Ευρ. Στυλιανίδης: "Η δικτατορία των μετριοτήτων επιβάλλεται στο πολιτικό σύστημα"

Είστε από τα λίγα στελέχη που έχουν διαύλους επικοινωνίας με το εξωτερικό, έχετε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Ευρώπη, τα μηνύματα που λαμβάνετε για την πορεία της διαπραγμάτευσης σας ανησυχούν;

Ε.Σ.: Είναι άκρως ανησυχητικά. Παρ' ότι φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας κερδίζει τη συμπάθειά τους σταδιακά, φοβούμαι ότι αρκετοί υπουργοί του με τους ακτιβισμούς και τη θεωρητικολογία τους υπονομεύουν την επιδίωξη μιας συμφωνίας. Είναι προφανές ότι υπάρχει αδυναμία να συνεννοηθούν με μια σαφή και συγκεκριμένη γλώσσα, αντιπροτείνοντας μεταρρυθμίσεις κοστολογημένες, που θα παράξουν μετρήσιμα αποτελέσματα.
Το τελευταίο διάστημα έχω επικοινωνήσει με πολλούς φίλους και συναδέλφους που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Έχω δώσει υποστηρικτικές για την εθνική προσπάθεια συνεντεύξεις σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Φοβούμαι ότι παρά τις θετικές προθέσεις τους για την Ελλάδα, η υπομονή τους εξαντλείται, πολλαπλασιάζοντας το κόστος για την οικονομία και την κοινωνία μας και αυξάνοντας επικίνδυνα το ρίσκο για την ευρωπαϊκή μας πορεία.

Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά ή αν δημιουργηθούν οι συνθήκες η ΝΔ θα πρέπει να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή η χώρα θα πρέπει να πάει σε εκλογές;

Ε.Σ.: Τα περί εκλογών μπορεί να εξυπηρετούν τον κ. Τσίπρα να επιβληθεί πολιτικά και εσωκομματικά ενόψει ενός επώδυνου συμβιβασμού με την Ευρώπη, είναι όμως καταστροφικά για την εθνική οικονομία.
Για την αναγκαιότητα Εθνικής συνεννόησης σας θυμίζω ότι προσωπικά έχω μιλήσει από το 2013, όταν η ΝΔ βρισκόταν ακόμα σε θέση ισχύος, αλλά τότε ακουγόμουν αιρετικός.
Σήμερα πιστεύω ότι αν φθάσουμε σε μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας -κάτι που όλοι απευχόμαστε- κριτήριο πλέον δεν αρκεί απλά να είναι η διακομματική συνεννόηση, αλλά η ποιότητα, η εμπειρία, η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα των προσωπικοτήτων που θα επιλεγούν.

Θεωρείτε ότι με το συγκρουσιακό κλίμα που αποτυπώνεται και σε κάθε συνεδρίαση της Βουλής, υπάρχει περιθώριο συναίνεσης;

Ε.Σ.: Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι πολιτικοί πρωταγωνιστές έχουν χρέος να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και στην κρισιμότητα των στιγμών. Όποιος βάζει το προσωπικό πάνω από το συλλογικό και το κομματικό πάνω από το εθνικό, θα ξεπεραστεί από τις καταστάσεις και θα αμαυρωθεί από την ιστορία.
Φοβούμαι ότι την πόλωση, ως συνήθως, τη δημιουργεί η "δικτατορία των μετριοτήτων" που σταδιακά επιβάλλεται οριζόντια στο πολιτικό σύστημα και φανατίζει για να κρύψει την ανεπάρκεια και την αδυναμία της, ενόψει των κρίσιμων στιγμών που έρχονται...

Πως κρίνετε την πορεία της κυβέρνησης, στους 2,5 μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας;

Ε.Σ.: Τι να κρίνω; Διοικητικά και λειτουργικά έχουν παραλύσει τα πάντα, με τραγικές επιπτώσεις πάνω στην πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση διαπρέπει στην επικοινωνία, τη στιγμή που το έδαφος φεύγει κάτω απ' τα πόδια της στην οικονομία και την πολιτική.

Η ΝΔ από την πλευρά της ανταποκρίνεται στο ρόλο της, ως αξιωματική αντιπολίτευση;

Ε.Σ.: Το έχω ξαναπεί. Δεν είναι επιτυχία η αποτυχία των αντιπάλων μας. Οι Έλληνες έχουν ανάγκη από ένα νέο αφήγημα. Ένα ρεαλιστικό εθνικό όραμα που θα τους συνεπάρει γιατί θα χωρούν μέσα σ' αυτό οι ατομικές φιλοδοξίες και τα οικογενειακά όνειρα για μια περήφανη Ελλάδα και μια καλύτερη ζωή.

Επιμένετε και στο θέμα έκτακτου Συνεδρίου. Δεν έγινε αυτοκριτική;

Ε.Σ.: Όποιοι δεν τολμούν την αυτοκριτική, υφίστανται κριτική κι όποιοι δεν αντέχουν την κριτική, βιώνουν την απομόνωση από την κοινωνία. Αυτοί είναι ακατάλυτοι νόμοι της φύσης και της πολιτικής. Σε μια σύγχρονη Δημοκρατία, πολιτική ερήμην της κοινωνίας δε μπορεί να υπάρξει. Ελπίζω και εύχομαι η ΝΔ να ξαναβρεί γρήγορα το βηματισμό της.

Μιλάμε για ιδεολογικό επαναπροσδιορισμό της ΝΔ ή για νέο κόμμα; Και για να πάμε ένα βήμα πιο πέρα, μιλάμε για κόμμα ή για παράταξη;

Ε.Σ.: Δυστυχώς το ιστορικό μας κόμμα κατέστη γνήσιο υποσύνολο της μεγάλης παράταξής μας. Αυτοί που έκαναν άλλη επιλογή λόγω συγκυρίας ή λόγω των λαθών μας αυξήθηκαν. Όπως και αυτοί που δεν ήλθαν να ψηφίσουν. Είναι αρκετοί και εκείνοι που ενοχλούνται από την ταύτισή μας με το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα όταν δεν του απαντούμε δυναμικά κάθε φορά που προσπαθεί να απαξιώσει την καραμανλική μας ιστορία.

Να περιμένουμε κάποια κίνηση στο επόμενο διάστημα;

Ε.Σ.: Πυξίδα των εξελίξεων είναι το συμφέρον της χώρας. Ένα είναι βέβαιο όμως, ότι δημοκρατία και ανάπτυξη έχουν προαπαιτούμενο την ύπαρξη μιας ισχυρής και σύγχρονης αντιπολίτευσης, που θα υποκαταστήσει καθετί ξεπερασμένο.

Εσείς ωστόσο, έχετε ξεκινήσει εδώ και καιρό κύκλο επαφών με παλιά και έμπειρα στελέχη, επιστήμονες και ανθρώπους της αγοράς. Σκέφτεστε να διεκδικήσετε την ηγεσία αν τεθεί θέμα;

Ε.Σ.: Δεν προσχωρώ στη φθηνή δελφινολογία που γέννησε στο παρελθόν τα φαινόμενα νοσηρότητας. Θεωρώ την ατομική φιλοδοξία θετική κινητήρια δύναμη όταν διέρχεται μέσα από το συλλογικό συμφέρον, τη δημιουργικότητα και την προσφορά προς την παράταξη και την πατρίδα.
Ωστόσο, πιστεύω ότι δεν έχει σημασία τι πιστεύει ο καθένας μας -ίσως ματαιόδοξα- για τον εαυτό του, αλλά τι γνώμη έχουν οι άλλοι για εμάς.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».