Συνέντευξη του Ε. Στυλιανίδη στο ΒΗΜΑ της Κυριακής

Το γραφείο του είναι γεμάτο σημειώσεις…«Συγγράφω μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη μειονοτική και αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας στην πατρίδα μου, τη Θράκη» μου απάντησε, μετά το «Χρόνια Πολλά» και το «Χριστός Ανέστη». Κάνει ένα διάλειμμα μιας ώρας για να παραχωρήσει συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» και η πρώτη του φράση, στην ερώτηση εάν προβλέπει συμφωνία ή χάος στις διαπραγματεύσεις, είναι: «Τo "χάος" μιας συμφωνίας με την Ε.Ε., θα έχει εσωτερικές επιπτώσεις σε όλα τα κόμματα. Το "χάος" όμως της ρήξης με την Ευρώπη θα έχει εθνικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και τους Έλληνες». Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, βαθύς γνώστης των ευρωπαϊκών διαδικασιών, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση καθυστερεί επικίνδυνα και αναβάλει απαράδεκτα τις αποφάσεις της, ενώ ασκεί εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση.

Ο ίδιος κινείται έντονα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο και ακολουθεί, όπως μου τονίζει, τη συμβουλή που του έδωσε στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του ο σημαντικός ελληνοαμερικανός πολιτικός, ο πρ. Γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης: «Σκέφτομαι διεθνικά, αισθάνομαι εθνικά και δρω τοπικά». Μάλιστα μου θυμίζει και μου το δείχνει, ότι του χάρισε ένα βιβλίο του μακροβιότερου αμερικανού Γερουσιαστή με τίτλο: "All Politics is Local".
Θεωρεί ότι η κυβέρνηση «συγχέει την επικοινωνία με την πολιτική και τη διακυβέρνηση μιας χώρας με την αριστερίστικη αντίληψη περί συνδικαλισμού» και επιμένει, όταν τον ρωτώ εάν έχει κάνει λάθος στη διαπραγμάτευση: «Η Ευρώπη δεν είναι φοιτητικό αμφιθέατρο. Έχει άλλους κανόνες που όταν τους υπερβείς βάζεις σε περιπέτεια τη χώρα και το λαό σου».

"Πιθανό ένα νέο μνημόνιο"

Η εύλογη ερώτηση είναι μέχρι ποιο σημείο μπορεί να υποχωρήσει η κυβέρνηση. Για τον ίδιο, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις (ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό, φορολογικό), δε συνιστούν υποχώρηση. «Υποχώρηση είναι η παραβίαση του σκληρού πυρήνα των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών και η προσβλητική παρεμβατικότητα σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας» τονίζει. Και τα δύο εξαρτώνται πρωτευόντως απ' τη δική μας συμπεριφορά, η οποία «δεν πρέπει να είναι δουλική και υποχωρητική απ' τη μία, ούτε όμως ασυνεπής, διπρόσωπη και μεταπτωτική απ' την άλλη». Εξάλλου, όπως διευκρινίζει «το απόλυτο ναι είναι εξίσου επικίνδυνο με το απόλυτο όχι».

Με βάση τα μηνύματα που λαμβάνει από το εξωτερικό θεωρεί ότι είναι πιθανότερο να υπάρξει νέο μνημόνιο. «Το θεωρούσα πάντα απολύτως πιθανό, όσο καθυστερούσαμε τη στροφή στην πραγματική οικονομία και την ουσιαστική ανάπτυξη. Τώρα το θεωρώ πιθανότερο».

Συνομιλητής κεντρικών προσώπων της ευρωπαϊκής σκηνής, όπως π.χ. ο Γιόζεφ Άκερμαν, πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank, εκτιμά ότι το νέο μνημόνιο θα συμπεριλαμβάνει κατά τη γνώμη του γενναία χρηματοδότηση, υπό την προϋπόθεση γρήγορων και σοκαριστικών μεταρρυθμίσεων, αν και διερωτάται: «δεν ξέρω αν τις αντέχει η ιδεοληψία πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναπόφευκτα η συζήτηση πηγαίνει στα εσωκομματικά της ΝΔ, αλλά και στη στρατηγική του κόμματος τις τελευταίες ημέρες, όπου φαίνεται πως επενδύει στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας και άρα πάλι στο φόβο. Προτιμά να καλέσει την κυβέρνηση να σοβαρευτεί και την αντιπολίτευση να ξυπνήσει και συμπληρώνει: «Αν δε συνέλθουμε, θα το πληρώσουμε όλοι και κυρίως θα το πληρώσει η Ελλάδα».

"Πρόσωπα του μέλλοντος"

Στη συζήτησή μας υπεισέρχεται και ο παράγοντας δημοσκοπήσεις, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει και η ΝΔ δεν πείθει, τρεις μήνες μετά τις εκλογές. Δεν διστάζει να κάνει κριτική και ο λόγος του έχει πολλές γωνίες. «Πρέπει να απελευθερωθούμε απ' το παρελθόν και να μιλήσουμε με γλώσσα και πρόσωπα του μέλλοντος» λέει και ρίχνει το πρώτο καίριο βέλος στην ηγεσία της ΝΔ: «Δυστυχώς το αν είχες ή όχι δίκιο στις επιλογές σου το κρίνει η ιστορία. Το αν έχεις όμως ή όχι προοπτική, το κρίνει η κοινωνία, δηλαδή ο λαός. Σ' αυτό το λαό δεν έχουμε πλέον περιθώρια να απευθυνόμαστε φοβικά ή ενοχικά». Τι πρέπει να κάνει η ΝΔ; «Πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα, με φρεσκάδα και αυτοπεποίθηση. Να του παρουσιάσουμε πειστικά ένα ρεαλιστικό όραμα, μέσα στο οποίο θα χωρούν τα οικογενειακά όνειρα και οι ατομικές φιλοδοξίες του καθενός για μια περήφανη Ελλάδα και μια καλύτερη ζωή» επισημαίνει.

«Η κοινωνία, ακόμα και παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ, δεν σας ακούνε» του ανταπαντώ και τον ρωτώ: «Δεν φοβάστε ότι θα σας ξεπεράσουν εάν δεν το έχουν ήδη κάνει». Ο ίδιος προτιμά να γυρίσει πολλά χρόνια πίσω και να θυμίσει ότι η γενιά του είναι η "γενιά των νικητών" που καθήλωσε για δεκαετίες το ΣΥΡΙΖΑ στα Πανεπιστήμια στο 3% όταν η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ επιτύγχανε 40% και η Ν.Δ. 47%.

«Αυτή τη γενιά των σημερινών 40άρηδων κάποιοι προσπαθούν να την κάνουν "σάντουιτς"» τονίζει και στέλνει το μήνυμα: «Αν θέλουμε να ξαναγεφυρώσουμε τη γενιά που φεύγει, αλλά δεν το έχει συνειδητοποιήσει και αποδεχθεί, με τη γενιά που έρχεται δυστυχώς απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, τότε δεν έχουμε παρά να εμπιστευτούμε την Εποχή στη γενιά που δικαιούται να την εκφράζει...».

Στο ερώτημα πως θα γυρίσει ο κεντροδεξιός ψηφοφόρος πίσω στη ΝΔ, είναι απόλυτος: «Δεν έχει λόγο να γυρίσει πίσω. Εμείς πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα από τις εξελίξεις. Πρέπει να απαλλαγούμε από φοβίες και εξαρτήσεις του παρελθόντος. Να μιλήσουμε ανοιχτά, με λόγο ειλικρινή, με πρόταση συγκεκριμένη, με πρόσωπο φρέσκο και με αντίληψη ανοιχτή και σύγχρονη».

"Μια παρέα"

Η ρουκέτα που εκτοξεύει στοχεύει κατευθείαν τη Συγγρού: «Το μυστικό της επιτυχίας δεν είναι μια παρέα να λειτουργεί ως κόμμα, αλλά το κόμμα να λειτουργήσει ως μια παρέα. Οι λέξεις που ξεκλειδώνουν τον κώδικα του αύριο είναι "εμπιστοσύνη" και "αλληλοσεβασμός".» λέει.

Στο παρασκήνιο κυκλοφορεί ένα σενάριο για δημιουργία νέου κεντροδεξιού κόμματος, καθώς η ΝΔ έχει 120-140 εκατ. ευρώ χρέη, αλλά ο ίδιος είναι απόλυτος και αφήνει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο. «Τα κόμματα δεν τα δημιουργούν ούτε οι λογιστές, ούτε οι υπολογιστές. Τα γεννούν οι εθνικές και κοινωνικές ανάγκες και δεν τα μεγαλώνουν οι διαπλεκόμενοι χειραγωγοί. Τα γιγαντώνει ο λαός και τα ζωντανεύουν οι ενεργοί πολίτες» υποστηρίζει με νόημα για τα μελλούμενα στην παράταξη, ενώ χαρακτηρίζει τη ΝΔ, με λύπη, του γνήσιο υποσύνολο της ιστορικής κεντροδεξιάς.

Σχετικά με το ιδεολογικό στίγμα στην παρούσα περίοδο, υποστηρίζει ότι η ΝΔ ήταν πάντα ένα κόμμα ανοιχτό σε όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού φάσματος και «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένους βουλευτές, διευκρινίζει, πως «αρκεί οι νεοφώτιστοι να μην επιδιώκουν την αλλοίωση του αξιακού της κώδικα, αλλά την αποδοχή του». Μάλιστα εκτιμά ότι η αίσθηση που προκάλεσαν στους πολίτες κορυφαία στελέχη μας κατά την περίοδο της κρίσης ότι εγκλωβιζόμαστε σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη, σε μια ελιτίστικη προσέγγιση που αποδίδει το λάθος στο λαό και σε μια ακροδεξιά ρητορική, μας συρρίκνωσε και μας οδήγησε στην εκλογική ήττα και τη μετεκλογική δημοσκοπική απόρριψη.

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή κυριάρχησε γιατί ήταν ένα κόμμα Ευρωπαϊκό, αλλά και λαϊκό. Μετά το 1974 επέτυχε να μην προσδιορίζεται απ' την πολιτική αριστοκρατία έχοντας εκ των προτέρων ρεζερβέ την πυραμίδα της εξουσίας, αλλά από την αρχή της πολιτικής κινητικότητας, που διασφάλιζε την ισότητα των ευκαιριών στους άξιους, ανεξαρτήτως καταγωγής ή οικονομικής κατάσταση» σημειώνει και θυμίζει ότι και ο ίδιος ήταν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ικανού και αυτοδημιούργητου πολιτικού που εξελίχθηκε σε Εθνικό Ηγέτη.

Εμμένει ότι η διακήρυξη της Χαλκιδικής παραμένει επίκαιρη και επισημαίνει πως ο συνδυασμός της φιλελεύθερης αντίληψης, με το δημιουργικό ριζοσπαστισμό, την κοινωνική δικαιοσύνη και το γνήσιο πατριωτισμό είναι η υπεραξία της Αυστηρής Δημοκρατίας που θεμελίωσε μέσα σε κλίμα Εθνικής Συμφιλίωσης ο καραμανλισμός στην Ελλάδα εδραιώνοντας ένα Νέο Ρεύμα Σκέψης στην πολιτική.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
6 Απρίλιος 2020 - 7:44μμ

Άμεση παρέμβαση Ε. Στυλιανίδη στον διοικητή του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέτζο για τις αγροτικές ζημιές στη Ροδόπη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο είχε σήμερα νωρίς το πρωί ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.