Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «FLASH 96» για την Επίσκεψη Νταβούτογλου στη Θράκη

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στις 10/02/2011 στο ραδιοφωνικό σταθμό «FLASH 96» για την Επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Νταβούτογλου στη Θράκη.
«Έχουν έρθει οι επισκέπτες μας, αλλά έχει φύγει το κράτος, απουσιάζει παντελώς η Κυβέρνηση από την επίσκεψη»
«Θυμίζω ότι στο παρελθόν, κάθε φορά που γινόταν τέτοια επίσκεψη, με χαρακτηριστικότερη την επίσκεψη του κ. Ερντογάν που είχα και την ευθύνη τότε να τη συντονίσω και να την παρακολουθήσω, πάντοτε ο ξένος αξιωματούχος συνοδεύονταν από τουλάχιστον έναν Έλληνα Υφυπουργό, ακολουθούσε συγκεκριμένο πρόγραμμα παρότι για λόγους σκοπιμότητας χαρακτηρίζονταν «ιδιωτική» η επίσκεψη και δεν παρέκλινε αυτού του προγράμματος παρά μόνο εφόσον συμφωνούσε με τους φιλοξενούντες… Σεβάστηκε απόλυτα και τη δόκιμη ορολογία και τις εκκρεμότητες στην ελληνική δικαιοσύνη»
«Ο κ. Νταβούτογλου έχει συναντήσει τους Ψευδομουφτήδες, έχει συναντήσει την Ανώτατη Μειονοτική Επιτροπή τοποθετούμενος σε μια σειρά από ζητήματα, διατυπώσεις όπως “όταν είμαι εδώ ανάμεσά σας, νιώθω ότι είμαι στην Πατρίδα μου την Τουρκία” έχουν προκαλέσει την τοπική κοινωνία, έχει εγείρει ζητήματα με όλες αυτές τις συναντήσεις του με συλλόγους που αυτή τη στιγμή κρίνονται στην ελληνική δικαιοσύνη για τη νομιμότητά τους και δημιουργείται ένα κλίμα ανασφάλειας, το οποίο για λογαριασμό του πολύ καλά κάνει ο κ. Νταβούτογλου, εκπροσωπεί τα συμφέροντα και την πολιτική της Τουρκίας, αλλά η ελληνική πλευρά είναι απούσα»
«Υπάρχει μια ξεκάθαρη πολιτική της Τουρκίας για τουρκοποίηση της Μουσουλμανικής Μειονότητας… Οι κινήσεις του κ. Νταβούτογλου δείχνουν ξεκάθαρα ποια είναι η πολιτική της Τουρκίας στη Θράκη, δηλαδή ότι η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη Μουσουλμανική Μειονότητα και να την τουρκοποιήσει στο σύνολό της… Όλα αυτά δείχνουν τη διάθεση να χρησιμοποιηθεί η Μουσουλμανική Μειονότητα ως εργαλείο για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής από την πλευρά της Τουρκίας»
«Από την πλευρά του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει πλήρης ανυπαρξία και διάλυση. Εδώ και 3 βδομάδες γίνονται απανωτές συσκέψεις στο Υπουργείο Εξωτερικών και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να συντονίσει και να ελέγξει αυτή την επίσκεψη»
«Ακούμε πράγματα τα οποία πρώτη φορά τα ακούμε. Και η υπόθεση του Καστελόριζου και ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζονται τα ζητήματα στη Θράκη δείχνουν μια άλλη πολιτική, Οθωμανικής ρίζας και προέλευσης, η οποία ξεφεύγει από τους κανόνες που είχαν επιβληθεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Και η ελληνική Κυβέρνηση σιωπά και είναι απούσα»
«Το Καστελόριζο βεβαίως είναι ελληνικό, δε χρειαζόταν να μας το πει ο κ. Νταβούτογλου, και βεβαίως ανήκει στο Αιγαίο, είναι ο ενιαίος εθνικός μας χώρος. Η αμφισβήτηση του ότι ο Καστελόριζο ανήκει στο Αιγαίο βάζει θέμα υφαλοκρηπίδας. Και η ελληνική Κυβέρνηση σιωπά και πανηγυρίζει όταν λέει το αυτονόητο ο κ. Νταβούτογλου, δηλαδή ότι το Καστελόριζο είναι ελληνικό. Αυτό όμως έτσι όπως το θέτει ως ζήτημα δημιουργεί φοβερά προβλήματα στο εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα να προσδιορίσουμε από μόνοι μας την ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας»
«Για φανταστείτε ποια θα ήταν η αντίδραση της τουρκικής Κυβέρνησης αν αύριο ο κ. Δρούτσας αποφάσιζε να επισκεφθεί την Ίμβρο και την Τένεδο, πήγαινε στους ομογενείς που έχουν απομείνει εκεί και τους έλεγε «κάθε φορά που έρχομαι εδώ νιώθω ότι είμαι στην Ελλάδα» και στη συνέχεια πήγαινε και στους ποντιόφωνους της Σαμψούντας και της Τραπεζούντας και εκδήλωνε την ευαισθησία του για τις γλωσσικές μειονότητες. Τι θα είχε να πει τότε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών;»
«Είναι σαφές ότι επιδιώκει πια ανοιχτά την πλήρη τουρκοποίηση της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης, που προσδιόρισε το χαρακτήρα της μειονότητας ως Θρησκευτικής και τη χαρακτήρισε ως Μουσουλμανική»
«Ο κ. Νταβούτογλου χρησιμοποιεί τη θρησκεία αυτή τη στιγμή προκειμένου να ομογενοποιήσει τη μειονότητα και να τη χρησιμοποιήσει ως εργαλείο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή. Υπενθυμίζει την ύπαρξη μειονότητας στα Δωδεκάνησα και τους παλιούς Τουρκοκρητικούς. Δεν παραλείπει να τους χαρακτηρίζει ως μέλη της Τουρκικής Μειονότητας, παρότι γνωρίζει ότι η δόκιμη διεθνώς και η αποδεκτή διμερώς ονομασία είναι Μουσουλμανική Μειονότητα»
«Ο μηχανισμός αυτή τη στιγμή του Υπουργείου Εξωτερικών είναι παράλυτος. Είναι ανύπαρκτη αυτή τη στιγμή η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Έστω στοιχειωδώς θα έπρεπε να είναι παρούσα. Ο κ. Νταβούτογλου αυτή τη στιγμή ούτε καν συνοδεύεται από πολιτικό εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, κινείται μόνος του, κινείται χωρίς πρόγραμμα, χωρίς συμφωνία και πηγαίνει εκεί ακριβώς όπου υπάρχει θα έλεγα αμφισβήτηση της ελληνικής πολιτικής»
«Κάνει δηλώσεις, οι οποίες, κατά τη γνώμη μου, ανοίγουν ορέξεις. Αυτό που λέει ότι “θα υποχωρήσουμε από το Casus Belli αν η Ελλάδα παραιτηθεί από το δικαίωμα επέκτασης της υφαλοκρηπίδας στα 12 μίλια” είναι παραλογισμός, διότι ο προσδιορισμός της έκτασης της υφαλοκρηπίδας είναι εθνικό, κυριαρχικό δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Απειλούμε την Ελλάδα με πόλεμο αν εφαρμόσει ένα αυτονόητο κυριαρχικό της δικαίωμα. Και αυτό φαίνεται ως συμβιβαστικότητα και ως διαλλακτικότητα; Όχι. Είναι επιθετικότητα στην πιο εξευγενισμένη μορφή της και στην πιο διπλωματική της διατύπωση»
«Το ίδιο ισχύει και για το Καστελόριζο. Διότι αν αποσπαστεί το Καστελόριζο από τον ενιαίο χώρο του Αιγαίου, η Τουρκία επιδιώκει να κερδίσει έδαφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να σκοτώσει το πλεονέκτημα που κατακτά διπλωματικά η Ελλάδα μετά τη συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο»
«Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και λυπάμαι που το λέω διότι υπάρχουν αξιολογότατοι υπηρεσιακοί παράγοντες εκεί μέσα, τους οποίους περιφρονεί συστηματικά η πολιτική ηγεσία»
«Εμείς χαιρόμαστε που έκανε μια δήλωση ο κ. Νταβούτογλου ότι “η μουσουλμανική μειονότητα είναι Έλληνες πολίτες και άρα Ευρωπαίοι πολίτες”, ευχαριστώ πολύ, τι μας είπε δηλαδή, την πραγματικότητα; Και πρέπει να χαιρόμαστε για αυτό; Ή ότι το Καστελόριζο είναι ελληνικό και πρέπει να χαιρόμαστε για αυτό;»
«Εδώ τα αυτονόητα στον Πατριάρχη δεν διαθέτει που είναι σο κάτω κάτω ζητήματα ευρω-τουρκικών σχέσεων και προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας»