Συνέντευξη στηv εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» στις 24/11/2009

στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη

Κύριε Στυλιανίδη, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε την εσωκομματική αντιπαράθεση στη ΝΔ να φουντώνει... Ανησυχείτε ότι τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν;

Όλα εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους. Αν κινούμαστε με κανόνες. Αν τοποθετούμαστε με αυτοσεβασμό και αλληλοσεβασμό η ανοιχτή διαδικασία θα μας βγάλει πιο δυνατούς. Αν λειτουργήσουμε με πάθη, βεντέτες και ιδιοτέλειες τότε κινδυνεύουμε να τραυματίσουμε σοβαρά την παράταξη.

Στελέχη είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά έχουν πάρει θέση στην εσωκομματική αντιπαράθεση και μάλιστα αρκετά από αυτά θα έλεγα και πολύ δυναμικά. Εσείς έχετε επιλέξει μέχρι τώρα να μην τοποθετηθείτε δημόσια. Επειδή γνωρίζω πως έχετε επικοινωνία με όλους τους υποψηφίους και έχετε ήδη καταλήξει, δεν θεωρείται πως αυτή η δημόσια ουδετερότητα που κρατάτε μπορεί να εκληφθεί ως μια τακτική κίνηση για την επόμενη μέρα;

Δεν είμαι ουδέτερος και δεν με ενδιαφέρουν οι καρέκλες. Έχω άποψη για το πρόσωπο του μελλοντικού προέδρου της Ν.Δ. Έχω όμως συναποφασίσει μαζί με αρκετούς συναδέλφους μου, εφόσον η εκλογή γίνεται από τη βάση να μη δηλώσουμε δημόσια την επιλογή μας. Και αυτό διότι έχουμε χρέος να ακούσουμε αυτή τη φορά και όχι να καθοδηγήσουμε. Στις παρελθούσες διαδικασίες όταν συμμετείχαμε ως εκλέκτορες δεν διστάσαμε να πούμε τις επιλογές μας, όπως άλλωστε είχαμε χρέος να πράξουμε, προς αυτούς που εκπροσωπούσαμε.

Τώρα όμως είναι διαφορετικά τα πράγματα. Συναποφασίσαμε να μην υπογράψουμε ως βουλευτές καμία υποψηφιότητα. Να μην αντιπαρατεθούμε στα παράθυρα μεταξύ μας πληγώνοντας και άλλο τους Νεοδημοκράτες. Να μην υπονομεύσουμε εκ προτέρων τη νέα ηγεσία επειδή έτυχε δημοσίως να έχουμε κάνει άλλη επιλογή. Για μας, όσους έχουμε αυτή τη προσέγγιση και δεν είμαστε λίγοι, η κοινοβουλευτική ομάδα την επόμενη μέρα πρέπει να είναι ο καταλύτης της ενότητας. Μιας ενότητας που δεν είναι όμως αυτοσκοπός, αλλά εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση και τη νέα νίκη.

Πώς θα είναι πράγματι η επόμενη μέρα στη ΝΔ? Θα μπορέσει ο ηττημένος να παραμείνει στη σκιά του νικητή?

Όποιος δεν έχει την παλικαριά να παραδέχεται την ήττα του προφανώς δεν έχει τα φόντα να ηγείται. Ακούστε κύριε Κοτταρίδη, στη ΝΔ δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για προσωπικές διαδρομές. Οι φιλοδοξίες οφείλουν να υπακούν σε κανόνες. Σε μία παράταξη που αναζητά εκ νέου το βηματισμό της είναι σημαντικό να ακούγονται όλες οι γνώμες χωρίς να παρεξηγούνται αλλά είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται με αυστηρότητα η εσωκομματική δημοκρατία, δηλαδή πειθαρχία στην πλειοψηφία, σεβασμό στη μειοψηφία.

Ο λαός όμως περιμένει από εσάς εδώ και καιρό μια ουσιαστική αντιπολίτευση και όχι αυτές τις τηλεοπτικές μονομαχίες που παρακολουθούμε.

Αυτό μη το λέτε σε όσους από εμάς συνειδητά αυτό το μήνα έχουμε επιλέξει να μη συμμετέχουμε στην εσωκομματική πασαρέλα των τηλεοπτικών παραθύρων.

Κύριε Στυλιανίδη. Στο υπουργείο παιδείας ξεκινήσατε μια προσπάθεια η οποία σταμάτησε με τον ανασχηματισμό. Στο υπουργείο μεταφορών μείνατε μερικούς μήνες δεν ξέρω τί προλάβατε να κάνετε και τί όχι αλλά μήπως τελικά ο λαός είχε δίκιο και σας έστειλε στην αντιπολίτευση; Μήπως δηλαδή υπήρξε μια τεράστια ανακολουθία λόγων και έργων στην κυβέρνηση Καραμανλή και μια ατολμία στη λήψη ριζικών αποφάσεων?

Στα υπουργεία που υπηρέτησα μπορώ να επιδείξω συγκεκριμένο απολογισμό:

Στο ΥΠΕΠΘ μέσα σε 15 μήνες φτιάξαμε 1000 νέα σχολεία σε όλη τη χώρα, εντάξαμε υποχρεωτικώς στην εκπαίδευση τα άτομα με αναπηρία, εφαρμόσαμε το διετές νηπιαγωγείο, ξεκινήσαμε την ψηφιακή τάξη, δημιουργήσαμε 62 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, θεσμοθετήσαμε τα διεθνή μεταπτυχιακά, εφαρμόσαμε το νόμο-πλαίσιο, βελτιώσαμε πλήρως την εκπαιδευτική καθημερινότητα (βιβλία, κενά κλπ.), θεσμοθετήσαμε ως μέγιστο χρόνο παραμονής στην αναπλήρωση το 24μηνο με μία επιτυχία στον ΑΣΕΠ και το 30μηνο για τους αναπληρωτές βάζοντας τέλος στην πολύχρονη ομηρία τους, ψηφίσαμε αυστηρό νόμο για τα κολλέγια κ.α.

Στο ΥΜΕ μέσα σε 8 μήνες ολοκληρώσαμε την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής καλύπτοντας το σύνολο των εργαζομένων, ξεκινήσαμε την εξυγίανση του ΟΣΕ, ετοιμάσαμε το καινοτόμο πρόγραμμα «οπτική ίνα στο σπίτι» και ολοκληρώσαμε το επιχειρησιακό σχέδιο για την οικολογική αναμόρφωση των αστικών συγκοινωνιών στην Αττική και την Περιφέρεια.

Το παράπονό μου κ. Κοτταρίδη, τώρα που έκλεισε αυτός ο κύκλος είναι ένα, ότι δυστυχώς εμείς οι πολιτικοί και μάλιστα οι νεώτεροι δεν κρινόμαστε με κριτήριο την αποτελεσματικότητα, τη συνεισφορά και το ήθος μας, αλλά με επικοινωνιακά κριτήρια ή βάσει σκοπιμοτήτων. Αν θέλεις να είσαι δημοφιλής αρκεί να μην κάνεις τίποτε. Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις, οι καλές δημόσιες σχέσεις και ενίοτε η υποταγή σε συγκεκριμένα συμφέροντα είναι αρκετά για να γίνεις «σταρ της πολιτικής». Κανείς δε ρωτά τελικά τι έκανες για την Ελλάδα, τι σφραγίδα αφήνεις πίσω σου.

Όλα αυτά δεν σας τα λέω γιατί μετάνιωσα για τον τρόπο που επέλεξα να πολιτεύομαι, αλλά για να υπογραμμίσω ότι περιπτώσεις σαν και τη δική μου, που την πολιτική την ξεκίνησαν απ’ τα κάτω προς τα πάνω, διακρίθηκαν μόνο στα δύσκολα.

Δηλαδή όταν διαχειρίστηκαν κρίσεις με επιτυχία, όταν έλυσαν προβλήματα, παρήγαγαν αποτελέσματα, ενέπνευσαν όραμα για μία καλύτερη κοινωνία. Αυτό δεν άφησαν συχνά να το αναδείξουμε επικοινωνιακά στο σύνολο της κοινής γνώμης. Να ξέρετε όμως ότι οι πολίτες που το βλέπουν επειδή συλλειτουργήσαμε μαζί τους στους εργασιακούς χώρους αυξάνονται όλο και περισσότερο και αυτό είναι η μεγαλύτερη ηθική δικαίωση. Άλλωστε το έζησα στο Νομό μου. Την ώρα που γύρω όλα γκρεμίζονταν. Την ώρα που 18 Υπουργοί και Υφυπουργοί, 60 Βουλευτές μας δεν επανεκλέγονταν, οι συμπολίτες μου, μου αύξησαν κατά 20% τη δύναμη αναδεικνύοντάς με και πάλι πρώτο Βουλευτή. Αυτό με τιμά, με δεσμεύει και είναι η καλύτερη απάντηση σ’ όλους όσους επιχείρησαν με ψεύδη να με συκοφαντήσουν τον τελευταίο χρόνο.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.