Οι μειονότητές μας πρέπει να γίνουν γέφυρες φιλίας

Δημοσιεύθηκε στις 29/11/2010 στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» από το δημοσιογράφο Θανάση Αργυράκη.

 

ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΜΙΛΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την κατάσταση στην ευαίσθητη εθνική περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και επικριτικός για τη δημιουργία του νέου κόμματος από την κ. Ντ. Μπακογιάννη, είναι ο βουλευτής Ροδόπης και γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ., κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, στη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο.

 

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι τεράστια. Που οφείλονται;

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη την τελευταία πενταετία είχε εισέλθει σε μία τροχιά δυναμικής ανάκαμψης έπειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης και αναπτυξιακής απερήμωσης, η οποία δυστυχώς ανεκόπη τον τελευταίο χρόνο από το ΠΑΣΟΚ. Πάγωσαν οι κάθετοι άξονες προς την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα από Κομοτηνή-Ξάνθη και Ορμένιο, ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών και των αεροδρομίων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, η Σιδηροδρομική σύνδεση Καβάλα-Τοξότες, η δεύτερη γέφυρα στον Έβρο. Αφαιρέθηκαν πόροι 30 εκ. ευρώ από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, εκατοντάδες εκατομμύρια εγκεκριμένοι πόροι του 2008 για τη σχολική στέγη. Σταμάτησαν χρηματοδοτήσεις για σημαντικά ενταγμένα έργα υδροοικονομίας όπως το Φράγμα Ιάσμου, το Φράγμα Ιασίου, η υπόγεια ύδρευση Ν. Ξάνθης, αντιπλημμυρικά του Έβρου κ.α.

Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί υφιστάμενες προγραμματισμένες επενδύσεις, όπως το Εμπορικό Πάρκο Ιάσμου, το εμπορευματικό κέντρο Αλεξανδρούπολης κ.λ.π. Μπλόκαρε ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και καθυστερούν απαράδεκτα τα οδικά δίκτυα στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, στα Πομακοχώρια. Όλα εδώ και ένα χρόνο πήγαν πίσω, με αποτέλεσμα την εκτίναξη της ανεργίας, την εκ νέου έκρηξη της μετανάστευσης, κυρίως των νέων.

Η δημογραφική απογύμνωση κυρίως του χριστιανικού στοιχείου πρόκειται να οξυνθεί ιδιαίτερα από τις χωροταξικές αστοχίες του «Καλλικράτη», που υποβάθμισε ιστορικά ημιαστικά κέντρα, όπως η Μαρώνεια, οι Φέρρες κ.α. και πέρασε στα χέρια μουσουλμάνων δημάρχων τη διοίκηση ιστορικών και δυναμικών χριστιανικών ή μικτών δήμων, όπως ο Ίασμος, με λογικές όχι αναπτυξιακές, αλλά ιδιοτελείς και μικροκομματικές. Η νέα αιρετή περιφέρεια, όπως τελικά διαμορφώθηκε, βάζει τη Θράκη στην περιπέτεια η αναπτυξιακή και εθνική πολιτική να υποταχθεί στις μικροκομματικές σκοπιμότητες και στη ψηφοθηρία της «μειονοτικής ψήφου».

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο υποψήφιος που στήριξε η Ν.Δ. για Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχασε -αν και με μικρή διαφορά- από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Ποιες είναι οι αιτίες;

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η Ν.Δ. έδωσε στις πρόσφατες εκλογές μια γενναία μάχη. Μετέτρεψε σε ντέρμπυ την πιο σίγουρη για το ΠΑΣΟΚ Περιφέρεια μετά την Κρήτη. Ξεκινήσαμε δημοσκοπικά από το -15% και εκλογικά από το -12% και καταλήξαμε στο -2% και θα είχαμε κερδίσει αν η μειονότητα στη Θράκη δεν ψήφιζε κατά 80% το ΠΑΣΟΚ.

Σίγουρα αυτό δεν οφείλεται μόνο σε αμιγώς πολιτικά και αξιολογικά κριτήρια.

Το ΠΑΣΟΚ έχει την κυβέρνηση και αυτό επηρέασε, όπως άλλωστε επηρέασε και το 2004 και το 2006, υπέρ της Ν.Δ. Από την άλλη, η μειονότητα έχει ιδιαίτερη εκλογική συμπεριφορά. Ένα της κομμάτι, δυστυχώς ακόμα το πιο μικρό, ψηφίζει ελεύθερα με αμιγώς αξιολογικά, ιδεολογικά ή πολιτικά κριτήρια. Ένα άλλο ψηφίζει φοβικά, πιεσμένο από μηχανισμούς εκτός ή εντός Ελλάδας. Κι ένα άλλο λειτουργεί συνειδητά και κατευθυνόμενα, επιδιώκοντας πάντα να επιδείξει «ρυθμιστικό ρόλο» υπέρ της τουρκικής επιρροής.

Η πάγια πεποίθηση στη Ν.Δ. είναι να συμβάλουμε με την πολιτική μας στην συνειδησιακή απελευθέρωση της μουσουλμανικής μειονότητας. Θέλουμε μουσουλμάνους στη Θράκη που θα λειτουργούν ως πραγματικοί ελεύθεροι πολίτες και θα ενισχύουν μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πολιτική που εμείς πιστεύουμε. Δεν θέλουμε φοβισμένους, παραπλανημένους, εξαγορασμένους ή κατευθυνόμενους πολίτες.

Δυστυχώς, σε αυτές τις εκλογές, τις γνωρίσαμε όλες αυτές τις κατηγορίες.

Γνωρίσαμε μειονοτικούς ψηφοφόρους που τρομοκρατήθηκαν από ξενοκίνητους μηχανισμούς.

Είδαμε προβοκάτορες που πολιτεύονται στη μειονότητα να συκοφαντούν σκόπιμα το κόμμα μας ή τον πρόεδρο, Αντώνη Σαμαρά, αποδίδοντας του ψευδείς θέσεις και ανύπαρκτες πράξεις μόνο και μόνο για να περιχαρακώσουν ένα τμήμα της μειονότητας και να το χρησιμοποιήσουν ως σκαλοπάτι για προσωπικές φιλοδοξίες ή ως αντάλλαγμα σε νεότευκτα κόμματα.

Μάθαμε για κυβερνητικά στελέχη που χρησιμοποίησαν απόρρητα κονδύλια, όπως κατήγγειλε ο Ελεύθερος Τύπος, και δεν δίστασαν να νομιμοποιήσουν τους ψευτομουφτήδες, βάζοντας το κομματικό συμφέρον πάνω από τις αρχές τις εθνικής πολιτικής.

Είδαμε μια κυβέρνηση να σιωπά όταν μέλη της, στελέχη της και υποψήφιοι ευρωβουλευτές της με τη στάση τους προσέβαλαν την Ελλάδα, διαπόμπευσαν διεθνώς τη Θράκη και εξυπηρέτησαν κινήσεις «Στρατηγικού Βάθους» σε βάρος μας. Επιτέλους, πότε θα σταματήσει αυτός ο ξεπεσμός για μια χούφτα ψήφων;

Προσωπικά πιστεύω ότι καμία πολιτική που έχει δύο πρόσωπα δεν αντέχει στο χρόνο και δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές έδειξε δύο πρόσωπα. Ως βουλευτής της περιοχής δε δίστασα να μιλήσω ανοιχτά προς όλες τις κατευθύνσεις. Την κυβέρνηση την προειδοποίησα εγκαίρως για τα λάθη της στον «Καλλικράτη» και τη μειονότητα και όχι μόνο κατ’ ιδίαν τους υπουργούς αλλά και τις επιτροπές της Βουλής. Προς τους γείτονες μας, τους Τούρκους, επίσης δεν δίστασα στις επικοινωνίες μας να τονίσω ότι οι ειλικρινείς σχέσεις δεν χτίζονται ούτε με παρεμβάσεις στα εσωτερικά του άλλου ούτε με προσπάθεια χειραγώγησης των μειονοτήτων.

Οι μειονότητες μας πρέπει να είναι πραγματικές γέφυρες φιλίας. Όχι πηγή συγκρούσεων. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης δικαιούνται ελευθερία συνείδησης. Στη Θράκη έχουμε οικοδομήσει όλοι μαζί μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία-πρότυπο. Κανείς δεν δικαιούται να δυναμιτίζει την ειρηνική και δημιουργική συμβίωση είτε για την εξαγορά ψήφων είτε για την εξυπηρέτηση εθνικιστικών λογικών.

Η Ελλάδα οφείλει να προστατεύσει αυτό που όλοι μαζί με μακροχρόνια προσπάθεια οικοδομήσαμε στη Θράκη.

 

«Γίναμε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών»

Ειδικά το τελευταίο έτος, παρατηρείται πρωτοφανής εισροή μεταναστών στην Ελλάδα, μέσω του ακριτικού Έβρου. Ποιος ευθύνεται για το άνοιγμα των βορειανατολικών συνόρων της χώρας μας;

Πριν μερικά χρόνια, το ΠΑΣΟΚ διαφήμιζε ως επιτυχία την καταστροφή των ναρκοπεδίων του Έβρου και τη μείωση της φύλαξης των συνόρων. Τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα πλέον διάτρητα σύνορα της Ευρώπης. Οι μετανάστες εισέρχονται κατά δεκάδες χιλιάδες. Ο Στρατός παρατηρεί και η Ελλάδα με το «Δουβλίνο 2» έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ανθρώπινων ψυχών». Εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες όχι μόνο δεν επανοπροωθούνται, αλλά επιβαρύνουν κατά πολλά δισεκατομμύρια το σύστημα Υγείας και Εκπαίδευσης της χώρας, χωρίς ούτε καν να αναγνωρίζονται οι δαπάνες της φιλόξενης Ελλάδας από την DAC του ΟΟΣΑ και την Τρόικα. Πόσο μπορούν οι Έλληνες ακόμα να αντέχουν; Τι είδους εσωτερική εγκληματικότητα θα γεννήσει ακόμα στο άμεσο μέλλον η υπερβολική ελληνική ανθρωπιά και φιλοξενία. Η Frontex είναι καταστολή, σημαντική, αλλά ανεπαρκής. Θα ήταν χρήσιμη η επέκταση της δράσης της εντός τουρκικού εδάφους και η συμπλήρωσή της από ένα αποτελεσματικό σύστημα ακόμα και αεροπορικής επαναπροώθησης που θα επιχορηγείται από την Ε.Ε.

 

«Δύναμη της Ν.Δ. η αδιάσπαστη βάση της»

Πως σχολιάζετε την κ. Μπακογιάννη και την ίδρυση του νέου κόμματός της;

Με την κ. Μπακογιάννη συνεργαστήκαμε στην κυβέρνηση Καραμανλή. Εγώ τιμώ αυτή τη συνεργασία και ως εκ τούτου δεν θα ήθελα να κάνω το παραμικρό προσωπικό σχόλιο για την ίδια. Για το νέο εγχείρημα όμως, επιτρέψτε μου να πω ότι τίποτα δεν είναι πάνω από την παράταξη μας, τη Ν.Δ. Αυτή μας γέννησε, μας άνδρωσε, μας ενέπνευσε, μας ένωσε. Στη Ν.Δ δώσαμε τα καλύτερα μας χρόνια γιατί αυτή η μεγάλη παράταξη ταυτίζεται με τις σημαντικότερες επιλογές που έγιναν στην σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Το πολιτικό κόμμα, όπως αποδεικνύει η σύγχρονη ιστορία της Κεντροδεξιάς, δεν είναι όχημα προσωπικών φιλοδοξιών ούτε μηχανισμός πολιτικής επιβίωσης.

Είναι κάτι πιο στέρεο, διότι ακουμπά σε ξεκάθαρη ιδεολογία. Αρχές και αξίες που ξεπερνούν τις ατομικές διαδρομές και μια θαυμάσια βάση πολιτών που αγαπά, αλλά και κρίνει τους ηγέτες της, αμφισβητεί, αλλά και παλεύει για τις επιλογές τους, τιμωρεί συμπεριφορές, αλλά και πιστεύει αξίες και ιδανικά, αναδεικνύει αυτούς που αγωνίζονται και στηρίζει μέχρις εσχάτων την ενότητα και την προοπτική του χώρου.

Η Ν.Δ., η παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και διοίκησαν πολλοί άξιοι αρχηγοί μέχρι το σημερινό της πρόεδρο, Αντώνη Σαμαρά, έχει μια ακατανίκητη δύναμη, την αδιάσπαστη βάση της με τα αξεπέραστα αντανακλαστικά, που ξέρει γρήγορα να ανασυντάσσεται και να αντεπιτίθεται μαχητικά κάθε φορά που νοιώθει ότι απειλείται η Ελλάδα. Αυτό συνέβη και στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.

Σε ελάχιστο χρόνο ξαναστρέψαμε πάνω μας τη ματιά της ελπίδας και της προσδοκίας των Ελλήνων. Σε αυτή τη ματιά θα ανταποκριθούμε.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
6 Απρίλιος 2020 - 7:44μμ

Άμεση παρέμβαση Ε. Στυλιανίδη στον διοικητή του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέτζο για τις αγροτικές ζημιές στη Ροδόπη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο είχε σήμερα νωρίς το πρωί ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε: