Στόχος μας η εδραίωση μιας νέας Εθνικής Αυτοπεποίθησης

Δημοσιεύθηκε στις 22/01/2011 στην εφημερίδα «ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ».

Ο π. Υπουργός και νυν βουλευτής Ροδόπης και Γραμματέας προγράμματος της ΝΔ έρχεται αύριο στην Κατερίνη προσκεκλημένος της ΝΟΔΕ Πιερίας.

Χθες μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη:

Επανειλημμένα ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει διακηρύξει ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί λάθος «μείγμα» πολιτικής και προτείνει ένα άλλο σωστότερο και αποτελεσματικότερο. Θα μπορούσατε να μας δώσετε την «κεντρική ιδέα» του μείγματος που η ΝΔ προτείνει;

Με σαφήνεια, στοιχειοθέτηση, κοστολόγηση και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, περιγράφεται η πολιτική που εμείς εισηγούμαστε για την έξοδο από την επιτήρηση της Τρόικας και του ΔΝΤ, στην Στρατηγική για την Ελπίδα, όπως την παρουσίασε πρόσφατα στην έκθεση Θεσσαλονίκης ο Αντώνης Σαμαράς. Μερικές κεντρικές ιδέες αυξήσεως του ΑΕΠ της χώρας, χωρίς όμως να πλήττονται ευθέως και τόσο βαριά τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα, τα οποία ούτως ή άλλως δοκιμάζονται από την διεθνή οικονομική κρίση και χωρίς να στεγνώνει η αγορά από ρευστότητα, είναι η άμεση αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, κάτι για το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και ενάμιση χρόνο, οι στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις, κυρίως σε τομείς που υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον και η απλούστευση των διαδικασιών στις επενδύσεις εκείνες οι οποίες εκκρεμούν.

Θυμίζω, για παράδειγμα, ότι πάνω από 3500 περαιωμένες επενδύσεις δεν έχουν πάρει το λεγόμενο κλείσιμο δηλαδή την κρατική επιχορήγηση για να ξεκινήσουν να λειτουργούν αντιμετωπίζοντας σε ένα σημαντικό ποσοστό με υγιή τρόπο την ανεργία. Ενώ η φοροεισπρακτική επιδρομή που έκανε η Κυβέρνηση, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών και η αύξηση του ΦΠΑ έγιναν η αιτία να φύγουν επενδύσεις από τη χώρα και να κλείσουν πάνω από 16.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οικονομικά η χώρα μας σήμερα βρίσκεται σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Μ’ αυτό το δεδομένο πως μπορεί άραγε ένα κόμμα εξουσίας όπως η ΝΔ να καταρτίσει ένα αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα και σε ποιους «πυλώνες» μπορεί να το στηρίξει;

Σε τέτοιες στιγμές, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου, αξιόπιστου και ρεαλιστικού Κυβερνητικού Προγράμματος. Η κύρια και βασική αρχή πάνω στην οποία βασίζεται η λογική που διαμορφώνει το πρόγραμμά μας είναι η ανταποδοτικότητα. Δηλαδή, κατά προτεραιότητα, προωθούνται ιδέες έργα παρεμβάσεις, θεσμικές μεταβολές, οι οποίες μπορούν να έχουν οικονομική ανταποδοτικότητα.

Πχ η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που θα καταργεί το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση, θα έδινε τη δυνατότητα αμέσου προσελκύσεως ξένου ή ελληνικού επενδυτικού κεφαλαίου, θα έδινε τη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και στον τομέα της καθημερινής απασχόλησης αλλά και στον τομέα των νέων επιστημόνων, θα προσέλκυε φρέσκα μυαλά από το εξωτερικό στην Ελλάδα, θα απέτρεπε 45.000 Έλληνες φοιτητές, σε ένα ποσοστό τους, να φύγουν στο εξωτερικό και με μία έξυπνη εμπορική πολιτική θα μπορούσε να καταστήσει την Ελλάδα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, προσελκύοντας 100-150.000 ξένους φοιτητές σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο να σπουδάσουν στην Ελλάδα με δίδακτρα, χωρίς να θίγεται επ’ ουδενί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης για τους Έλληνες πολίτες. Αντιλαμβάνεστε ότι μία τέτοια παρέμβαση, που τη λέω ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, θα μπορούσε να καλύψει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ ίσως και μεγαλύτερο από το 17% που καλύπτει ο τουρισμός.

Αντίστοιχες ιδέες, υπάρχουν πάρα πολλές και σε επίπεδο νομικών και οικονομικών παρεμβάσεων, αλλά και σε επίπεδο αναθεώρησης του Συντάγματος. Αυτές οι ιδέες θα είναι οι πρωταρχικές και κυρίαρχες στο πρόγραμμα της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση. Βεβαίως πλαισιωμένες, συνοδευμένες, συμπληρωμένες από εφαρμόσιμες πολιτικές οι οποίες μπορούν ανοίξουν νέες προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Ως επικεφαλής της Γραμματείας Προγράμματος της ΝΔ θα θέλατε να μας πείτε σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η κατάρτιση του προγράμματος της ΝΔ;

Το εγχείρημα του νέου προγράμματος ξεκίνησε μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, δηλαδή εδώ και δύο μήνες περίπου. Σε αυτούς τους δύο μήνες ουσιαστικά οργανώσαμε την μεθοδολογία με την οποία πρέπει να γίνει η δουλεία. Δώσαμε στην δημοσιότητα τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψουμε. Επίσης, αρχίσαμε να συστήνουμε τις πρώτες ομάδες εργασίας, με απόλυτο συντονισμό μεταξύ τους, ώστε να μην γίνονται επικαλύψεις και να μην χάνεται χρόνος. Θα σας πω ότι η καινοτομία του νέου εγχειρήματος έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Η δουλειά δεν γίνεται από μία κλασική γραμματεία αλλά από τρεις κύκλους εργασιών που διαμορφώνονται.

Ο πρώτος κύκλος, που είναι υπό διαμόρφωση, συμπεριλαμβάνει προσωπικότητες από την αγορά, τον δημόσιο τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο, τεχνοκράτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δεν είναι απαραίτητο να ανήκουν στις στενές κομματικές γραμμές μας. Αυτός ο κύκλος θα κάνει μία επεξεργασία καινοτόμων ιδεών, ένα brain storming κατά περιόδους, προσφέροντας μας καινοτόμες ιδέες και ανοίγοντας μας διαύλους επικοινωνίας με σημαντικά κέντρα της Ελλάδας και του Εξωτερικού, που έχουν επεξεργασμένες πολιτικές για κάποιους τομείς.

Ο δεύτερος κύκλος, που είναι και η ραχοκοκαλιά της προσπάθειας, είναι 15+3 ομάδες εργασίας στελεχωμένες κυρίως από ανθρώπους του χώρου μας, οι οποίοι θα δουλέψουν πάνω σε θεματικά προγράμματα, αντίστοιχα με τα Υπουργεία που υπάρχουν σήμερα, καθώς επίσης και θα παρακολουθήσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, το δημόσιο διάλογο στα social media και τα θέματα της απορρόφησης και της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ.

Και ο τρίτος κύκλος θα δουλέψει κυρίως με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση επιδιώκοντας να κάνει τα λεγόμενα περιφερειακά προγράμματα ανά δήμο, ανά νομαρχία, ανά περιφέρεια.

Οι κεντρικές ομάδες έχουν αρχίσει ήδη να συστήνονται και βεβαίως να παράγουν πρωτογενές υλικό το οποίο βεβαίως πρέπει να σταχυολογηθεί μετά από έναν δημόσιο διάλογο. Μία σημαντική καινοτομία της προσπάθειας η οποία επιχειρείται είναι η διαδραστική λειτουργία του κόμματός μας. Μετά τα εγκαίνια του νέου portal θα έχει τη δυνατότητα ό κάθε πολίτης, η κάθε ομάδα πολιτών, ο κάθε φορέας να καταθέτει τις απόψεις του, οι οποίες θα τυγχάνουν επεξεργασίας από τις αντίστοιχες ομάδες εργασίας, έτσι το τελικό προϊόν δεν θα είναι μία μονομερής πολιτική παρέμβαση αλλά θα είναι η σύνθεση των απόψεων ολόκληρης της κοινωνίας εφόσον βεβαίως έχουν την απαιτούμενη στοιχειοθέτηση και τον ρεαλισμό για να αλλάξουν πράγματα προς το καλύτερο σε αυτόν το τόπο.

Θεωρούμε ότι η μετεξέλιξη της ΝΔ σε Ανοιχτό Διαδραστικό Κόμμα, υλοποιεί μία βασική αρχή που λέει ότι όσο μεγαλύτερη ευθύνη μεταβιβάζουμε στους πολίτες τόσο πιο υπεύθυνα και οι ίδιοι αποφασίζουν.

Σε ποια φάση θα ασχοληθείτε με τον προγραμματισμό των επιμέρους περιφερειακών ενοτήτων και με την Πιερία ειδικότερα;

Αυτή τη στιγμή συστήνονται οι ομάδες εργασίας για τα θεματικά προγράμματα. Μόλις θα τεθεί σε λειτουργία ο κύκλος αυτών των 15 ομάδων, ήδη μπορώ να πω ότι οι μισές από αυτές αρχίζουν και λειτουργούν, θα συστήσουμε τις ομάδες του περιφερειακού προγράμματος, οι οποίες θα εξειδικεύσουν τα ζητήματα μέχρι και σε επίπεδο Δήμου. Τότε νομίζω ότι θα είναι η ώρα να ενσκήψουμε στα ειδικότερα προβλήματα της Πιερίας, και των δήμων που την αποτελούν αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο ελληνικός λαός σήμερα, στο σύνολό του σχεδόν, νιώθει ανήσυχος, απογοητευμένος, απαισιόδοξος, προσβεβλημένος από την οικονομική και πολιτική πραγματικότητα. Η σημερινή κυβέρνηση τον απογοήτευσε αλλά και η ΝΔ μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φαίνεται να πείθει ότι αυτή αποτελεί την ενδεδειγμένη και αποτελεσματική λύση. Τι νομίζετε ότι φταίει; Και πως πιστεύετε ότι θα πείσετε την πλειοψηφία του λαού ότι εσείς «πραγματικά μπορείτε»;

Κατ’ αρχήν δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αμέσως μετά από μία μεγάλη ήττα, χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει μία πολιτική παράταξη και κυρίως ένα κόμμα εξουσίας, όπως η ΝΔ, να ανακάμψει και να πείσει. Αυτήν την περίοδο θεωρώ ότι πολύ γρήγορα μπορέσαμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Αμέσως μετά από μία μεγάλη και οδυνηρή ήττα η ΝΔ ανασυντάχθηκε. Κινητοποίησε πάνω από 800.000 πολίτες που επέλεξαν το νέο αρχηγό της Παράταξης από τη βάση. Εφαρμόστηκαν στην συνέχεια δύο καινοτομίες, δηλαδή τα όργανα του κόμματος αλλά και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ εξελέγησαν για πρώτη φορά από τη βάση και τώρα μπαίνουμε στην επόμενη καινοτομία που είναι το πολιτικό μας πρόγραμμα, δηλαδή η στρατηγική μας, να συνδιαμορφωθεί μαζί με την κοινωνία.

Τα εκλογικά αποτελέσματα, που στο μεταξύ κατεγράφησαν στις δημοτικές εκλογές, δείχνουν ότι το κόμμα μας ξαναμπαίνει πρωταγωνιστικά στο παιχνίδι. Ακόμη και η αποχή και το λευκό που κατεγράφη, δείχνει ότι έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία ένα ρεύμα εναντίον της Κυβέρνησης, το οποίο εμείς καλούμαστε να πείσουμε με τον προγραμματικό μας λόγο. Είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουμε. Θέλει χρόνο και θέλει σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε και το στοίχημά μας δεν είναι πια με τους αντιπάλους μας, το στοίχημά μας είναι η κόντρα μας με τα προβλήματα και η νίκη μας επί του χρόνου.

Αυτό που αναζητά – μάταια μέχρι στιγμής – ο λαός μας είναι Όραμα, Ελπίδα. Εσείς, η ΝΔ, ποιο όραμα του προτείνετε; Ποια ελπίδα προσπαθείτε να του εμπνεύσετε και δεσμεύεστε πως δεν θα τον διαψεύσετε;

Από το 1981 και μετά, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους. Πολλές όμορφες λέξεις χρησιμοποιήθηκαν παραπλανητικά και όταν ήρθε η ώρα της εφαρμοσμένης πολιτικής απογοήτευσαν τον κόσμο. Πολλοί έγιναν στην πολιτική οπαδοί της λεξιλαγνείας. Άλλοι εφεύραν όρους για να παραπλανήσουν τους πολίτες. Νομίζω ότι τα φτιασιδώματα έχουν τελειώσει πια για την πολιτική και τους πολιτικούς. Θα πρέπει να μιλήσουμε απλά και ξεκάθαρα. Να απευθυνθούμε στον κοινό νου του μέσου Έλληνα και στην ευθύνη του ως πολίτη. Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ πολίτη και πολιτικής και να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα για το μέλλον της Πατρίδας μας. Μόνο αν εδραιώσουμε μία νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση και οριοθετήσουμε το νόημα του Νέου Πατριωτισμού θα μπορέσουμε να πείσουμε. Επομένως κάθε τι που θα εισηγηθούμε θα πρέπει να είναι σαφές και κατανοητό.

Με την ευκαιρία της παρουσίας σας στην Πιερία, ποιο μήνυμα θα επιθυμούσατε να δώσετε στον Πιερικό λαό;

Έχετε μία πανέμορφη ιδιαίτερη πατρίδα με εξαιρετικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Οι συνδυασμοί που υπάρχουν προκαλούν σε μία πρότυπη ανάπτυξη και αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αγοράς αλλά κυρίως της κεντρικής Κυβέρνησης. Η πεποίθησή μου είναι ότι η ΝΔ, διά των κεντρικών και τοπικών στελεχών της, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σε θέση να μιλήσει πολύ συγκεκριμένα και να περιγράψει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που θέλει να δώσει στην περιοχή και την μέθοδο με την οποία θα το κάνει. Θεωρώ ότι έχουμε χρέος να μιλήσουμε απλά και καθαρά, να περιγράψουμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις. Να διαμορφώσουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε μέσα στα πλαίσια ενός εθνικού οράματος ανάταξης και ανάκαμψης της Ελλάδος να εντάξουμε την αναπτυξιακή προοπτική του νομού σας.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
8 Σεπτέμβριος 2020 - 4:55μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΔΑΠ

Με δεδομένο το πρόβλημα που προέκυψε στη Ροδόπη και πανελλαδικά με τη λειτουργία τον ΚΔΑΠ λόγω της αυξημένης ζήτησης από οικογένειες που έχουν ανάγκη για τα παιδιά τους, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο ενημερώνοντας για την ένταση του προβλήματος στο νόμο Ροδόπης και ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
3 Σεπτέμβριος 2020 - 2:41μμ

ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ 2019 ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα παραδόθηκε η νέα επιστημονική μελέτη του Βουλευτή Ροδόπης και Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Δρ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
24 Αύγουστος 2020 - 6:09μμ

Ευριπίδης Στυλιανίδης προς Πρυτανικές Αρχές ΔΠΘ: «Οι φοιτητές πρέπει να έλθουν πάλι στην Κομοτηνή»

Σημαντική συνάντηση εργασίας είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Πρώην Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Καθηγητή κ. Αλέκο Πολυχρονίδη και τους Αντιπρυτάνεις κ. Μαρία Μιχαλοπούλου και κ. Φώτη Μάρη.
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.