Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ANT1 97.2» για την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στη θέση του Προέδρου της ΝΔ

Ηχητικό : 

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Συνέντευξη του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στις 30/11/2009 στο ραδιοφωνικό σταθμό «ANT1 97.2» για την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στη θέση του Προέδρου της ΝΔ.

Δημοσιογράφος: Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα κ. Στυλιανίδη. Πώς είδατε το αποτέλεσμα, πώς είδατε τη διαδικασία και γιατί εσείς δεν είχατε πάρει θέση;

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Πρώτα-πρώτα θα σας πω ότι νιώθω ικανοποιημένος και μαζί με μένα νομίζω και πάρα πολλοί συνάδελφοι γιατί η παράταξη μέσα από αυτή τη διαδικασία έχει αναβαπτιστεί στην κοινωνία, ξύπνησαν τα αντανακλαστικά της και η βάση μας έδειξε για ακόμη μία φορά ότι διδάσκει και ενότητα και δημοκρατικότητα. Θέλω να συγχαρώ και δημόσια τον Αντώνη Σαμαρά για την μεγάλη επιτυχία η οποία επετεύχθη με το χθεσινό αποτέλεσμα αλλά και τους άλλους δύο υποψηφίους, τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη για την στάση που κράτησαν αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Πιστεύω ότι βγαίνουμε πιο δυνατοί και πιο ενωμένοι από αυτή τη διαδικασία και πιστεύω ότι θα είναι σύντομος ο χρόνος εντός του οποίου θα ανασυγκροτηθούμε, θα αναδιοργανωθούμε και θα αντεπιτεθούμε επιτυγχάνοντας μία νέα νίκη για την παράταξη η οποία τόσο δοκιμάστηκε το τελευταίο διάστημα. Τώρα με ρωτήσατε γιατί εγώ και αρκετοί συνάδελφοί μου αποφασίσαμε να μην εκφράσουμε τη θέση μας, γιατί θέση είχαμε, απλά δεν την εκφράσαμε δημόσια. Θεωρώ ότι αυτό ήταν το πρέπον να κάνουμε από τη στιγμή που πάψαμε να είμαστε αντιπρόσωποι της λαϊκής βάσης και πετύχαμε η διαδικασία αυτή να πάει στο λαό. Εμείς αποφασίσαμε από την πρώτη στιγμή να μη συνυπογράψουμε την υποψηφιότητα κανενός αρχηγού και να μην εκφράσουμε τη θέση μας γιατί θωρούσαμε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν ακούμε τον λαό της ΝΔ αλλά επιδιώκουμε να τον χειραγωγήσουμε.

Δημοσιογράφος: Ο οποίος λαός δεν χειραγωγείται και αυτό αποδεικνύεται γιατί εκεί που ήταν πολλοί βουλευτές υπέρ του ενός ή του άλλου οι ψηφοφόροι σας αποφάσισαν διαφορετικά.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Είδατε λοιπόν ότι είχαμε δίκιο. Δηλαδή συνειδητά αποφασίσαμε να μη συμμετέχουμε σε όλες αυτές τις κόντρες στα τηλεοπτικά παράθυρα που εκ των προτέρων απαξίωναν έναν εκ των τριών υποψηφίων, με χαρακτηρισμούς ή με σχόλια και τώρα βέβαια χρειάζεται αξιοπιστία για να στηρίξει κανείς τη νέα ηγεσία. Κάποιοι λοιπόν που με ευκολία κατηγορούσαν ή εντόπιζαν αδυναμίες στον υποψήφιο τότε αρχηγό, με ποιο πρόσωπο και με ποια αξιοπιστία τώρα θα πάνε στη βάση για να υπερασπίσουν την εικόνα του; Εμείς η στάση που κρατήσαμε για αυτήν την διαδικασία που εφαρμόστηκε ήτανε και συνεπής και χρήσιμη για να μπορούμε αυτή τη στιγμή να λειτουργήσουμε ενισχυτικά στην κοινωνία.

Δημοσιογράφος: Ένας άνθρωπος όμως ο οποίος εκλέγεται βουλευτής και είναι ηγετικό λίγο ή πολύ στέλεχος μίας παράταξης δεν είναι ένας άνθρωπος από τον οποίον τα απλά μέλη ή οι οπαδοί έχουν την αξίωση να εκφράσει θαρρετά τη γνώμη του;

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Το εκλογικό μου σώμα γνωρίζει πάρα πολύ καλά όπως και οι πολιτικοί μου φίλοι σε ολόκληρη την Ελλάδα και στη νεολαία και σε άλλους τομείς και στο συνδικαλισμό ποιες είναι οι θέσεις μου και με ποιου υποψηφίου τις θέσεις γειτνίαζαν. Από εκεί και μετά θεωρώ ότι θα είχα χρέος να εκφράσω την άποψή μου δημόσια αν ήμουν εκλέκτορας ή αντιπρόσωπος και το έκανα αυτό στο παρελθόν και στην εκλογή Μιλτιάδη Έβερτ όταν την στήριξα τότε και στην εκλογή του Κώστα του Καραμανλή σε μία δύσκολη εκλογή και σε μία πασιφανώς νικηφόρα επιλογή. Θεωρώ λοιπόν ότι από τη στιγμή που πήγαμε στη βάση έπρεπε να ακολουθήσουμε αυτόν τον τρόπο αντίδρασης γιατί έτσι μόνο μπορούσαμε να εκτονώσουμε την κατάσταση εκ των προτέρων και να μην φτάσουμε στα άκρα και στις ακρότητες που πολλές φορές οπαδοί της μίας ή της άλλης πλευράς έφτασαν απαξιώνοντας αν θέλετε και την ίδια τη διαδικασία.

Δημοσιογράφος: κ. Στυλιανίδη να σας φέρουμε λίγο στα δύσκολα, και να μας σχολιάσετε αυτό το αλαλούμ που παρουσιάστηκε χθες την ώρα της εκλογής με τη διαδικασία.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Ήταν μία πρώτη φορά εφαρμοζόμενη διαδικασία, πρωτόγνωρη, είναι εύλογο λοιπόν να υπάρχουν τεχνικά προβλήματα. Ίσως ορισμένα να μπορούσαν να προβλεφθούν αλλά δε νομίζω ότι είναι τραγικό πια. Ξεπεράστηκαν με ψύχραιμες αντιδράσεις και της οργανωτικής επιτροπής και των υποψηφίων και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σοβαρό αποτέλεσμα.

Δημοσιογράφος: Τώρα καταλαβαίνω ότι θέλετε να το υπερβείτε, όμως το γεγονός ότι βγήκε ο κ. Σιούφας και έκανε ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα, για το 37% των εκλογικών τμημάτων, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη είχε ήδη αποδεχθεί την ήττα της, δηλαδή την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή την προσπέρασαν οι εξελίξεις, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Πάντοτε και στα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών θυμίζω ότι τα επίσημα αποτελέσματα αργούν να μεταδοθούν γιατί γίνεται έλεγχος πιο μπροστά ώστε να υπάρχει αξιοπιστία των στοιχείων, γίνονται οι απαιτούμενες διασταυρώσεις και το αποτέλεσμα που βγαίνει είναι το επίσημο. Νομίζω ότι τέτοιου είδους χαρακτήρα είχε και αυτή η καθυστέρηση και δεν έχει νόημα να την σχολιάζουμε. Οι υποψήφιοι που είχαν τους εκλογικούς τους αντιπροσώπους και βασίζονταν σε αυτούς είχαν σαφώς νωρίτερα τα αποτελέσματα όπως και εμείς τα έχουμε στις εκλογικές μας περιφέρειες όταν γίνονται εκλογές, νωρίτερα από τη νομαρχία, αλλά πάντα περιμένουμε τη νομαρχία και το πρωτοδικείο να επικυρώσει το επίσημο.

Δημοσιογράφος: Να σχολιάσουμε τώρα την επόμενη μέρα. Κατά πόσο πιστεύετε ότι την επόμενη μέρα τα δύο πολιτικά ρεύματα που εκφράστηκαν μπορούν να συνεργαστούν δημιουργικά και στη βάση της ενότητας του κόμματος;

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Από τη στιγμή που έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι ότι η ΝΔ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα θα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε συνθετικά. Επίσης θα πρέπει να σεβόμαστε και την εσωκομματική δημοκρατική διαδικασία. Ο λαός της ΝΔ επέλεξε μία συγκεκριμένη πολιτική, ο Αντώνης Σαμαράς από την αρχή ξεκαθάρισε προς τα πού θέλει να πάει. Είπε ότι θα δώσουμε τη μάχη των ιδεών στην κοινωνία, ουσιαστικά δηλαδή δεν απεδέχθη την παλαιότερα ίσως αποδεχθείσα παραδοχή ότι η ελληνική κοινωνία είναι κεντροαριστερή. Είπε ότι αν βγούμε και μιλήσουμε για τις ιδέες μας μπορούμε και να συσπειρώσουμε το φυσικό μας χώρο αλλά και να πείσουμε περισσότερους ότι εμείς έχουμε δίκιο. Αυτή είναι η κυρίαρχη άποψη. Από εκεί και μετά αν υπάρχουν επιμέρους διαφοροποιήσεις είναι σεβαστές αλλά αυτή τη στιγμή οφείλουμε όλοι να ακολουθήσουμε την κυρίαρχη άποψη, την άποψη που ενέκρινε πάνω από το 50% της λαϊκής βάσης της ΝΔ.

Δημοσιογράφος: Συνεπώς κάποιος που δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτήν την κυρίαρχη άποψη δεν μπορεί να έχει θέση στο κόμμα;

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Όχι δεν το θέτω έτσι, να μην παρεξηγηθώ. Λέω ότι όταν έχουμε εφαρμοσμένη εσωκομματική δημοκρατία πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστή και όλοι να πειθαρχούμε στην άποψη της πλειοψηφίας και να γίνεται επίσης σεβαστή και η άποψη της μειοψηφίας υπό την έννοια του ότι δεν πρέπει να υπάρχει η διάθεση εξαφάνισης της άλλης άποψης, θα πρέπει να την αφήνουμε να λειτουργεί κριτικά για να βελτιώνεται η άποψη της πλειοψηφίας. Είναι χρέος όλων μας όμως και κυρίως ημών των κοινοβουλευτικών, ανεξαρτήτως τι στηρίξαμε πριν από τη διαδικασία, να υποστηρίξουμε αυτή τη στιγμή την εντολή που μας έδωσε η λαϊκή βάση της ΝΔ. Η λαϊκή βάση της ΝΔ έκανε αυτή τη στιγμή την επιλογή της.

Δημοσιογράφος: Το αποτέλεσμα αυτό καθαυτό δεν υποδεικνύει έναν δρόμο συνεργασίας;

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Αυτό σας είπα ακριβώς. Αλλά συνεργασία δεν θα πει ότι παραιτούμεθα από τις απόψεις μας θα πρέπει η κυρίαρχη άποψη η οποία θα εφαρμόζεται να είναι η άποψη που έχει εγκριθεί και οι εναλλακτικές να λειτουργούν διορθωτικά, συμπληρωματικά και σε κάθε περίπτωση εποικοδομητικά όχι δηλαδή να αμφισβητούν την κυρίαρχη αντίληψη δημιουργώντας προβλήματα.

Δημοσιογράφος: Επειδή υπήρξατε εκ των πιο στενών συνεργατών του Κώστα Καραμανλή, ο Κώστας Καραμανλής βάσισε την πολιτική του που οδήγησε σε δύο νίκες σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις στην πολιτική του μεσαίου χώρου, θα ήθελα να μας πείτε αν η λογική αυτή θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Ο μεσαίος χώρος δεν είναι πολιτικός χώρος είναι κοινωνικός χώρος. Είναι ο χώρος των αναποφασίστων μετριοπαθών ψηφοφόρων στους οποίους απευθύνονται όλα τα μεγάλα κόμματα εξουσίας. Αυτό είναι μία προσέγγιση αναλυτική. Η πολιτική προσέγγιση είναι διαφορετική. Η πολιτική προσέγγιση είναι ότι έχω τις ιδέες μου και πάω να πείσω για αυτές ή δεν διατυπώνω συγκεκριμένο πολιτικό φάσμα και προσπαθώ να αθροίσω πολιτικές και ιδεολογικές δυνάμεις από όλους τους χώρους; Ο λαός της ΝΔ επέλεξε το πρώτο. Έχω τις ιδέες μου και πάω να πείσω για αυτές, ώστε να καταστώ εκτός από πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Άλλωστε η περίοδος που διακυβέρνησε ο Κώστας Καραμανλής ήταν μία περίοδος με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Και τώρα μπαίνουμε σε μία εποχή που οι μάχες θα πρέπει να αποκτήσουν άλλον χαρακτήρα και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε αυτά τα οποία πιστεύουμε για να πείσουμε τις έξι επτά γενιές, τις νεώτερες γενιές, που προέκυψαν μετά τη μεταπολίτευση, ότι έχουμε άποψη, ότι ξέρουμε να τις ακούμε και ότι ξέρουμε να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.