Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84» για το ν/σ για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Ηχητικό : 

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Ακούστε τη Ραδιοφωνική Συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 9,84"και στη δημοσιογράφο Ν. Καραγιάννη για το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, στις 23/08/2011.

Αυτό που ο τόπος χρειάζεται είναι να αντιληφθούμε όλοι μας ότι η Παιδεία και κυρίως τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι το πιο αξιόπιστο όχημα για να βγει ο τόπος από την κρίση.

Τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια είναι τα τέταρτα καλύτερα χρηματοδοτούμενα πανεπιστήμια στην Ευρωζώνη. Αλλά από το Κράτος. Το 85% των πόρων που καταναλώνουν προέρχονται από το Κράτος. Είναι τα τελευταία όμως σε τζίρο. Διότι από την αγορά απορροφούν μόλις το 15-20%.

Αντιθέτως άλλα Πανεπιστήμια Ευρωπαϊκά μερικά από τα οποία φιγουράρουν και ανάμεσα στα 100 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου έχουν το αντίστροφο ποσοστό χρηματοδότησης, δηλαδή, ένα περίπου 25% από το κράτος και το υπόλοιπο από την Αγορά. Γιατί η κοινωνία και η αγορά δεν εμπιστεύονται το Ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο;

Εμείς θεωρούμε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν θετικά σημεία μέσα στο νομοσχέδιο, υπάρχουν όμως σοβαρές αδυναμίες όσον αφορά την άσκηση διοικήσεως του ιδρύματος και στο θέμα της εκλογής του Πρύτανη και των Κοσμητόρων. Δημιουργείται στην ουσία ένα διευθυντήριο μέσα στο Ίδρυμα το οποίο δεν είναι δυνατόν να διοικήσει αποτελεσματικά το Πανεπιστήμιο.

Όλα δείχνουν ότι αυτός ο σχηματισμός που διαμορφώνεται δεν θα οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα.

Κατ’ εμέ, δεν θα ήταν κακό τα Πανεπιστήμια να πάρουν την οργανωτική δομή Πολυεθνικής Ανωνύμου Εταιρείας, με εξωστρέφεια, με αποτελεσματικότητα και με ποιότητα στελεχών. Και το ρόλο, σε μία τέτοια δομή, της Γενικής Συνέλευσης να την έχει η εκλεγμένη Σύγκλητος, το ρόλο του Προέδρου ο εκλεγμένος Πρύτανης με τη συμμετοχή και των φοιτητών, το ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου το εκλεγμένο Πρυτανικό Συμβούλιο.

Το ρόλο όμως του Διευθύνοντος Συμβούλου θα πρέπει να τον έχει έναν Γενικός Γραμματέας – Manager, ο οποίος θα προκύπτει με διεθνή δημόσιο διαγωνισμό, ο οποίος θα πρέπει να καταθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, αξιοποίησης των πόρων του και ανάδειξης του επιστημονικού του δυναμικού. Να το βάζει στην πρώτη γραμμή της έρευνας, στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης στελεχών και να μετριέται η αποτελεσματικότητα του με βάση την επιτυχία των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας.

Έτσι μόνο θα μπορέσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια να γίνουν οχήματα ανάπτυξης και προόδου, δίνοντας ίσες ευκαιρίες και στα φτωχόπαιδα αυτού του τόπου, όχι μόνο σε αυτούς που μπορούν να πληρώνουν τα καλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού, και έτσι μόνο η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες ξένους φοιτητές με δίδακτρα, δημιουργώντας μία νέα πηγή χρηματοδότησης για την οικονομία μας.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.