Συνέντευξη του Ε. Στυλιανίδη στο ΒΗΜΑ της Κυριακής

Το γραφείο του είναι γεμάτο σημειώσεις…«Συγγράφω μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη μειονοτική και αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας στην πατρίδα μου, τη Θράκη» μου απάντησε, μετά το «Χρόνια Πολλά» και το «Χριστός Ανέστη». Κάνει ένα διάλειμμα μιας ώρας για να παραχωρήσει συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» και η πρώτη του φράση, στην ερώτηση εάν προβλέπει συμφωνία ή χάος στις διαπραγματεύσεις, είναι: «Τo "χάος" μιας συμφωνίας με την Ε.Ε., θα έχει εσωτερικές επιπτώσεις σε όλα τα κόμματα. Το "χάος" όμως της ρήξης με την Ευρώπη θα έχει εθνικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και τους Έλληνες». Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, βαθύς γνώστης των ευρωπαϊκών διαδικασιών, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση καθυστερεί επικίνδυνα και αναβάλει απαράδεκτα τις αποφάσεις της, ενώ ασκεί εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση.

Ο ίδιος κινείται έντονα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο και ακολουθεί, όπως μου τονίζει, τη συμβουλή που του έδωσε στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του ο σημαντικός ελληνοαμερικανός πολιτικός, ο πρ. Γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης: «Σκέφτομαι διεθνικά, αισθάνομαι εθνικά και δρω τοπικά». Μάλιστα μου θυμίζει και μου το δείχνει, ότι του χάρισε ένα βιβλίο του μακροβιότερου αμερικανού Γερουσιαστή με τίτλο: "All Politics is Local".
Θεωρεί ότι η κυβέρνηση «συγχέει την επικοινωνία με την πολιτική και τη διακυβέρνηση μιας χώρας με την αριστερίστικη αντίληψη περί συνδικαλισμού» και επιμένει, όταν τον ρωτώ εάν έχει κάνει λάθος στη διαπραγμάτευση: «Η Ευρώπη δεν είναι φοιτητικό αμφιθέατρο. Έχει άλλους κανόνες που όταν τους υπερβείς βάζεις σε περιπέτεια τη χώρα και το λαό σου».

"Πιθανό ένα νέο μνημόνιο"

Η εύλογη ερώτηση είναι μέχρι ποιο σημείο μπορεί να υποχωρήσει η κυβέρνηση. Για τον ίδιο, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις (ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό, φορολογικό), δε συνιστούν υποχώρηση. «Υποχώρηση είναι η παραβίαση του σκληρού πυρήνα των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών και η προσβλητική παρεμβατικότητα σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας» τονίζει. Και τα δύο εξαρτώνται πρωτευόντως απ' τη δική μας συμπεριφορά, η οποία «δεν πρέπει να είναι δουλική και υποχωρητική απ' τη μία, ούτε όμως ασυνεπής, διπρόσωπη και μεταπτωτική απ' την άλλη». Εξάλλου, όπως διευκρινίζει «το απόλυτο ναι είναι εξίσου επικίνδυνο με το απόλυτο όχι».

Με βάση τα μηνύματα που λαμβάνει από το εξωτερικό θεωρεί ότι είναι πιθανότερο να υπάρξει νέο μνημόνιο. «Το θεωρούσα πάντα απολύτως πιθανό, όσο καθυστερούσαμε τη στροφή στην πραγματική οικονομία και την ουσιαστική ανάπτυξη. Τώρα το θεωρώ πιθανότερο».

Συνομιλητής κεντρικών προσώπων της ευρωπαϊκής σκηνής, όπως π.χ. ο Γιόζεφ Άκερμαν, πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank, εκτιμά ότι το νέο μνημόνιο θα συμπεριλαμβάνει κατά τη γνώμη του γενναία χρηματοδότηση, υπό την προϋπόθεση γρήγορων και σοκαριστικών μεταρρυθμίσεων, αν και διερωτάται: «δεν ξέρω αν τις αντέχει η ιδεοληψία πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναπόφευκτα η συζήτηση πηγαίνει στα εσωκομματικά της ΝΔ, αλλά και στη στρατηγική του κόμματος τις τελευταίες ημέρες, όπου φαίνεται πως επενδύει στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας και άρα πάλι στο φόβο. Προτιμά να καλέσει την κυβέρνηση να σοβαρευτεί και την αντιπολίτευση να ξυπνήσει και συμπληρώνει: «Αν δε συνέλθουμε, θα το πληρώσουμε όλοι και κυρίως θα το πληρώσει η Ελλάδα».

"Πρόσωπα του μέλλοντος"

Στη συζήτησή μας υπεισέρχεται και ο παράγοντας δημοσκοπήσεις, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει και η ΝΔ δεν πείθει, τρεις μήνες μετά τις εκλογές. Δεν διστάζει να κάνει κριτική και ο λόγος του έχει πολλές γωνίες. «Πρέπει να απελευθερωθούμε απ' το παρελθόν και να μιλήσουμε με γλώσσα και πρόσωπα του μέλλοντος» λέει και ρίχνει το πρώτο καίριο βέλος στην ηγεσία της ΝΔ: «Δυστυχώς το αν είχες ή όχι δίκιο στις επιλογές σου το κρίνει η ιστορία. Το αν έχεις όμως ή όχι προοπτική, το κρίνει η κοινωνία, δηλαδή ο λαός. Σ' αυτό το λαό δεν έχουμε πλέον περιθώρια να απευθυνόμαστε φοβικά ή ενοχικά». Τι πρέπει να κάνει η ΝΔ; «Πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα, με φρεσκάδα και αυτοπεποίθηση. Να του παρουσιάσουμε πειστικά ένα ρεαλιστικό όραμα, μέσα στο οποίο θα χωρούν τα οικογενειακά όνειρα και οι ατομικές φιλοδοξίες του καθενός για μια περήφανη Ελλάδα και μια καλύτερη ζωή» επισημαίνει.

«Η κοινωνία, ακόμα και παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ, δεν σας ακούνε» του ανταπαντώ και τον ρωτώ: «Δεν φοβάστε ότι θα σας ξεπεράσουν εάν δεν το έχουν ήδη κάνει». Ο ίδιος προτιμά να γυρίσει πολλά χρόνια πίσω και να θυμίσει ότι η γενιά του είναι η "γενιά των νικητών" που καθήλωσε για δεκαετίες το ΣΥΡΙΖΑ στα Πανεπιστήμια στο 3% όταν η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ επιτύγχανε 40% και η Ν.Δ. 47%.

«Αυτή τη γενιά των σημερινών 40άρηδων κάποιοι προσπαθούν να την κάνουν "σάντουιτς"» τονίζει και στέλνει το μήνυμα: «Αν θέλουμε να ξαναγεφυρώσουμε τη γενιά που φεύγει, αλλά δεν το έχει συνειδητοποιήσει και αποδεχθεί, με τη γενιά που έρχεται δυστυχώς απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, τότε δεν έχουμε παρά να εμπιστευτούμε την Εποχή στη γενιά που δικαιούται να την εκφράζει...».

Στο ερώτημα πως θα γυρίσει ο κεντροδεξιός ψηφοφόρος πίσω στη ΝΔ, είναι απόλυτος: «Δεν έχει λόγο να γυρίσει πίσω. Εμείς πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα από τις εξελίξεις. Πρέπει να απαλλαγούμε από φοβίες και εξαρτήσεις του παρελθόντος. Να μιλήσουμε ανοιχτά, με λόγο ειλικρινή, με πρόταση συγκεκριμένη, με πρόσωπο φρέσκο και με αντίληψη ανοιχτή και σύγχρονη».

"Μια παρέα"

Η ρουκέτα που εκτοξεύει στοχεύει κατευθείαν τη Συγγρού: «Το μυστικό της επιτυχίας δεν είναι μια παρέα να λειτουργεί ως κόμμα, αλλά το κόμμα να λειτουργήσει ως μια παρέα. Οι λέξεις που ξεκλειδώνουν τον κώδικα του αύριο είναι "εμπιστοσύνη" και "αλληλοσεβασμός".» λέει.

Στο παρασκήνιο κυκλοφορεί ένα σενάριο για δημιουργία νέου κεντροδεξιού κόμματος, καθώς η ΝΔ έχει 120-140 εκατ. ευρώ χρέη, αλλά ο ίδιος είναι απόλυτος και αφήνει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο. «Τα κόμματα δεν τα δημιουργούν ούτε οι λογιστές, ούτε οι υπολογιστές. Τα γεννούν οι εθνικές και κοινωνικές ανάγκες και δεν τα μεγαλώνουν οι διαπλεκόμενοι χειραγωγοί. Τα γιγαντώνει ο λαός και τα ζωντανεύουν οι ενεργοί πολίτες» υποστηρίζει με νόημα για τα μελλούμενα στην παράταξη, ενώ χαρακτηρίζει τη ΝΔ, με λύπη, του γνήσιο υποσύνολο της ιστορικής κεντροδεξιάς.

Σχετικά με το ιδεολογικό στίγμα στην παρούσα περίοδο, υποστηρίζει ότι η ΝΔ ήταν πάντα ένα κόμμα ανοιχτό σε όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού φάσματος και «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένους βουλευτές, διευκρινίζει, πως «αρκεί οι νεοφώτιστοι να μην επιδιώκουν την αλλοίωση του αξιακού της κώδικα, αλλά την αποδοχή του». Μάλιστα εκτιμά ότι η αίσθηση που προκάλεσαν στους πολίτες κορυφαία στελέχη μας κατά την περίοδο της κρίσης ότι εγκλωβιζόμαστε σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη, σε μια ελιτίστικη προσέγγιση που αποδίδει το λάθος στο λαό και σε μια ακροδεξιά ρητορική, μας συρρίκνωσε και μας οδήγησε στην εκλογική ήττα και τη μετεκλογική δημοσκοπική απόρριψη.

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή κυριάρχησε γιατί ήταν ένα κόμμα Ευρωπαϊκό, αλλά και λαϊκό. Μετά το 1974 επέτυχε να μην προσδιορίζεται απ' την πολιτική αριστοκρατία έχοντας εκ των προτέρων ρεζερβέ την πυραμίδα της εξουσίας, αλλά από την αρχή της πολιτικής κινητικότητας, που διασφάλιζε την ισότητα των ευκαιριών στους άξιους, ανεξαρτήτως καταγωγής ή οικονομικής κατάσταση» σημειώνει και θυμίζει ότι και ο ίδιος ήταν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ικανού και αυτοδημιούργητου πολιτικού που εξελίχθηκε σε Εθνικό Ηγέτη.

Εμμένει ότι η διακήρυξη της Χαλκιδικής παραμένει επίκαιρη και επισημαίνει πως ο συνδυασμός της φιλελεύθερης αντίληψης, με το δημιουργικό ριζοσπαστισμό, την κοινωνική δικαιοσύνη και το γνήσιο πατριωτισμό είναι η υπεραξία της Αυστηρής Δημοκρατίας που θεμελίωσε μέσα σε κλίμα Εθνικής Συμφιλίωσης ο καραμανλισμός στην Ελλάδα εδραιώνοντας ένα Νέο Ρεύμα Σκέψης στην πολιτική.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.