Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του «ALPHA» και στους δημοσιογράφους Δ. Σταυρόπουλο – Δ. Βερύκιο

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Να είστε καλά. Θέλουμε δυο θέματα να συζητήσουμε. Το ένα είναι αυτό που διαβάσαμε σήμερα και θέλουμε να μας το εξηγήσετε γιατί είχαμε πάρα πολλά μηνύματα. Είναι η ώρα που ο κόσμος πάει στη δουλειά του και αντιλαμβάνεστε ότι τον ενδιαφέρει πολύ. Η ανασυγκρότηση των αστικών συγκοινωνιών.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Βγάζετε λέει τα μπλε λεωφορεία από το κέντρο.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ακούγεται καλό. Δηλαδή το να μη μπαίνει το παλιό λεωφορείο στην Ακαδημίας και να μπούμε στο ΜΕΤΡΟ. Πώς θα το καταφέρετε αυτό κ. Υπουργέ;

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Το κεντρικό σημείο της φιλοσοφίας μας είναι να δώσουμε έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς. Δηλαδή εκτός από τα τρόλεϊ που έχουν το δικό τους δίκτυο και βεβαίως στο τραμ. Ο στόχος ποιος είναι; Ο στόχος είναι όλα τα λεωφορεία που ξεκινούσαν από τους περιφερειακούς Δήμους και κατέληγαν στο κέντρο, να έχουν αφετηρία και τέλος τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς. Με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται επί ώρες να ταξιδεύουμε για να φτάσουμε στο κέντρο. Να μπούμε σε ένα μοντέλο συνδυασμένων μεταφορών που θα είναι πιο οικολογικές και πιο εξυπηρετικές για τον πολίτη.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή το λεωφορείο που ερχόταν από τη Βούλα στο κολυμβητήριο, στους στύλους του Ολυμπίου Διός θα φεύγει από τη Βούλα και θα με πηγαίνει μέχρι κάποια στάση του ΜΕΤΡΟ ή του ηλεκτρικού και από κει θα μπαίνω με αυτό το μέσον στην Αθήνα;

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αυτή είναι η βασική λογική, Με το ίδιο εισιτήριο βεβαίως, το οποίο έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά αποφορτίζουμε το ιστορικό κέντρο, ενισχύουμε οικολογικά την Αθήνα διότι τα μέσα σταθερής τροχιάς κατά κανόνα βγάζουν λιγότερους ρύπους και εξυπηρετούμε τον πελάτη σε μια λογική βεβαίως η οποία ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτό βέβαια προϋποθέτει Υπουργέ ότι επιτέλους κάποια στιγμή θα λειτουργήσουν και οι λεωφορειολωρίδες.

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Υπάρχει πρόβλεψη για επέκταση των λεωφορειολωρίδων σε σημεία που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν και υπάρχει επίσης πρόβλεψη για να χρησιμοποιούνται μίνι μέσα στο κέντρο για τις εσωτερικές μετακινήσεις. Βεβαίως αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, θα γίνεται σταδιακά, γι’ αυτό και σήμερα …..

 Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτό καταστρατηγείται Υπουργέ μου. Αυτό καταστρατηγείται κυρίως από τους ταξιτζήδες.

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, η μέχρι στιγμής μελέτη που έχουμε στα χέρια μας δείχνει ότι κατά κανόνα οι οδηγοί Ι.Χ είναι αυτοί οι οποίοι παραβιάζουν τις λεωφορειολωρίδες. Αυτό προκύπτει από μια μελέτη και του Πολυτεχνείου. Εν πάση περιπτώσει όμως και οι ταξιτζήδες στο βαθμό που την παραβιάζουν τη λεωφορειολωρίδα θα πρέπει να τιμωρούνται. Εκεί χρειάζεται αυστηροποίηση των ελέγχων από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το έχουμε ζητήσει αυτό. Εμάς τώρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην υποστεί σοκ η κοινωνία από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. Γι' αυτό και σήμερα καλούμε 84 Δημάρχους του λεκανοπεδίου Αττικής, την Ένωση Συγκοινωνιολόγων και βεβαίως και όλους τους άλλους επιστημονικούς φορείς που εμπλέκονται στο θέμα μαζί με το επιτελείο το δικό μας για να ξεκινήσει μια διαδικασία διαβούλευσης, η οποία σταδιακά θα καταλήγει σε αποτελέσματα. Δηλαδή όποιος Δήμος έχει την ετοιμότητα να καταθέσει σχέδιο το οποίο είναι συμβατό με αυτό το πρόγραμμα που κάνουμε, θα εντάσσεται αμέσως στη νέα εφαρμογή. Και ότι λεωφορείο περισσεύει από αυτές τις μεγάλες διαδρομές που συνήθως προκαλούν και ρύπους στην πρωτεύουσα θα το χρησιμοποιούμε για διαδημοτικές και ενδοδημοτικές συγκοινωνίες, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο και τις απομακρυσμένες και πολλές φορές απομονωμένες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Κύριε Υπουργέ να πάμε στον ΟΣΕ: Ανακοινώσατε 33% αύξηση στα εισιτήρια και ταυτόχρονα ανασυγκρότηση. Ο ΟΣΕ εξυπηρετεί πάρα πολύ κόσμο, αλλά μπαίνει μέσα βαθιά και αυτό το βαθιά το πληρώνετε εσείς, εγώ, η οικογένεια μου, η δικιά σας οικογένεια, ο κάθε πολίτης. Τι εννοούμε με τη λέξη ανασυγκρότηση; Με δυο λόγια γιατί χρειάζεται πολλή κουβέντα. Απλώς το μήνυμα λέει:τι θα κάνετε στον ΟΣΕ;

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, ο ΟΣΕ αυτή τη στιγμή έχει παλαιά χρέη γύρω στα 9 δις και γεννάει 1 δις χρέος κάθε χρόνο. Για να μπορέσουμε αυτό να το αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να διαχωρίσουμε αυτά τα οποία οφείλαμε από αυτά τα οποία δημιουργούνται και να φροντίσουμε οι νέες εταιρείες της ΤΡAIΝΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ να μη δημιουργούν χρέη. Για το λόγο αυτό βάζουμε σε εφαρμογή 4 επώδυνες πολιτικές. Πρώτον, προσπαθούμε να περάσουμε στο πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας που θα οδηγήσει 3.000 εργαζόμενους εκτός Οργανισμού χωρίς να θίγονται τα εργασιακά τους δικαιώματα. Δεύτερον, τιμολογιακή πολιτική ανάλογη των καταστάσεων η οποία προβλέπει 33% αύξηση από 1ης Αυγούστου. Τρίτον, περιορισμό των δρομολογίων, δηλαδή συγχωνεύσεις δρομολογίων από 1ης Αυγούστου πάλι, με τρόπο που να είναι ανταποδοτικός και τέταρτον μια καινούρια εμπορευματική πολιτική που θα φέρει περισσότερα έσοδα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Τα τρία πρώτα μέτρα είναι σκληρά κ. Υπουργέ. Τα τρία πρώτα.

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ένα παράδειγμα μόνο θα σας πω για να δικαιολογήσω τη δρομολογιακή πολιτική για παράδειγμα. Η Πελοπόννησος με το δίκτυο που διαθέτει στοιχίζει στην ΤΡAIΝΟΣΕ 28 εκ., μόνο στην ΤΡAIΝΟΣΕ, χώρια είναι τα άλλα 30 εκ. που στοιχίζει στον ΟΣΕ και αποφέρει οφέλη από την πολιτική 2 εκ. Αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς να προσφέρει τις υπηρεσίες, επιβαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό, δηλαδή τον κάθε Έλληνα πολίτη με περίπου 2 εκ. την ημέρα σε λειτουργία, δηλαδή στοιχίζει στην κάθε οικογένεια ο ΟΣΕ συνολικά σήμερα 3.000 € χωρίς να επιτυγχάνει τον στόχο για τον οποίο λειτουργεί.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εκτός από οικονομολόγος, τώρα με τα οικονομικά στοιχεία που μας δίνετε, είστε πολιτικό ον. Πώς θα πάει η Νέα Δημοκρατία σε εκλογές βάζοντας τέτοιο χαράτσι στον Έλληνα πολίτη που χρησιμοποιεί για παράδειγμα το τρένο, που έρχεται από το Κιάτο κάθε πρωί στην Αθήνα;

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ακριβώς επειδή πιστεύω στην πολιτική που στηρίζει τα λαϊκά συμφέροντα, τα συμφέροντα των πολιτών, γι' αυτό …..

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ:  Τι, με το χαράτσι;

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ:  Γι' αυτό έχω την πεποίθηση ότι πρέπει να πάμε σε μια τέτοια πολιτική. Γιατί αυτή τη στιγμή ούτως ή άλλως η μαύρη τρύπα που δημιουργείται τροφοδοτείται από τον Έλληνα πολίτη χωρίς να έχει τις ανάλογες υπηρεσίες αυτού του κοινωνικού οικολογικού μέσου.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ:  Και πάλι όμως ο πολίτης καλείται να την αντιμετωπίσει.

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Όχι απαραιτήτως, διότι αυτά τα χρήματα τα οποία αυτή τη στιγμή περικόπτονται δεν αφορούν μόνο τον πολίτη, αφορούν και σπατάλες οι οποίες γίνονται μέσα στον ίδιο τον Οργανισμό. Διότι ένα τρένο για να μετακινηθεί, πληρώνονται με αρκετά σημαντικούς μισθούς μια σειρά από άνθρωποι χωρίς να υπάρχει κάποιος σκοπός, χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα. Ένα τρένο με 5 επιβάτες δεν δικαιολογείται να μετακινείται και να πληρώνεται από τους Έλληνες πολίτες τόσο ακριβά.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πότε θα αρχίζουν να εφαρμόζονται;

 Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Η τιμολογιακή πολιτική και η δρομολογιακή πολιτική από 1ης Αυγούστου. Η πρόταση για τη μισθωτή εφεδρεία, για τους εργαζόμενους δηλαδή που θα βγούνε ουσιαστικά στην αργiα χωρίς όμως να διακυβεύονται τα δικαιώματα τους, αφορά 3.000 άτομα. Η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι και εντός του 2009 θα τεθεί σε εφαρμογή. Τα θέματα της εμπορικής πολιτικής ξεκινούν επίσης την εβδομάδα αυτή που μιλάμε και κάνουμε την πρώτη «επίθεση» στους εξαγωγείς για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επιτέλους πελάτες στα ελληνικά τρένα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε τι εννοεί ο Βερύκιος που είναι πονηρός κ. Υπουργέ;

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ:  Πάμε για εκλογές.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Ότι αυτά τα μέτρα τα υποτίθεται αντιλαϊκά πέφτουν πολύ κοντά σε μια προεκλογική περίοδο που αναπόφευκτα έρχεται.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ:  Εκτός αν δεν την βλέπετε.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και λέει ο Βερύκιος: αν κόψει ο ΟΣΕ δρομολόγια, αν αυξήσει το τιμολόγιο, αν απολύσει κόσμο, μήπως αυτό είναι εις βάρος μιας προεκλογικής περιόδου που έρχεται σε λάθος χρόνο. Η πονηράδα του Βερύκιου είναι αυτή, που κάπου με βρίσκει και μένα σύμφωνο.

 Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ:  Εκτός αν είστε σίγουρος ότι δεν θα πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβρη.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να βγάλουμε την είδηση λοιπόν.

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, χρήματα σαν και αυτά τα οποία πληρώνονται πανάκριβα από τον ελληνικό λαό δεν νομίζω ότι μπορούν να εγκλωβίζονται στην μικροκομματική σκοπιμότητα. Θέλει τόλμη και κάπου και αποφασιστικότητα και κάποια στιγμή έπρεπε να αντιμετωπιστούν, διότι επί δεκαετίες δημιουργούν συσσωρευμένο χρέος το οποίο αν κάποια στιγμή περάσει στο εθνικό έλλειμμα και στο εθνικό χρέος μπορεί να βάλει την Ελλάδα για επιτήρηση για πάρα πολλά χρόνια.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ:  Έχετε πάρει το πράσινο φως από τον Πρωθυπουργό;

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Βεβαίως. Αυτό ήταν μια απόφαση του Πρωθυπουργού εδώ και καιρό, η οποία έπρεπε να ξεκινήσει να υλοποιείται. Τους τελευταίους 2 μήνες εργαστήκαμε πυρετωδώς για να κάνουμε όλες τις αναλογιστικές μελέτες που απαιτούνταν και προχθές ενημέρωσα τον ίδιο, προ καιρού και την Κυβερνητική Επιτροπή και αρχίζουμε την εφαρμογή πια του μέτρου.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ τελευταία ερώτηση. Με ένα ναι ή με ένα όχι, πάμε ή όχι για εκλογές ολοταχώς;

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αυτό εγώ δεν μπορώ να σας το πω. Εμείς έχουμε πάρει μια απόφαση. Να δώσουμε καλύτερες ταχύτητες και μεγαλύτερη δυναμική στις πολιτικές οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Από κει και μετά με αυτό το κριτήριο ζητούμε να κριθούμε και νομίζω ότι η σύγκριση μας στο πεδίο της πολιτικής με τους αντιπάλους μας θα μας δημιουργήσει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλή βδομάδα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα.
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.