Συνέντευξη στην Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ερώτηση 1:
Η ψηφοφορία για την έγκριση του πορίσματος της πλειοψηφίας της προανακριτικής αποτελεί για την κυβέρνηση πολιτικό στοίχημα. Τί μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που ορισμένοι από τους συναδέλφους σας επιλέξουν να ψηφίσουν λευκό;

Η πλειοψηφία της προανακριτικής μελέτησε σε βάθος την υπόθεση και τοποθετείται υπεύθυνα. Η Κυβέρνηση με την κατά συνείδηση ψήφο δείχνει ότι σέβεται την απόφαση των βουλευτών και δε συνδέει την πορεία της με την τοποθέτησή τους επί του ζητήματος. Κεντρικό πολιτικό στοίχημα για τη κυβέρνηση αποτελεί η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους πολίτες. Και αυτό δεν είναι μόνο  η ξεκάθαρη πολιτική μας θέση, αλλά και βασική απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Σχετικά τώρα με τη στάση μας απέναντι στα φαινόμενα αδιαφάνειας, είναι ξεκάθαρο ότι τολμήσαμε και να αποκαλύψουμε και να παραπέμψουμε στη δικαιοσύνη, οτιδήποτε έχριζε δικαστικής διερεύνησης. Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που ως κυβέρνηση έσπρωχνε τις ευθύνες των στελεχών του «κάτω από το χαλί» οδηγώντας τις υποθέσεις σε παραγραφή, ενώ ως αντιπολίτευση αδυνατώντας να διατυπώσει πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης φλερτάρει με την εξουσία εγκλωβίζοντας συνειδητά την πολιτική στην παραπολιτική και τη σκανδαλολογία.


Ερώτηση 2:
Εάν είσαστε στη θέση του κ. Παυλίδη θα είχατε παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα;

Πίστευα και πιστεύω ότι πολιτική με συμβουλές δε γίνεται. Κάθε πολιτικός με τόσο μακρόχρονη διαδρομή στα κοινά έχει την  εμπειρία, την ευθύνη και την ευαισθησία να προσδιορίζει προσωπικά τη στάση του.. Και  με βάση αυτή θα κριθεί από την ιστορία,  από την παράταξη και από τους πολίτες.

Ερώτηση 3:
Αρκετοί συνάδελφοί σας έχουν ήδη δηλώσει δημόσια ότι δε θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια της ΝΔ όσοι ενεπλάκησαν σε γκρίζες υποθέσεις όπως είναι το Βατοπέδι ή όπως είναι αυτές που αντιμετωπίζει ο κ. Παυλίδης. Εσείς τι γνώμη έχετε;

Κανένα τηλεοπτικό παράθυρο και καμία αστήριχτη μικροπολιτική καταγγελία δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει στο θεσμικό τους ρόλο τη δικαιοσύνη και τη Βουλή. Η ανθρωποφαγία δολοφονεί την ουσία της πολιτικής. Από εκεί και πέρα αποτελεί χρέος και ευθύνη της κάθε ηγεσίας να αξιολογεί όλες τις παραμέτρους και να αποφασίζει με κριτήριο την αλήθεια, υπηρετώντας έτσι το αίσθημα δικαίου, αλλά και την ηθική στην πολιτική.

Ερώτηση 4:
Στο κυβερνών κόμμα έχει εμπεδωθεί το αίσθημα της ήττας ενόψει των Ευρωεκλογών και η συζήτηση που γίνεται είναι εάν και κατά πόσο η ήττα αυτή θα είναι διαχειρίσιμη. Ποια είναι η γνώμη σας; Πώς μπορείτε να κυβερνήσετε όταν η πλειοψηφία των πολιτών επιλέγει το ΠΑΣΟΚ για να τους εκπροσωπήσει στην Ευρωβουλή στέλνοντας και σαφές μήνυμα απόρριψης των επιλογών σας;


«Μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Ένα κόμμα που εγκλωβίζει τον πολιτικό του λόγο στην παραπολιτική και τη σκανδαλολογία ευθέως παραδέχεται την ανεπάρκεια του να διατυπώνει πειστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Αν ο Κώστας Καραμανλής αξιοποιώντας το συγκριτικό του πλεονέκτημα σε σχέση με τον κεντρικό του αντίπαλο το Γιώργο Παπανδρέου περάσει στην αντεπίθεση επανατοποθετώντας τα ζητήματα στην πραγματική τους διάσταση, εκτιμώ ότι οι Ευρωεκλογές θα αποτελέσουν αφετηρία εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ.


Ερώτηση 5:
Σε περίπτωση ήττας στις εθνικές εκλογές πιστεύετε ότι θα μπορεί να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ ο κ. Καραμανλής;

Αναμφισβήτητα, διότι αυτός ένωσε την παράταξη και μας οδήγησε σε σειρά από νίκες σε όλα τα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πιστεύω στη νίκη μας στις Βουλευτικές Εκλογές, αρκεί να πετύχουμε να επαναφέρουμε την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου από την παραπολιτική στην πολιτική. Δεν είναι δυνατόν στη δίνη της σφοδρότερης διεθνούς οικονομικής κρίσης τα πολιτικά κόμματα να μην αντιπαρατίθενται επί τη βάση προτάσεων ή αποτελεσμάτων. Πιστεύω ακλόνητα ότι αν συγκρίνουμε αυτά που πετύχαμε για τη χώρα μέσα σε μία δύσκολη συγκυρία με αυτά που πέτυχε ή δεν πέτυχε το ΠΑΣΟΚ όταν έρεαν με αφθονία τα κονδύλια από τα τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης στην Ελλάδα τα συμπεράσματα θα είναι καταλυτικά. Σε απίστευτα αρνητικό περιβάλλον εμείς πετύχαμε όπου οι άλλοι με ιδανικές συνθήκες απέτυχαν: Πετύχαμε τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μειώσαμε την ανεργία. Προχωρήσαμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ολοκληρώσαμε την αποκρατικοποίηση του λιμένος Πειραιά και της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Καταφέραμε την αύξηση του τουρισμού. Στηρίξαμε τα εθνικά θέματα με αποτελεσματικότητα χωρίς να απομονωθούμε. Βελτιώσαμε τις συνθήκες για τον αγρότη. Ολοκληρώσαμε έργα υποδομής που έπρεπε να είχαν τελειώσει από τη δεκαετία του ’90.

Ερώτηση 6:
Τελικά κύριε Υπουργέ τι γίνεται με τα ταξίδια σας; Επιλέγετε πράγματι ακριβά ξενοδοχεία και χλιδάτες μετακινήσεις; Διότι η γραπτή απάντησή σας δε μας διαφώτισε επί την ουσία του θέματος.

Τα τελευταία πέντε χρόνια υπηρέτησα σε τρία Υπουργεία, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Περιόδευσα σε 53 χώρες και σε 45 Νομούς. Διαχειρίστηκα πάνω από 10 δις ευρώ με απόλυτη διαφάνεια προωθώντας τα συμφέροντα της χώρας και τις πολιτικές της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να ελέγχομαι και να αξιολογούμαι με βάση τα πολιτικά αποτελέσματα που παρήγαγα. Δυστυχώς, όμως, στον τόπο μας συχνά η παραπολιτική εκτοπίζει, συγκαλύπτει, απαξιώνει την ουσιαστική πολιτική. Με γκεμπελίστικο τρόπο προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες και να στρεβλώσει την αλήθεια.

Τους τελευταίους έξι μήνες απαντώ συνεχώς σε απαράδεκτα μυθεύματα, αληθοφανείς συκοφαντίες και βρώμικες επιθέσεις. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ποιος είμαι, ξέρουν πως ζω, ξέρουν σε τι αξιακό σύστημα πιστεύω. Ποτέ δεν ήταν στη νοοτροπία μου η επιδίωξη της χλιδής και της καλοπέρασης. Μέχρι τώρα δε συνήθιζα να ασχολούμαι προσωπικά, και ίσως ήταν λάθος, με το πού θα διέμενε η αντιπροσωπεία της οποίας ηγούμαι στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια μίας υπηρεσιακής αποστολής. Μπορεί η επιλογή του συγκεκριμένου ξενοδοχείου να ήταν ατυχής, δε δέχομαι, όμως, ούτε τις υπερβολές, ούτε τις συκοφαντικές μυθοπλασίες.

Αυτό που προέχει για μένα είναι η πολιτική και όχι η παραπολιτική, γιατί έτσι πιστεύω ότι μπορώ να υπηρετήσω καλύτερα την πατρίδα μου.


Δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 30/4/2009
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.