Ευρ. Στυλιανίδης: "Υψηλού ρίσκου η επίσκεψη Γιλντιρίμ"

1. Κατά τη γνώμη σας ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την ώρα για τα ελληνοτουρκικά;

Ε.Σ.: Η ανασφάλεια της τουρκικής κυβέρνησης που εντάθηκε μετά το πραξικόπημα και τον πόλεμο στη Συρία. Ο φόβος του Τ. Ερντογάν για την προστασία των ανατολικών τουρκικών συνόρων μετά τη σταδιακή διαμόρφωση ενός νέου κουρδικού κράτους, τον οδηγεί να απειλεί ότι θα μεταφέρει τη φωτιά στη δύση, στην αυλή της Ε.Ε. δηλαδή, στα Βαλκάνια και το Αιγαίο. Την κατάσταση επιτείνει και η προώθηση των εξορύξεων ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ υπό την προστασία των Νατοϊκών δυνάμεων. Γι αυτό η Τουρκία πιέζει δήθεν για λύση ώστε να σταματήσουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, που θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα στην περιοχή.

2. Πως είδατε την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, κ. Γιλντιρίμ στη Θράκη;

Ε.Σ.: Άκαιρη, ετεροβαρή και υψηλού ρίσκου. Απ' αυτή την επίσκεψη σ'αυτή τη συγκυρία είχε να κερδίσει μόνο η Τουρκία επιδιώκοντας να διευρύνει μονομερώς την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών θέτοντας ζητήματα για τη Θράκη και ενισχύοντας την χειραγώγηση - τουρκοποίηση της Μουσουλμανικής μειονότητας μέσα από κινήσεις ισχυρού συμβολισμού όπως π.χ. ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός πλαισιωμένος από τους ψευτομουφτήδες, προσευχήθηκε δημόσια ενώπιον χιλιάδων ομόδοξών του και όλα αυτά σε μια περίοδο που ο Τ. Ερντογάν μίλησε για "σύνορα της ψυχής που δεν ταυτίζονται με τα υφιστάμενα σύνορα" και για "κατάργηση ή καλύτερη εφαρμογή (sic) της Συνθήκης της Λοζάννης". Η επίσκεψη αυτή δεν είχε καμία σχέση με εκείνη του Τ. Ερντογάν το 2005, η οποία ήταν αμφίπλευρα ωφέλιμη. Η Τουρκία είχε ακόμα έναν έντονα ευρωπαϊκό προσανατολισμό που μας επέτρεπε να επιδιώξουμε και να πετύχουμε τον κατευνασμό στις διμερείς σχέσεις, την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών από € 350 εκ. σε € 5,5 δις, την ενεργειακή συνεργασία, τον τουρισμό. Αυτή η ισορροπία και αμοιβαιότητα είναι αναγκαίες για να μη συγχέονται επικίνδυνα οι διεθνείς σχέσεις της χώρας με τις δημόσιες σχέσεις των λειτουργών της.

3. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΝΔ αυτή την ώρα;

Ε.Σ.: Η επικείμενη εκλογική νίκη για να φέρει μια γόνιμη κυβερνητική περίοδο, προϋποθέτει άθροισμα δυνάμεων και δημιουργική σύνθεση πολιτικών. Η ΝΔ πρέπει να συνδυάσει το μεταρρυθμιστικό πνεύμα με την κοινωνική ευαισθησία και να εκφράσει τις υγιείς πατριωτικές δυνάμεις, διαχωρίζοντάς τες από τα εθνικιστικά άκρα. Οφείλουμε να μην αφήνουμε πολιτικά κενό χώρο ούτε προς τα αριστερά, με μια κοινωνικά δίκαιη πολιτική, ούτε προς τα δεξιά με μια γνήσια εθνική και πατριωτική πολιτική που θα απομονώνει τους δημαγωγούς του εθνικισμού.

4. Στο εσωτερικό της παράταξης, υπάρχει εχθρικό κλίμα κατά των στελεχών της λαϊκής δεξιάς;

Ε.Σ.: Σε μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη όπως είναι ιστορικά η ΝΔ, χωρούν πολλές και διαφορετικές αντιλήψεις. Αυτό που είναι όμως αναγκαίο, είναι η εσωτερική δημοκρατία, ο δημιουργικός διάλογος και η συνθετική λογική. Αυτά όλα θωρακίζουν την ενότητα και ενισχύουν την ενιαία δημόσια έκφραση. Θεωρώ ότι τα πιστεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα τα αξιοποιήσει για να διευκολύνει και να επιταχύνει την άνοδό του στην πρωθυπουργία της χώρας καθώς και την κυβερνητική του αποτελεσματικότητα.

5. Σας εκφράζει το πάγιο αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές;

Ε.Σ.: Είναι βέβαιο ότι μια κυβέρνηση για να μπορεί στις δύσκολες συγκυρίες να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά χρειάζεται ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Υπ' αυτή την έννοια και με δεδομένη τη δυσαρμονία μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και κοινωνίας, οι εκλογές δεν είναι νεοδημοκρατική τακτική, αλλά πολιτική και εθνική αναγκαιότητα.

6. Πως κρίνεται τη στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, τόσο κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων όσο και με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Ε.Σ.: Το γεγονός ότι με συνέπεια υποστηρίζω την ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης δε με εμποδίζει να δω ή να διαπιστώσω τις αστοχίες της κυβέρνησης που ορθώς ανέδειξε η ΝΔ. Πρώτον, αν η αξιολόγηση είχε κλείσει πριν τα Χριστούγεννα -όπως έλεγε τότε ο Αλ. Τσίπρας- είναι βέβαιο ότι θα μπαίναμε στο QE (στη χαλάρωση), διασφαλίζοντας σήμερα όχι μόνο ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αλλά και σοβαρότατες προϋποθέσεις έγκαιρης εξόδου στις αγορές. Άλλωστε ήταν γνωστό ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πήγαινε μετά τις γερμανικές εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση η αναβλητικότητα της κυβέρνησης στοίχισε ακριβά και ο φόβος της για το πολιτικό και εσωκομματικό της κόστος δυσκόλεψε την προσπάθεια και απομείωσε τα διαπραγματευτικά μας αποθέματα και τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δε γίνεται πλέον να ασκείται εξωτερική και οικονομική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Οι χώρες που έδρασαν ενωμένα, αποφασιστικά και βάσει σχεδίου, επέστρεψαν στην κανονικότητα και την ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να κάνει και η Ελλάδα για το καλό του λαού αλλά και του έθνους της.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:40μμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:18μμ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου