Συνέντευξη στην εφημερίδα «REAL NEWS»

1. Το ΠΑΣΟΚ μας λέει ότι θα πάρει σχετικά ανώδυνα μέτρα για πολλούς προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά δεν μας λέει ποια είναι αυτά… Ξέρουν κάτι οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων που δεν ξέρουμε εμείς;

Ο Καραμανλής μίλησε με σαφήνεια και ειλικρίνεια. Περιέγραψε τα επώδυνα μέτρα. Προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους σε δύο χρόνια. Χωρίς λαϊκισμούς ανέλαβε το πολιτικό κόστος, στοχεύοντας σε βελτίωση των οικονομικών της Ελλάδας, τη δεύτερη διετία της κυβερνητικής του θητείας. Αυτή η εντιμότητα έναντι των πολιτών και ο ρεαλισμός εν μέσω προεκλογικής περιόδου είναι ίσως πρωτόγνωρα στοιχεία στη σύγχρονη πολιτική περίοδο.
Η αλήθεια όμως είναι μία, δεν υπάρχει φυσιολογικός τοκετός χωρίς πόνο. Έναντι λοιπόν των άμετρων και ουτοπικών υποσχέσεων του Γ. Παπανδρέου είναι σημαντικό ο Πρωθυπουργός, να προτάσσει το εθνικό έναντι του μικροκομματικού συμφέροντος.

2. Ποιους ψηφοφόρους χάνει η Ν.Δ. κατά την άποψη σας και παρουσιάζει τα ποσοστά που παρουσιάζει;

Αυτοί που προβληματίστηκαν από καθυστερήσεις ή λάθη της Ν.Δ., εκτιμώ ότι αυτές τις μέρες προβληματίζονται και επανατοποθετούνται. Η τολμηρή αυτοκριτική του Κ. Καραμανλή, η επιθετική προβολή του μεγάλου έργου που κάναμε και δεν προβάλλαμε το προηγούμενο διάστημα, η πρώιμη αλαζονεία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που δε δίστασε να περιφρονήσει και να αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη και πολλά μέλη της κυβέρνησης του, όλα αυτά ενίσχυσαν το ποσοστό των αναποφάσιστων στο 20% και καθήλωσαν την καταλληλότητα του Γ. Παπανδρέου κάτω από την αντίστοιχη του Κ. Καραμανλή. Το παιχνίδι είναι ανοιχτό και θα έχει πολλούς γύρους. Οι δημοσκοπήσεις, όσο και αν τις χρησιμοποιούν κάποιοι ως υποκατάστατα των πολιτικών επιχειρημάτων δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις κάλπες. Είναι θέμα χρόνου να φανεί ότι το ψέμα έχει κοντά πόδια.

3. Υπήρχαν ή υπάρχουν ακόμη κινήσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν ή να αναστρέψουν το κλίμα;

Στην αναμέτρηση του 2000, δέκα μέρες πριν τις εκλογές, η Ν.Δ., σας θυμίζω ότι, προηγείτο 7,2% στις δημοσκοπήσεις. Η καθίζηση τότε του Τσοβόλα και η αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ, του έδωσε τη νίκη. Γιατί να μη μπορεί να συμβεί το ίδιο και σήμερα με αντίστροφους πρωταγωνιστές. Άλλωστε τα δύο ντιμπέιτ συνέβαλαν σε αυτό, παρότι κόντρα σε 6 εκ. Έλληνες που τα παρακολούθησαν ζωντανά, κάποιοι σχολιαστές στη συνέχεια κόντεψαν να μας τρελάνουν. Άλλα έλεγαν κυρία Ταβουλάρη όταν τα παρακολουθούσαν στο «off the record» και άλλα σχολίαζαν στη συνέχεια στα παράθυρα.

4. Μήπως τελικά βιάστηκε η Ν.Δ. να πάει σε εκλογές;

Είμαι βέβαιος ότι για ακόμη μια φορά η παράταξη μου με την επιλογή της – όσο και αν αιφνιδίασε τα στελέχη της- θα ταυτιστεί με το εθνικό συμφέρον κι αυτό θα μας κάνει όλους εντέλει περήφανους.

5. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν λειτουργούσε το υπουργικό συμβούλιο και τολμούσαν κάποιοι υπουργοί να …πατήσουν πόδι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για την κυβέρνησή σας. Ποια η δική σας εκτίμηση;

Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείτε. Οι απόψεις όλων μας είναι γνωστές. Ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που τις μελετά και τελικά αποφασίζει.

6. Όλο και περισσότερο «ζυμώνεται» στο χώρο σας το σενάριο πρόκλησης εκλογών το Φλεβάρη με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας…

Βιάζεστε πολύ. Ας μην προτρέχουμε. Ας περιμένουμε πρώτα να δούμε τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν στις 4 Οκτωβρίου.

7. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι στη Νέα Δημοκρατία έχει ανοίξει η συζήτηση της «επόμενης μέρας» … Κάποιοι προτρέχουν ή κάποιοι ξέρουν;

Θα μου επιτρέψετε ένα αντίστροφο σχόλιο. Πιστεύω ότι ο Κ. Καραμανλής είναι απολύτως απελευθερωμένος. Έγινε δύο φορές Πρωθυπουργός. Έχει ενσυνείδητα αποφασίσει να ταυτίσει τις πράξεις του με το εθνικό συμφέρον. Από την άλλη πλευρά όμως, βλέπω δύο σημαντικά και ίσως στο εγγύς μέλλον  καθοριστικά γεγονότα, που διαφεύγουν στη σκιά του πολιτικού ρεπορτάζ και δεν μπορώ να εξηγήσω το «γιατί»;
Πρώτον, ο αποκλεισμός του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη και πάρα πολλών υπουργών της κυβέρνησης του, ανά την Ελλάδα. Κυβέρνησης, της οποίας κορυφαίος υπουργός διετέλεσε ο Γ. Παπανδρέου.
Δεύτερον, η σημαντική δήλωση του Βαγγέλη Βενιζέλου ότι «στηρίζει το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο διά των αγώνων του, αλλά και διά της σιωπής του».
Μου κάνει ειλικρινά εντύπωση από τόσους και τόσους αναλυτές, μόνο εγώ τα βλέπω αυτά σημαντικά;  

8. Πρέπει να πάει σε συνέδριο η ΝΔ μετά τις εκλογές με δεδομένα τα όσα έχουν συμβεί, και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα;

Συνήθως συνέδρια επί Καραμανλή τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει πριν από μεγάλες νίκες και ανατροπές.

9. Σας προβληματίζει ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα των «κομμένων» μετά τις εκλογές;

Αυτό που τώρα με προβληματίζει είναι πώς θα πείσουμε κάποιους πικραμένους οπαδούς μας, να ιεραρχήσουν το εθνικό και παραταξιακό συμφέρον πάνω από το προσωπικό. Πώς θα τους εξηγήσουμε αποτελεσματικά, ότι η ψήφος διαμαρτυρίας στα μικρά κόμματα  επιστρέφει την Ελλάδα στην εικοσαετία των χαμένων ευκαιριών του ΠΑΣΟΚ.
Εντοπίζω την αγωνία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και την έλλειψη εμπιστοσύνης κάθε φορά που εμφανίζεται ο αρχηγός τους και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι επιτείνει την ανησυχία μου για τη μοίρα του τόπου μας και με πεισμώνει να αγωνιστώ πιο έντονα για την επανεκλογή Καραμανλή.

10. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα εγκρίνατε μια συνεργασία με το ΛΑΟΣ;

Η ψήφος διαμαρτυρίας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν αντέχει στο χρόνο. Η στάση αρχής του Κ. Καραμανλή πιστεύω ότι ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί ως γέφυρα επαναπατρισμού των οπαδών μας, που από προσωπικές πικρίες μας προειδοποίησαν στις Ευρωεκλογές.

 Δημοσιεύθηκε  στην εφημερίδα «REAL NEWS» στις 27/9/2009
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.