Να φύγει η κυβέρνηση το γρηγορότερο

Διαβάστε τη συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" στις 18/09/2010

Η λέξη «χρεοκοπία» είναι απαγορευμένη για τη ΝΔ, όμως καθημερινά βρίσκεται στα χείλη όλων. Γιατί κατά τη γνώμη σας, κ. Στυλιανίδη, δεν πείθουμε τους δανειστές μας;

Η κυβέρνηση Παπανδρέου αυτοπαγιδεύτηκε στη μεγαλοστομία της. Στην επτάμηνη παράλυση της λειτουργίας του κράτους, μετά την εκλογή του 2009, πρόσθεσε την ψήφιση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου με υπέρμετρους στόχους, τους οποίους σήμερα δεν μπορεί να υλοποιήσει.

Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς είχαν καταδικάσει την εκχώρηση εθνικής αρμοδιότητας και είχαν προειδοποιήσει για την αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Δυστυχώς, σήμερα δικαιωνόμαστε, με συνέπεια η Ελλάδα να βιώνει τη διεθνή απομόνωση και η κυβέρνησή της να ταυτίζεται με την αναξιοπιστία και την ασυνέπεια.

Η κυβέρνηση επέλεξε το τελευταίο διάστημα από τη μία να προχωρήσει φραστικά στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και από την άλλη στην επιβολή εισπρακτικού τέλους μέσω της ΔΕΗ. Ούτε αυτά θα πετύχουν;

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Το κενό των μηδενικών αποκρατικοποιήσεων, των ανεφάρμοστων διαρθρωτικών αλλαγών και της πολιτικής ατολμίας να αγγίξει το ΠΑΣΟΚ τις συντεχνίες που ελέγχει είναι αδύνατον να αναπληρωθεί από παράλογες φοροεπιδρομές, που πλήττουν αμείλικτα τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα, δημιουργώντας μία νέα τάξη... εξαθλιωμένων Ελλήνων. Η μόνη λύση που απομένει είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση το γρηγορότερο δυνατόν.

Τι διαφορετικό θα έκανε η ΝΔ απέναντι στην τρόικα; Συχνά μιλάτε για άλλο μίγμα πολιτικής. Πιστεύετε ότι θα γινόταν δεκτό;

Η κυβέρνηση είχε διακηρύξει ότι μόλις το 1/3 των απαιτούμενων εσόδων θα ανακτούσε από φόρους και τα 2/3 από στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις, περιστολή δημόσιων δαπανών και διαρθρωτικές αλλαγές. Εκανε το ακριβώς αντίθετο, σκοτώνοντας την πραγματική οικονομία και επιδεινώνοντας την ύφεση.

Η ΝΔ έχει χρέος, πρώτον, να αναδείξει στα μάτια της τρόικας τις εξαντλημένες αντοχές των Ελλήνων, δεύτερον, να προχωρήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα, επιδιώκοντας με έξυπνα κίνητρα και σταθερό φορολογικό πλαίσιο την επιστροφή κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Δε βρίσκω για ποιο λόγο η τρόικα θα αντιτίθετο σε μία πολιτική στοχευμένων αποκρατικοποιήσεων, εξωστρέφειας και διαρθρωτικών αλλαγών από μία αποτελεσματική φρέσκια κυβέρνηση που δε θα εξαντλείται στις διακηρύξεις και στις ευχές.

Να πάμε λίγο στην εργασιακή εφεδρεία. Η δική σας πρόταση δεν περιλαμβάνει απολύσεις, αλλά εγγυάται δημοσιονομικό κέρδος και κοινωνικό όφελος. Πολλοί αμφιβάλλουν αν όλα αυτά μπορεί να γίνουν μαζί…

Το μοντέλο είναι δοκιμασμένο τόσο στη Γερμανία όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τα αποτελέσματά του είναι μετρήσιμα και το παραδέχονται αυτό σοβαροί διεθνείς οικονομικοί σύμβουλοι.

Η κυβέρνηση προπαγανδιστικά δανείστηκε τον όρο από τη Νέα Δημοκρατία, δίδοντάς του άλλο περιεχόμενο. Με απλά λόγια, χρησιμοποιεί τη μάσκα της εφεδρείας για να καλύψει την απόφασή της να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους.

Μόνο από την εφαρμογή του προγράμματος στον ΟΣΕ, όπως το είχαμε σχεδιάσει το 2009 και η κυβέρνηση το αγνόησε, ο οργανισμός θα μπορούσε να έχει 312 εκατ. ευρώ όφελος, χωρίς απολύσεις ή μετατάξεις.

Ζητάτε εκλογές. Τις θέλετε ενώ υπάρχουν τόσο ανοιχτά και σοβαρά προβλήματα; Είναι έτοιμη, από άποψη ομάδας, η ΝΔ να κυβερνήσει;

Το αίτημά μας για εκλογές συνδέεται με την πεποίθησή μας ότι θα είμαστε καλύτεροι στη διαχείριση της κρίσης απ' ό,τι η παρούσα κυβέρνηση. Γνωρίζετε ότι η ΝΔ στα θέματα αυτά εμπράκτως απέδειξε ότι σέβεται τους θεσμούς. Ωστόσο, η επιμονή της κυβέρνησης στο λάθος, η συνεχής απόκλιση της οικονομίας μας από τους στόχους, η διάλυση της δημόσιας διοίκησης σε όλους τους τομείς και η αναποτελεσματικότητα, που εκθέτει και απομονώνει την Ελλάδα διεθνώς, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι το πρόσκαιρο κόστος μίας εκλογικής διαδικασίας θα είναι κατά πολύ μικρότερο από τη ζημία που προκαλεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα σήμερα.

Είστε επικεφαλής της Γραμματείας Προγράμματος. Πότε θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα της ΝΔ και ποια θα είναι η κυρίαρχη φιλοσοφία του;

Είμαστε έτοιμοι. Τριακόσιοι πενήντα τεχνοκράτες από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, αξιοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση τους μας βοήθησαν να διαμορφώσουμε 17 θεματικά προγράμματα για τους αντίστοιχους κυβερνητικούς τομείς.

Τρέχει με επιτυχία η διαδικασία της εσωτερικής διαβούλευσης. Κάθε εβδομάδα η Γραμματεία Προγράμματος συνεδριάζει με τους αντίστοιχους Τομείς Ευθύνης, συμφωνώντας στους βασικούς άξονες του Προγράμματος οι οποίοι υποβάλλονται στον πρόεδρο, Αντώνη Σαμαρά. Οταν ο κύκλος ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση, η οποία θα κορυφωθεί με ένα συνέδριο αρχών και θέσεων, όπως προβλέπει το καταστατικό μας.

Η καινοτομία του Προγράμματος έγκειται σε δύο σημεία:

Πρώτον, λόγω της κρίσης, κάθε υπουργείο θα πρέπει να σχεδιάζει και να λειτουργεί σαν να έχει μέσα του ένα μικρό υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή, θα ιεραρχήσει τις προτεραιότητες με βάση την ανταποδοτικότητά τους, θα αξιοποιεί πολιτικές που φέρνουν έσοδα και θα εκμεταλλεύεται μέχρι το τελευταίο ευρώ τις δαπάνες που διαθέτει για την εφαρμογή έξυπνων πολιτικών.

Και το δεύτερο;

Οτι ταχύτητα των διεθνών εξελίξεων απαιτεί ευελιξία προσαρμογής. Επομένως, το πρόγραμμά μας δεν πρέπει να χάνεται σε δεσμευτικές λεπτομέρειες, αλλά με αφαιρετικό τρόπο να προσδιορίζει τους στρατηγικούς άξονες και την κεντρική φιλοσοφία μας σε κάθε πεδίο.

Να τελειώσουμε με τα προβλήματα στην εκπαίδευση. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, δεν ήταν εγκαίρως έτοιμα τα βιβλία φέτος;

Στην υπόθεση των βιβλίων εμπλέκονται τέσσερα υπουργεία κι ένας οργανισμός ο οποίος προσφάτως καταργήθηκε (ΟΕΔΒ). Το 2008 εμείς πετύχαμε απόλυτα, διότι εννέα μήνες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς προκαλέσαμε τέσσερις υπουργικές αποφάσεις που απλούστευαν και καθετοποιούσαν τη διαδικασία, αναθέτοντάς την στον ΟΕΔΒ. Διαγωνισμοί προμήθειας χάρτου, διαγωνισμοί ανάθεσης εκτυπώσεων και διανομής των βιβλίων είχαν ολοκληρωθεί από τον Ιούλιο, διότι διεκπεραιώθηκαν με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα από ένα κέντρο, τον ΟΕΔΒ. Φέτος, η κυβέρνηση απέτυχε πλήρως, γιατί από μεταρρυθμιστική κομπορρημοσύνη υποτίμησε τη σημασία του μάνατζμεντ της εκπαιδευτικής καθημερινότητας. Τώρα, αντί ν' αναλάβει τις ευθύνες της, προσπαθεί προπαγανδιστικά να ενοχοποιήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, που έκανε τη δουλειά του, παρεμβαίνοντας ξεδιάντροπα και στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Πιστεύω ότι 1,5 εκατομμύριο οικογένειες μαθητών βλέπουν με πικρία και αγανάκτηση ότι αυτά που το 2008 το ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζε αυτονόητα το 2011 είναι ζητούμενα με θύματα τους μαθητές.

Οι ευθύνες βαρύνουν μόνον την υπουργό Παιδείας ή συνολικά την κυβέρνηση;

Η ευθύνη είναι ατομική και συλλογική. Σε κάθε περίπτωση δείχνει τη διάλυση του κράτους και την ανικανότητα της κυβέρνησης. Αντί να επενδύσουν στην εκπαίδευση, για να βγούμε από την κρίση, υπονομεύουν το μέλλον της νέας γενιάς καταστρέφοντας ό,τι έμεινε όρθιο.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.