Ο Ευρ. Στυλιανίδης στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί..."

1. Τι πιστεύετε σηματοδοτεί η παρουσία του πρωθυπουργού και η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στη Θράκη; Είναι απλά συμβολικοί οι λόγοι απέναντι στις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν για την Κύπρο και τη συνθήκη της Λοζάννης;

Ε.Σ.: Η απόφαση του πρωθυπουργού να απαντήσει από τη Θράκη στις υπερφίαλες δηλώσεις ενός νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού με βρίσκει σύμφωνο. Πιστεύω όμως ότι το ταξίδι του στη Θράκη ήταν πρόχειρο και απροετοίμαστο. Δεν είχε κανένα λόγο να απολογηθεί αμυντικά για τη μειονοτική πολιτική της χώρας μας, διότι αυτή αποτελεί διεθνές πρότυπο σεβασμού των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.
Άλλωστε η Ανοιχτή Κοινωνία, που χτίσαμε όλοι μαζί στη Θράκη, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι αναγνωρίζεται ως πρότυπο από τις εκθέσεις όλων σχεδόν των διεθνών οργανισμών. Ούτε είχε λόγο να μοιράζει δορυφορικά πιάτα στη μειονότητα όπως έκανε η Τουρκία πριν 15 χρόνια. Άλλα περίμεναν οι Θρακιώτες από τον πρωθυπουργό. Περίμεναν να εξοφλήσει τα 260 εκ. ευρώ που χρωστάει το κράτος στις επιχειρήσεις για το 12% της επιδότησης ημερομισθίου, να εγγυηθεί τα επενδυτικά κίνητρα. Περίμεναν την ενδυνάμωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε φοιτητές και προϋπολογισμό, τη στήριξη των αγροτών, των Ποντίων, τη στήριξη των νέων μας που ξενιτεύονται οριστικά μεταβάλλοντας τη δημογραφική ισορροπία στην περιοχή. Δυστυχώς δεν ακούσαμε τίποτα.
Γι αυτό καθίσταται πλέον αναγκαία η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ως ο επόμενος πρωθυπουργός μπορεί όχι μόνο να ενημερωθεί με πληρότητα για την περιοχή, αλλά και να εγγυηθεί μια άλλη πολιτική που θα δώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική στη Θράκη. Πρωτοβουλίες για τη δημογραφική θωράκιση, στήριξη στο επιχειρείν και στη εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας, αξιοποίηση των φυσικών πλεονεκτημάτων. Οι Θρακιώτες τον περιμένουμε με προσδοκία και ελπίδα.

2.Που τις αποδίδετε και ποια πρέπει να είναι η ελληνική απάντηση στις δηλώσεις αυτές;

Ε.Σ.: Ο Τ. Ερντογάν προσπαθεί να μεταφέρει την πίεση από τα ανατολικά του σύνορα και να προειδοποιήσει τη Δύση, ότι δε θα διστάσει να φέρει τη φωτιά στην αυλή της ΕΕ, δηλαδή στα Βαλκάνια. Αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να το προσπερνά ανάλαφρα. Μόνο ενωμένοι το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της εθνικής ηγεσίας μπορούν να στείλουν μήνυμα αποφασιστικότητας και ευθύνης προς όλες τις κατευθύνσεις.

3.Στο βιβλίο σας αναφέρεστε και στον παρασκηνιακό ρόλο της Τουρκίας στη μειονότητα μέσω του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής. Για πρώτη φορά επίσης δεν υπήρχε χριστιανός βουλευτής στη Ροδόπη ενώ και το 2014 είχαμε την επανεμφάνιση του DEB. Τι δείχνουν αυτές οι εξελίξεις;

Ε.Σ.: Το βιβλίο μου "Θράκη: το επόμενο βήμα..." δυστυχώς δικαιώνεται πριν καν στεγνώσει το μελάνι του τυπογραφείου. Από το 2014 είχα προβλέψει τον κίνδυνο η δημογραφική απογύμνωση της Θράκης, να καταστρέψει τη δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση των σύνοικων στοιχείων με συνέπεια να ανοίξουν ορέξεις που θα οδηγήσουν σε ευθεία αμφισβήτηση της Λοζάννης.
Δυστυχώς συχνά η φαυλότητα, ο μικροκομματισμός και τα προσωπικά πάθη οδηγούν το εθνικό κέντρο σε αδιαφορία ή εσφαλμένες επιλογές για την ακριτική περιφέρεια.
Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε όπως έκαναν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις Κ. Μητσοτάκη και Κ. Καραμανλή. Η γεωπολιτική αξιοποίηση της Μακεδονίας και της Θράκης μπορεί με σωστές πολιτικές να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την επιστροφή της Ελλάδας σε διεθνείς και περιφερειακούς πρωταγωνιστικούς ρόλους. Κάτι τέτοιο θα επισπεύσει και την έξοδο μας από την κρίση.

4.Εκτιμάτε ότι θα κλείσει εγκαίρως η 2η αξιολόγηση και θα υπάρχει κάτι θετικό για το χρέος; Μέσα σε αυτήν την κρίσιμη διαπραγμάτευση είναι σωστό η ΝΔ να ζητάει επιτακτικά εκλογές;

Ε.Σ.: Τις εκλογές δε τις ζητάει πλέον μόνο η ΝΔ αλλά η κοινωνία, διότι αντιλαμβάνεται τη δυσαρμονία που υπάρχει με την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση με κλονισμένη δημοκρατική νομιμοποίηση, με έκδηλη ιδεοληψία και πολλές εσωτερικές αντιφάσεις προσέρχεται αδύναμη σε μια εθνική διαπραγμάτευση. Κάτι τέτοιο μεγαλώνει το λογαριασμό για τους Έλληνες, καθυστερεί την έξοδο από το τέλμα και αποθαρρύνει την έλευση δυνάμεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάκαμψη.
Δεν είμαι προκατειλημμένος. Θα ευχόμουν μια εθνική επιτυχία. Δυστυχώς όμως δεν τη βλέπω. Αντίθετα φοβάμαι ότι η καθυστέρηση και η διγλωσσία πολλαπλασιάζουν τους εθνικούς κινδύνους. Γι αυτό καθίσταται αναγκαία η νίκη της ΝΔ.

5.Εκτιμάτε ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει; Τι θα θέλατε να δείτε ακόμη στον πολιτικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Ε.Σ.: Σίγουρα είναι πιο έτοιμη από τους κυβερνώντες. Έχει κάνει την αυτοκριτική της και διδάχθηκε από τα λάθη της. Διαθέτει μεγάλη γκάμα νέων αλλά και έμπειρων στελεχών. Είναι απελευθερωμένη από ιδεοληψίες. Βλέπει καθαρά...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρώ ότι είναι ένας σύγχρονος και ορθολογιστής πολιτικός που αν αγκαλιάσει όλες τις δυνάμεις της παράταξης και επενδύσει στη θετική ψήφο, θα επιτύχει όχι μόνο την εκλογική νίκη, αλλά κυρίως τη θωράκιση της επόμενης κυβέρνησης για να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στον αγώνα της ανάκαμψης που θα ακολουθήσει.
Πιστεύω απόλυτα επίσης ότι ο αγώνας μας μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο αν βάλουμε ψηλά στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου την έννοια της πατρίδας που αποστομώνει τους ακραίους εθνικιστές, την έννοια της δημιουργίας που κινητοποιεί τις υγιείς δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας και την έννοια της ανθρωπιάς που ενισχύει τις κοινωνικές μας συμμαχίες και δημιουργεί νέες. Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα, γιατί ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.