Συκοφαντούν τη χώρα για να ενοχοποιήσουν τη ΝΔ

Δημοσιεύθηκε στις 28/02/2010 στην εφημερίδα «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στο δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου.

Τι διαφορετικό θα έκανε η ΝΔ ως κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σημερινά τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, κ. Στυλιανίδη;

Υπάρχουν μέτρα που, λόγω της κατάστασης, όσο αυστηρά κι αν φαίνονται, είναι αναγκαία για το μέλλον της χώρας. Σ’ αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ελέγχεται για την ανεντιμότητα και την προεκλογική ανειλικρίνειά της. Την ώρα, μάλιστα, που ο Καραμανλής είχε μιλήσει με ειλικρίνεια και ευθύνη. Υπάρχουν όμως και μέτρα άδικα, που χτυπούν ευθέως τα λαϊκά στρώματα ή στεγνώνουν τη ρευστότητα της αγοράς γιγαντώνοντας την ανέχεια και την ανεργία. Τέλος, υπάρχουν ανεξήγητες πολιτικές επιλογές που δείχνουν μόνο ρεβανσισμό και άρνηση, όπως, για παράδειγμα: α) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών, που διασπά την εθνική συνεννόηση, β) η μη κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τους εργαζομένους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που αποθαρρύνει νέες αποκρατικοποιήσεις, γ) το πάγωμα της εξυγίανσης του ΟΣΕ, που είχε αρχίσει να αποδίδει και δ) η ακύρωση του προγράμματος «οπτικής ίνας στο σπίτι», που θα επανέφερε πάνω από 2 δισ. ευρώ επενδύσεων και θα μείωνε κάτω από το μισό το κόστος των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ασκείτε συχνά κριτική για το ότι ο Γιώργος Παπανδρέου άργησε να λάβει μέτρα. Δεν έπρεπε πρώτα να διαπιστώσει τι παραλαμβάνει, να κάνει, δηλαδή, τη δική του απογραφή, πριν προχωρήσει στα μέτρα;

Ισχυρίστηκε προεκλογικά ο ίδιος, δημόσια, ότι ήταν έτοιμος να εφαρμόσει πρόγραμμα 100 ημερών. Ωστόσο, αν η απόκλιση στα έσοδα τους τελευταίους 9 μήνες της ΝΔ ήταν 1 δισ. ευρώ, η απόκλιση στους τρεις πρώτους μήνες του ΠΑΣΟΚ ήταν πάνω από 2 δισ. ευρώ. Αρα το πρόγραμμα των 100 ημερών δεν υπήρχε, διότι πάνω από 120 μέρες χρειάστηκαν για να βρεθούν γενικοί γραμματείς, να καθοριστούν αρμοδιότητες των υφυπουργών, να συκοφαντηθεί διεθνώς η προηγούμενη κυβέρνηση, να απολυθούν 70.000 εκπαιδευόμενοι Stage και συμβασιούχοι, με συνέπεια να εκτιναχθούν τα spreads πάνω από το 300 και να ταπεινωθεί η χώρα διεθνώς.


Η «κόκκινη γραμμή»

Τελικά, θα δώσετε συναίνεση στην κυβέρνηση; Και ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» που βάζετε;

Η συναίνεση είναι σχέση αμφίδρομη. Ο Αντώνης Σαμαράς το είπε καθαρά: στηρίζουμε ό,τι βοηθά την Ελλάδα. Αντιστεκόμαστε σε ό,τι μειώνει, ταπεινώνει και δυσκολεύει τη ζωή των Ελλήνων. Η Εξεταστική για την οικονομία επιστρέφει τον τόπο πολλές δεκαετίες πίσω. Δε μας φοβίζει η αλήθεια. Ομως, μας πικραίνει και μας αγανακτεί η εμπάθεια. Για μας στη ΝΔ, είναι «κόκκινη γραμμή» ό,τι χτυπά τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα, ό,τι στεγνώνει τη ρευστότητα της αγοράς οδηγώντας την ανεργία σε έκρηξη και τα λαϊκά στρώματα σε απόγνωση.

Συνολικά, ποιος θα ήταν ο απολογισμός σας για το τετράμηνο της νέας κυβέρνησης; Είχε κάποια θετικά;

Αρχικά έδειξε ετοιμότητα, τόλμη και σχεδιασμό. Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι η επικοινωνιακή δεινότητα, σε συνδυασμό με τη μιντιακή εύνοια, σκεπάζει επιμελώς την προχειρότητα, την οργανωτική ένδεια, την πολιτική ανωριμότητα και κυρίως την εμπάθεια έναντι των προκατόχων. Στα θετικά εντοπίζω την πρόταξη νέων ανθρώπων. Στα αρνητικά την τάση να γίνεται ανεκτή η διεθνής συκοφάντηση της χώρας αρκεί να ενοχοποιείται η ΝΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν καλύπτει κανέναν. Ούτε τα πεπραγμένα της πρόσφατης «γαλάζιας» διακυβέρνησης;

Οπου υπάρχουν ευθύνες, να αποκαλυφθούν. Η οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου όμως δεν ξεκίνησε πριν από πεντέμισι χρόνια. Η κάμψη άρχισε μετά το 1981 και συνεχίζεται. Τα τελευταία 6 χρόνια, από τα 80 δισ. ευρώ χρεών που διαχειριστήκαμε τα 70 ήταν κληρονομημένα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: τόκοι, συμβάσεις εξοπλισμών, χρέη στον τομέα της υγείας. Το δίλημμα για μένα είναι σαφές: θα ξεκαθαρίσουμε τους πολιτικούς μας λογαριασμούς ή θα αναζητήσουμε από κοινού λύσεις για το μέλλον; Ο πρωθυπουργός μου δίνει την αίσθηση του αθλητή, που ενώ έχει προπορευτεί σαφώς κατά τις πρόσφατες εκλογές, συνεχώς κοιτά τον ανταγωνιστή του που ακολουθεί γιατί νιώθει την ανάσα του.

Πάντως, μέχρι στιγμής η ΝΔ δεν έχει βρει ρυθμό. Υπάρχουν καταρχήν διαφορετικές φωνές όσον αφορά την αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης Καραμανλή...

Στο θέμα αυτό υπάρχει απόλυτη συναντίληψη. Σαφώς κάναμε λάθη και παραλείψεις. Σε κάποιους τομείς καθυστερήσαμε. Αλλωστε, αυτό πληρώσαμε στις εκλογές. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει και το σημαντικό έργο που έγινε σε πολλούς τομείς. Χίλια νέα σχολεία σε όλη τη χώρα, ολοκλήρωση οδικού δικτύου και επέκταση νέου σιδηρόδρομου, αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής και του λιμένα Πειραιά, στήριξη του αγροτικού τομέα και της μικρομεσαίας επιχείρησης, προώθηση διεθνούς ενεργειακού δικτύου, μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και υλοποίηση ψηφιακής τάξης, ανοίγματα στην εξωτερική πολιτική, περήφανη και σθεναρή στάση στη στήριξη των εθνικών θεμάτων. Είναι μερικά παραδείγματα. Είναι, όμως, εντυπωσιακή η μηδενιστική προσέγγιση κάποιων κύκλων για το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης.


Για τον Α. Σαμαρά

Πώς κρίνετε τους πρώτους δυόμισι μήνες της θητείας του κ. Σαμαρά;

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει σαφή στρατηγική και ξεκάθαρο ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό. Αναγνωρίζει τα θετικά της κυβέρνησης Καραμανλή και επιδιώκει την αυτοκριτική για να συμπληρώσει και να διορθώσει κενά και λάθη του παρελθόντος. Πρώτα επιδιώκει την αναδιοργάνωση, την ανασυγκρότηση και την ανανέωση της ΝΔ και μετά την αντεπίθεση.

Δεν επιζητά τους ιδεολογικούς συμβιβασμούς με στόχο την εφήμερη εξουσία, αλλά επιχειρεί να πείσει τους πολίτες, με θέσεις και προτάσεις, δημιουργώντας μια νέα ισχυρή κοινωνική συμμαχία, που θα αποτελέσει τη βάση για πολιτικές αλλαγές χωρίς ιδεολογικά συμπλέγματα. Το συνέδριό μας είναι η εκκίνηση για να βρούμε γρήγορα το βηματισμό του μέλλοντος.

Αναφορικά με το συνέδριο της ΝΔ, σε ποιες αλλαγές πρέπει να προβεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να μπορέσει σύντομα να μπει ξανά σε τροχιά εξουσίας; Πολιτικές θέσεις ή οργανωτικές δομές;

Ο κώδικας αξιών της παράταξής μας είναι διαχρονικός. Αυτό που πρέπει να αποβάλουμε είναι η αμυντική νοοτροπία μας. Επιθετικό όραμα, ξεκάθαρο πολιτικό πρόγραμμα, χωρίς ιδεοληψίες και σύγχρονες δομές οργάνωσης και διαδραστικής συλλειτουργίας με τους ενεργούς πολίτες θα μας επαναφέρουν στην πολιτική πρωτοπορία. Πρέπει να συναντήσουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες και χωρίς συμπλέγματα να μιλήσουμε ξεκάθαρα για τη φιλοδοξία και το κέρδος ως δημιουργικές δυνάμεις του Ελληνα, για τον πατριωτισμό ως αντίλογο του εθνικισμού, για τη νέα ευρωπαϊκή ιδέα που θα τη διαμορφώνουν οι εκπρόσωποι των λαών και όχι οι υπάλληλοι των Βρυξελλών. Η συνταγή είναι τόσο απλή και ξεκάθαρη, αλλά προϋποθέτει έμπρακτη συνεννόηση και αλληλεγγύη. Χωρίς ιδιοτέλειες, σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.