Συνέντευξη στην Εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

1. Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται από κάποιους κουρασμένος;

Είναι όπως ακριβώς το διατυπώσατε. Κάποιοι προσπαθούν να εμφανίσουν τον Πρωθυπουργό κουρασμένο, αλλά οι μόνοι κουρασμένοι είναι αυτοί οι ίδιοι, που όλα αυτά τα χρόνια τρέχουν να προλάβουν τον Κώστα Καραμανλή, τρέχουν να προλάβουν τον πολιτικό και κυβερνητικό του βηματισμό. Ένα είναι σίγουρο, ότι θα τρέχουν για πολύ καιρό ακόμα. Δεν μπορούν να αποδομήσουν την εικόνα του Πρωθυπουργού γιατί βασίζεται στην πολιτική ποιότητα και στην παραγωγή αποτελεσμάτων.

2. Πολύ κουβέντα έγινε τις τελευταίες ημέρες για το αν ο Κώστας Καραμανλής πρέπει να παραμείνει στο τιμόνι της ΝΔ, αν το κυβερνών κόμμα χάσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Εσείς τι λέτε;

Ένας ηγέτης που το 1997 ένωσε την παράταξη μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης και την οδήγησε δύο φορές σε νίκες. Ένας πολιτικός που παρά τα συνεχή χτυπήματα αυξάνει την αποδοχή και την αξιοπιστία του εν μέσω της σφοδρότερης διεθνούς οικονομικής κρίσης, μπορεί να συνδεθεί μόνο με ένα γεγονός: να είναι ο πρώτος μεταπολιτευτικά που θα κερδίσει τρίτη τετραετία.

3. Ένα μήνυμα προς τους πάσης φύσεως «γαλάζιους» δελφίνους;

Έχω ήδη τοποθετηθεί κύριε Οικονόμου. Πιστεύω ότι η παράταξη δεν είναι ιχθυοτροφείο δελφίνων. Όποιος την αντιμετώπισε έτσι διαχρονικά, δεν ένοιωσε ποτέ τις συγκινήσεις του αρχιπελάγους. Δεν κατάλαβε ποτέ ότι η σύγχρονη πολιτική παίζεται με όρους όχι καμαρίλας αλλά ανοιχτής κοινωνίας.

4. Θα συμφωνήσετε πάντως ότι η σημερινή πολιτική συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη για τη ΝΔ, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει κεφάλι. Έχει κριθεί η μάχη για την πρωτιά των ευρωεκλογών;

Οι ευρωεκλογές, ιδίως στην παρούσα κρίσιμη οικονομική συγκυρία, έχουν πολιτικό περιεχόμενο και είναι ιδιαίτερα σημαντικές τόσο για την πορεία της Ενωμένης Ευρώπης, όσο και για τη δική μας ευρωπαϊκή τροχιά. Σε αυτές τις εκλογές η ψήφος των Ελλήνων πολιτών θα επιβραβεύσει τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα και θα απομονώσει τον πολιτικό καιροσκοπισμό και τις εύκολες υποσχέσεις. Η ψήφος των πολιτών θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον αγώνα της Κυβέρνησης για την έξοδο από αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία.

5. Συνολικά ποια είναι η δική σας «συνταγή» για να ξανακερδίσει η ΝΔ την πρωτοβουλία των κινήσεων;

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, συντονισμένη δράση, ξεκάθαρος πολιτικός λόγος. Έχουμε χρέος να ακούμε την κοινωνία χωρίς όμως να εγκλωβιζόμαστε και να εξαντλούμαστε στις δημοσκοπήσεις. Ήρθε η ώρα να αναδείξουμε τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής μας και να καλέσουμε τους πολίτες να μας συγκρίνουν και να μας κρίνουν με βάση τις πράξεις και όχι τα λόγια μας. Εγώ θυμάμαι από την θητεία μου για παράδειγμα στο Υπουργείο Εξωτερικών τρία από τα χαρακτηριστικά ανοίγματα που επιχειρήσαμε και βλέπω τις θετικές τους συνέπειες. Το άνοιγμα στη Ρωσία έφερε τον Τουρισμό και τους αγωγούς. Το άνοιγμα στην Κίνα έφερε την αποκρατικοποίηση των λιμανιών. Το άνοιγμα στον Αραβικό Κόσμο έφερε και την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Μπορώ να σας αναφέρω πολλά τέτοια αποτελέσματα που τώρα που πραγματοποιήθηκαν φαίνονται αυτονόητα. Θυμίζω όμως ότι το ΠΑΣΟΚ όταν τα επιχειρούσε κάτω από εύκολες συνθήκες στο παρελθόν, απέτυχε.  

6. Να πάμε λίγο στα του Υπουργείου σας. Στην πρώτη σας επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη κάνατε λόγο για «συνδυασμένες μεταφορές» που θα βοηθήσουν την πόλη να αναπτυχθεί. Ποιες είναι οι λεπτομέρειες του σχεδίου.

Η Θεσσαλονίκη, λόγω και της πλεονεκτικής γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να αποτελέσει το στρατηγικό, εμπορευματικό και διαμετακομιστικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής. Έναν ρόλο που δικαιούται και πρέπει να  εξασφαλίσουμε. Τα μεγάλα έργα που για χρόνια παρέμεναν στα συρτάρια των Υπουργών του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησαν. Σίγουρα υπήρξαν καθυστερήσεις και παραλείψεις. Σίγουρα δε φτάνουν μόνο αυτά. Πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα στο άμεσο μέλλον για μια πόλη που στερήθηκε για δεκαετίες τις νέες υποδομές που ενισχύουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.   
Σημαντικό βήμα θα αποτελέσει η κατασκευή και λειτουργία Εμπορευματικού Κέντρου το οποίο θα εξασφαλίζει πρόσβαση στο λιμάνι, καθώς και στη σιδηροδρομική υποδομή. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούμε τη δυνατότητα για την υποδοχή και διακίνηση, από τη Θεσσαλονίκη προς τις ευρωπαϊκές χώρες, σημαντικών ποσοτήτων εμπορευματοκιβωτίων και αυτοκινήτων που εκφορτώνονται στο λιμάνι της πόλης. Ουσιαστικά, με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων, την αναβάθμιση των υποδομών και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τον εκσυγχρονισμό του σιδηρόδρομου που δεν επιτρέπεται να είναι τυφλός προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα και την Τουρκία, εξυπηρετούμε τόσο τον Εθνικό στόχο, όσο και το στόχο που βάζουμε για τη Μακεδονία, να καταστεί φυσικό διαμετακομιστικό κέντρο της Ευρώπης και της Μεσογείου.

7. Και με το άσυλο τι μέλλει γενέσθαι; Πολλοί λένε ότι η κοινή γνώμη έχει πια ωριμάσει για να υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Ως πρώην Υπουργός Παιδείας τί γνώμη έχετε επ’ αυτού;

Το θεσμικό πλαίσιο είναι σαφές. Οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πολιτική ηγεσία, πρυτανικές αρχές, δικαστική εξουσία πρέπει να τολμήσουν να εφαρμόσουν το νόμο. Δεν μπορεί να φοβούνται αυτούς που απρόσωπα επικαλούνται την δημοκρατία και την ελευθερία για να μπορούν να την καταλύουν στη πράξη.
 
8. Κάτι προσωπικό για το τέλος; Τι απαντάτε σε κάποιους άσπονδους εσωκομματικούς σας φίλους ότι δουλεύετε πολύ για την εκλογική σας περιφέρεια και σε βάρος των γειτονικών νομών;

Χρόνια τώρα αγωνίζομαι για την εδραίωση μιας ισχυρής περιφερειακής συνείδησης. Στην Αθήνα υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στο εξωτερικό τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ως Υπουργός και από τα τρία Υπουργεία που υπηρέτησα, το Εθνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Θεσμικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Παραγωγικό Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, δούλεψα αδιακρίτως για όλη την Ελλάδα και βέβαια για την αδικημένη Βόρεια Ελλάδα. Ως βουλευτής Ροδόπης όμως οφείλω πολλά στην ιδιαίτερη μου πατρίδα και στους ανθρώπους της που με τίμησαν κατ’ επανάληψη, για αυτό και αγωνίζομαι για να τους ανταποδώσω.
 
9. Να εκλάβω ότι εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευσή σας ότι δε θα σας δούμε σε κάποια άλλη περιφέρεια στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και ότι θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας στη Ροδόπη;

Επιμένετε πολύ σε αυτό το ερώτημα. Μου το θέτετε σε κάθε συνέντευξη ενώ το έχω απαντήσει. Πρέπει να γνωρίζετε ότι για μένα ένας από τους πιο ισχυρούς, τους πιο υγιείς και τους πλέον οραματικούς δεσμούς μου με την πολιτική είναι η αγάπη μου προς τον τόπο που γεννήθηκα, την Κομοτηνή, τη Θράκη και τους ανθρώπους της και νιώθω ότι έχω ακόμα πολλά να τους δώσω.    

Δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ στις 5/4/2009.
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.