Συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα"

1. Με την κυβερνητική εμπειρία σας εκτιμάτε ότι η τρέχουσα διαπραγμάτευση θα είναι επιτυχής;

Ε.Σ.: Ασφαλείς προβλέψεις σε ένα ασταθές περιβάλλον δε νομίζω ότι μπορεί να κάνει κάποιος. Με βεβαιότητα όμως υποστηρίζω την ανάγκη πολιτικής λύσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η κυβέρνηση Σαμαρά έδωσε επιτυχείς εξετάσεις αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία, καταφέρνοντας την παραμονή στην Ευρωζώνη και την ανάκτηση σημαντικού μέρους της διεθνούς μας αξιοπιστίας.
Μεγάλος πρωταγωνιστής στην κρίση αναδείχθηκε ο ελληνικός λαός επιδεικνύοντας απίστευτη ωριμότητα, υπομονή και αυτοθυσία, παρότι είδε το βιοτικό του επίπεδο να γκρεμίζεται, τη ζωή του να αλλάζει και την αυτοπεποίθησή του να κλονίζεται.
Τώρα πρέπει και οι δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για να μη μείνει η προσπάθεια στη μέση. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχισθούν. Όχι όμως άλλοι φόροι. Όχι άλλα μέτρα που εξαθλιώνουν. Όχι άλλα κουρέματα που στεγνώνουν τη ρευστότητα της αγοράς.
Η ΕΕ έχει όφελος να στηρίξει το επιχειρείν, τον παραγωγικό πρωτογενή τομέα, τις εξαγωγές και τον τουρισμό. Είναι χρέος μας μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική, που χτυπά στην καρδιά την εξαθλίωση και πολεμά την ανεργία.
Μόνο έτσι θα εξουδετερώσουμε όσους επενδύουν στα άκρα, όσους διχάζουν το λαό μας. Μόνο έτσι θα θωρακίσουμε τη Δημοκρατία και θα εμποδίσουμε το ντόμινο του νεοναζισμού, της βίας και της τρομοκρατίας, να απλωθεί σε όλη την Ευρώπη.

2.Πιστεύετε ότι η μη φορολόγηση των αγροτών θα επιβαρύνει τα αστικά ακίνητα προκαλώντας σύγκρουση μεταξύ βουλευτών;

Ε.Σ.: Αυτές είναι κατασκευασμένες ψευτοσυγκρούσεις, που θυμίζουν κοινωνικό αυτοματισμό. Η φορολογική βάση σαφώς πρέπει να διευρυνθεί, αλλά με δίκαιο τρόπο και χωρίς να αμφισβητεί το δικαίωμα ιδιοκτησίας.
Επιτρέψτε μου να αντιστρέψω το ερώτημά σας προς τους εμπνευστές του, που βλέπουν την αγορά συνήθως από το "παράθυρο" των αριθμών:
Πόσα χρήματα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έφτασαν στις επιχειρήσεις για να ενισχύσουν την ανάπτυξη τους, τις θέσεις εργασίας και εν’ τέλει τη φοροδοτική τους ικανότητα; Γιατί στη Β. Ευρώπη μια επιχείρηση δανείζεται με 2% και στην Ελλάδα ,αν δανειστεί, θα δανειστεί με 10%; Γιατί θυμήθηκε τώρα το σύστημα να ζητήσει πίσω από 3.000 επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας ως "παράνομες" τις κρατικές ενισχύσεις, που δόθηκαν με την έγκριση νομιμότητας του Υπ. Οικονομικών από το 1993; Όλα αυτά πρέπει να ειπωθούν ευθέως στους δανειστές.
Η Ελλάς επιβιώνει τα 4 τελευταία χρόνια χωρίς τραπεζικό σύστημα, με πληγωμένες την τραπεζική πίστη και το δικαίωμα ιδιοκτησίας.
Κλονίζονται δηλαδή οι βασικοί πυλώνες του καπιταλιστικού συστήματος. Αν δε γίνει τώρα η στροφή στην πραγματική οικονομία, πότε περιμένουμε να γίνει;

3. Συμμερίζεσθε τη θέση Στουρνάρα για "ισοδύναμα" σε κάθε πρόταση βουλευτών για αλλαγή;

Ε.Σ.: Καταλαβαίνω το αδιέξοδο της διαχειριστικής προσέγγισης, αλλά θα σας απαντήσω με μια φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: "Πολιτική με μαθηματικά δε γίνεται". Είναι η ώρα για αλλαγή προσέγγισης.
Οι Ευρωπαίοι έχουν δίκιο σε ένα σημείο: Επί δεκαετίες το κράτος εξέθρεψε μια "οικονομική αριστοκρατία", που συχνά επέβαλε τους όρους της στην πολιτική και τώρα που η Ελλάδα την χρειάστηκε, αυτή της γύρισε την πλάτη κοιτώντας την πάρτη της και φορτώνοντας άδικα στους πολλούς μη έχοντες παραπάνω βάρη από αυτά που τους αντιστοιχούν. Αυτό δε μπορεί να συνεχίζεται.
Για να γίνει η κρίση ευκαιρία, η πολιτεία πρέπει να επενδύσει σε νέες υγιείς και παραγωγικές προσπάθειες. Πρέπει να δοθούν σε όλους τους τομείς ευκαιρίες σε αυτούς που αξίζουν. Δε γίνεται μονίμως κάποιοι να ωφελούνται και κάποιοι άλλοι να πληρώνουν την ευσυνειδησία τους.

4. Η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει άλλη κυβερνητική λύση ή το υφιστάμενο σχήμα θα εξαντλήσει τετραετία;

Ε.Σ.: Η Βουλή έχει δώσει κυβερνητική εντολή στον Α. Σαμαρά και πιστεύω ότι έχει τις δυνάμεις για να στηρίξει μια πολιτική διαπραγμάτευση με στόχο τη στροφή στην πραγματική οικονομία.

5. Η διαφαινόμενη στροφή Τσίπρα προς το ρεαλισμό διευκολύνει τα κυβερνητικά του σχέδια;

Ε.Σ.: Δεν ανήκω σε αυτούς που υποτιμούν τον Αλ. Τσίπρα, πιστεύω όμως ότι η χώρα χρειάζεται γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις, που για να τις πάρει κανείς πρέπει να ξέρει και κυρίως να πιστεύει σε αυτόν τον προσανατολισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας τώρα μόλις φάνηκε να τον ανακαλύπτει. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να βάζει πάνω απ’ όλα το μικροκομματικό όφελος, όπως απέδειξε με την κατάθεση της πρότασης μομφής.

6. Συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν ότι ο Κ. Καραμανλής με τη σιωπή που τηρεί, αποτελεί την ιδανικότερη υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας;

Ε.Σ.: Όπως έχω πει και στο παρελθόν ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί μια πολύτιμη εθνική εφεδρεία.

7. Ως Υπουργός είχατε σχέδια για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου στους δήμους. Πιστεύετε ότι είναι κατάλληλος ο χρόνος για τέτοιες αλλαγές;

Ε.Σ.: Δεν είχαμε απλά σχέδια αλλά έτοιμα Νομοσχέδια. Μετά τον ανασχηματισμό, αφού δε μου δόθηκε η δυνατότητα να τα υλοποιήσω, σεβόμενος τη συνέχεια της κυβέρνησης τα έστειλα με επιστολή μου στο Γ. Μιχελάκη.

Προωθούσαμε τρεις μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό:
1) Ψήφος των ομογενών,
2) Αλλαγή του εκλογικού νομού των ΟΤΑ
3) Έλεγχος του πολιτικού χρήματος για πρόσωπα και κόμματα.

Η ψήφος των ομογενών εμπλουτίζει το εκλογικό σώμα με τις υγιείς δυνάμεις του οικουμενικού Ελληνισμού, που ψηφίζουν με κριτήριο τη διεθνή εικόνα της χώρας και παράλληλα τις συνδέει με τη μητρόπολη τη στιγμή που αυτή τους χρειάζεται.

Η χωριστή εκλογή Δημάρχων από το ενιαίο ψηφοδέλτιο Δημοτικών Συμβούλων, υπό την προϋπόθεση όμως της σαφούς οριοθέτησης των αρμοδιοτήτων δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να μη διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του δήμου, απελευθερώνει την Τ.Α. από τον κομματικό εναγκαλισμό, σπάει τις τοπικές παρέες της διαφθοράς και αναδεικνύει ένα νέο ανθρώπινο δυναμικό.

Τέλος η μεγάλη ανατροπή που ετοιμάσαμε είναι ο ουσιαστικός έλεγχος του πολιτικού χρήματος με κανόνες που εναρμονίζονται με τη διαφάνεια του Αμερικανικού και την αυστηρότητα του Ευρωπαϊκού μοντέλου.
Ενδεικτικά αναφέρω:
-Ανεξάρτητη αρχή Ελέγχου
-Θεσμοθέτηση εξειδικευμένου εισαγγελέα
-Ονομαστικοποίηση της χρηματοδότησης ως το τελευταίο ευρώ -Μείωση της κρατικής ενίσχυσης και αύξηση της ιδιωτικής με αυστηρούς κανόνες και κίνητρα διαφάνειας -Απαγόρευση δανειοδότησης κομμάτων με εγγύηση την κρατική ενίσχυση -Τήρηση λογιστικών βιβλίων Γ κατηγορίας από τα κόμματα -Συγκριτικός έλεγχος αυτών που πολιτεύονται από την ώρα που θα μπουν στην πολιτική μέχρι και την ώρα που θα φύγουν...

Η ποιοτική διεύρυνση του εκλογικού σώματος, η πραγματική ανεξαρτητοποίηση της Αυτοδιοίκησης και η αποκατάσταση της ηθικής και της εμπιστοσύνης στην πολιτική αποτελούν την πιο στέρεα βάση για την ανοικοδόμηση της πατρίδας μας.
Είναι αναγκαίο να σπάσουν οι αγκυλώσεις του χθες. Δε μπορεί να θεωρούνται εκ των προτέρων ρεζερβέ οι κορυφές της κάθε πυραμίδας στην πολιτική, την αυτοδιοίκηση, την αγορά, τη δημόσια διοίκηση... Η δημοκρατία μας πρέπει να αναπνεύσει από τοπικά ή κεντρικά κατεστημένα που επί δεκαετίες και προστατευμένα ελέγχουν τα πάντα. Χρειάζεται κινητικότητα και στην πολιτική, ίσες ευκαιρίες στους άξιους, σύγχρονες δυνάμεις με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα.

8. Στις δημοτικές εκλογές η ΝΔ πρέπει να κατέβει με πολιτικά πρόσωπα πχ στο δήμο της Αθήνας που τον καλοβλέπουν ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ εσείς τι θα προτείνατε;

Ε.Σ.: Η ΝΔ πρέπει να είναι πρωτοπόρος στην απελευθέρωση της ΤΑ απ' τον κομματισμό. Να μη δώσει χρίσματα πουθενά και να στηρίξει νέα πρόσωπα ή δοκιμασμένες προσωπικότητες που ξεχώρισαν.
Τώρα, αφού με ρωτάτε για την Αθήνα και παρότι δε το συνηθίζω, θα σας πω ότι κατά τη γνώμη μου η πρωτεύουσα σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τη λειτουργικότητα, την ασφάλεια, την ανθρωπιά και τη διεθνή ακτινοβολία, που διέθετε κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Αυτό μπορεί να της το ξαναπροσφέρει μόνο μια ισχυρή προσωπικότητα, που δοκιμάστηκε με επιτυχία και απέδειξε την αποτελεσματικότητά της, όπως η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:40μμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης