμε ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδιαφέρον στο περιβάλλον αυτών που διοικούν σήμερα την Ευρώπη, του κ. Γιούνκερ και των τραπεζιτών.

Τι προτείνετε;

Προτείνουμε τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου στην Θράκη. Την εφαρμογή χαμηλού φορολογικού συντελεστή, ανταγωνιστικού των γειτονικών μας αγορών αλλά με νομική δέσμευση από το κράτος για προσυμφωνημένο χρόνο, ώστε να μην αιφνιδιάζεται ο επενδυτής. Την εφαρμογή χαμηλού ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στην περιοχή και βεβαίως την δημιουργία ενός ειδικού ταμείου ή αλλιώς όπως λέγεται διεθνώς Fund το οποίο θα υποστηρίζεται από ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες και θα διασφαλίζει ειδικά προγράμματα χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης στις επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν στην Θράκη και να έχουν εξωστρεφή εξαγωγικό προσανατολισμό.

Νομικά είναι εφικτή μια τέτοια προσπάθεια; Γιατί μπορεί να σηκωθεί η Ήπειρος και να πει παιδιά κι εμείς θέλουμε κάτι τέτοιο.

Είναι ένα πιλοτικό μοντέλο εφαρμογής το οποίο το δοκιμάζουμε στην Θράκη και πάντα με Ευρωπαϊκή λογική, πιστεύοντας ότι η Θράκη είναι η βασική πύλη αναχαίτισης της λαθρομετανάστευσης για όλη την Ευρώπη και μπορεί να καταστεί και το ευρωπαϊκό ορμητήριο οικονομικής εξωστρέφειας προς τις εγγενείς αγορές.

Η Ευρώπη αν αντιληφθεί τον ρόλο της Θράκης ως ένα τέτοιο ρόλο, είναι συμφέρον της περιοχής μας αλλά και της Ελλάδος, να υιοθετήσει μια τέτοια λογική που είναι υγιής, είναι στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού δικαίου και νομίζω ότι θα είναι απολύτως ανταποδοτική για όλους μας.

Τι προεργασία έχει γίνει;

Το φόρουμ έχει υιοθετήσει την πρόταση, ενώ παράλληλα υπάρχει μια μελέτη υποστήριξης η οποία έχει τρέξει και στο παρελθόν από τον σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος την οποία μπορούμε να την υιοθετήσουμε και να την προχωρήσουμε με όλα τα νομικά επιχειρήματα και τα οικονομοτεχνικά επιχειρήματα που απαιτούνται. Στη συνέχεια μια μικρή ομάδα αντιπροσωπευτική από πολιτικούς, οικονομικούς και τεχνοκρατικούς εκπροσώπους της περιοχής, θα μπορούσε απευθυνόμενη στα Ευρωπαϊκά όργανα, να ζητήσει την μελέτη αυτής της πρότασης. Εφόσον δούμε ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και δυνατότητα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, θα στραφούμε και προς τα κόμματα και την εθνική κεντρική κυβέρνηση ζητώντας να υιοθετήσει πια αυτό το πλάνο ανάπτυξης.

Και γιατί μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να περάσει μέσω υπουργείου ή μέσω κυβέρνησης και πάμε απ’ ευθείας στην Ευρώπη και με ποιον φορέα πάμε;

Η απόκλιση από Ευρωπαϊκούς κανόνες μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση της ίδιας της Ευρώπης η οποία θα διαπιστώσει ότι αυτή η λογική που εμείς προτείνουμε εξυπηρετεί τα ενιαία ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Αν βρούμε συμμάχους στις Βρυξέλλες ή σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τότε είναι ευκολότερο η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια υλοποίηση τέτοιου είδους και στο κάτω-κάτω η πρωτοβουλία ξεκινά από την Θράκη και νομίζω ότι η Θράκη δικαιούται να την επιδιώξει αυτή την πρωτοβουλία.

Είμαστε στην αρχή μιας σημαντικής προσπάθειας και μια περιοχή σαν την δική μας που αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα από την λαθρομετανάστευση, από την δημογραφική απογύμνωση και την αναπτυξιακή εγκατάλειψη, έχει το δικαίωμα να αναζητήσει την μοίρα της χρησιμοποιώντας τα νέα εργαλεία που μας δίνει και η Ε.Ε. αλλά και η οικονομία μας γενικότερα.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
8 Σεπτέμβριος 2020 - 4:55μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΔΑΠ

Με δεδομένο το πρόβλημα που προέκυψε στη Ροδόπη και πανελλαδικά με τη λειτουργία τον ΚΔΑΠ λόγω της αυξημένης ζήτησης από οικογένειες που έχουν ανάγκη για τα παιδιά τους, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο ενημερώνοντας για την ένταση του προβλήματος στο νόμο Ροδόπης και ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
3 Σεπτέμβριος 2020 - 2:41μμ

ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ 2019 ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα παραδόθηκε η νέα επιστημονική μελέτη του Βουλευτή Ροδόπης και Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Δρ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
24 Αύγουστος 2020 - 6:09μμ

Ευριπίδης Στυλιανίδης προς Πρυτανικές Αρχές ΔΠΘ: «Οι φοιτητές πρέπει να έλθουν πάλι στην Κομοτηνή»

Σημαντική συνάντηση εργασίας είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Πρώην Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Καθηγητή κ. Αλέκο Πολυχρονίδη και τους Αντιπρυτάνεις κ. Μαρία Μιχαλοπούλου και κ. Φώτη Μάρη.
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.