Συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

1. Η Θράκη γεωπολιτικά είναι ένα στρατηγικής σημασίας κομμάτι τη χώρας μας. Πιστεύετε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις την αντιμετώπισαν με τον τρόπο που έπρεπε; Βοήθησαν στο να αναπτυχθεί και να αποτινάξει τα βαρίδια του παρελθόντος λόγω της συμβίωσης διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων;

Η Θράκη είναι σήμερα κάτι σαν το νωτιαίο μυελό της Ελλάδας. Από εκεί διέρχεται ο νότιος ενεργειακός διάδρομος της Ευρώπης, εκεί βρίσκεται το εμπορικό σταυροδρόμι προς την ανατολή, πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, σπάνιο οικολογικό και πολιτιστικό πάρκο. Εκεί συναντάται η Ευρώπη με την Ασία, ο Χριστιανισμός με τον Ισλαμισμό. Τα φυσικά και τα επίκτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα την καθιστούν ιδανικό επενδυτικό προορισμό, σημείο συνάντησης Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Ρωσικών συμφερόντων. Η γεωπολιτική της αναβάθμιση τις τελευταίες δεκαετίες και η πληθυσμιακή της σύνθεση, της δίνουν τη δυνατότητα ή να σηκώσει στην πλάτη της την ανασυγκρότηση της Εθνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας σε διεθνείς πρωταγωνιστικούς ρόλους ή να κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές το σοβαρότερο εθνικό ζήτημα. Αν το εθνικό κέντρο αποφύγει λάθη ή παραλείψεις του παρελθόντος, αν τη φαυλότητα και τη μικροπολιτική την αντικαταστήσει με εθνική ευθύνη και συνεννόηση, θα επιτευχθεί το πρώτο.
Στο παρελθόν υπήρχαν θετικά παραδείγματα όπως η πολιτική θωράκισης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, η πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας των κυβερνήσεων Κων/νου Μητσοτάκη και Κώστα Σημίτη και η πολιτική θετικής διάκρισης του Κώστα Καραμανλή. Υπήρξαν όμως και τραγικά λάθη που επιδείνωσαν την κατάσταση κυρίως μετά την κρίση, με συνέπεια τη δημογραφική απογύμνωσή της κυρίως από το χριστιανικό στοιχείο, τους νέους επιστήμονες. Κάτι που αύξησε την τουρκική παρεμβατικότητα και έβαλε σε κίνδυνο την πρότυπη ανοιχτή κοινωνία που οικοδόμησε μεταπολιτευτικά η Eλληνική Δημοκρατία στην περιοχή.

2. Φοβάστε ότι η Τουρκία, στην προσπάθειά της να δυναμιτίσει τις σχέσεις τη με την χώρα μας, ίσως επιδιώξει στην Θράκη να δημιουργήσει ένα τεταμένο κλίμα αποσταθεροποιήσης;

Κύκλοι της τουρκικής πολιτικής εκμεταλλεύονται σταθερά κάθε αστοχία, λάθος ή αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Νταβούτογλου επηρέασε αρνητικά την αρχικά Ευρωπαϊκή Πολιτική Ερντογάν, εμποτίζοντάς τη με μια νεοοθωμανική μεγαλομανία. Στη Θράκη αυτό εκδηλώθηκε με παρεμβατικές πολιτικές, που στοχεύουν στην πολιτική, εκλογική, θρησκευτική, οικονομική χειραγώγηση της μουσουλμανικής μειονότητας.
Στόχος είναι η "τουρκοποίηση" των δύο άλλων ομάδων, των Πομάκων και των Αθιγγάνων και η εφαρμογή πολιτικής "Συνδιοίκησης στη Θράκη" μέσα από τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής, αυτοδιοικητικής, θεσμικής και οικονομικής εκπροσώπησης.
Τα εγκληματικά λάθη του εθνικού κέντρου, η "εφαρμοσμένη φαυλότητα" των κυβερνήσεων, δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις άφησε χώρο για κάτι τέτοιο, καταστρέφοντας τη δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπησης και λειτουργία των σύνοικων στοιχείων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Σήμερα οι Χριστιανοί φεύγουν. Οι Μουσουλμάνοι στηρίζονται, δυναμώνουν και αυξάνονται. Η Ροδόπη δεν έχει πλέον Χριστιανό βουλευτή την ώρα που οι Μουσουλμάνοι λειτουργούν μονομερώς, μονοθεματικά και συχνά εξαρτημένα...

3. Εκτιμάτε ότι σε οικονομικό επίπεδο έχουν γίνει προσπάθειες ώστε η περιοχή να αποκτήσει τον ρόλο του περιφερειακού πρωταγωνιστή και αιμοδότη της εθνικής μας οικονομίας, ρόλο που είχε μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες;

Η τελευταία σοβαρή προσπάθεια έγινε συντονισμένα από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και αυτό αποτυπώνεται τόσο στην αναπτυξιακή όσο και στη δημογραφική καμπύλη της περιοχής η οποία κάνει βουτιά μετά το 2011 από τα λάθη και την αδιαφορία, την έλλειψη στρατηγικής και συντονισμού των κυβερνήσεων της κρίσης, οι οποίες δείχνουν να μη συνειδητοποιούν ότι η οικονομία θα κάνει κάποια στιγμή τον κύκλο της. Αν όμως συμβεί στα εθνικά μας θέματα κάποια ζημιά αυτή θα είναι μια ανέκκλητη τραγωδία.

4. Με δική σας πρωτοβουλία είχαν συγκεντρωθεί 57 υπογραφές βουλευτών της ΝΔ, μεταξύ αυτών και του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, εκφράζοντας με επιστολή σας την αγωνία σας για την δημογραφική απογύμνωση της περιοχής από το ελληνικό στοιχείο, εξαιτίας της κρίσης και της οικονομικής μετανάστευσης νέων της περιοχής. Έχουν γίνει βήματα για την εκπόνηση ενός σχεδίου ειδικά για την συγκεκριμένη περιοχή ή ακριβέστερα ενός «ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης;», όπως αναφέρετε στο βιβλίο σας;

Το νέο μου βιβλίο "Θράκη: Το επόμενο βήμα..." των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ σε αυτό ακριβώς αποσκοπούσε. Να σοκάρει το κέντρο, να αφυπνίσει όλους τους Έλληνες, να ενημερώσει και να προτείνει.
Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η αιγίδα του Πρύτανη, Καθηγητή Μελέτιου - Αθανάσιου Δημόπουλου, η συμμετοχή του πρ. Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή και του συνόλου σχεδόν της πολιτικής (διακομματικά), πνευματικής, θεσμικής και οικονομικής ηγεσίας καθώς και πλήθους κόσμου και νεολαίας έφεραν αποτέλεσμα. Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς που ήταν ένας εκ των κεντρικών ομιλητών αντέδρασε θετικά και άμεσα. Απεδέχθη την πρότασή μου για τη σύσταση "Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης" και την μετέφερε στον Πρωθυπουργό.
Αυτό με γεμίζει ελπίδα ότι η Θράκη θα μας ενώσει και θα αποτελέσει τον καταλύτη για την Εθνική Συνεννόηση που τόσο ανάγκη έχει αυτές τις ώρες η Ελλάδα.

5. Θεωρείτε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών στις ημέρες μας χαράσσει λάθος πολιτική στη σχέση της χώρας μας με την Τουρκία;

Δε θα το έλεγα. Η εθνική στρατηγική μας παραμένει η ίδια. Η επιρροή μας όμως είναι μειωμένη κυρίως λόγω της αποδυνάμωσης τα τελευταία χρόνια της οικονομίας μας αλλά και της διεθνούς μας αξιοπιστίας. Πάντως προσμετρώ στα θετικά του Νίκου Κοτζιά το ότι η αντίδραση στην τουρκική προκλητικότητα με τις φονταμενταλιστικές ενέργειες εντός της Αγίας Σοφίας εκδηλώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, δηλαδή τόσο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, όσο και από τη γερμανική κυβέρνηση.

6. Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να γνωρίζουν οι αναγνώστες μας;

Ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με το καλό αναγνωστικό σας κοινό και να τους προτρέψω να διαβάσουν το βιβλίο "Θράκη: Το επόμενο βήμα..." των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ για να ενημερωθούν για ένα θέμα που αφορά όλο τον Ελληνισμό. Εμείς θα έρθουμε το φθινόπωρο να το παρουσιάσουμε και στην Πάτρα.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.