Συνέντευξη στην Εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Γιατί τέσσερις εβδομάδες με κλειστή Βουλή; Τι φοβήθηκε η κυβέρνηση; Μη μου πείτε για τις ευρωεκλογές, αφού ποτέ δεν είχε κλείσει τόσο νωρίς.

- Η αξιωματική αντιπολίτευση επιδίωξε συνειδητά να εγκλωβίσει το δημόσιο διάλογο μονοθεματικά και αποκλειστικά στην παραπολιτική και τη σκανδαλολογία. Ο πρωθυπουργός με το κλείσιμο της Βουλής επαναφέρει την ατζέντα της αντιπαράθεσης στην πολιτική και μάλιστα ενώπιον της κοινωνίας. Η αντιπαράθεση με όρους πολιτικής και κοινωνίας αποκαλύπτει την ανεπάρκεια και την αδυναμία των αντιπάλων μας και προκαλεί σε σύγκριση μεταξύ «του κόσμου των μεγάλων λόγων» που εκπροσωπούν αυτοί, με τον «κόσμο των μετρήσιμων αποτελεσμάτων» που εκπροσωπούμε εμείς. Η μακρύτερη προεκλογική περίοδος είναι κάτι συνηθισμένο. Δεν είναι θεσμική εκτροπή. Δεν οδηγεί σε παραγραφή υποθέσεων που ήδη έχουν συζητηθεί. Αντίθετα, αποκαλύπτει την αδυναμία εναλλακτικής πολιτικής πρότασης από το ΠΑΣΟΚ.

Είναι δυνατόν ωστόσο για τα κάθε λογής σκάνδαλα (Βατοπέδι, Γερμανός, υπόθεση Παυλίδη...) να μη φταίει κανένα στέλεχος της κυβέρνησης;

- Η Βουλή δεν υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη. Οι τρεις εξουσίες είναι διακριτές: Εκτελεστική, Νομοθετική, Δικαστική. Οταν το ΠΑΣΟΚ βιάζεται να ανοίξει ζητήματα εξεταστικών στη Βουλή, γνωρίζει ότι ανακόπτει τη δικαιοσύνη από την προσπάθειά της να διερευνήσει και να τεκμηριώσει σκάνδαλα. Να αποδώσει ευθύνες. Γνωρίζει ότι χρησιμοποιεί τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου όχι με στόχο τη διαφάνεια, αλλά τις μικροκομματικές εντυπώσεις που προκαλεί η σκανδαλολογία. Το τελευταίο διάστημα ο Γ. Παπανδρέου ζητά επίμονα εκλογές. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, εκλογές σημαίνει παραγραφή. Τι συμβαίνει; Δεν γνωρίζει το ΠΑΣΟΚ το Σύνταγμα ή ζητά την παραγραφή για τη συγκάλυψη υποθέσεων που το αφορούν; Αυτό και μόνο αποδεικνύει υποκρισία και υποταγή στη σκοπιμότητα.

Στην υπόθεση με τα τρόλεϊ ΜΑΝ, η σύμβαση υπογράφτηκε επί ΠΑΣΟΚ, όμως οι ενστάσεις από την Ε.Ε. έφθασαν στο υπουργείο Μεταφορών επί κυβέρνησης Ν.Δ. Γιατί δεν ακυρώθηκαν;

- Μια υπόθεση, που αφορά εξ ολοκλήρου την εποχή ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε την παρέμβαση δύο εισαγγελέων στη Γερμανία και την Ελλάδα και την παραίτηση ενός βουλευτή και τέως υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Με ρωτάτε για ευθύνες της Ν.Δ.; Ε, όχι. Υπάρχουν και όρια. Εμείς το είπαμε και το εννοούμε «όλα στο φως».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για προεκλογική καμπάνια με επίκεντρο την οικονομία. Θα πείτε ανοιχτά τι πρέπει να γίνει ή άλλα θα λέγονται τώρα και μετά τις ευρωεκλογές έρχονται μέτρα;

- Η κυβέρνηση μίλησε με ειλικρίνεια σ' όλες τις φάσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Απέδειξε ότι έχει σχέδιο, τόλμη και αποφασιστικότητα. Εγγυήθηκε απ' την αρχή το σύνολο των καταθέσεων. Βάσισε την πολιτική της σε τρεις άξονες: Εξυγίανση - Ανάπτυξη - Κοινωνική Αλληλεγγύη. Απέδειξε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας παρά τη σφοδρότητα της διεθνούς κρίσης. Ακόμα και η Ε.Ε. στην εαρινή της έκθεση αναγνώρισε ότι η ανεργία ελέγχεται συγκριτικά, ενώ η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης το 2009 με -0,9% υπερέχει σημαντικά του μέσου όρου της ευρωζώνης που είναι στο -4%. Κι όλα αυτά όταν στην κραταιά Γερμανία ο ρυθμός ανάπτυξης πέφτει απ' το -2,5% στο - 5%, στη Γαλλία το έλλειμμα ξεπερνά το 8%, στη σοσιαλιστική Ισπανία η ανεργία εκτινάσσεται στο 17,4%. Στα δύσκολα η Ελλάδα αντέχει και η κυβέρνηση δείχνει ότι με ειλικρίνεια και χωρίς αιφνιδιασμούς μπορεί να μετατρέψει τον κίνδυνο σε ευκαιρία.

Από πολλές πλευρές, ακόμη και από τον πρόεδρο του ΣΕΒ αμφισβητείται η ικανότητα των κομμάτων εξουσίας να δώσουν λύσεις. Μήπως κάποια πράγματα πρέπει ν' αλλάξουν;

- Τα πράγματα πρέπει να αλλάζουν συνεχώς. Οσο πιο γρήγορα προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα, τόσο ευκολότερα προσεγγίζουμε τους στόχους μας. Δέχομαι την κριτική προς τον πολιτικό κόσμο, αλλά στοχευμένα, συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα. Αρνούμαι να δεχθώ προσεγγίσεις γενικευμένες και ισοπεδωτικές, που απαξιώνουν το σύνολο των αιρετών εκπροσώπων και των δημοκρατικών κομμάτων. Τους βουλευτές και τα κόμματα τους αξιολογεί, τους κρίνει και τους εγκρίνει ή τους απορρίπτει ο ίδιος ο λαός. Αυτός τους δίνει τη δύναμη και αυτός τους την αφαιρεί. Η αλλαγή των αντιλήψεων και της νοοτροπίας είναι συνευθύνη όλων και δε χωρούν αφ' υψηλού προσεγγίσεις. Ο καθένας έχει το μερίδιο ευθύνης που του αντιστοιχεί, εργοδότες και εργαζόμενοι, πολίτες και πολιτικοί.

Ποιος είναι ο στόχος της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου;

- Η αύξηση της συσπείρωσής μας θα οδηγήσει σε νίκη. Ο ξεκάθαρος πολιτικός λόγος κόντρα στην παραπολιτική, η ανάδειξη του κυβερνητικού μας έργου και η παρουσίαση των νέων μας προτεραιοτήτων αναδεικνύουν την αδυναμία των αντιπάλων μας να διατυπώσουν πειστική εναλλακτική πρόταση. Ο Γ. Παπανδρέου αυτοεγκλωβίστηκε στη σκανδαλολογία, χάνοντας έτσι την ελκυστικότητα της θετικής προσέγγισης που είχε στο ξεκίνημα της καριέρας του. Κινδυνεύει οι ευρωεκλογές να σηματοδοτήσουν εσωκομματικές εξελίξεις στο κόμμα του. Αυτό άλλωστε φάνηκε απ' τη συμβολική κίνηση Βερελή, ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε, μετά ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο και στο τέλος τον κ. Παπανδρέου.

Θα σας κάνω μια προσωπική ερώτηση. Ο Κ. Καραμανλής μιλούσε κάποτε για σεμνότητα και ταπεινότητα. Ομως σας είδαμε να προτιμάτε ακριβά ξενοδοχεία, τη στιγμή που άλλοι συνάδελφοί σας έμεναν σε χαμηλότερης κατηγορίας, και τις στιγμές της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου να είστε σε νυχτερινό κέντρο και στο γήπεδο.

- Στην πολιτική μου διαδρομή μέχρι σήμερα, ποτέ δεν δίστασα να παραδεχθώ τα λάθη μου ευθέως και δημόσια να αναλάβω τις ευθύνες που μου αντιστοιχούν. Είναι άλλο όμως να παραδέχεσαι μια άστοχη επιλογή κι άλλο να καλείσαι να απολογηθείς σε μυθοπλασίες που προσπαθούν να σε παρουσιάσουν διαφορετικό απ' ό,τι είσαι, χρησιμοποιώντας ανύπαρκτα στοιχεία (π.χ. δήθεν χλιδάτες λιμουζίνες) ή αξιοποιώντας με γκεμπελίστικες μεθόδους τυχαία γεγονότα. Διαχειρίστηκα αυτά τα χρόνια πάνω από 10 δισ. σε τρία κρίσιμα υπουργεία, ΥΠΕΞ, ΥΠΕΠΘ και ΥΜΕ, με απόλυτη διαφάνεια και με αποτελέσματα για την κοινωνία και την πατρίδα μας. Το «πόθεν έσχες» μου παραμένει αμετάβλητο και είναι από τα χαμηλότερα της ελληνικής Βουλής. Οσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ποιος είμαι, πώς σκέφτομαι, από πού ξεκίνησα και πώς πολιτεύομαι. Οποιοι με εμφανίζουν διαφορετικό για να με μειώσουν πρέπει να γνωρίζουν ότι η αυστηρή πολιτική αξιολόγηση ποτέ στο τέλος δεν νικήθηκε από την παραπολιτική.

Ο ΟΣΕ έχει χαρακτηριστεί «νέα Ολυμπιακή». Πώς σχεδιάζετε την αυριανή μέρα;

- Το ζήτημα του ΟΣΕ είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο και δυσκολότερο από αυτό της Ο.Α., διότι δεν αφορά μια εταιρεία που κλείνει και το έργο της ιδιωτικοποιείται. Αφορά ένα οικολογικό μέσο μαζικής κοινωνικής μεταφοράς, το οποίο απαξιώθηκε από τις λάθος πολιτικές κυβερνήσεων και διοικήσεων του παρελθόντος. Οκτώ δισ. ευρώ χρέη, απειλούν να επιβαρύνουν το δημόσιο έλλειμμα. Πάνω από 2 εκατ. τη μέρα για τον κάθε Ελληνα το κόστος λειτουργίας, με υπηρεσίες υποβαθμισμένες και έναν οργανισμό που επί χρόνια λειτουργεί χάρη στην αφοσίωση των εργαζομένων. Εμείς έχουμε χρέος να ανοίξουμε το κεφάλαιο «εξυγίανση» και αυτό κάνουμε. Οχι ιδιωτικοποίηση, αλλά εξυγίανση με παράλληλη αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. Είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο του 2020 και ξεκινήσαμε συζητώντας χωρίς δογματισμούς και αδιαλλαξία με τους εργαζόμενους. Στόχος μας, να σπάσουμε την απομόνωση της περιφέρειας και να επανασυνδέσουμε την Ελλάδα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς άξονες.


Δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στις 17/5/2009.
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.