Συνέντευξη στην Εφημερίδα της Κομοτηνής "Ο Χρόνος" για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα

Δημοσιεύθηκε στις 16/07/2011 στην εφημερίδα «Ο ΧΡΟΝΟΣ» στο δημοσιογράφο Δήμο Μπακιρτζάκη.

Κύριε Στυλιανίδη, τι έγινε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

-Δεν συνηθίζω να σχολιάζω συναδέλφους, ούτε να μπαίνω σε αντιπαραθέσεις, αλλά ετέθη το ερώτημα και είπα ότι εγώ δεν θα σχολιάσω, θα πω όμως τις δικές μου απόψεις για το τι πιστεύω.

Όταν λέτε ότι μπαίνουν στη Βουλή πλουσιόπαιδα ή παιδιά μεγάλων οικογενειών τα οποία έχουν λυμένα τα βιοποριστικά τους προβλήματα…

-Θα σας πω τι λέω και ας βγάλει ο κόσμος το συμπέρασμα του. Θεωρώ ότι ένα Κοινοβούλιο θα πρέπει να τους έχει όλους μέσα, και δεν δέχομαι δηλώσεις και συμπεριφορές που υποτιμούν κάποιους συναδέλφους που αν θέλετε εκπροσωπούν την επαρχία ή τα λαϊκά ή τα μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί μια σύνθεση Κοινοβουλίου να συμπεριλαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα, μόνο ανθρώπους οι οποίοι τα βρήκαν έτοιμα, ανθρώπους οι οποίοι είναι στην πολιτική επειδή τους έβαλαν οι οικογένειες τους, λόγω ονόματος. Δεν τους υποτιμώ, αλλά δεν μπορούν να έχουν το αποκλειστικό προνόμιο να εκπροσωπούν την κοινωνία αυτοί οι άνθρωποι. Δεν πιστεύω ότι η πολιτική μπορεί να γίνει αποτελεσματικά με ανθρώπους που έχουν λυμένα τα οικονομικά τους προβλήματα και μπαίνουν εκεί για να κάνουν το χόμπι τους. Δεν πιστεύω ότι μπορεί η Πολιτεία να αφήνει ανοχύρωτο τον Βουλευτή να γίνεται υπάλληλος διαπλεκόμενων συμφερόντων και να λειτουργεί ως παραγγελιοδόχος ή παραλήπτης παραγγελιών νομοσχεδίων. Πιστεύω ότι η γνήσια πολιτική μπορεί να ασκηθεί μόνο από ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν τι αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικογένεια, η ελληνική επιχείρηση, η ελληνική κοινωνία, και είναι σε θέση αυτόν τον πόνο και την αγωνία να την μετατρέπουν σε εφαρμοσμένη πολιτική ώστε να λύνονται προβλήματα.

Εσείς που διαφωνείτε στην πρόταση που έγινε να μην παίρνετε χρήματα από επιτροπές και να παραδώσετε το βουλευτικό σας αυτοκίνητο; Διότι αυτό είπε λίγο – πολύ ο κ. Μητσοτάκης.

-Δεν με νοιάζει το αυτοκίνητο, έχω το δικό μου, δεν περίμενα να μου δώσει η Βουλή αυτοκίνητο, αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα. Όταν ένα κόμμα και μια Βουλή αποφασίζει να μπει στη λογική των περικοπών, μπαίνει συλλογικά. Ξέρω άλλους δέκα συναδέλφους που έχουν κάνει τέτοιου είδους χειρονομίες και δεν τις έδωσαν στις εφημερίδες για να διαφημιστούν. Θα πρέπει να αποφασίσουμε οι άνθρωποι που μας εκπροσωπούν τι θέλουμε να έχουν ως εργαλεία για να μπορέσουν να κάνουν την δουλειά τους. Διότι αν σπρώξεις έναν άνθρωπο εκεί, και δεν τα βγάζει πέρα, και θες να είναι και αξιόπιστος και αποτελεσματικός πολιτικός, τότε είναι βέβαιο ότι τον σπρώχνεις στα χέρια της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Το ίδιο δεν θα πρέπει να συμβαίνει και με όλους τους πολίτες; Και γι’ αυτόν που δουλεύει στην εφορία, για κάποιον που είναι δημόσιος υπάλληλος, για να έχουν τα προς το ζην και να μην είναι επιρρεπείς;

-Συμφωνούμε απόλυτα. Αυτοί οι οποίοι ασκούν δημόσια λειτουργήματα θα πρέπει να είναι προστατευμένοι και να τους διασφαλίζονται τα εργαλεία που απαιτούνται ώστε να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους προς όφελος της κοινωνίας χωρίς να γίνονται υπάλληλοι κάποιων συμφερόντων.

Αυτό συμβαίνει αν ένας βουλευτής είναι φτωχός; Γιατί στην πολιτική βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο, το βλέπουμε από τα σκάνδαλα…

-Εσείς βλέπετε τα είκοσι άτομα που προβάλλει η τηλεόραση. Μέσα στη Βουλή υπάρχουν άνθρωποι απλοί, άνθρωποι που έχουν δουλέψει σκληρά για να βγάλουν το ψωμί τους, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κοπιάσει για να βοηθήσουν την περιφέρεια τους, να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, και αυτούς δεν τους αναδεικνύει κανείς και βγαίνουν οι …πορφυρογέννητοι και οι άνθρωποι που έχουν λυμένα όλα τους τα προβλήματα να μονοπωλούν τη δημόσια εικόνα.

Αυτοί βρίσκονται και στο δικό σας κόμμα και στο ΠΑΣΟΚ και σε όλα τα κόμματα…

-Παντού. Γι’ αυτό και είδατε ότι η δική μου τοποθέτηση βρήκε ανταπόκριση και από τον πρόεδρο της Βουλής, και από συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ, και από συναδέλφους της ΝΔ. Βγήκε και ο Κώστας Σκανδαλίδης και μια σειρά άλλοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι ουσιαστικά στήριξαν την άποψη που υποστήριξα. Είναι δύσκολο να υποστηρίζεις τέτοια άποψη στη σημερινή συγκυρία, είναι λαϊκισμός να χαϊδεύεις την πλατεία. Η πλατεία θέλει κρεμασμένους πολιτικούς ανάποδα, αλλά εγώ σας λέω καθαρά ότι πάλι η λύση μέσα από την πολιτική θα έρθει. Η Ελλάδα αναθάρρησε και πρόκοψε όταν στο τιμόνι της βρέθηκαν πολιτικοί που ήταν βγαλμένοι μέσα από την κοινωνία και την αγορά. Αντίθετα, όταν στο τιμόνι της βρέθηκαν πολιτικοί που ήταν βγαλμένοι μέσα από τον σωλήνα και δεν μπορούσαν να κατανοήσουν ποια είναι τα προβλήματα της μέσης οικογένειας, τότε δεν είχαμε καλές εξελίξεις.

Δυστυχώς έχουμε πολλούς τέτοιους – χωρίς να θέλω να απαξιώσω το κοινοβουλευτικό σύστημα – και αν δεν είναι παιδιά πολιτικού σωλήνα, είναι παιδιά κομματικού σωλήνα…

-Δυστυχώς συμφωνώ. Θα πρέπει κάποιος να έχει έναν συνδυασμό εμπειριών, αλλά σας λέω κάτι πραγματικό, κάτι πολύ ειλικρινές. Κάθονται οι τεχνοκράτες και οι σπουδαγμένοι γύρω από ένα γραφείο και φτιάχνουν την οικονομική πολιτική. Βλέπουν νούμερα, μειώνουν νούμερα, αυξάνουν νούμερα, οριζόντιες περικοπές, φοροεπιδρομές, εξαντλούμε – εκτελούμε την αγορά, δολοφονούμε ουσιαστικά την ευρωστία των Ελλήνων.
Δεν σκέφτονται πολλοί από αυτούς, γιατί δεν το έχουν ζήσει, ότι μια οικογένεια σήμερα στην επαρχία πρέπει να τα βγάλει πέρα με 700 ευρώ τον μήνα. Δεν σκέφτονται ότι η αγροτική σύνταξη που τη μειώνουν από τα 350 σε 320 ευρώ, είναι άδικο μέτρο, γιατί την ίδια ώρα αποφοίτους δημοτικού που αποσπώνται στις ανεξάρτητες αρχές τους δίνουν επίδομα 700 ευρώ επί του μισθού. Αυτά είναι άδικες πολιτικές και οφείλονται στο γεγονός ότι αυτοί που τις αποφασίζουν δεν έχουν περάσει μέσα από την μέγγενη της επιβίωσης και από τον αγώνα να κρατηθούν όρθιοι και να στηρίξουν και να συντηρήσουν τις οικογένειες τους. Θα πρέπει λοιπόν η πολιτική να έχει σύνθεση συνδυαστική. Να έχει ανθρώπους που είναι καλλιεργημένοι – δεν έχω κανέναν ρατσισμό έναντι οποιουδήποτε, οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει – αλλά όπως εγώ σέβομαι κάποιους….

Όλα αυτά ακούγονται ωραία. Όμως είναι οι παθογένειες του ελληνικού συστήματος που συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη. Γίνονται λάθη, αλλά αυτά μπορούσαν να διορθωθούν εδώ και χρόνια, δεν χρειαζόταν να πάμε σε κανένα μνημόνιο ούτε σε χρεοκοπία, και να τα είχαμε διορθώσει.

-Όταν μιλάμε μεταξύ μας, στο καφενείο, στη δουλειά, στο Κοινοβούλιο, τα λέμε όλοι, λίγοι όμως τολμούν να βγουν να τα πουν δημόσια, γιατί στη σημερινή συγκυρία όλοι έχουμε μάθει να βρίζουμε τους δημοσιογράφους, τους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες, όλους. Οι σωστοί υπάρχουν παντού, όπως και οι διεφθαρμένοι. Οι τεμπέληδες και οι ανίκανοι υπάρχουν παντού. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρούμε ένα μίγμα, μια μεικτή ομάδα από όλους τους χώρους που να πιστεύει στις δυνατότητες αυτής της χώρας, να γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η αγορά, και να δώσει μάχη να τις διορθώσει. Αν πηγαίνουν με «ναι» στο εξωτερικό χωρίς να διαπραγματεύονται, και βρίσκονται στον κόσμο τους, και για να γίνει ο καθένας αρεστός λέει τα δικά του, τότε δεν δίνουμε λύσεις.

Εσείς αναθαρρήσατε γιατί υπάρχουν και οι δημοσκοπήσεις που σας δείχνουν μπροστά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αναβαθμίζεστε και στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ, γιατί ο κόσμος πάλι τα ίδια πρόσωπα βλέπει. Απλώς απογοητεύτηκε από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και αναγκαστικά στρέφεται στη ΝΔ.

-Ότι και να λέτε, την περίοδο που κυβερνούσε ο Κώστας Καραμανλής η κοινωνία δεν είχε αυτά τα προβλήματα που έχει τώρα, ούτε και η αγορά.

Ήταν διαφορετικές οι συνθήκες. Αν παρέμενε η ΝΔ στην εξουσία θα γινόντουσαν όλα διαφορετικά ως δια μαγείας;

-Βεβαίως θα γινόντουσαν διαφορετικά. Δεν θα φτάναμε σ’ αυτό το χάλι που φτάσαμε, γιατί επτά μήνες ήταν κλειδωμένο το κράτος, δεν πάρθηκε ούτε μια απόφαση, και μετά πήγαμε και υπογράψαμε το μνημόνιο να εκχωρήσουμε την εθνική αρμοδιότητα στα διεθνή κέντρα, και βεβαίως οι δανειστές κοιτούν πρώτα να κατοχυρώσουν τα δικά τους συμφέροντα και έπειτα τα δικά μας. Δεν έχουν κανέναν λόγο να κόπτονται για μας.

Τι σημαίνει επιλεκτική χρεωκοπία;

-Αυτό θα πρέπει να το ρωτήσετε σ’ αυτούς που χρησιμοποιούν τον όρο. Ο όρος αυτός όταν χρησιμοποιείται από μόνος του, είναι επιζήμιος για την ελληνική οικονομία. Με την φλυαρία της η κυβέρνηση έχει καταστρέψει το κλίμα στην αγορά, έχει κλονίσει την τραπεζική πίστη, έχει κλονίσει την επιχειρηματική αυτοπεποίθηση, έχει διώξει επενδύσεις, και συνεχίζει την ίδια φλυαρία φέρνοντας κάθε φορά τρομακτικούς όρους στο λεξιλόγιο της πολιτικής. Δεν συναισθάνεται η κυβέρνηση ότι επηρεάζει τις αγορές, την ώρα που πάνω από το 50% της εμπορικής και επενδυτικής κίνησης είναι ψυχολογία.

Σε μια ενδεχόμενη εκλογική διαδικασία και νίκη της ΝΔ, ποιο είναι το διαφορετικό; Ο κόσμος αυτό ψάχνει. Δεν μπορεί να δει διαφορετικές πολιτικές.

-Πρώτα απ’ όλα εμείς μιλούμε για χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και μείωση του ΦΠΑ που σημαίνει μια ανάσα για την αγορά. Εμείς πιστεύουμε ότι τα έσοδα που πρέπει να έρθουν από φόρους, δεν πρέπει να είναι το 50% του συνόλου, αλλά το 25% του συνόλου.
Το 75% των εσόδων θα πρέπει να προέρχεται από περιστολή των δημοσίων δαπανών και αποκρατικοποιήσεις που δεν γίνονται επί είκοσι μήνες. Επί είκοσι μήνες η κυβερνώσα παράταξη, μόνο θεωρητικά προσεγγίζει τις αποκρατικοποιήσεις, γιατί έχει δουλεία έναντι του συνδικάτου που αποτελεί τον άλλο της εαυτό. Το 60% του δυναμικού κόσμου του ΠΑΣΟΚ προέρχεται από τα συνδικάτα, γι’ αυτό διστάζουν να κάνουν αποκρατικοποιήσεις.

Όχι ότι κάνατε εσείς κάτι ιδιαίτερο με τα συνδικάτα...Όπως τα βρήκατε έτσι τα αφήσατε.

-Εμείς κάναμε 10 δισ. αποκρατικοποιήσεις έχοντας και το ΠΑΣΟΚ και όλη την Αριστερά απέναντι. Αν κάτι θα μπορούσε να μας επιρρίψει κανείς, είναι ότι δεν κάναμε περισσότερες. Θα μπορούσαμε να κάνουμε και περισσότερες, αλλά το περιβάλλον ήταν εντελώς επιθετικό. Τώρα έρχονται, εκθειάζουν θεωρητικά τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά δεν έχουν κάνει ούτε μία, ούτε ένα ευρώ».

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».