Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε το Βατοπαίδι για να αναρριχηθεί στην εξουσία

Δημοσιεύθηκε στις 02/10/2010 στην εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» στη δημοσιογράφο Βίκυ Σαμαρά.

Τον πήχυ σε όλες τις εκλογές τον βάζει ο λαός, τονίζει στην «Α» ο γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στο στοίχημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και καλεί τους Έλληνες πολίτες την 7η Νοεμβρίου να βάλουν φρένο στις περιοριστικές πολιτικές του μνημονίου. Ο κ. Στυλιανίδης τονίζει, άλλωστε, ότι ενώ οι γραφειοκράτες σύμβουλοι του πρωθυπουργού προσεγγίζουν τα ζητήματα με αριθμούς, n Ν.Δ. προσεγγίζει τα ζητήματα έχοντας την απόλυτη ευαισθησία απέναντι στους Έλληνες, που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται από τις συνέπειες του μνημονίου. Σφοδρή επίθεση εξαπολύει ο γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ. στο κυβερνών κόμμα και για την υπόθεση Βατοπαιδίου, την οποία -όπως τονίζει- το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά χρησιμοποίησε για να σπιλώσει και να συκοφαντήσει τηv προσωπικότητα του τέως πρωθυπουργού και να αναρριχηθεί στην εξουσία. «Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πίστευε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να αξιοποιεί αυτή την υπόθεση για να καθηλώνει αντιπολιτευτικά τη Ν.Δ., αποκαλύφθηκε. Και τώρα αμήχανα, λίγες ημέρες πριν να κλείσει η Προανακριτική Επιτροπή, και ενώ έχει υποστεί την τεκμηριωμένη καταγγελία μας περί σκευωρίας, σπεύδει να αναζητήσει εκ νέου αξιολόγηση, προδίδοντας από μόνο του την αναξιοπιστία του όλο το προηγούμενο διάστημα», τονίζει ο κ. Στυλιανίδης.

 

Το θέμα των ημερών είναι η απάντηση του Κώστα Καραμανλή στην Προανακριτική για το Βατοπαίδι. Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την απάντηση ασαφή λέει, ότι δεν απαντά επί της ουσίας σε τίποτε και επιμένει ότι υπήρξε ζημία του Δημοσίου. Πώς το σχολιάζετε;

Ο πρώην πρωθυπουργός επέδειξε το προσήκοντα σεβασμό στη Βουλή, την ίδια ώρα όμως υπερασπίστηκε και την αλήθεια. Και νομίζω ότι μέσα από την επιστολή του προκύπτει αυτή η αλήθεια και μάλιστα στοιχειοθετημένη. Σας θυμίζω ότι εμείς που συμμετείχαμε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή είχαμε εξαρχής εντολή από τον Αντώνη Σαμαρά και από τη συνείδηση μας να διερευνήσουμε την αλήθεια και να αποδώσουμε ευθύνες αν χρειαστεί σε όποιον τις έχει, ακόμη και εάν αυτός είναι στέλεχος του δικού μας χώρου. Έτσι με μεγάλη ευσυνειδησία από την αρχή θέσαμε τρία ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

  • Πρώτον ζητήσαμε να αποτιμηθούν εκ νέου οι αξίες των ανταλλαξίμων ακινήτων για να δούμε εάν προκύπτει ζημία του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Δεύτερον να διερευνηθεί η διαδρομή του χρήματος για να δούμε εάν προκύπτει πολιτικό ή βρώμικο χρήμα.
  • Και τρίτον να αποσαφηνιστεί η μετοχική σύνθεση των off shore εταιρειών που ενεπλάκησαν σε συναλλαγές με τη Μονή Βατοπαιδίου για να δούμε ποιοι κρύβονται από πίσω.

Παρά την επιμονή μας καθ' όλη τη διάρκεια της δεύτερης Εξεταστικής Επιτροπής δεν υπήρξε καμία απάντηση από την κυβέρνηση.

Αντιθέτως, ο αρμόδιος υπουργός, όταν προσήλθε σε σχετική μου ερώτηση, απάντησε αμήχανα και δήλωσε άγνοια για όλα αυτά τα ζητήματα, δεσμευόμενος ότι θα κινητοποιήσει τους σχετικούς μηχανισμούς. Όταν εξουσιοδοτήθηκε το προεδρείο της επιτροπής να παρακινήσει για εκ νέου αξιολόγηση, έστειλε μια επιστολή πέραν των ορίων της εξουσιοδότησης που είχε από την Εξεταστική προκαταλαμβάνοντας ουσιαστικά το πόρισμα που θα έβγαινε.

Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε, όπως ομολογείται και στην επιστολή του κ. Καραμανλή, ότι υπήρχαν όχι ένα αλλά τέσσερα πορίσματα, τα δυο μάλιστα διεθνών και έγκριτων οίκων αξιολόγησης, τα άλλα δύο του ΣΟΕ τα οποία επιβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο από τις ανταλλαγές. Εμείς καταγγείλαμε την ύπαρξη των τεσσάρων πορισμάτων, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στη δικογραφία, στον εισαγγελέα και τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Μετά από αυτό συμπεριελήφθησαν στη δικογραφία και ανετράπη το σκηνικό, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες μας περί σκευωρίας και αποκαλύπτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά χρησιμοποίησε την υπόθεση αυτή για να σπιλώσει και να συκοφαντήσει την προσωπικότητα του πρώην πρωθυπουργού και να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πίστευε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να αξιοποιεί αυτή την υπόθεση για να καθηλώνει αντιπολιτευτικά τη Ν.Δ., αποκαλύφθηκε.

Και τώρα αμήχανα, λίγες μέρες πριν να κλείσει η Προανακριτική Επιτροπή, και ενώ έχει υποστεί την τεκμηριωμένη καταγγελία μας περί σκευωρίας, σπεύδει να αναζητήσει εκ νέου αξιολόγηση, προδίδοντας από μόνο του την αναξιοπιστία του όλο το προηγούμενο διάστημα.

Να επισημάνω, επίσης, ότι η ταύτιση του Αντώνη Σαμαρά, με τις απαντήσεις που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, με το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του Κώστα Καραμανλή δείχνουν ότι και οι δύο υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν με εντιμότητα την αλήθεια και τη δικαιοσύνη και αποκαλύπτουν με το λόγο τους όλη τη σκευωρία που στήθηκε από το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία.

 

«Θέλουμε ένα ανοιχτό κόμμα»

Μέσω της “Α.τ.Κ.” είχατε προαναγγείλει ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. θα είναι αποτέλεσμα συναπόφασης με τους πολίτες και όχι “περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας” όπως η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Στην πράξη πώς θα αφουγκραστείτε τη φωνή της βάσης και πώς θα προχωρήσει η διαμόρφωση του νέου προγράμματος της Ν.Δ.;

Η Ν.Δ. μετά τις αποφάσεις που πήρε και στο 7ο συνέδριο προτίθεται, εκτός από το ζωντανό διάλογο με τους θεσμικούς εκπροσώπους της κοινωνίας και της αγοράς, να αξιοποιήσει και τις νέες τεχνολογικές μεθόδους για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις οι πολίτες να είναι ενεργοί και συμμετέχοντες όχι μόνο μια φορά στα τέσσερα χρόνια αλλά διαρκώς. Μιλήσαμε για ένα ανοιχτό διαδραστικό κόμμα. Η αντίληψη μας περί ενός σύγχρονου προγράμματος που θα αγκαλιάζεται από την κοινωνία είναι η εξής: Πρώτον να συνομιλήσουμε με τους θεσμικούς εκπροσώπους της αγοράς καταγράφοντας τις απόψεις τους. Να συγκεντρώσουμε καινοτόμες νεωτεριστικές ιδέες από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό για τα διάφορα θεματικά προγράμματα, αλλά και για τα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης. Και παράλληλα μέσα από το διαδίκτυο να επιτρέψουμε στο κάθε άτομο, στον κάθε πολίτη, στην κάθε κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα, στην κάθε τοπική ή περιφερειακή κοινωνία στον κάθε κλάδο να υποβάλλει τις προτάσεις του, τις παρατηρήσεις του, τα παράπονα του, ώστε να τα λάβουμε υπόψη στην τελική πρόταση, που θα επεξεργαστούμε για τη διακυβέρνηση του μέλλοντος.

Πρόσφατα ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Σιόπα, με άρθρο του στους Financial Times, μίλησε για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρηγίλλης. Πώς το σχολιάζετε;

Οι μεγάλες ανατροπές στη χώρα μας δε γίνονται με μισθοφόρους. Ο κ. Σιόπα όπως και πολλοί γραφειοκράτες σύμβουλοι του πρωθυπουργού, προσεγγίζουν τα ζητήματα με αριθμούς.

Εμείς προσεγγίζουμε τα ζητήματα έχοντας την απόλυτη ευαισθησία απέναντι στους Έλληνες που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται από τις συνέπειες του μνημονίου. Η ευαισθησία μας δεν περιορίζει τον ορθολογισμό μας.

Για αυτό και η πρόταση για τη στρατηγική της ελπίδας είναι συγκριμένη, σαφής, στοιχειοθετημένη, μετράει το κόστος για κάθε μέτρο, δείχνει το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο που κάθε μέτρο μπορεί να υλοποιηθεί, ώστε να βγούμε γρήγορα από το αδιέξοδο του μνημονίου, με μία πολιτική που δεν θα αναδιανέμει το εισόδημα των πολλών υπέρ των λίγων, αλλά θα δημιουργεί φρέσκο εισόδημα για τη χώρα και θα δίδει στο κράτος τη δυνατότητα να στηρίξει τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα.

 

«Τον πήχυ σε όλες τις εκλογές τον βάζει ο λαός»

Η Ν.Δ. έχει δώσει σαφή πολιτικό χαρακτήρα στις αυτοδιοικητικές και ειδικά στις περιφερειακές εκλογές. Πού βάζετε τον πήχυ;

Τον πήχυ σε όλες τις εκλογές τον βάζει ο λαός και δεν μπορούν να τον βάλουν ούτε τα κόμματα, ούτε οι πολιτικοί.

Τα κόμματα και οι πολιτικοί οφείλουν να πηδούν πάνω από αυτό τον πήχυ, για να ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις της κοινωνίας.

Εμείς βάλαμε το δίλημμα των εκλογών, και το δίλημμα που απευθύνεται στον κάθε Έλληνα πολίτη είναι εάν θα δώσει με την ψήφο του έγκριση σε μια πολιτική που έχει γίνει αιτία να εκτιναχθεί στα ύψη η ανεργία, τα spreads δανεισμού της χώρας μας να πάνε από τις 130 στις 1000 μονάδες, ο ρυθμός ανάπτυξης να πέσει πολύ κάτω από το μηδέν, η παραγωγή του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος να μειωθεί, και βεβαίως σειρά από κοινωνικές ομάδες να δοκιμάζονται λόγω του στεγνώματος της αγοράς από ρευστότητα και λόγω των αυστηρών περιοριστικών και ανάλγητων μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση εναντίον μισθωτών, συνταξιούχων, ιδιωτικών εργαζομένων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απολυμένων συμβασιούχων και όλων των παραγωγικών ομάδων της ελληνικής κοινωνίας.

Η Νέα Δημοκρατία καλεί τους Έλληνες πολίτες να αποδοκιμάσουν αυτή την πολιτική, να βάλουν φρένο στις περιοριστικές πολιτικές του μνημονίου και να εγκρίνουν η ενθαρρύνουν με την ψήφο τους την εναλλακτική προσαρμογή της πρότασης που εισηγείται ο Αντώνης Σαμαράς.

Έχετε οριστεί συντονιστής της Ρηγίλλης για την προεκλογική εκστρατεία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από την περιοχή;

Στη Δυτική Μακεδονία σχηματοποιείται σταδιακά ένα πλειοψηφικό ρεύμα το οποίο θα εκφραστεί και εκλογικά.

Αυτό το ρεύμα θα σχηματοποιηθεί και σε άλλες αντίστοιχες περιφέρειες, που βιώνουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική.

Πρόσφατα εκδώσατε μία σκληρή ανακοίνωση για τον Ανεξάρτητο Μειονοτικό Συνδυασμό στην Κομοτηνή, στην οποία κάνατε λόγο για ορισμένους που επιθυμούν να διχάσουν την τοπική κοινωνία. Γιατί το λέτε αυτό;

Μίλησα για μία κίνηση που έχει στρατηγικό βάθος και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ. Μία κίνηση η οποία επαναφέρει τη θρακιώτικη κοινωνία δεκαετίες πίσω, στην εποχή ενός άγονου εθνικισμού και ενός επικίνδυνου φανατισμού.

Θυμίζω ότι αυτές τις δεκαετίες η ελληνική πολιτεία, ασκώντας φιλελεύθερη πολιτική στη Θράκη, πέτυχε να οικοδομήσει μία ανοιχτή κοινωνία-πρότυπο, όπου η διαφορετική θρησκεία, η διαφορετική γλώσσα ή ο διαφορετικός πολιτισμός από μειονέκτημα του παρελθόντος μετεξελίχθηκε σε συγκριτικό πλεονέκτημα του μέλλοντος.

Επίσης, επισήμανα ότι δεν είναι τυχαίο ότι τα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε αυτή την κίνηση των ανεξαρτήτων που υποστηρίζεται από ακραίους κύκλους της τουρκικής πολιτικής και από τον ψευδομουφτή της Θράκης, είναι υλικά ΠΑΣΟΚ.

Είναι δηλαδή άνθρωποι, οι οποίοι, όσο μετριοπαθές προφίλ και αν έχουν εμφανίσει κατά το παρελθόν, διετέλεσαν υποψήφιοι βουλευτές, αντινομάρχες, στελέχη υψηλόβαθμα και ίσως στο μέλλον και υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική που ακλούθησε η κυβέρνηση εξέθρεψε μία αντίληψη, η οποία τώρα εκδηλώνεται, μία αντίληψη η οποία είναι επιζήμια και για την περιοχή μας, αλλά και για την πατρίδα μας.

Επίσης, συνδέω απόλυτα με αυτή την εξέλιξη τις αρνητικές συνέπειες του σχεδιασμού του Καλλικράτη στην περιοχή. Και σας παραπέμπω στην τοποθέτηση μου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Καλλικράτη, όταν ουσιαστικά έβαλα προ των ευθυνών της την κυβέρνηση για την απόφαση της να υποβαθμίσει τον ακμάζοντα δήμο Ιάσμου και να αφαιρέσει από τα ιστορικά τοπωνύμια της Θράκης τη Μαρώνεια, η οποία μαζί με τα Άβδηρα αποτελούν το τεκμήριο τις διαχρονικής παρουσίας του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή, έχοντας την ίδια περίπου βαρύτητα που έχει η Βεργίνα για τη Μακεδονία.

Εύχομαι και ελπίζω αυτή η πολιτική στη Θράκη να μη συνεχιστεί, η κυβέρνηση να αντιληφθεί τι σφάλματα έχει κάνει και να σπεύσει άμεσα να τα διορθώσει εάν διορθώνονται.

Με την ανακοίνωση μου αυτή έκανα έκκληση προς τους συμπολίτες μου, χριστιανούς και μουσουλμάνους, να προστατεύσουν την ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία που δημιουργήσαμε, να μη γίνουν θύματα του διχασμού, να λειτουργήσουν δηλαδή οι Θρακιώτες ωριμότερα από ότι λειτούργησε μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:40μμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης