Συνέντευξη στον Ελ. Τύπο της Κυριακής: "Η επιστολή ξεκαθάρισε το τοπίο στα μάτια των δανειστών"

Συνέντευξη του Βουλευτή Ροδόπης και Γραμματέα Προγράμματος της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη, στις 27/11/2011

1. κ. Στυλιανίδη, όλα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι θα ικανοποιηθούν με την επιστολή Σαμαρά και έτσι θα ανοίξει και ο δρόμος για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Εσείς τις τελευταίες μέρες βρεθήκατε στη Γερμάνια και είχατε επαφές με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μέρκελ, αλλά και με την ίδια στο περιθώριο του Club 27. Ποιό είναι το κλίμα για την Ελλάδα;

Το κλίμα για την πατρίδα μας ήταν ούτως ή άλλως κακό διότι όλο το προηγούμενο διάστημα χωρίς την παραμικρή αντίδραση της κυβέρνησης Παπανδρέου αντιμετωπιζόμασταν τόσο από τον διεθνή τύπο, όσο και από τις πολιτικές ηγεσίες ως ο αποσταθεροποιητικός παράγων της Ευρωζώνης. Επιδεινώθηκε όμως επικίνδυνα μετά την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου στους G8 στις Κάννες για δημοψήφισμα. Η λαϊκιστική και άστοχη αυτή πρόταση εκνεύρισε τους Ευρωπαίους εταίρους. Ανέδειξε στα μάτια τους για πρώτη φορά το έλλειμμα ηγεσίας, οδηγώντας τον Παπανδρέου στην πλήρη κατάρρευση. Απομόνωσε διεθνώς την Ελλάδα και άλλαξε παντελώς το διακύβευμα της προσπάθειας μας θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον ίδιο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας.
Όπως με τις πρώτες αστοχίες περί Τιτανικού, περί διεφθαρμένων Ελλήνων, περί Μνημονίου και οριζόντιων περικοπών η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου μετέτρεψε την κρίση χρέους σε κρίση δανεισμού, έτσι και τώρα με το δημοψήφισμα μετέτρεψε την οικονομική κρίση σε κρίση θεσμική, κρίση πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας, εν τέλει σε κρίση εθνικού προσανατολισμού.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δυστυχώς έβγαλε μόνη της τα μάτια της.

2.Ωστόσο τα βέλη συνεχώς πιάνουν και τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά. Μετά την επιστολή πιστεύεται ότι θα αλλάξει κάτι;

Ακούστε κ.Κοτταρίδη, ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν κατηγόρησε ποτέ την Ελλάδα και τους Έλληνες στο εξωτερικό. Πάντα σεβάστηκε ακόμα και τους πολιτικούς του αντιπάλους παρότι αυτοί, όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται, δεν έκαναν το ίδιο. Αγωνίστηκε από την πρώτη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να υπερασπισθεί πολιτικές, που έδιναν λύσεις, υπηρετούσαν τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους, αλλά προστάτευαν επίμονα την συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας που μας ψηφίζει και μας εμπιστεύεται. Δική μας επιδίωξη δεν ήταν να γίνουμε αρεστοί στους διεθνείς συνομιλητές μας, αλλά χρήσιμοι στους πολίτες που μας ψηφίζουν και μας εμπιστεύονται να χειρισθούμε την μοίρα τους.
Μπορεί εποχικά κάποιες θέσεις μας να δυσαρέστησαν ακόμη και τα αδελφά κόμματα της Ευρώπης. Έτσι είναι. Ωστόσο τώρα γίνονται και κατανοητές και περισσότερο αποδέκτες διότι εισηγούνται σωστότερες λύσεις για την Ελληνική πραγματικότητα.

3. Από ότι καταλαβαίνω είχατε πάει σε αποστολή και με σκοπό να θέσετε τις προϋποθέσεις για να αλλάξει το κλίμα.
Συμμερίζεστε την άποψη πως με την αποδοχή της επιστολής Σαμαρά ανοίγει και ο δρόμος για να υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση για την αλλαγή της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση;

Η επιστολή Σαμαρά ξεκαθαρίζει αποστομωτικά το τοπίο στα μάτια των δανειστών και των εταίρων μας και αναδεικνύει μια μεγάλη αλήθεια: ότι δεν είναι δυνατόν το 2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, που εκπροσωπεί η Ελλάδα, να είναι η αιτία, όπως προσπαθούν να μας πείσουν, της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον Κόσμο. Οι στρεβλώσεις έχουν να κάνουν κυρίως με τη δομή της νέας Ευρώπης και τους διεθνείς ανταγωνισμούς. Μόνη η νομισματική Ένωση δεν επαρκή χωρίς αντίστοιχη Οικονομική και Πολιτική Ένωση.
Δεν αποφεύγω την αυτοκριτική. Δεν αρνούμαι ούτε συγκαλύπτω τις στρεβλώσεις της Ελληνικής Οικονομίας, που δημιουργήθηκαν με διαχρονική και διακομματική ευθύνη. Ωστόσο θα μου επιτρέψετε να πιστεύω αυτό που ξεκάθαρα πια φαίνεται, δηλαδή ότι η κρίση δεν είναι Ελληνική αλλά Ευρωπαϊκή και διεθνής. Η Ελλάδα και ο Νότος γενικά είναι η αφορμή που ξεκλείδωσε τον ασκό του Αιόλου. Το εθνικό λάθος είναι ότι αυτόπροσφερθήκαμε ως θύματα με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης.
Τώρα το μόνο που μπορεί ή καλύτερα έχει χρέος να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ είναι να μετεξελίξει την Ελλάδα από παράδειγμα προς αποφυγή (Pig) σε παράδειγμα προς μίμηση. Σε εργαλείο ανάταξης της οικονομίας, ανασυγκρότησης του κράτους και ανασύνταξης της Ευρωζώνης δηλαδή σε μια σύγχρονη success story.
Αυτό προαπαιτεί την αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης και την αναθέρμανση των σχέσεων μας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό επιδιώκουμε όλοι μαζί και σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό τις επόμενες μέρες θα ξαναβρεθούμε στη Γερμανία και στη Γαλλία. Στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της Συνεργασίας του Ινστιτούτου Καραμανλή με το Ίδρυμα Αντενάουερ, θα πάμε για να παρουσιάσουμε τις θέσεις και την εναλλακτική μας πρόταση, επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες της προηγούμενης κυβέρνησης συμβατά με τους ευρωπαϊκούς στόχους, αλλά πιο δίκαια, πιο ρεαλιστικά και πιο αποτελεσματικά για την χώρα μας.
Στη Νότια Γαλλία για να έχουμε συμβολή στη διαμόρφωση του νέου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

4. Η νέα κυβέρνηση σιγά σιγά αρχίζει να δείχνει τα πρώτα δείγματα γραφής. Πως βλέπετε αυτή την συγκυβέρνηση, αν και ξέρω πως δεν θέλετε να χρησιμοποιείται αυτός ο όρος;

Στηρίζουμε την μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου. Η κυβέρνηση αυτή είναι συγκεκριμένου στόχου και περιορισμένου χρόνου. Οφείλει να ξεπαγώσει την 6η και 7η δόση, να ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, να υλοποιήσει το PSI, να επιτύχει την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να διασφαλίσει την εποπτεία του προγράμματος και αμέσως μετά να προχωρήσει στη διενέργεια εκλογών. Η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων, η φρέσκια ισχυρή λαϊκή εντολή είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε η νέα κυβέρνηση να επιτύχει τους εθνικούς στόχους, βγάζοντας την Ελλάδα από το τέλμα της απαξίωσης και της απογοήτευσης.

5. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ουσιαστικά πως η δανειακή σύμβαση πάει για το τέλος Ιανουαρίου και το PSI για τον Φεβρουάριο. Να υποθέσω πως πλεόν ο στόχος για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου δεν είναι και τόσο ρεαλιστικός;

Η έκταση του αναγκαίου χρόνου για να είναι η Ελλάδα συνεπής έναντι της Ευρώπης δεν προσδιορίστηκε από μας, αλλά από τον αρμόδιο Υπουργό. Το ζήτημα δεν είναι μια βδομάδα νωρίτερα ή μια βδομάδα αργότερα. Το μείζον ζήτημα είναι ότι δεν μπορούμε να αποφασίζουμε και να κινούμαστε ερήμην της κοινωνίας, που δοκιμάζεται. Στη Δημοκρατία κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί ή να περιφρονεί τους πολίτες. Όποιος το κάνει, το πληρώνει.

6. Έχετε αναλάβει τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Πως πάει αυτή η διαδικασία;

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια εκατοντάδων τεχνοκρατών από το δημόσιο και το ιδιωτικό τομέα. Την επόμενη βδομάδα ολοκληρώνεται και η εσωτερική διαβούλευση με το σύνολο των Τομέων και των Γραμματειών του κόμματος. Αμέσως μετά κατατίθεται στον Πρόεδρο και ανοίγει ο δημόσιος διάλογος.
Πιστεύω ότι έγινε μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη δουλειά, απολύτως συμβατή με τα νέα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δεδομένα που διαμορφώνει η κρίση.
Και στα 18 θεματικά πεδία το πρόγραμμα μας καταθέτει προτάσεις έξυπνων πολιτικών, κοστολογημένων, άμεσα εφαρμόσιμων και απολύτως ανταποδοτικών.
Το κύριο χαρακτηριστικό του κυβερνητικού μας προγράμματος είναι η στροφή της ΝΔ από την εικονική οικονομία της πίστης (virtual economy) που δημιούργησε την κρίση που ζούμε, στην πραγματική οικονομία της εμπιστοσύνης (real economy), που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση.

.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».