Να λογοδοτήσουν οι βουλευτές που έχουν ποινικές ευθύνες

Δημοσιεύθηκε στις 28/04/2010 στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ».
Άκρως ενδιαφέρουσα η συζήτηση του Δάμωνα Δαμιανού στην εκπομπή «Αιχμή του Δόρατος» με τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη που φιλοξενεί σήμερα ο Παρατηρητής. Ο κ. Στυλιανίδης απαντά σε όσα του καταμαρτυρούν τα τελευταία χρόνια, κάνει την κριτική του για την πορεία της χώρας, αλλά και απαντά σε εσωκομματικά θέματα.«Διαχρονική και διακομματική η αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα»
ΠτΘ: κ. Στυλιανίδη, γιατί φθάσαμε εκεί που φθάσαμε ως χώρα; Πώς τα καταφέρατε εσείς της Νέας Δημοκρατίας και παραδώσατε αυτήν την εικόνα της χώρας στην επόμενη εξουσία;

Ε.Σ.: Η πρώτη ερώτησή σας ήταν πιο δίκαιη από τη δεύτερη. Και το λέω αυτό γιατί το ζήτημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει διαχρονική και διακομματική αιτία. Φταίνε πολλές κυβερνήσεις, πολλά φυσικά πρόσωπα και πολλές συμπεριφορές για πολλές δεκαετίες. Να θυμίσω ότι όταν παρέδιδε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ή του Γεωργίου Ράλλη εις τον Ανδρέα Παπανδρέου η εθνική μας οικονομία ήταν συγκρίσιμη με την τότε γιαπωνέζικη που ήταν η πρώτη σε ρυθμούς ανάπτυξης στον κόσμο, οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν πολύ ψηλοί, ενώ το δημόσιο χρέος ήταν το 30% του ΑΕΠ. Αυτό το δημόσιο χρέος έφτασε στα τέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου, δηλαδή το 1989 περίπου στο 89% για να εκτιναχθεί στο 104% επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη που είχε κληθεί να πληρώνει τα τοκοχρεολύσια και τους τόκους δανεισμού που είχαν προκληθεί επί κυβερνήσεων Παπανδρέου.

ΠτΘ: Πάλι μου λέτε ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ ενώ πριν λίγα χρόνια επί κυβέρνησης Σημίτη ζήσαμε ρυθμούς ανάπτυξης έως και 5%...

Ε.Σ.: Το περίεργο είναι ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης όλα αυτά τα χρόνια δεν μειώθηκαν και αυτό κατά την άποψή μου οφείλεται στην εισροή κεφαλαίων από τα τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.

Στην κυβέρνηση Σημίτη προσωπικά εντοπίζω δύο μεγάλα λάθη και το ένα αφορά το ότι ενώ μας έβαλε στην Ευρωζώνη, δεν ήλεγξε την στρογγυλοποίηση των τιμών προς τα επάνω, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αγοραστική δύναμη του Έλληνα και αυτό να συμπαρασύρει και την αύξηση των μισθών, δηλαδή των δημοσίων δαπανών. Να διευκρινίσω ότι δεν μιλώ για τα καλά, δε θέλω να αδικήσω. Το δεύτερο λάθος της κυβέρνησης Σημίτη ήταν η τραγική καθυστέρηση των μεγάλων έργων των Ολυμπιακών Αγώνων και εκούσια ή ακούσια λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης στο τέλος προχώρησαν σε απευθείας αναθέσεις με εξαιρετικά μεγάλες υπερκοστολογήσεις. Έτσι, ενώ ο προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν γύρω στο 1,5 δις, έφθασε στο 9,5 δις.

Η κυβέρνηση Καραμανλή, παρότι έκανε μια σειρά τομών σε διάφορα πεδία πολιτικής, κατά τη γνώμη μου τα λάθη της εντοπίζονται σε δύο σημεία. Το ένα αφορά στο ότι δεν τόλμησε και δεν έτρεξε γρήγορα τη σύγκρουση με το κρατικό κατεστημένο, την λεγόμενη επανίδρυση του κράτους, που αποτελεί την βάση για να μπορείς να κάνεις μια υγιή οικονομική πολιτική, και το δεύτερο ότι σε αυτή την ατολμία προσετέθη η κατάρρευση των εσόδων λόγω του κακού μηχανισμού είσπραξης που διέθετε το Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, διέγνωσε την κρίση που έρχεται και αντιμετώπισε στην πρώτη της φάση αποτελεσματικά την χρηματοπιστωτική και πετρελαϊκή κρίση. Και στις επιλογές για την χρηματοπιστωτική κρίση δικαιώνεται, διότι τότε η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε για τα 28,5 δις των τραπεζών, ενώ τώρα η πρώτη κίνηση που κάνει είναι να χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για τις τράπεζες ώστε να προστατεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα λάθη της νυν κυβέρνησης -δεν μπαίνω στη πολιτική αντίφαση ότι άλλα έλεγε πριν τις εκλογές και άλλα έκανε μετά, μένω στα λάθη επί της ουσίας- είναι ότι καθυστέρησε επί εκατό μέρες να θέσει σε λειτουργία την κρατική μηχανή, όταν τα spreads ήταν 170 μονάδες και το επιτόκιο δανεισμού ήταν περίπου 4%. Τότε θα μπορούσε να βγει να δανειστεί τα ποσά που χρειάζεται, αφού είχε διαγνώσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και μετά να αρχίσει να συκοφαντεί την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν δανείζει κανείς τον αρχηγό ενός κράτους που αποκαλεί το κράτος του «Τιτανικό». Πρώτα, λοιπόν, βγήκε να κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να αντιληφθεί ότι τον παρατηρούν οι διεθνείς οίκοι και τον χρησιμοποιούν ουσιαστικά, και στη συνέχεια, όταν βγήκε, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα τσουνάμι κερδοσκοπίας το οποίο πολύ δύσκολα πια μπορεί να ξεπεράσει. Όσον αφορά στην διεθνή μακροοικονομική ανάλυση και στο γιατί έγιναν όλα αυτά, κατά την γνώμη μου, έξω από τα κομματικά, θα σας πω ότι ο Ομπάμα για να στηρίξει την εθνική οικονομία έκοψε πλαστικό χρήμα, πληθωριστικό δολάριο, και είχε κάθε λόγο να δώσει αξία σε αυτό. Από την άλλη η Μέρκελ, επειδή για πρώτη φορά έχασε την διεθνή πρωτοκαθεδρία στις εξαγωγές και επειδή πιεζόταν από τους χρηματοδότες της βιομηχάνους εξαγωγείς της Γερμανίας να μαλακώσει το ευρώ και την ίδια στιγμή ήθελε να νικήσει στις εκλογές στη Ρηνανία και Βεστφαλία για να κρατήσει την πολιτική κυριαρχία στην άνω βουλή της Γερμανίας, ήθελε να πάει σε μια πολιτική που θα αποκλιμακώσει την σκληρότητα του ευρώ, χωρίς όμως να πιστωθεί το κόστος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρησιμοποίησε αυτή τη συγκυρία.

Βλέπουμε μια ταύτιση συμφερόντων των Αμερικανών και Γερμανών στην ίδια περίοδο, έχουμε τους κερδοσκόπους που περίμεναν να παίξουν ανάμεσα στην Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα και έχουμε και τις συμπεριφορές των τεσσάρων κρατών που προσδιορίζουν την μοίρα τους. Η Πορτογαλία ήταν πολύ μικρή για να επηρεάσει την πορεία της ευρωζώνης, η Ισπανία πολύ μεγάλη και θα μπορούσε να επιφέρει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις, η Ιταλία έκανε τις αμυντικές της κινήσεις με τον Μπερλουσκόνι, νομιμοποιώντας 95 δις μαύρου χρήματος που ήρθαν από το εξωτερικό στο εσωτερικό, η Ελλάδα ήρθε από μόνη της και προσφέρθηκε ως Ιφιγένεια σε αυτή την κόντρα. Βεβαίως, βρήκαν την ευκαιρία να την χρησιμοποιήσουν και οι κερδοσκόποι, να αξιοποιήσουν και οι ενδιαφερόμενες πλευρές των αμερικανών και γερμανών αυτή την κατάσταση, να πατήσουν πάνω σε πραγματικά ελλείμματα και λάθη της ελληνικής οικονομικής πολιτικής και να χτίσουν την σημερινή κατάσταση την οποία εμείς παλεύουμε να ξεπεράσουμε.

ΠτΘ: Είστε ένας άνθρωπος που είχατε συχνή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και μετείχατε σε πολλά θεσμικά όργανα που καθόριζαν την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για δύο θέματα που αναφέρατε ως πλημμέλειες της προηγούμενης κυβέρνησης. Για την διόγκωση του κράτους και το μηχανισμό του και την κατάρρευση του μηχανισμού εσόδων. Τι συζητούσατε στο Μαξίμου όταν βλέπατε τον πρωθυπουργό, ιδιαίτερα από το 2007 έως το 2009, μια ιδιαίτερη κρίσιμη διετία, και ως προς την κατάρρευση των εσόδων και σε ό,τι αφορά την διόγκωση του κράτους.

Ε.Σ.: Όσον αφορά στη διόγκωση του κράτους δεν ήταν αποτέλεσμα της τελευταίας διετίας, ήταν αποτέλεσμα της τελευταίας εικοσαετίας, απλά δεν διαφοροποιηθήκαμε όσον αφορά στα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΠτΘ: Μα εσείς ήρθατε στην εξουσία με σύνθημα την επανίδρυση του κράτους και το φέρατε εδώ που το φέρατε. Δεν συναισθάνεστε τις ευθύνες σας;

Ε.Σ.: Κάθε κυβέρνηση, όταν παίρνει την εξουσία, θέλει στις νευραλγικές θέσεις να προχωρήσει μια σειρά από ανθρώπους που θα τους έχει εμπιστοσύνη για να μπορεί να υποστηρίξει την πολιτική της. Και αυτή η κυβέρνηση επιχείρησε το ίδιο. Το λάθος δεν είναι εκεί. Για μένα το λάθος είναι ότι δεν προχώρησε σε πιο δομικές πολιτικές. Δεν έγιναν οι συγκρούσεις που έπρεπε να γίνουν και, βεβαίως, αν δεν έχεις φτιάξει τον μηχανισμό του κράτους όπως θα έπρεπε, τότε τα λεφτά όλα τα ρίχνεις σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

ΠτΘ: Γιατί παραδώσατε την εξουσία, αλήθεια, ενώ υπήρχε πολιτικός χρόνος μπροστά σας;

Ε.Σ.: Είναι δύο τα βασικά επιχειρήματα κατά τη γνώμη μου. Το πρώτο είναι ότι δεν μπορείς να είσαι κυβέρνηση υπό αίρεση και με δεδομένο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι θα πάει σε εκλογές το Μάρτη, λόγω εκλογής προέδρου Δημοκρατίας, δεν είχε το χρόνο η κυβέρνηση αυτή για να οργανώσει στρατηγικά την προσπάθεια ανάκαμψης. Δεύτερον δεν είναι δυνατόν να έχεις 151 βουλευτές και να θέλεις να αλλάξεις με μιας τον κόσμο. Χρειαζόταν ισχυρή νωπή εντολή. Αυτή που πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΠτΘ: Μα είχατε νωπή εντολή προ διετίας…

Ε.Σ.: Σας είπα ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν πήγαν άκλαυτα. Έγιναν πράγματα τα οποία εμείς πληρώσαμε. Να σας θυμίσω την πολιτική των αγωγών, την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, του Λιμένος Πειραιώς, του ΟΤΕ που κάποιοι μπορεί να τα μέμφονται, αλλά καρπώνονται οφέλη από αυτές τις κινήσεις που κάναμε…

ΠτΘ: Το τίμημα των 175 εκατομμυρίων ευρώ για την πώληση της Ολυμπιακής είναι ικανοποιητικό για το ελληνικό δημόσιο;

Ε.Σ.: Είναι, γιατί γλιτώνουμε 365 εκατομμύρια το χρόνο και πουλάμε όνομα και σλοτς. Μάλιστα το όνομα το νοικιάσαμε για τα επόμενα εκατό χρόνια και υπ’ αυτή την έννοια κλείνουμε μια αιμορραγούσα πληγή, μεταφέρουμε στον ιδιωτικό τομέα την οποιαδήποτε ζημία, παίρνουμε και ρευστό και έσοδα αυτή τη στιγμή από τα τέλη πάρκινγκ των αεροδρομίων. Είναι κατανοητό ότι για το δημόσιο ήταν μια απολύτως κερδοφόρος κίνηση. Όλες αυτές οι προτεραιότητες ήταν ιεραρχημένες και χρειαζόταν χρόνο για να ιεραρχηθούν. Στον ΟΣΕ, την πιο προβληματική ΔΕΚΟ της Ευρώπης, επί των ημερών μου ολοκληρώθηκε το σχέδιο, μειώθηκαν οι πέντε θυγατρικές σε τρεις, άρχισε να εφαρμόζεται μια ρηξικέλευθη, εμπορική, τιμολογιακή πολιτική στην ΤΡΕΝΟΣΕ που απέφερε το μήνα Αύγουστο και Σεπτέμβριο τα πρώτα έσοδα και έρχεται η κυβέρνηση και το παγώνει και τώρα έρχεται κεφάλαιο- κεφάλαιο και επαενεργοποιεί το σχέδιο που φτιάξαμε και που κατά την γνώμη μου ήταν μακροπροθέσμως βιώσιμο.Να πληρώσουν όσοι έχουν ποινικές ευθύνες

ΠτΘ: Συμφωνείτε με την άποψη του κ. Κοντού ότι ο κ. Καραμανλής έκανε την κάθαρση μέσα στη Νέα Δημοκρατία; Συμμερίζεστε την αγωνία του λαού που ζητά πλέον ανθρωποθυσίες για να πειστεί ότι λογοδοτούν και οι ισχυροί και όχι μόνο οι ανίσχυροι του πολιτικού συστήματος;

Ε.Σ.: Ο Κώστας Καραμανλής έκανε μια λεβέντικη εξήγηση αναλαμβάνοντας ο ίδιος την πολιτική ευθύνη για όλα κάτι που τον τιμά αλλά και τον αδικεί, γιατί για κάποια λάθη δεν ευθύνεται ο ίδιος, αλλά είναι παραλείψεις συνεργατών του. Μπορεί να ευθύνεται ο ίδιος για τις επιλογές του αλλά ποτέ με την συμπεριφορά του δεν έδωσε δικαίωμα να κατηγορηθεί ηθικά ή πολιτικά. Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για όλους. Από εκεί και μετά κάποιοι που έχουν πολιτική ευθύνη το πλήρωσαν επειδή έμειναν έξω από τα ψηφοδέλτια. Αν αυτοί έχουν ποινικές ευθύνες προσωπικά δεν βλέπω αυτή τη στιγμή προσωπικά από τις επιτροπές που παρακολουθώ ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες, πολιτικές ναι, ποινικές όχι.


ΠτΘ: Οι κύριοι Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου και Παπαντωνίου έχουν ευθύνες για το σημείο που είναι η χώρα μας;

Ε.Σ.: Δεν λέω ότι δεν έχουν ευθύνες. Από την αρχή της κουβέντας σας είπα ποιες είναι οι αιτιάσεις αυτής της κατάστασης. Οι πολιτικές ευθύνες πληρώνονται πολιτικά οι ποινικές ποινικά. Εάν κάποιος έχει ποινικές ευθύνες συμφωνώ ότι πρέπει να λογοδοτήσει. Αν έχει πολιτικές τον πληρώνει ο λαός στέλνοντάς τον σπίτι του. Αν είναι ποινικές τον πληρώνει η δικαιοσύνη αλλά είναι λάθος να απαξιώνουμε το σύνολο του πολιτικού κόσμου και να βγαίνουν όλοι οι παρουσιαστές των λάιτ εκπομπών και να ζητούν όλοι οι πολιτικοί να μπουν μέσα. Και μετά τι θα κάνουμε δικτατορία ή μπερλουσκονισμό; Ισοπεδωτικά δεν μπορούν όλοι να ενοχοποιούνται. Εάν φταίνε κάποιοι πολιτικοί να πληρώσουν εάν φταίνε κάποιοι δημοσιογράφοι γιατί τους αφήνουμε εκτός να πληρώσουν εάν φταίνε κάποιοι επιχειρηματίες να πληρώσουν και αυτοί.«Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επιλέξει από την αρχή το δρόμο για το ΔΝΤ»

ΠτΘ: Βέβαια είχατε το ευτύχημα να μην έχετε στο κεφάλι σας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η σημερινή κυβέρνηση…

Ε.Σ.: Έχω την αίσθηση, όμως, ότι από την αρχή διεφάνη ότι αυτό το δρόμο επέλεξε ο Γιώργος Παπανδρέου, δηλαδή οι δηλώσεις του μετά τις εκλογές περί μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και περί Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που στην αρχή ήταν ένα πιστόλι πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μετά έγινε αναγκαστική λύση δεν νομίζω ότι ήταν αναγκαστική λύση ήταν μάλλον επιλογή του από την αρχή.

ΠτΘ: Πώς γίνεται, κ. Στυλιανίδη, επί των ημερών σας να μειώνεται το προσωπικό του ΟΣΕ και να αυξάνονται τα λειτουργικά του έξοδα;

Ε.Σ.: Επεκτάθηκε το δίκτυο και έγινε σύγχρονο. Κατηγορήθηκα για την Σιδηροδρομική Εγνατία, κάτι που κατά την γνώμη μου είναι εύλογο, γιατί δεν μπορείς να αναπτύσσεις τον κεντρικό κάθετο άξονα της χώρας και να πετάς απ’ έξω τον οριζόντιο βόρειο άξονα που συνδέεται και με τις διεθνείς γραμμές

ΠτΘ: Κατηγορείσθε όμως και από ανθρώπους του χώρου σας εδώ στην Κομοτηνή ότι δεν σπεύσατε να κάνετε την Σιδηροδρομική Εγνατία, ούτε σπεύσατε να κάνετε την σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ με την Εγνατία…

Ε.Σ.: Ήμουν στο Υπουργείο Μεταφορών για δέκα μήνες και είμαι ο πρώτος υπουργός που από το 1974 που έθεσε ευθέως πολιτικό ζήτημα και στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση και στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, την οποία ενημέρωσα, και στον κ. Ρέππα που με διαδέχθηκε στο συγκεκριμένο υπουργείο ότι δεν μπορούμε να αποκλείουμε τον σιδηροδρομικό άξονα από τους Κήπους μέχρι την Ηγουμενίτσα. Μάλιστα ανέθεσα και μελέτη προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, είχα προωθήσει τη σύνδεση του λιμένος Καβάλας και κατά δεύτερο μέρος θα υπήρχε και σύνδεση και του Πόρτο Λάγους και της Αλεξανδρούπολης. Ούτως ή άλλως ήταν σχεδιασμένη με το σιδηρόδρομο, για να μπορέσει να βγει από το χάρτη της απομόνωσης η περιοχή μας και δεν το λέω τοπικιστικά, γιατί θεωρώ ότι κανένας σιδηρόδρομος δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν συνδέεται με τα διεθνή δίκτυα. Ποιος ξεκίνησε την κουβέντα για τη σύνδεση Θεσσαλονίκης - Μόσχας και πάει καλά και χαίρομαι για αυτό, ποιος επέσπευσε τα δρομολόγια Αλεξανδρούπολη – Βουλγαρία και Θεσσαλονίκη - Βουλγαρία και ποιος προσπάθησε να προχωρήσει τον ανασχεδιασμό για την σύνδεση της ΒΙΠΕ με την Εγνατία; Βρήκα μια μελέτη σαν αυτή του Πανθρακικού Σταδίου που μιλούσε για 38.000 θέσεις σε μια πόλη εξήντα χιλιάδων κατοίκων. Έτσι υπήρχε και μια μελέτη θαρρείς και έμπαινες στο σιδηρόδρομο του Σικάγο για τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής με πέντε χιλιόμετρα γραμμή μήκος και με πέντε γραμμές διαφορετικές να μπαίνουν στον κάθε κάθετο άξονα της ΒΙΠΕ. Είχε αρχίσει η μελέτη με επτακόσια μέτρα που θα σταματούσε και τις απαλλοτριώσεις που είχαν αναστατώσει και τον τοπικό πληθυσμό. Το ζήτημα είναι αυτά να συνεχισθούν.«Ο Προαστιακός θα μπορούσε να έχει συνέχεια μέχρι τη Θεσσαλονίκη»

ΠτΘ: Και να κλείσουμε το θέμα με τον Προαστιακό Θράκης που απέτυχε και σας κατηγόρησαν για προεκλογική παράτα…

Ε.Σ.: Όταν σχεδιάζω για τη χώρα μου -και πολύ περισσότερο για την πατρίδα μου- δεν κοιτώ πότε είναι εκλογές, αλλά κοιτώ τι είναι αναγκαίο να γίνει. Όταν ξεκίνησα την προετοιμασία δεν μπορούσα να φανταστώ ότι τα εγκαίνιά του θα σκάσουν στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και βεβαίως δημιουργούνται αναπόφευκτα εντυπώσεις. Με ενδιέφερε να γίνει το έργο. Ποτέ στην αρχή τους τέτοιου είδους συρμοί δεν είναι κερδοφόροι, ώσπου να διαφημιστούν και να γεμίσουν. Είναι απολύτως ζημιογόνοι και αντιδημοφιλείς και σιγά -σιγά ξεπερνιέται το ΙΧ αυτοκίνητο. Εμείς ξεκινήσαμε κάτι και πίσω από αυτό υπήρχε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με στόχο να ακολουθηθούν συγκεκριμένες επιθετικές και εμπορικές πολιτικές, δηλαδή ακόμη και χωρίς εισιτήριο να μπορεί να μετακινείται ένας σύλλογος που κάνει μια εκδρομή, αλλά να υποχρεούται με το κουπόνι που θα παίρνει για παράδειγμα να καταναλώνει κάτι πάνω στο τραίνο που θα αφήνει στον ΟΣΕ ένα έσοδο ή η διαφημιστική προβολή στους φοιτητές να προτιμούν το βραδινό τρένο και όχι το αυτοκίνητο. Σε λίγο στην εθνική οδό θα μπουν διόδια και θα κοστίζει η μετακίνηση κάποιου που δουλεύει στην Αλεξανδρούπολη και πηγαινοέρχεται κάθε μέρα με το τρένο όμως θα πληρώνει ένα ευρώ.

ΠτΘ: Πάντως στήθηκε χωρίς αυτή την προοπτική και αυτό το βάθος…

Ε.Σ.: Όλος αυτός ο σχεδιασμός ξεκίνησε και έπρεπε να ακολουθηθούν αυτές οι διαδρομές. Ήρθαν λοιπόν ξαφνικά κάποιοι και κατηγόρησαν ότι κόψαμε συρμούς από την Πελοπόννησο για να τους δώσουμε στη Θράκη και αντί να βγει όλη η Θράκη και να υπερασπιστεί αυτό που απέκτησε μετά από σαράντα χρόνια, ένα κομμάτι της αντέδρασε για μικροκομματικούς ή για προσωπικούς λόγους, ο καθένας έσπευσε να το κατηγορήσει. Σας ενημερώνω λοιπόν, χωρίς καμία αρνητική προδιάθεση, ότι στην Πελοπόννησο ένας αναλογικός σιδηρόδρομος, που το πλάτος των γραμμών του δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές πλάτος των γραμμών που ισχύει στην Ευρώπη, ουσιαστικά χρηματοδοτείται με δέκα εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και αποδίδει ένα εκατομμύριο και αυτό γίνεται τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ουσιαστικά εσείς που ζείτε εδώ πληρώνετε για αυτόν που αξιοποιεί το σιδηρόδρομο εκεί. Γιατί λοιπόν να μην έχετε και εσείς έναν σιδηρόδρομο εδώ που θα μειώνει το κόστος των μετακινήσεών σας και θα αυξάνει την ασφάλειά σας όταν εμπορικά μετακινείσθε με ταξί; Αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ. Και αυτό ήταν η απαρχή για την Σιδηροδρομική Εγνατία. Εάν αυτό εδραιωνόταν εδώ, θα μπορούσε να έχει συνέχεια μέχρι τη Θεσσαλονίκη.«Αναμφισβήτητα έχω κάνει λάθος επιλογές και αναλαμβάνω για αυτές το κόστος»

ΠτΘ: Όλο τον καιρό της κυβερνητικής σας θητείας δεχθήκατε αρνητική δημοσιότητα, από το υπουργείο Εξωτερικών και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, από το υπουργείο Παιδείας, που είχατε την ατυχία να συμπέσει η θητεία σας με την δολοφονία του μικρού Αλέξη, όπως από το υπουργείο Μεταφορών. Κάνοντας την αποτίμησή σας εκτιμάτε ότι υποπέσατε σε λάθη τα οποία θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει;

Ε.Σ.: Κανείς δεν είναι αλάνθαστος αναμφισβήτητα και εγώ θα έχω κάνει λάθος επιλογές τις οποίες πάντα αναλαμβάνω το κόστος και τις πληρώνω, αλλά δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτή η αρνητική δημοσιότητα εκδηλώθηκε από το Νοέμβριο του 2008 τη στιγμή που η πολιτική μας στο Υπουργείο Παιδείας απογειωνόταν κυριολεκτικά. Υπήρχαν κέντρα που είδαν ότι η κοινωνία από την περιφέρεια προς το κέντρο αρχίζει να αγκαλιάζει την προσπάθειά μας και εκείνη την περίοδο εμφανίζονται για πρώτη φορά δημοσιεύματα στον τύπο με δημοσκοπικά δείγματα που ανέφεραν το όνομά μου μέσα στους δελφίνους της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ δεν έχω δώσει δείγματα για κάτι τέτοιο ποτέ. Η δουλειά μου ήταν και είναι να είμαι ένας ευσυνείδητος και αποδοτικός υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά φαίνεται ότι αυτό το αυτονόητο είναι στην Ελλάδα παρεξηγήσιμο, δηλαδή αυτός που δουλεύει και παράγει αποτελέσματα χαλά την πιάτσα. Από εκεί και πέρα θα σας πω κάτι που ποτέ δε το έχω πει. Είναι πολύ δύσκολη η πορεία κάποιου που έχει αποφασίσει να μη γίνει ούτε η «Φιλιππινέζα» των μεγάλων πολιτικών οικογενειών ούτε ο διατεταγμένος των οικονομικών συμφερόντων. Όταν αυτά σου βγήκαν μπροστά και τα έχεις αρνηθεί μετά βδελυγμίας με πλήρη συνείδηση του τι κάνεις, είναι βέβαιο ότι αυτό θα το πληρώσεις. Επέλεξα όμως την πολιτική να την κάνω όπως την πιστεύω εγώ και χαίρομαι για αυτό και νιώθω περηφάνια γιατί κατάφερα ξεκινώντας από ένα μικρό χωριού του νομού Ροδόπης, γιος εκπαιδευτικών, να φθάσω στα 36 μου να είμαι υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και στα 44 μου να έχω καταφέρει να διατελέσω υπουργός σε δύο μεγάλα υπουργεία. Όλα ήταν κατασκευασμένα και ψευδή και αυτά δεν πρόκειται να σταματήσουν. Αυτός που πάει κόντρα στο ρεύμα δεν συγχωρείται.

Ωστόσο, μέσα σε αυτήν την πολεμική βλέπω και μια δικαίωση. Ο κόσμος που με ξέρει δεν έχει απορρίψει την πολιτική μου διαδρομή μέχρι τώρα και αυτό φάνηκε και στο τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα στο Νομό Ροδόπης, γιατί πρώτος στόχος όλων αυτών ήταν να μη βγει ο Στυλιανίδης βουλευτής. Εξήντα συνάδελφοί μου δεν επανεξελέγησαν εκ των οποίων δεκαοχτώ ήταν υπουργοί και υφυπουργοί και ήμουν ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα που ανέβασε την εκλογική επιρροή στο νομό μας κατά 25%. Ο πόλεμος της βρωμιάς συνεχίσθηκε και μετά τις εκλογές δεν σταμάτησε. Το γεγονός όμως ότι προχθές ένας από τους στενότερους συνεργάτες μου κόντρα σε όλα τα συστήματα, ο κ. Παπαμιμίκος, κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος στην ΟΝΝΕΔ, στην πρώτη εκλογική διαδικασία που γίνεται από την βάση σε όλη την Ελλάδα, δείχνει ότι και ο κόσμος της παράταξης που ανήκω και ιδίως η νέα γενιά που είναι το μέλλον της παράταξης αναγνωρίζει αυτούς που μάχονται αντικομφορμιστικά και δεν σκύβουν το κεφάλι. Η προσπάθεια που ξεκίνησε εναντίον μου αποσκοπούσε στην ηθική μου εκτέλεση.

ΠτΘ: Το τελευταίο ζήτημα για το οποίο δεχτήκατε κριτική ήταν το θέμα των αδειών των επαγγελματικών φορτηγών. Υπάρχει περίπτωση να πάμε σε εξεταστική επιτροπή;

Ε.Σ.: Ήρθε στην Βουλή το αξιολόγησε το προεδρείο της Βουλής ως αστεία περίπτωση γιατί εμείς δεν είχαμε καμία αρμοδιότητα για αυτό το θέμα. Είναι αστεία περίπτωση να επανέλθει γιατί οι αδειοδοτήσεις αυτών των φορτηγών στην Αιτωλοακαρνανία, ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Βερελή, δόθηκαν από τη Νομαρχία της περιοχής τότε και ουσιαστικά εμείς κοινοποιήσαμε στην Νομαρχία μια απόφαση του δικαστηρίόυ την οποία ο νομάρχης έπρεπε να λάβει υπόψη του. Εμείς, δεν έχουμε καμία εμπλοκή κατ΄ αρμοδιότητα στις αδειοδοτήσεις. Στο θέμα αυτό δόθηκε δημοσιότητα την παραμονή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, όταν ο Στυλιανίδης έπρεπε να τοποθετηθεί για τον ποιον αρχηγό θέλει. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.«Έχω καλή σχέση και συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά»

ΠτΘ: Δεν μετέχετε στα κεντρικά όργανα διοίκησης του κόμματος τουλάχιστον μέχρι τώρα. Γιατί συνέβη αυτό και ποιες είναι από εδώ και τώρα οι δικές σας προοπτικές;

Ε.Σ.: Γνωρίζετε την στάση μου πριν την εκλογή αρχηγού. Είχα κρατήσει δεδηλωμένη ουδετερότητα. Η στάση μου αυτή εκτιμήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά με τον οποίο είμαστε φίλοι από το 1990 και έχουμε συνεργαστεί σε διάφορες περιόδους. Εκτιμώ ότι με προσμετρά στους φίλους και στους ανθρώπους που μπορεί να βασιστεί. Αυτό το λέει και ο ίδιος όχι μόνο σε μένα αλλά και σε άλλους ανθρώπους. Δύο φορές μου ανέθεσε αποστολή στην προσπάθεια που ξεκινά με χαρακτηριστικά πολιτικά και επιστημονικά. Τις προάλλες με κάλεσε εφόσον πρώτα μου ανέθεσε μια συγκριτική μελέτη για το σύγχρονο κόμμα μελετώντας το αγγλικό, γερμανικό, αμερικανικό γαλλικό σύστημα και παρουσίασα στην Οργανωτική επιτροπή τις θέσεις μου που έτυχαν ευρείας αποδοχής στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχη ταύτιση απόψεων είχαμε στο θέμα του γερμανικού εκλογικού νόμου, όπου υιοθετήθηκε πλήρως η εισήγηση που του έκανα. Ζήτησε την συνεργασία μου και την έχει. Ζήτησε από ορισμένους από εμάς που είχαμε εμπειρία σε θέματα συνταγματικού δικαίου και του κανονισμού της Βουλής να μπούμε σε εξεταστικές επιτροπές και υπάρχει μια πολύ καλή σχέση και συνεργασία. Τώρα γιατί δεν πήρα θέση σκιώδους υπουργού κατά την άποψή μου θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία και σε νεότερα άτομα, δεν μπορεί να μονοπωλούμε οι ίδιοι και οι ίδιοι και αυτό που καταγγέλλαμε στους παλαιότερους να το κάνουμε έναντι των νεότερων.

ΠτΘ: Αισθάνεστε ότι μπορεί να είστε και θύμα της λογικής που αυτή τη στιγμή υπάρχει μέσα στη Νέα Δημοκρατία για ανθρωποθυσίες αυτών που υπηρέτησαν την προηγούμενη κυβέρνηση και χρεώνονται με τα λάθη της;

Ε.Σ.: Όχι. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να πετάξει από πάνω του ένα κομμάτι που απέτυχε ή μέχρι ένα βαθμό είναι αμαρτωλό για τα λάθη του παρελθόντος, από την άλλη πλευρά, όμως, ο ίδιος τονίζει ότι θέλει να έχει τη συνέχεια και τη στήριξη και τη στρατηγική συμμαχία του Κώστα Καραμανλή και θέλει να αξιοποιήσει όλες τις υγιείς δυνάμεις που μπορούν να του προσφέρουν πολιτική εμπειρία και πολιτικό αποτέλεσμα. Μου ζήτησε στήριξη και συνεργασία το πώς θα προσδιορισθεί ο ρόλος ο συνεργατικός εξαρτάται από τον ίδιο και αυτό θα φανεί μετά το συνέδριο.«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρος για τη δημιουργία νέου κόμματος»

ΠτΘ: Χώρος για τη δημιουργία νέου κόμματος υπάρχει;

Ε.Σ.: Αυτή τη στιγμή όχι. Πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας δύο τρεις κύκλους που θα βιώσουμε και θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των πρωταγωνιστών αν θα ανοίξει έδαφος για κάτι καινούργιο ή όχι. Σίγουρα αυτή τη στιγμή την «μπαλιά» την έχει πάρει ο Γιώργος Παπανδρέου και πρέπει να την διαχειρισθεί για το καλό της χώρας με επιδέξιο τρόπο ώστε να μπορεί να παρουσιάσει αποτελεσματικότητα και διάρκεια. Εάν δεν το κάνει αυτό έχει μπροστά του το στοίχημα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα πρέπει, πριν αρχίζει και ραγίζει το προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου, να αναπτύξει και το ανθρωποδίκτυο ποιότητας που χρειάζεται, αλλά και τις νέες ιδέες πάνω στις οποίες πρέπει να σταθεί και η παράταξή του και η κοινωνία. Εάν αυτοί οι δύο κύκλοι αποτύχουν, δεν ξέρω πού θα πάμε.

ΠτΘ: Η κ. Μπακογιάννη έχει ρόλο σε όλα αυτά;

Ε.Σ.: Η κ. Μπακογιάννη είναι ένα κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, έχει συγκεκριμένες απόψεις για τα ζητήματα που τρέχουν, έχει περιθώρια να τις διατυπώνει μέσα στη Νέα Δημοκρατία, έχει περιθώρια να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό μέσα σε αυτή, δεν νομίζω ότι διανοείται και η ίδια να κάνει κίνηση εκτός κόμματος. Νιώθει, γιατί μιλώ μαζί της, πικραμένη.

ΠτΘ: Λογικό να νιώθει πικραμένη. Δεν έφυγε ποτέ, υπηρέτησε όλους τους αρχηγούς…

Ε.Σ.: Αυτά στην πολιτική δεν μετράνε. Η πικρία είναι απολύτως ανθρώπινη και δικαιολογημένη, αλλά ο κ. Σαμαράς μπορεί να έφυγε, αλλά ο ίδιος μπορεί να απαντήσει ότι έφυγε για ένα εθνικό θέμα, «είχα διαφωνία συνείδησης και εκείνο πού δεν έπρεπε να συμβεί ήταν η πτώση της κυβέρνησης», αλλά και αυτή δεν αποδίδεται απολύτως προσωποπαγώς στον Αντώνη Σαμαρά, αποδίδεται σε ένα βουλευτή που τότε ενήργησε έτσι.

Εν πάση περιπτώσει, αυτά έχουν να κάνουν με το παρελθόν και έχουν ξεπεραστεί. Σημασία σήμερα έχει και μιλώ για τη Ν.Δ. ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει όλα τα φόντα, τη γνώση, την εμπειρία, να οργανώσει ένα σύγχρονο κόμμα, να βασιστεί σε ανθρώπούς που έχουν ποιότητα. Το πρώτο θετικό του Σαμαρά είναι ότι τιμά τους ανθρώπους που τον στήριξαν εν αντιθέσει με τον Καραμανλή που δεν ξεχώριζε αυτούς που τον στήριξαν με αυτούς που δεν τον στήριξαν και πολλές φορές προτιμούσε να ρίξει τους κολλητούς του, αυτό είναι σημαντικό. Το δεύτερο με το σχήμα πού έχει κάνει -και ορθώς- θέλει να δημιουργήσει ευκαιρίες σε νέους πολιτικούς. Αυτό του επιτρέπει να πάρει απόσταση από λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Η περίοδος που ζούμε μέχρι το Συνέδριο είναι περίοδος που όλοι αξιολογούνται. Είμαι βέβαιος από την επόμενη μέρα θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα ποιοτικότερο μηχανισμό που θα μπορεί να εγγυηθεί τη Νέα Δημοκρατία ως εναλλακτική εξουσία.«Όπου χρειασθεί θα στηρίξω τον Γιώργο Πεταλωτή»

ΠτΘ: Πώς αξιολογείτε τον κ. Πεταλωτή;

Ε.Σ.: Χάρηκα από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε μια παράδοση και μια συνέχεια της συμμετοχής μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων και μακάρι να συντηρηθεί και στο μέλλον. Αναμφισβήτητα η μπαλιά που έχει πάρει ο Γιώργος είναι πολύ σημαντική και θα μπορεί να τη διαχειρισθεί έξυπνα όχι μόνο προς όφελός του, αλλά και προς όφελος του τόπου μας. Έχω ήδη διατυπώσει την άποψη ότι όπου χρειασθεί θα τον υποστηρίξω, θα απαιτήσω όμως και από τον ίδιο και την κυβέρνηση έργα πού έχουν γίνει στο νομό μας να μην παγώσουν και να μη διακοπούν, να συνεχιστούν και να συμπληρωθούν από άλλα.

ΠτΘ: Με τη Ροδόπη πώς θα συνεχίσετε να έχετε πολιτική σχέση; Θα συνεχίσετε να πολιτεύεστε εδώ;

Ε.Σ.: Οπωσδήποτε, αλλά αυτό εξαρτάται από το λαό της Ροδόπης.

ΠτΘ: Είτε εφαρμοστεί είτε όχι το γερμανικό μοντέλο;

Ε.Σ.: Το γερμανικό μοντέλο θα πρέπει να μας προβληματίσει, είμαι αντίθετος σε αυτό…

ΠτΘ: Και η Νέα Δημοκρατία;

Ε.Σ.: Ναι θα έλεγα ότι το γερμανικό μοντέλο το έβλεπε θετικά ο Κώστας Καραμανλής και απολύτως θετικά η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά απολύτως αρνητικά το βλέπει ο Αντώνης Σαμαράς. Συντάσσομαι με την άποψη του κ. Σαμαρά γιατί την έχω συνδιαμορφώσει. Στην Ελλάδα που έχουμε αρχηγικά κόμματα το γερμανικό μοντέλο ουσιαστικά δημιουργεί ένα απόλυτο άρχοντα, τον αρχηγό, που διορίζει ουσιαστικά τους βουλευτές σε όλη τη χώρα, διορίζει την κυβέρνηση και θα έχουμε ένα απολύτως πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα, που θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω και θα πληγωθεί πλήρως η διαδικασία της εσωκομματικής λειτουργίας. Δεν είναι η πολιτική παράδοση της Ελλάδος η αντίστοιχη για να εφαρμόσεις κάτι τέτοιο. Θα μπορούσες αν θέλεις να βάλεις αριστήνδην κάποιους στη Βουλή να το κάνεις με άλλους τρόπους. Επομένως δεν βλέπω ότι το μοντέλο αυτό αν προωθηθεί από το ΠΑΣΟΚ θα αφορά στις επόμενες εκλογές μάλλον θα αφορά τις μεθεπόμενες.ΠτΘ: κ. Στυλιανίδη, σας ευχαριστούμε πολύ.

Ε.Σ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.