Τραγική η Καθυστέρηση του ΠΑΣΟΚ στην Οικονομία

Δημοσιεύθηκε στις 01/05/2010 στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα.
Για προεκλογική αυτοδιάψευση και για μετεκλογική καθυστέρηση, με τραγικές συνέπειες στην οικονομία, κατηγορεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και πρώην υπουργός χαρακτηρίζει τον “Καλλικράτη” πρόχειρο και αντιαναπτυξιακό.
Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση, λέγοντας πως ο χάρτης προέκυψε βάσει αθροίσματος κομματικών ψήφων, και επισημαίνει πως η ισοπεδωτική γενίκευση των πολιτικών, που κλιμακώνεται, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, είναι επικίνδυνη.
Πώς είδατε το σχέδιο “Καλλικράτης” για τη διοικητική αναδιάρθρωση;
Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας δεν μπορεί να βασίζεται σε άθροισμα κομματικών ψήφων. Θα πρέπει ως κριτήριο να έχει την αναπτυξιακή φυσιογνωμία των νέων ΟΤΑ και να είναι προϊόν συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών. Δυστυχώς, το σχέδιο είναι πρόχειρο, αντιαναπτυξιακό, χωρίς πόρους και χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση.
Πώς συνδυάζεται από τη μια το “συγγνώμη” και από την άλλη οι ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το ΔΝΤ και τα μέτρα στην οικονομία;
Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες που μας αναλογούν χωρίς αυτάρεσκους λαϊκισμούς. Στο κάτω κάτω, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά είπαμε στους Έλληνες την αλήθεια. Το ΠΑΣΟΚ αυτοδιαψεύστηκε μετεκλογικά, καθυστέρησε τραγικά και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση μικροκομματικά, βλάπτοντας έτσι τη διεθνή εικόνα της χώρας. Χειρίστηκε με χαρακτηριστικό ερασιτεχνισμό τα ζητήματα. Εφόσον είχε επίγνωση της οικονομικής κατάστασης, γιατί δεν δανείστηκε το μεγάλο ποσό που χρειαζόταν για τα επόμενα δύο χρόνια, όταν τα spreads ήταν στις 170 μονάδες και το επιτόκιο δανεισμού μεταξύ 3% και 4%, όπως τα κληρονόμησε από την ΝΔ, και προχώρησε σε δανεισμό με καθυστέρηση, όταν τα spreads ήταν 700 μονάδες και το επιτόκιο πάνω από 10%; Διερωτώμαι, δεν σκέφτηκε το οικονομικό επιτελείο ότι έτσι θα κέρδιζε τουλάχιστον δύο χρόνια ανοχή για τολμηρές τομές και μεταρρυθμίσεις; Είχε πιο μεγάλη σημασία για τον Γιώργο Παπανδρέου να ταυτίσει την Ελλάδα με τον «Τιτανικό», για να βλάψει τη ΝΔ; Αυτοεγκλωβίστηκε έτσι στον ρόλο της Ιφιγένειας σε έναν διεθνή ανταγωνισμό που ξέσπασε μεταξύ ευρώ και δολαρίου.
Ποια λύση προτείνετε;
Το κράμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ έχει αδύναμη έως ανύπαρκτη την αναπτυξιακή διάσταση. Ουσιαστικά, στεγνώνει την αγορά από ρευστότητα και χτυπά τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα, πυροδοτώντας κοινωνική έκρηξη. Εμείς προτείνουμε αύξηση του εθνικού πλούτου μέσα από την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα:
- Άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση.
- Προϋπόθεση για την πρόσληψη στο δημόσιο να είναι η τριετής προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα.
- Να προβληθούν δέκα πλήρως αδειοδοτημένα επενδυτικά projects στο εξωτερικό για προσέγγιση επενδυτικών κεφαλαίων.
- Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για τη λειτουργία δημόσιων νοσοκομείων.
- Μη κρατικά πανεπιστήμια και επιθετική προσέλκυση χιλιάδων ξένων φοιτητών.
- Εφαρμογή του επενδυτικού προγράμματος “Οπτική ίνα στο σπίτι”, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ.
- Επιθετική πολιτική στήριξης των εξαγωγών, του τουρισμού, της ναυτιλίας κ.ά.
Θα λέγατε ναι σε μια νέα μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης ή των παροχών προς τους βουλευτές, σε μία συμβολική προς τους πολίτες κίνηση;
Μειώθηκε ήδη, και ορθώς, κατά 2.000 ευρώ το μήνα.
Για ποιο λόγο ο κ. Σαμαράς ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ;
Χωρίς υπεύθυνη αυτοκριτική, δεν επιτυγχάνεται νέο ξεκίνημα. Η παραδοχή λαθών και παραλείψεων δεν σημαίνει άρνηση του σημαντικού έργου που συντελέστηκε και έχει αναγνωρίσει δημοσίως ο Αντώνης Σαμαράς στην κυβέρνηση Καραμανλή. Η συγγνώμη είναι υπεύθυνη και ειλικρινής στάση ενός ηγέτη που θέλει να διορθώσει, να συμπληρώσει, να ανασυγκροτήσει μία παράταξη που της αξίζει ο πρωταγωνιστικός ρόλος.
Πιστεύετε ότι ο κ. Σαμαράς έχει πάρει το σφουγγάρι στα εσωκομματικά και, από την άλλη, θεωρείτε ότι η κ. Μπακογιάννη στηρίζει και υποβοηθά το έργο του;
Είμαι βέβαιος ότι όλοι στη ΝΔ συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο ότι αυτό που προέχει είναι η σωτηρία του τόπου, κι αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από την ανάκαμψη της παράταξης.
Συμφωνείτε με τη διαγραφή Παυλίδη; Πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες;
Ο πρόεδρος του κόμματος έχει την ευθύνη να δώσει το νέο στίγμα με τρόπο που να ανασυγκροτεί και να ενώνει την παράταξη.
Κάθε κοινωνία έχει την ηγεσία που της αξίζει
Οι πολίτες κρατούν αποστάσεις από την πολιτική και θεωρούν τους πολιτικούς υπεύθυνους για τα προβλήματα στην οικονομία που καλούνται να πληρώσουν. Μήπως οδεύουμε στην εποχή της συγκρότησης νέων πολιτικών σχηματισμών ή νέων κομματικών συνεργασιών;
Πιστεύω στις καθαρές προγραμματικές συνταγές που συνοδεύονται από δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και έχουν ως εγγύηση την παρουσία ποιοτικών πολιτικών προσώπων. Κάθε είδους ισοπεδωτική γενίκευση που αποδίδει ευθύνες στο σύνολό των πολιτικών, χωρίς να διακρίνει τους ευσυνείδητους από τους ασυνείδητους, τους έντιμους από τους ανέντιμους, τους αποτελεσματικούς από τους ανίκανους, είναι σκόπιμη και επικίνδυνη. Όταν μιλάμε για ευθύνες, δεν πρέπει να βγάζουμε από το κάδρο κάποιους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, κάποιους ασυνείδητους, διατεταγμένους δημοσιογράφους, τη μουγκή πνευματική ηγεσία…
Όλοι διαχρονικά έχουμε ευθύνες. Όταν απορρίπτουμε συλλήβδην το πολιτικό σύστημα, τι αντιπροτείνουμε; Τους στρατιωτικούς; Το κόμμα των επιχειρηματιών; Τι; Στη δημοκρατία κάθε κοινωνία έχει την ηγεσία που της αξίζει. Αν δεν μας αρέσουν τα πρόσωπα, ας τα καταψηφίσουμε. Προτιμότερο είναι να αναλάβουν οι πολίτες τις ευθύνες τους, παρά να σύρονται στη δαιμονοποίηση του δημοκρατικού συστήματος.