Το ΠΑΣΟΚ πισωγυρίζει τη Ροδόπη

Δημοσιεύθηκε στις 25/07/2011 στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κυριακόπουλο.

«ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΙΣΩΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ»!

Η Κυβέρνηση, υποτασσόμενη σε μικροπολιτικές λογικές, έχει παγώσει ή ακυρώσει σημαντικά έργα, που αποτελούν τους πυλώνες για τον νέο ρόλο της περιοχής. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να επαναπροσδιορίσει τη στάση της και να αλλάξει άμεσα τη συμπεριφορά της απέναντι στη Ροδόπη. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο εμπνευστής του νέου μοντέλου ποιοτικής ανάπτυξης του Νομού, ο οποίος, ως υπουργός των κυβερνήσεων της Ν.Δ, συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να υλοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, διαπιστώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση με τις επιλογές της πισωγυρίζει τον Νομό.

Πρόοδος

Σε λιγότερο από δύο χρόνια διαμορφωμένη δυναμική ανάπτυξης ανακόπηκε και το πρόσημο έγινε αρνητικό. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ακολούθησε την προηγούμενη επιτυχημένη κατεύθυνση προόδου, αλλά με τις πράξεις της την ακυρώνει. Μερικές αρνητικές κυβερνητικές αποφάσεις, που επικαλείται και ο Γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ., μιλώντας στη «δημοκρατία», είναι χαρακτηριστικές:

Πάγωσαν οι εργασίες του κάθετου οδικού άξονα Κομοτηνή- Κίρτζαλι Βουλγαρίας, του οποίου το μεγαλύτερο και δυσκολότερο μέρος είχε εκτελεστεί τα προηγούμενα χρόνια, και γίνεται λόγος για επαναχάραξη, που θέτει σε αμφισβήτηση την ολοκλήρωση του έργου.

Δεν προχωρεί η κατασκευή του μεγάλου φράγματος του Ιάσμου, που είναι ενταγμένο με 54.000.000 ευρώ στο ΕΣΠΑ, ενώ καθυστερεί η παράδοση του φράγματος Ιασίου. Τα φράγματα αυτά είναι κρίσιμα για τον αγροτικό τομέα.

Αφαιρέθηκαν από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 30.000.000 ευρώ, που προορίζονταν για την ανάπτυξή του, ενώ πληροφορίες αναφέρονται σε σχεδιασμό συνενώσεων και καταργήσεων τμημάτων.

Στον μακρύ κατάλογο των αντιαναπτυξιακών επιλογών της κυβέρνησης προστίθενται και το ευρύτερο για τη Θράκη θέμα του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, ο οποίος είχε δρομολογηθεί από τη Ν.Δ., στο πνεύμα του να καταστεί ενεργειακός κόμβος η ακριτική περιφέρεια. Το κεφάλαιο δεν έχει κλείσει, σήμερα καρκινοβατεί, όμως πρέπει να επιμείνουμε, μας λέει ο κ.Στυλιανίδης, σημειώνοντας την πρόβλεψη διάθεσης 35.000.000 ευρώ με την κατασκευή του αγωγού για τοπικά αναπτυξιακά έργα

Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί πολιτική εγκατάλειψης της Ροδόπης, η Ν.Δ., δια στόματος του προέδρου Αντώνη Σαμαρά, που πρόσφατα την επισκέφτηκε, δεσμεύτηκε να συνεχίσει τα αναπτυξιακά έργα ως κυβέρνηση.

Ο βουλευτής Ροδόπης τονίζει ότι η στρατηγική που διαμορφώθηκε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας είχε για τη Θράκη διττό στόχο:

Από τη μία πλευρά να αναδειχθεί σε μοντέλο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας, με το σύνολο των κατοίκων να απολαμβάνει πλήρως ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, και την πολυπολιτισμικότητα να γίνεται συγκριτικό πλεονέκτημα. «Αυτό το κατακτήσαμε με κόπο, όχι χωρίς λάθη, αλλά με αυτοκριτική που τα διορθώνει» επισημαίνει ο ίδιος. Η άλλη όψη αφορά τη μετατροπή της Θράκης σε πρότυπο εναλλακτικής οικολογικής ανάπτυξης, με αξιοποίηση του μοναδικού φυσικού της πλούτου και της κομβικής της θέσης, που αναδείχθηκε περαιτέρω με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού.

Προτεραιότητες

Όσο για τις σημερινές προτεραιότητες, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης θέτει δύο στην κορυφή:

1. Την ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου με υποδομές και πρόσθετο φοιτητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. «Έτσι τονώνεται και δημογραφικά η περιοχή, ενώ δημιουργείται νέα αναπτυξιακή δυναμική» αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι «ακόμη κι αν νομιμοποιηθούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η πρώτη άδεια πρέπει να δοθεί στη Θράκη, σε ειδικότητες που συνδέονται με τη φυσιογνωμία της περιοχής και κυρίως με την οικονομική της ανάπτυξη».

2. Την ολοκλήρωση του κάθετου οδικού άξονα, που αναμένεται να φέρει σημαντικό τουριστικό ρεύμα από Βουλγαρία και Ρουμανία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη Ροδόπη να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή ενδοχώρα της.

Παράλληλα, ο κ.Στυλιανίδης εμφανίζεται «απόλυτα επιφυλακτικός» για την εξόρυξη χρυσού, που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς, «όπως λένε οι ειδικοί και η έκθεση του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα ωφεληθούν υπερβολικά οι εταιρίες, αλλά η ανταπόδοση στην περιοχή θα είναι μηδαμινή, με κίνδυνο να χτυπηθεί και το οικοσύστημα».

Η μειονότητα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, αλλά…

Σε σχέση με τον ρόλο του τούρκικου προξενείου και την προσπάθεια χειραγώγησης της μουσουλμανικής μειονότητας από την Τουρκία, ο βουλευτής Ροδόπης είναι σαφής:

«Δεν δαιμονοποιώ τίποτα, αλλά οφείλω να πω ότι ο ρόλος των διπλωματικών υπηρεσιών παντού είναι να δημιουργήσουν γέφυρες φιλίας με το κράτος που τις φιλοξενεί κι όχι να διαταράσσουν σχέσεις. Διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια μια προσπάθεια τουρκοποίησης των άλλων δύο ομάδων, που συναποτελούν τη μουσουλμανική μειονότητα, των Πομάκων και των Αθίγγανων. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Η μειονότητα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις- εισαγωγή στα Πανεπιστήμια- γίνονται θετικές γι’ αυτή διακρίσεις. Τελευταία υπάρχει προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σε αυτό το περιβάλλον η μειονότητα λειτουργεί εποικοδομητικά, διευκολύνοντας τις εμπορικές σχέσεις. Υπάρχει γενικώς καλή διάθεση από την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία εγκαταλείπει σε ορισμένες εκφράσεις της την παραδοσιακή τούρκικη πολιτική, δηλαδή την προσπάθεια διείσδυσης στη Θράκη. Ωστόσο, αν εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Το ζήτημα είναι να λειτουργεί σωστά το ελληνικό κράτος κι αυτή είναι η ανησυχία μου».

Εις επίρρωσης, μάλιστα, της εν λόγω ανησυχίας του αναφέρει ότι στην τελευταία επίσκεψη του στη Θράκη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου δεν συνοδευόταν από Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο!

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».