Το πρόβλημα του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα είναι πρωτίστως πολιτικό

Συνέντευξη Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εφημερίδα "Ισοτιμία" στις 20/08/2011

Όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, μπορεί να σωθεί χωρίς την έκδοση ευρωομολόγου;

Το ευρωομόλογο είναι πτυχή μιας εφαρμοσμένης πολιτικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η Νέα Δημοκρατία εξ αρχής είχε επιμείνει σε αυτή την επιλογή κόντρα στη διαπραγματευτική ατολμία της κυβέρνησης Παπανδρέου και στην εσωστρεφή αντίδραση κάποιων ευρωπαίων ηγετών.

Σήμερα, μετά από επιζήμια καθυστέρηση, όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες προσχωρούν στην ορθότητα της σκέψης μας. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία της γερμανικής κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες και ψηφοφόρους της να συμβάλουν με μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ έξτρα. Ωστόσο, είναι αναγκαίο η ευρωπαϊκή ηγεσία να επιλέξει ανάμεσα στην Ευρώπη των εθνικών εγωισμών ή στην ισχυρή Ενωμένη Ευρώπη της Αλληλεγγύης, όπως την εισηγούνταν, την οραματίζονταν και την επιδίωκαν οι ιστορικοί ηγέτες της γαλλογερμανικής ηγεσίας της προηγούμενης γενιάς, Φρανσουά Μιτεράν, Χέλμουτ Σμιτ, Χέλμουτ Κολ.

Το όραμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης έχει κόστος για όλους ή το αναλαμβάνουμε και προχωράμε ή το εγκαταλείπουμε και καθηλωνόμαστε.

Οι αποφάσεις της γαλλογερμανικής συνάντησης κορυφής σημαίνουν και νέα λιτότητα για την χώρα μας ;

Ενδεχομένως ναι, διότι όσο δεν υπάρχει πραγματική πολιτική και οικονομική ένωση ευνοείται η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και κάτι τέτοιο δυσκολεύει τους αρχηγούς των μεγάλων κρατών να συνειδητοποιήσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις των αποφάσεων τους στις κοινωνίες των φτωχότερων κρατών μελών.

Ξένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος που είναι περίπου 360 δις δεν είναι βιώσιμο; Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;

Οικονομοτεχνικά ίσως είναι έτσι, αλλά η πολιτική δεν ασκείται με μαθηματικούς υπολογισμούς. Το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό. Η προσχώρηση στην «οικονομία της πίστης» (τραπεζικής, δανειακής, χρηματοπιστωτικής, χρηματιστηριακής κ.λ.π.) έγινε η αιτία να απομακρυνθούμε από την πραγματική οικονομία. Μάθαμε να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε. Ξεχάσαμε να επενδύουμε στα πραγματικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Όλες οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και της αγοράς προς την Πολιτεία. Έδιωξαν 65 δις ευρώ ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό. Μείωσαν την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Στέγνωσαν την αγορά από ρευστότητα και εκτέλεσαν 110 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκτίναξαν την ανεργία από το 8% το 2008 σε 16.6% σήμερα.

Δεν υπήρξε μέχρι τώρα πολιτική, που να στοχεύει στην αύξηση του ΑΕΠ, να υποχρεώνει το ιδιωτικό συμφέρον να διέρχεται μέσα από το δημόσιο, να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα μειώνοντας τους φόρους, να προσελκύει «φρέσκο χρήμα» από το εξωτερικό και να φέρνει ανάπτυξη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Είναι αναγκαίο να «επιστρέψουμε στο Μέλλον», δηλαδή να επενδύσουμε στην πραγματική οικονομία και μάλιστα σε τομείς που υπερέχουμε, όπως η γη: σύγχρονη γεωργία, ο ήλιος: ποιοτικός τουρισμός, ο αέρας: εναλλακτική ενέργεια, η θάλασσα: ναυτιλία, το πνεύμα: παιδεία & πολιτισμός.

Φυσικά, απαραίτητο εργαλείο για κάτι τέτοιο είναι το μικρότερο και καλύτερο κράτος-ρυθμιστής, που θα θεσπίζει και θα επιβάλλει του κανόνες, θα προστατεύει την κοινωνική συνοχή, θα εγγυάται την κοινωνική κινητικότητα και θα χαράσσει την Εθνική Στρατηγική.

Το κόμμα σας υποστηρίζει ότι πολλά από τα φορολογικά μέτρα είναι άδικα. Αν αύριο γίνετε κυβέρνηση Θα τα πάρετε πίσω;

Τα άδικα μέτρα σίγουρα ναι, διότι το ασταθές, το ασαφές, το περίπλοκο και το άδικο φορολογικό σύστημα είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη, χτύπημα στην κοινωνική δικαιοσύνη και καταστροφή στην ισότητα των ευκαιριών.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε να απλουστεύσει, και να κωδικοποιήσει το φορολογικό σύστημα δημιουργώντας κινητροδοτικό περιβάλλον για υγιή ανάπτυξη και νέες επενδύσεις.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε στον τομέα της πάταξης της φοροδιαφυγής; Ποιο είναι το δικό σας σχέδιο;

Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, φορολόγηση στην πηγή, σοβαρός και αδιάφθορος ελεγκτικός μηχανισμός, γρήγορη απονομή Δικαιοσύνης.

Η κατάργηση χιλιάδων εκκρεμών φορολογικών δικών με συμβιβασμό θα επέφερε γρήγορα και σημαντικά έσοδα στο Κράτος, θα ελάφρυνε το έργο της Δικαιοσύνης και θα απελευθέρωνε την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 1.7 δις μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου. ο Πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Καθηγητής Ι. Κουκιάδης όμως ανακοίνωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποκρατικοποιήσεις, λόγω πτώσης της χρηματιστηριακής Αξίας, πολλών εταιρειών. Το κόμμα σας τι προϋποθέσεις βάζει;

Διαφοροποιούμε την αποκρατικοποίηση από την εκποίηση. Πιστεύουμε στις στοχευμένες ιδιωτικοποιήσεις γιατί δεν διακατεχόμαστε ως παράταξη από τις ιδεοληψίες, που χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού τόσο με την περιστολή των κρατικών μονοπωλίων όσο και με την αντιμετώπιση των ιδιωτικών ολιγοπωλίων.

Η δική μας κοινωνική συμμαχία δεν ακουμπά σε κλειστές συντεχνίες, αλλά στην ανοιχτή κοινωνία. Θυμίζω ότι αυτό το αποδείξαμε και στο παρελθόν ως παράταξη όταν, παρά την κόντρα του ΠΑΣΟΚ, επιτύχαμε αποκρατικοποιήσεις πάνω από 10 δις ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια και εφαρμόσαμε με επιτυχία σειρά από Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η κυβέρνηση, εδώ και δυο χρόνια, δεν έχει κάνει τίποτα, ή γιατί δεν το πιστεύει ή γιατί φοβάται τον κομματικό στρατό της ή γιατί αυτοεγκλωβίστηκε στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι η οικονομία, η κοινωνία και ο τόπος υποφέρουν περισσότερο από τους πολιτικούς, που δεν αποφασίζουν και δεν εκτελούν, παρά από εκείνους που αποφασίζουν έστω και λάθος. Ποιος πολιτικός θα υπέγραφε αποκρατικοποίηση, όταν εκ των προτέρων γνωρίζει λόγω των πρακτικών που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους είκοσι μήνες, τι τον περιμένει την επόμενη μέρα;

Η ΑΔΕΔΥ απειλεί με στοχευμένες κινητοποιήσεις σε υπηρεσίες που έχουν σχέση με τα έσοδα. Θα στηρίξετε αυτές τις κινητοποιήσεις;

Όχι

Το πρόγραμμα της ΝΔ πότε θα είναι έτοιμο;

Είναι σχεδόν έτοιμο.
Ευχαριστώ τους Τομεάρχες, τους συναδέλφους βουλευτές, τα στελέχη μας και του 350 τεχνοκράτες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τη συμβολή τους.

Διαμορφώσαμε το βασικό πλαίσιο του προγραμματικού λόγου σε 17 κυβερνητικούς τομείς, καλύπτοντας με πληρότητα όλες τις πτυχές της μελλοντικής διακυβέρνησης. Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκινήσαμε, μετά από οδηγίες του Προέδρου του κόμματος την εσωτερική διαβούλευση συζητώντας με τον αρμόδιο τομέα τα ζητήματα της Νέας Πολιτείας και της Σύγχρονης Διοίκησης. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η συνεργασία και με όλους του υπόλοιπους τομείς και τις γραμματείες προκειμένου να ξεκινήσει η άμεση και διαδραστική συζήτηση με τους πολίτες. Παράλληλα ολοκληρώνονται και τα περιφερειακά προγράμματα. Ξεδιπλώνουμε την «agenda» έξυπνων θεματικών πολιτικών, που διαμορφώνονται με κριτήριο την κοινωνική και οικονομική ανταποδοτικότητα. Στόχος μας είναι μια Νέα Συμφωνία Εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες που θα περιγραφεί με σαφήνεια όχι μόνο τι θα κάνουμε, αλλά και πως θα το πετύχουμε.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».