Θα βγούμε γρήγορα μπροστά!

Δημοσιεύθηκε στις 05/09/2010 στην εφημερίδα «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στη δημοσιογράφο Νίκη Ζορμπά.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλά για όλα όσα προβληματίζουν σήμερα το λαό της Νέας Δημοκρατίας και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας για την επιστροφή.

Υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της διακυβέρνησης Καραμανλή, παραμένει εκφραστής της «καραμανλικής» πτέρυγας της Ν.Δ. και προσφάτως ανέλαβε το νευραλγικό πόστο του Υπευθυνου Προγράμματος της Ν.Δ.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης εξηγεί στον «ΑΤ» γιατί αποχώρησε η Ν.Δ. από το Βατοπέδι, χαρακτηρίζει «μονόδρομο» την υπεράσπιση του έργου της γαλάζιας διακυβέρνησης από το νέο αρχηγό του κόμματος, αναλύει διεξοδικά τους στόχους του για το νέο του πόστο, δηλώνει «μετρημένα αισιόδοξος» για την ανάταξη της Ν.Δ., κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για «συνειδητή» κατακρεούργηση της ελληνικής οικονομίας και εκτιμά για τον «Καλλικράτη» εν όψει των Αυτοδιοικητικών Εκλογών: «Δήμαρχοι των θιγόμενων κοινωνιών που θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη έχω την αίσθηση ότι θα δικαιωθούν».

  • Με το κατάλληλο στελεχικό δυναμικό η μεγάλη μας παράταξη ετοιμάζει μια πειστική πρόταση διακυβέρνησης και προχωρεί γρήγορα με σωστό βηματισμό στην επιστροφή
  • Αξιοποιούνται στελέχη από όλες τις τάσεις, δίνονται ευκαιρίες σε όλους, Οι πολίτες κουράστηκαν από τα μεγάλα λόγια. Θέλουν πρόγραμμα ξεκάθαρο και τεκμηριωμένο
  • Στις εκλογές του Νοεμβρίου ο λαός θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για μια άλλη πολιτική, την έξοδο από την κρίση και τον εφιάλτη της ανεργίας και της ύφεσης, στην προχειρότητα του «Καλλικράτη»

 

Γιατί αποχωρήσατε από το Βατοπέδι;

«Από την πρώτη στιγμή αποφασίσαμε να υπηρετήσουμε την αλήθεια και τη Δικαιοσύνη. Όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε διώξεις πολιτικών προσώπων χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες αποχρώσες ενδείξεις. Αυτό προσβάλει τη δημοκρατία μας. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το Βατοπέδι για να καταλάβει την εξουσία και συνεχίζει να το χρησιμοποιεί ώστε να κρατάει απολογούμενη τη Ν.Δ., να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τα σοβαρά προβλήματα των πολιτών και να καλύπτει τις δικές της αδυναμίες».

Τελικώς το Βατοπέδι ήταν σκάνδαλο;

«Για να αξιολογήσεις μια τέτοια περίπλοκη υπόθεση και να αποφανθείς εάν ήταν σκάνδαλο και τι είδους σκάνδαλο ήταν, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της η ίδια η Δικαιοσύνη. Όσο η Δικαιοσύνη ψάχνει είναι άδικο να προσδίδουμε χαρακτηρισμούς και να μεμφόμαστε πρόσωπα. Εμείς λοιπόν, σε προκατασκευασμένες διαδικασίες δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε».

 

Προτεραιότητα

Ως γραμματέας του Προγράμματος του κόμματος ποιος είναι ο δικός σας προσωπικός στόχος;

«Οι πολίτες κουράστηκαν από μεγάλα λόγια και τις μεγαλόστομες υποσχέσεις. Θέλουν πρόγραμμα ξεκάθαρο και τεκμηριωμένο. Να λέει τι θα γίνει, πώς θα γίνει, πότε θα γίνει, από πού θα χρηματοδοτηθεί. Αυτός είναι ο ρόλος μου κι ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά που μου έδωσε την ευκαιρία αυτή».

Πρώτη σας προτεραιότητα;

«Να αναζητήσω στην κοινωνία, την πολιτική, την ακαδημαϊκή κοινότητα, το κατάλληλο στελεχικό δυναμικό ώστε σε σύντομο διάστημα να έχουμε διαμορφώσει μια πειστική πρόταση διακυβέρνησης».

Η εσωστρέφεια όμως δεν αποτελεί τροχοπέδη;

«Ακούστε, είναι η φυσιολογική συνέπεια μιας ήττας και της διαδικασίας νέου αρχηγού. Δηλώνω επομένως μετρημένα αισιόδοξος και θεωρώ ότι μέσα από αυτούς τους κλυδωνισμούς θα βγει κάτι καινούργιο. Άλλωστε φυσιολογικός τοκετός χωρίς πόνο, δεν υπάρχει».

Τι γεύση σας αφήνουν οι διαγραφές;

«Διαφωνίες μπορεί να υπάρχουν. Πολυφωνία μπορεί να υπάρχει. Αλλά όταν διαμορφώνεται δημοκρατικά πλειοψηφική άποψη, είναι υποχρεωμένα τα στελέχη να σέβονται την άποψη της πλειοψηφίας. Όταν αυτό δεν γίνεται, πρέπει τα κόμματα να προχωρούν μπροστά. Η αναφορά των κομμάτων δεν είναι ούτε τα πρόσωπα, ούτε οι οικογένειες, ούτε οι ατομικές φιλοδοξίες. Είναι ο ίδιος ο λαός».

Η πλειοψηφική άποψη κ. Στυλιανίδη προκύπτει μέσα από τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων…

«Ως τέτοια θεωρούνται όμως και η βάση του κόμματος, τα πρόσωπα και τα οργανωτικά σχήματα».

Η Κ. Μπακογιάννη κυοφορεί νέο πολιτικό φορέα. Σας ανησυχεί;

«Η Ν.Δ. με τη διαχρονική προσφορά της στον τόπο είναι το μεγάλο σκάφος που δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν. Από πλευράς της, επέλεξε το συναινετικό διαζύγιο. Είχε ασφαλώς το δικαίωμα να το κάνει και επ’ αυτού κρίνεται. Η παράταξή μας πάντως θα βρει σύντομα τον βηματισμό της».

Είστε ικανοποιημένος από την επικοινωνιακή εικόνα της Ν.Δ.;

«Κάθε φορά που γίνεται ένα νέο ξεκίνημα γίνεται επεισοδιακά. Αυτό είναι φαινόμενο διαχρονικό στην ιστορία μας και το ίδιο είχε συμβεί και στην αρχική πορεία του Κώστα Καραμανλή. Αυτή η ανακατάταξη όμως σταδιακά ολοκληρώνεται και θα βγούμε με πιο γρήγορους ρυθμούς προς τα εμπρός. Επομένως, δεν ανησυχώ. Άλλωστε τα πρώτα διαχειριστικά δείγματα του προέδρου είναι θετικά. Αξιοποιούνται στελέχη από όλες τις τάσεις , δίνονται ευκαιρίες σε όλους, επιδιώκεται η σύνθεση».

Από τις μέχρι σήμερα οι υποψηφιότητες;

«Απόλυτα. Πιστεύω ότι είναι επιλογές που στο σύνολό τους συνδυάζουν αφοσίωση στην παράταξη και -σε πολλές περιπτώσεις- έχουν έντονο Αυτοδιοικητικό χαρακτήρα. Γεγονός απαραίτητο εφόσον το πρόχειρο σχέδιο του «Καλλικράτη» θα χρειαστεί έμπειρα στελέχη, ικανά να επιλύσουν τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτό».

Τα οποία είναι πολλά και μείζονος σημασίας για την περιφέρεια.

«Βεβαίως. Όπως πάει μάλιστα να εφαρμοστεί έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την Αυτοδιοικητική κουλτούρα της Ελλάδας και εμφανίζει έντονα χαρακτηριστικά αντισυνταγματικότητας. Η κυβέρνηση προχώρησε σε χωροταξικές συνενώσεις με μοναδικό γνώμονα… το άθροισμα κομματικών ψήφων. Αυτό είναι τραγικό και για τη χώρα και για τις τοπικές κοινωνίες».

Η δυνατότητα «κατάργησης» του «Καλλικράτη» δίνει στους υποψηφίους της Ν.Δ. ένα ακόμη βέλος στην προεκλογική φαρέτρα τους;

«Ως συνταγματολόγος θα σας διακινδυνεύσω την εξής πρόβλεψη: οι δήμαρχοι των θιγόμενων κοινωνιών που θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη έχω την αίσθηση ότι θα δικαιωθούν. Αυτό προκύπτει άλλωστε και από την επιστημονική βιβλιογραφία του έγκριτου συναδέλφου και υπουργού, Βαγγέλη Βενιζέλου».

 

Διλλήματα

Στοχεύετε σε αντιμνημονιακή ψήφο ή σε αυτοδιοικητική;

«Αυτές οι εκλογές έχουν λόγω των συνθηκών όπου βρίσκεται η χώρα μας, αναπόφευκτα έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Ορθώς λοιπόν η Ν.Δ. θέτει διλήμματα».

Όπως;

«Εάν ο λαός έδειχνε εμπιστοσύνη στον Γιώργο Παπανδρέου και τις επιλογές του θα ήταν σα να του άναβε το φως για πρόσθετα μέτρα που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα, που θα στεγνώσουν ακόμη περισσότερο την αγορά. Στις εκλογές αυτές πρέπει να μπει φρένο στα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για άλλη πολιτική».

Το ΠΑΣΟΚ όμως δείχνει ξεκάθαρα εσάς ως υπαίτιους αυτής πολιτικής που ακολουθείται σήμερα.

«Το ΠΑΣΟΚ μας οδήγησε συνειδητά στο ΔΝΤ. Επένδυσε στην κατασυκοφάντηση της ελληνικής Οικονομίας κι όταν την έδωσε βορρά στους διεθνείς κερδοσκόπους αναζήτησε στήριξη στο ΔΝΤ, προσθέτοντας στη συμφωνία ένα μείγμα πολιτικής προσανατολισμένο να πλήξει τα μεσαία νοικοκυριά, να στερήσει την αναπτυξιακή πολιτική και να στεγνώσει την αγορά. Θα απολογηθεί γι’ αυτό σύντομα».

Και για όλα αυτά μέμφεται τη δική σας διακυβέρνηση όμως κ. Στυλιανίδη…

«Εμείς δεν εκτοξεύσαμε την ανεργία, δεν καθηλώσαμε το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, δεν δημιουργήσαμε κλίμα αστάθειας στους πολίτες, δεν διασύραμε την οικονομία μας διεθνώς. Δεν παρέλαβαν τα σπρεντς στις 1.000 μονάδες αλλά στις 150. Για όλες αυτές τις ενέργειές του το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνες. Οι οποίες βεβαίως θα αναζητηθούν με ψύχραιμο τρόπο, την κατάλληλη στιγμή».

Είστε κορυφαίο στέλεχος της διακυβέρνησης Καραμανλή και στενός πολιτικός φίλος του τ. προέδρου.

«…Τα θετικά έργα του οποίου δεν αναδείχθηκαν επαρκώς, σε αντίθεση με τα αρνητικά που διογκώθηκαν κατά πολύ».

Ακριβώς για αυτό σας ρωτώ: Δε σας ενοχλεί που έχει αφήσει την υπεράσπιση του έργου του σε άλλους και δεν την ανέλαβε ο ίδιος;

«Εκτιμώ ότι η απάντηση που δίνει ο Αντώνης Σαμαράς και η νέα Ν.Δ. επ’ αυτού είναι η σωστή: Θα στηρίξουμε τα θετικά πεπραγμένα της διακυβέρνησής μας και θα δημιουργήσουμε απαιτούμενες συνθήκες ανανέωσης. Αυτό άλλωστε αποτελεί μονόδρομο για την πορεία μας προς το μέλλον. Και αυτή είναι η αντίληψη που κυριαρχεί τόσο στην βάση όσο και στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα».

Επομένως δεν σας ενοχλεί η στάση του Κώστα Καραμανλή;

«Ο τέως πρόεδρος είναι επαρκώς έμπειρος πολιτικός για να ξέρει πότε πρέπει να μιλά και πότε πρέπει να σιωπά. Η σιωπή ενίοτε δημιουργεί μεγαλύτερο βρόντο».

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.