Συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στη "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής"

1. Σήμερα εκλέγεται στο δεύτερο γύρο ο νέος πρόεδρος της ΝΔ. Ποιο μήνυμα στέλνετε στους νεοδημοκράτες; Ειδικά σε όσους στήριξαν Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη;

Να προσέλθουν στις κάλπες με τον ίδιο ενθουσιασμό που το έκαναν στον πρώτο γύρο. Αυτές οι 400.000 ενεργοί πολίτες είναι η εγγύηση της ενότητας και της προοπτικής της ΝΔ. Είναι η δύναμη μας, ώστε να βάλουμε γρήγορα φρένο στη διπροσωπία και την αναποτελεσματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και να ξανακάνουμε την παράταξη μας μεγάλη και κυρίαρχη. Το ισχυρό κύτταρο της Ελληνικής κεντροδεξιάς είναι αυτός ο υπέροχος κόσμος, που καθιστά τη ΝΔ ανθεκτική στις πιέσεις της διαπλοκής, μάχιμη στην Ευρώπη για τα εθνικά συμφέροντα και εγγύηση για την ανόρθωση της Ελλάδας.

2. Θεωρείτε πως ήταν καταλυτική για την πρωτιά Μεϊμαράκη η στήριξη Καραμανλή και ομοίως θα είναι και στο 2ο γύρο;

Ο Κ. Καραμανλής είναι πλέον όχι απλά παραταξιακό, αλλά Εθνικό Κεφάλαιο και ως τέτοιο οφείλουμε να τον αντιμετωπίζουμε.
Αναμφισβήτητα τόσο αυτός, όσο και ο Α. Σαμαράς που έδειξαν εμπιστοσύνη στο Β. Μεϊμαράκη στα δύσκολα την άνοιξη μετά το δημοψήφισμα, όταν η ΝΔ δημοσκοπικά κατρακύλησε στο 14%, δεν είναι λογικό τώρα να αίρουν την εμπιστοσύνη τους.
Παρόλα αυτά οφείλω να αποσαφηνίσω ότι ο Βαγγέλης κέρδισε αυτή την εμπιστοσύνη, όταν άλλοι ήταν εξαφανισμένοι, διότι είναι ένα έμπειρο και σοβαρό στέλεχος, που έχει το δικό του βηματισμό. Γι' αυτό πιστεύω ότι μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα από όλους στις ανάγκες της ιστορικής συγκυρίας.

3. Στηρίζετε την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη ο οποίος όμως, σύμφωνα με όσους τον επικρίνουν, δοκιμάστηκε στις εκλογές και η ΝΔ έχασε με μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε σε όσους λένε πως δε μπορεί να ανανεώσει και διευρύνει το κόμμα;

Το 28% του Σεπτεμβρίου από μια προδιαγεγραμμένη ήττα το μετέτρεψε σε ποσοστό Επανεκκίνησης. Παρότι είχε ελάχιστο χρόνο που δεν του επέτρεψε λόγω λίστας να αλλάξει τίποτε και έδειξε σεβασμό τόσο στις προηγούμενες επιλογές Σαμαρά, όσο και στα αποτελέσματα του σταυρού, πέτυχε να ξανανοίξει το κόμμα φέρνοντας χαμόγελο αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας.
Ένωσε. Αναθέρμανε παλιές κοινωνικές συμμαχίες που είχαν χαθεί λόγω μνημονιακών πολιτικών. Μίλησε ξανά στη μεσαία τάξη και στα λαϊκά στρώματα, που μας είχε υφαρπάξει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο.
Κυρίως ομογενοποίησε ιδεολογικά και πολιτικά το χώρο, απομακρυνόμενος από ακροδεξιές ρητορικές, τηλεοπτικούς φιλομνημονιακούς ακτιβισμούς και νεοφιλελεύθερες ελιτίστικες αντιλήψεις.
Η ΝΔ ξαναβρήκε το κοινωνικό και λαϊκό της πρόσημο, κάτι που μπορεί να την κάνει πάλι μεγάλη και κυρίαρχη πολιτική δύναμη, λαϊκή αλλά και μεταρρυθμιστική, ευρωπαϊκή αλλά και πατριωτική, κόμμα της αξιοκρατίας, των αυτοδημιούργητων και των ίσων ευκαιριών και όχι της οικογενειοκρατίας και της αριστοκρατίας.
Η ανανέωση μόνο αν έχει κριτήριο την αξιοσύνη, ανεξαρτήτως καταγωγής, οικονομικής κατάσταση ή ηλικίας, μπορεί να βάλει στο παιχνίδι νέες δυνάμεις.
Η δε διεύρυνση και η προοπτική διακυβέρνησης διασφαλίζεται μόνο μέσα από την οικοδόμηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού οργανωσιακού μοντέλου κόμματος και με την κατάθεση μια πειστικής και σαφούς εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης συμβατής με την ευρωατλαντική πραγματικότητα.

4. Πως σχολιάζετε τη στάση Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα ενόψει του δεύτερου γύρου;

Εκτιμώ ιδιαίτερα τη στάση του Απόστολου, διότι δείχνει σεβασμό στους ψηφοφόρους του, αφήνοντας τους την ελευθερία επιλογής. Με την ουδετερότητα του δείχνει ότι αγαπά την παράταξη του και σέβεται τους νεοδημοκράτες.

5.Έχετε χαρακτηρίσει την υποψηφιότητα Μητσοτάκη «νεοφιλελεύθερη». Επομένως υπάρχει και ιδεολογικοπολιτικό επίδικο σε αυτές τις εκλογές κατά τη γνώμη σας;

Ο Κυριάκος έκανε αναμφισβήτητα μια σοβαρή και καθαρή ιδεολογικά καμπάνια. Με αρκετές από τις απόψεις του συμφωνώ. Με πολλές άλλες όμως διαφωνώ διότι πιστεύω ακράδαντα ότι εκπροσωπούν μια ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη που τερμάτισε τον προηγούμενο αιώνα και αν καταστεί κυρίαρχη απειλεί να μετατρέψει τη ΝΔ σε ένα μικρό καθαρό ιδεολογικά αλλά ελιτίστικο κόμμα. Π.χ.:

  • Μείωση του κράτους με στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις ΝΑΙ , όχι όμως αντικατάσταση των κρατικών μονοπωλίων με ιδιωτικά ολιγοπώλια και μονοπώλια για να συντηρείται και να ευνοείται μονίμως το ίδιο οικονομικό κατεστημένο, ακόμα και όταν δεν το αξίζει.
  • Δεν είναι μεταρρύθμιση οι απολύσεις καθαριστριών και δημοτικών αστυνομικών που δίωκαν το παραεμπόριο και έφερναν επί των ημερών μου αύξηση ιδίων εσόδων στους δήμους της τάξης του 18,4% το μήνα, γλιτώνοντας τους πολίτες από φόρους και τέλη.
  • "Όχι στην ευνοιοκρατία και το ρουσφέτι" ΝΑΙ, αλλά μήπως και η οικογενειοκρατία δεν είναι το πιο κυνικό είδος ευνοιοκρατίας, ιδιαίτερα όταν μονοπωλεί την εξουσία επί δεκαετίες. Ξέρετε η κινητικότητα δεν είναι δίκαιο να αφορά μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους. Όσοι την εισηγούνται στο δημόσιο, ας την αποδεχθούν και στην πολιτική, στην αγορά, στο πανεπιστήμιο...
  • Συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις κυρίως για εθνικά θέματα ΝΑΙ, αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο να εισηγούμαστε την εκλογική σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι προωθώντας ουσιαστικά την ιδεολογική και αξιακή αλλοίωση του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η ΝΔ δε μπορεί να αποτελέσει το πλυντήριο του μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ, ούτε βέβαια το σωσίβιο του Ποταμού. Η αντίληψη ενός "Ευρωπαϊκού Μετώπου" ή του λεγόμενου "Μεταρρυθμιστικού Κέντρου" που υποστηρίζει κατά καιρούς ο Κ. Μητσοτάκης (Συνεντεύξεις: Αγορά, 16.5.2015, Real fm, 23.9.2015, ΣΚΑΪ radio - Πορτοσάλτε, 19.8.2015, ...) με βρίσκουν κάθετα αντίθετο γιατί εγώ πιστεύω στη Νέα Δημοκρατία, στην ιστορία και την προσφορά της, στον κόσμο και την προοπτική της, στις αξίες και της ιδέες της. Όχι στη αυτοκατάργηση ή την ιδεολογική και αξιακή της αλλοίωση.

Η ανανέωση μπορεί να γίνει από μέσα, όπως σε όλα τα ιστορικά κόμματα της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες δυνάμεις στις οποίες ποτέ δε δώσαμε ευκαιρίες από την αγορά, την κοινωνία, το κόμμα. Γιατί κάποιοι να μονοπωλούν τα πάντα για πάντα; Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το κόμμα για να το κάνεις μεγάλο πρέπει να το αγαπάς, να το πιστεύεις και να σέβεσαι τον κόσμο του. Γι' αυτό στηρίζω το Βαγγέλη. Διότι από πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ σεβάστηκε αυτό τον υπέροχο κόσμο και νομίζω ότι θα το κάνει και στο μέλλον.

6. Ο εκλογικός νόμος σας άφησε έξω από τη Βουλή. Υπάρχει η φημολογία πως σε περίπτωση εκλογής Μεϊμαράκη στην προεδρία της ΝΔ θα αναλάβετε καθήκοντα γραμματέα του κόμματος. Ισχύει; Σας ενδιαφέρει; Τι θα αλλάζατε στο κόμμα;

Την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη τη στηρίζω γιατί την πιστεύω χωρίς συμφωνίες ή ιδιοτέλεια. Θεωρώ ότι μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση του ιδεολογικού στίγματος, στην ενότητα και τη διεύρυνση της παράταξης στην κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να νικηθεί εκλογικά με ελιτίστικα ιδεολογήματα ή ψυχρές τεχνοκρατικές λογικές. Οφείλουμε να ξαναμιλήσουμε στο νου και την ψυχή των συμπολιτών μας. Να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού. Να τον εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε από αυτόν προτείνοντας του ένα Εθνικό Όραμα μέσα στο οποίο θα χωρά το προσωπικό και οικογενειακό όνειρο του καθενός, η φιλοδοξία της κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να γίνει και μεγάλη.
Σε αυτό τον αγώνα προσέρχομαι ως απλός στρατιώτης, με ενθουσιασμό όπως έκανα από παιδί στα φοιτητικά αμφιθέατρα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ή στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται για την εποχή μας, δε συνδέω την ανάμειξη μου με καρέκλες. Μετά μια μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή και μια πλούσια κυβερνητική θητεία σε 4 υπουργεία, σε πέντε κυβερνήσεις και με δύο πρωθυπουργούς αυτό που τώρα με ενδιαφέρει είναι να επιστρέψω στην παράταξη και κυρίως στην πατρίδα αυτά που μου προσέφερε στα νεανικά μου χρόνια. Όσο μπορώ και από οποιοδήποτε ρόλο μου ανατεθεί.

7. Αν η κυβέρνηση δε μπορέσει να περάσει ασφαλιστικό και φορολογικό αγροτών, τότε προτιμάτε εκλογές ή μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας;

Σημασία δεν έχει τι προτιμώ εγώ, αλλά τι συμφέρει τον τόπο κι αυτό θα αξιολογηθεί τη στιγμή που πρέπει, με κριτήριο το εθνικό συμφέρον.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.