Ευρυπίδης Στυλιανίδης: Ο Μητσοτάκης Τολμά Να Δοκιμάσει Διαφορετικά

«Νέα αντίληψη διακυβέρνησης, νέος τρόπος, νέοι μέθοδοι» χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση ο βουλευτής Ροδόπης Ευρυπίδης Στυλιανίδης, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο σημειώνοντας επίσης: «Είναι, πάντως, ενδιαφέρον ότι ο κ. Μητσοτάκης τολμά να δοκιμάσει διαφορετικά».

Ερωτηθείς για το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, ο κ. Στυλιανίδης δηλώνει: «Ανατροπές στην παιδεία. Ραγδαία βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Απλούστευση των διαδικασιών κράτους-πολίτη. Επιστροφή της Ελλάδας σε νέους διεθνείς πρωταγωνιστικούς ρόλους».

Μιλώντας για το πανεπιστημιακό άσυλο, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στις Δημοκρατίες, όπου η ελευθερία είναι απόλυτη, δεν λογίζεται η ύπαρξη ασύλου ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτό έχει μεταβληθεί στην πράξη σε «άσυλο ανομία και αυταρχισμού»».

Για την εκλογική του περιφέρεια, τη Ροδόπη, ο κ. Στυλιανίδης σημειώνει ότι «κάθε νευρική ενέργεια της Τουρκίας δημιουργεί ωστικό κύμα στη Θράκη», ενώ «όταν υπήρξε εμπιστοσύνη στις διμερείς σχέσεις, οι μειονότητες λειτούργησαν ως γέφυρες συνεργασίας και η περιοχή μετεξελίχθηκε από θώρακας σε δόρυ, σε ορμητήριο εξωστρέφειας της ελληνικής αγοράς».

Τέλος, αναφορικά με την Τουρκία και την εν γένει στάση της στα θέματα της ΑΟΖ, ο κ. Στυλιανίδης δηλώνει: «Η Τουρκία νιώθει φυλακισμένη στη γεωγραφίας της και στο διεθνές δίκαιο. Αντιδρά βίαια και επιθετικά επιδιώκοντας να σύρει όλους τους εμπλεκόμενους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιβάλλει την εφαρμογή ενός ad hoc δικαίου που να καλύπτει τα συμφέροντά της».

Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κύριε Στυλιανίδη, επιστρέψατε ως βουλευτής σε μια νευραλγική περιφέρεια, τη Ροδόπη. Θα ήθελα να μου πείτε, ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποια τα προβλήματα της περιοχής;

Απ. Μετά από 4 χρόνια επαγγελματικής και επιστημονικής επαναδραστηριοποίησης, μέσα μάλιστα σε περιβάλλον κρίσης και έχοντας κάνει την αυτοκριτική σου, επιστρέφεις σίγουρα πιο έτοιμος και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να αναμετρηθείς με τα προβλήματα του τόπου σου. Στη Θράκη και ιδιαίτερα στη Ροδόπη αυτά τα προβλήματα έχουν μια έντονη εθνική διάσταση λόγω της φυσιογνωμίας αλλά και της γεωπολιτικής υπεραξίας που έχει η περιοχή για την Ελλάδα ως ο νότιος ευρωπαϊκός ενεργειακός διάδρομος και ως το σύνορο της ΕΕ προς ανατολάς.

Το βασικό πρόβλημα είναι η δημογραφική απογύμνωση της ακριτικής περιφέρειας και ως επακόλουθο η ανατροπή της δημογραφικής ισορροπίας μεταξύ των σύνοικων στοιχείων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, ιδιαίτερα σε Ροδόπη και Ξάνθη, που γεννά ορέξεις αυθαίρετης παρεμβατικότητας στους γείτονες μας. Βασική αιτία η μετανάστευση του δυναμικού πληθυσμού λόγω της κρίσης, της υπανάπτυξης και άρα της ανεργίας.

Βασικοί πυλώνες για να στηρίξουμε μια ανατρεπτική και γόνιμη πολιτική είναι άμεσα η ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε δαπάνες και κυρίως σε φοιτητικό πληθυσμό, η ανάπτυξη του τουρισμού 4 εποχών, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα με έργα υδροοικονομίας και η επαναφορά κινήτρων, όχι επιδοματικών αλλά φορολογικών, για να αντέξουν οι επιχειρήσεις τον ανταγωνισμό της γειτονιάς μας. Θα μου επιτρέψετε εδώ να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρώτον διότι δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος και δεύτερον διότι σεβάστηκε την προεκλογική του δέσμευση να ακυρώσει την 4η Νομική, ενισχύοντας έτσι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, αλλά και επιβάλλοντας από την αρχή την κυριαρχία της πολιτικής λογικής και της εθνικής ευθύνης.

Ερ. Εκτιμάτε ότι οι πρόσφατες κινήσεις και ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με την ΑΟΖ επηρεάζουν την περιοχή σας;

Απ. Κάθε νευρική ενέργεια της Τουρκίας δημιουργεί ωστικό κύμα στη Θράκη. Αυτό το έχουμε ζήσει συχνά στο παρελθόν, όπου η καχυποψία στις διμερείς σχέσεις δημιουργούσε ανασφάλεια στον τοπικό πληθυσμό και αδρανοποιούσε κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης διμερών σχέσεων με τη γείτονα χώρα, καταδικάζοντας την περιοχή σε μια καταστροφική απομόνωση. Αντίθετα όταν υπήρξε εμπιστοσύνη στις διμερείς σχέσεις, οι μειονότητες λειτούργησαν ως γέφυρες συνεργασίας και η περιοχή μετεξελίχθηκε από θώρακας σε δόρυ, σε ορμητήριο εξωστρέφειας της ελληνική αγοράς.

Ερ. Αναφορικά με την εμμονή της Τουρκίας να συμμετέχει ετσιθελικά στον τομέα των εξορύξεων ποια είναι το σχόλιό σας;

Απ. Η Τουρκία νιώθει φυλακισμένη στη γεωγραφία της και στο διεθνές δίκαιο. Αντιδρά βίαια και επιθετικά επιδιώκοντας να σύρει όλους τους εμπλεκόμενους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιβάλλει την εφαρμογή ενός ad hoc δικαίου που να καλύπτει τα συμφέροντά της.

Ερ. Φοβάστε ένα θερμό επεισόδιο;

Απ. Εδώ θα κριθεί αν η Τουρκία θα μπορέσει να εδραιωθεί ως περιφερειακή δύναμη, όπως θέλει η ίδια, ή οι μεγάλες δυνάμεις θα την πειθαρχήσουν στους διεθνείς κανόνες δικαίου, όπως οφείλουν να πράξουν για να διατηρήσουν την ειρήνη, την ομαλότητα και την ασφάλεια στη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Ερ. Είστε ικανοποιημένος από τη στάση της ΕΕ αναφορικά με την Τουρκία;

Απ. Όσο κι αν η ΕΕ έχει επιλέξει το ρόλο της ήπιας δύναμης, δεν δικαιούται ούτε να υποχωρεί, ούτε να σιωπά, διότι έτσι αυτοπαραιτείται από το διεθνή της ρόλο και υποχωρεί διαλυτικά σε ένα παρωχημένο εθνοκεντρισμό του 20ού αιώνα. Πιστεύω σε πιο δυναμικές ευρωπαϊκές διπλωματικές, οικονομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες.

Ερ. Να γυρίσουμε και στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα ήθελα το σχόλιό σας.

Απ. Νέα αντίληψη διακυβέρνησης, νέος τρόπος, νέοι μέθοδοι. Μένει να δούμε πώς θα λειτουργήσει στην πράξη. Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι ο Κ. Μητσοτάκης τολμά να δοκιμάσει διαφορετικά. Εμείς θα στηρίξουμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια του, που εύχομαι και ελπίζω να πετύχει.

Ερ. Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι πρώτες κινήσεις και οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης;

Απ. Ανατροπές στην παιδεία. Ραγδαία βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Απλούστευση των διαδικασιών στη σχέση κράτους-πολίτη. Επιστροφή της Ελλάδας σε νέους διεθνείς πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ερ. Στον νευραλγικό τομέα Παιδείας-Εκπαίδευσης, εκτιμάτε ότι η δέσμευση της νέας κυβέρνησης για την κατάργηση του ασύλου θα είναι ένας εύκολος στόχος;

Απ. Στις Δημοκρατίες, όπου η ελευθερία είναι απόλυτη, δεν λογίζεται η ύπαρξη ασύλου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτό έχει μεταβληθεί στην πράξη σε «άσυλο ανομίας και αυταρχισμού», κόντρα στην εύρυθμη λειτουργία ακόμα και της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Είναι βασικό στοίχημα της κυβέρνησης η επιβολή του κράτους δικαίου και στα πανεπιστήμια, γιατί εκεί είναι η μήτρα που θα διαμορφώσει τη νέα Ελλάδα.

Ερ. Να επιμείνω και να σας ρωτήσω, φοβάστε ότι η κυβέρνηση θα συναντήσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το άσυλο;

Απ. Το θεωρώ βέβαιο, διότι εκεί μέσα ο ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε πολιτικά, συμμάχησε με δυνάμεις του περιθωρίου και στρατολόγησε οπαδούς που τον ταύτισαν αρχικά με το κίνημα των αγανακτισμένων και των μπαχαλάκηδων. Δυστυχώς εκεί λειτούργησε πρώτη φορά ο μηχανισμός της στρέβλωσης και του ιδεοληπτικού παραλογισμού, ταυτίζοντας την αμφισβήτηση με την άρνηση, την ελευθερία με την ασυδοσία, την ανθρωπιά με την ανοχή στους εγκληματίες, τη δημοκρατία με την έμπρακτη προστασία των υπονομευτών της, την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη με ανοχή στην εγκληματικότητα και την τρομοκρατία. Είναι κατάντια για μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία να αναδεικνύει σε κυρίαρχη αντίληψη την ιδεοληψία των πολέμιων της που τη ίδια στιγμή που βρίζουν τους εκλεγμένους βουλευτές και μουντζώνουν τη Βουλή, χειροκροτούν τρομοκράτες που κυκλοφορούν ελεύθεροι και ηρωοποιούν αναρχικούς που καίνε το κέντρο της Αθήνας.

Ερ. Μια και αναφερθήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελα να μου πείτε το σχόλιό σας σχετικά με το ποσοστό του 31,5% που συγκέντρωσε στην κάλπη. Περιμένατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει το 30% και η διαφορά με τη ΝΔ θα είναι 8 μονάδες περίπου;

Απ. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε δυνάμεις, διότι από το 2015 και μετά επεδίωξε να μετεξελιχθεί σε συστημικό κόμμα, απορροφώντας μέρος του παλιού ΠΑΣΟΚ. Υιοθέτησε όλα όσα αφόριζε στο παρελθόν, δικαιώνοντας έστω κι αργά ή έμμεσα τις επιλογές μας υπέρ της Ευρώπης. Αυτό δημιούργησε ανοχή απέναντι του, τόσο από ένα μέρος της αστικής κοινωνίας όσο και από το διεθνή παράγοντα. Επίσης ένας σημαντικός λόγος εκλογικής ισχύος είναι η δημιουργία «μισθοφορικού στρατού» μέσα από επιδοματικές πολιτικές που εφήρμοσε ως συνέπεια μιας μεθοδευμένης φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχοποίησε κάθε παραγωγική δύναμη της χώρας δαιμονοποιώντας το κέρδος και τη φιλοδοξία, δηλαδή της κινητήριες και δημιουργικές δυνάμεις του ελληνισμού. Εγκλώβισε μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην ψεύτικη προσδοκία ενός κράτους-προστάτη, που δεν μπορεί να συντηρήσει ούτε καν τη λειτουργία του. Επικαλέσθηκε επικοινωνιακά τη κοινωνική αλληλεγγύη, επί της ουσίας όμως πλήγωσε καθοριστικά τον παραγωγικό ιστό της χώρας, που είναι ο μόνος που μπορεί αυξάνοντας την παραγωγικότητα να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την εφαρμογή της πραγματικής κοινωνικής δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της δίκαιης ανάπτυξης.

Ερ. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τι αντιπολίτευση θα κάνει;

Απ. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα προχωρήσει σε μετωπική, δυναμική και κάθετη αντιπολίτευση. Θέλω όμως να ελπίζω ότι αν κατάλαβε έστω κάτι αυτά τα χρόνια από τη διαφορά της θεωρίας από την πράξη, θα είναι πιο προσεκτικός και υπεύθυνος σε σχέση με το παρελθόν του. Είναι αναγκαίο πλέον όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνειδητοποιήσουν ότι στα μεγάλα θέματα που σχετίζονται με το μέλλον της Ελλάδας θα πρέπει να προσχωρήσουν στη λογική της εθνικής συνεννόησης, αλλιώς θα παραμείνουν μικρά κόμματα διαμαρτυρίας που θα τα ξεβράζει η ιστορία.

Ερ. Καθώς επιστρέψαμε, μετά από 10 χρόνια κρίσης, στο δικομματισμό θα ήθελα να μου πείτε, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα από δω και πέρα;

Απ. Όλα εξαρτώνται από την άμεση ψήφιση του εκλογικού νόμου και από την πραγματική διάθεση των πολιτικών δυνάμεων να κάνουν πολιτική με το βλέμμα τους στραμμένο όχι στις επόμενες εκλογές, αλλά στις επόμενες γενιές. Επιτέλους ας μας διδάξει η κρίση ότι αντί να μας χωρίζει η εξουσία, είναι σημαντικότερο να μας ενώνει η Ελλάδα.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.