Ευριπίδης Στυλιανίδης: "Δικαίωση δεν είναι η αποτυχία των αντιπάλων μας"

1. Ποιός είναι ο απολογισμός της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ;

Ε.Σ.: Είναι νωρίς για συμπεράσματα. Σίγουρα πάντως η έναρξη επικοινωνίας είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ελπίζω να υπάρχει συνέχεια γόνιμη για την Ελλάδα.

2. Ο Πρωθυπουργός κάνει «θέατρο διαπραγμάτευσης» όπως λέει ο πρόεδρος της ΝΔ με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος και να ανεβαίνει ο λογαριασμός;

Ε.Σ.: Για εμένα ο πραγματικός πολιτικός δεν είναι προϊόν που κατασκευάζεται από τα ΜΜΕ και τους χρηματοδότες του. Είναι ο Άνθρωπος που πιστεύει αληθινά σε ένα όραμα, γι αυτό μπορεί να πείσει και τους άλλους να τον πιστέψουν. Είναι αυτός εκπαιδεύεται ψυχικά και πνευματικά μια Ζωή, για να πάρει μια Απόφαση σε μια Στιγμή που θα προσδιορίσει τη Ζωή των Πολλών για Πολλά Χρόνια.
Είναι νωρίς ακόμα να αξιολογήσω τον Α. Τσίπρα. Συμφωνώ όμως ότι η καθυστέρηση της απόφασής του, την καθιστά πιο ακριβή οικονομικά. Ωστόσο, ανήκω σε μια γενιά πολιτικών, που πιστεύει ότι το κόστος από τα δάνεια που στοιχίζουν, είναι μικρότερο από την απομάκρυνσή μας από τα ιδανικά που αξίζουν.

3. Είναι εκβιασμός όταν λέει ο Πρωθυπουργός ότι αν υπάρξει ασφυξία και πρέπει να επιλέξει η κυβέρνηση, θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι το Δ.Ν.Τ.;

Ε.Σ.: Είναι μια γλυκιά ουτοπία. Ένα παραπλανητικό και «ηρωικό» ψέμα, που μεθά ευχάριστα ένα λαό οδηγώντας τον στην καταστροφή.

4. Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα graccident;

Ε.Σ.: Η Ευρώπη δεν το θέλει. Η κυβέρνηση αν και το προκαλεί με τις δηλώσεις Υπουργών της, το απεύχεται. Και ο λαός είναι η πρώτη φορά που ψήφισε μια κυβέρνηση πιστεύοντας εξαρχής ότι δε θα εφαρμόσει αυτά που λέει…

5. Εάν έρθουν νομοσχέδια με μέτρα τα οποία ένας αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί να τα ψηφίσει, η ΝΔ θα έπρεπε να στηρίξει την κυβέρνηση εάν η μη έγκρισή τους θα οδηγούσε σε ρήξη με τους δανειστές; Ή δε θα έπρεπε να είστε εσείς που θα σώζατε την κυβέρνηση;

Ε.Σ.: Κριτήριό μας δεν είναι οι δανειστές, αλλά το συμφέρον της Ελλάδας. Λευκή επιταγή δε δίνουμε σε κανέναν εκ των προτέρων. Κάθε απόφαση πρέπει να αξιολογείται ad hoc με εθνικά και κοινωνικά κριτήρια.

6. Εσείς θα τα ψηφίζατε ακόμη και αν ήταν άλλη η κομματική γραμμή;

Ε.Σ.: Νομίζω ότι το δίλημμα που θέτετε είναι απολύτως υποθετικό. Περισσότερο πιθανό θα θεωρούσα ο ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει εκλογές, παρά να βασιστεί σε ψήφους αντιπολίτευσης. Πάντως η ΝΔ όπως είχε τονίσει ο Α. Σαμαράς προεκλογικά «δεν είναι κόμμα με νοοτροπία Β. Κορέας. Βάζει την ελευθερία της συνείδησής του βουλευτή πάνω από τις λογικές της κομματικής πειθαρχίας».

7. Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο θα μπορούσαν προεκλογικά να δημιουργήσουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι;

Ε.Σ.: Μπορεί κάποιοι να ονειρεύονται τέτοιες εκδοχές προεκλογικής συνεργασίας για να νικήσουν την προσωπική τους ανασφάλεια ή να στεγάσουν τις ηγετικές τους φιλοδοξίες. Εγώ πάντως ποτέ δεν αρνήθηκα τον αξιακό κώδικα που εδραίωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πιστεύω στη λαϊκή και ευρωπαϊκή φυσιογνωμία της παράταξής μου, στις δυναμικές συμμαχίες με την ίδια την κοινωνία και την υγιή αγορά. Η ΝΔ δεν έχει πλέον άλλοθι ούτε να δίνει συγχωροχάρτι στις αμαρτίες του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ, ούτε να συνθηκολογεί με τις μεταλλαγμένες εκφράσεις της διαπλοκής.

8. Η ΝΔ θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ; Βλέπετε πιθανό ένα τέτοιο σενάριο και πότε;

Ε.Σ.: Στην Ευρώπη οι μετεκλογικές κυβερνήσεις Μεγάλου Συνασπισμού είναι η αυτονόητη απάντηση των σοβαρών κρατών στις μεγάλες κρίσεις. Δυστυχώς στη χώρα μας οι ιδεοληψίες και οι φανατισμοί έχουν εμποδίσει και τη στοιχειώδη εθνική συνεννόηση. Στη δύσκολη εποχή όμως που ζούμε, ότι δεν πέτυχαν οι ηγεσίες συχνά το επέβαλε ο λαός. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι μια τέτοια κυβέρνηση αν ποτέ προέκυπτε, για να επιτύχει θα έπρεπε να έχει ξεκάθαρη στοχοθέτηση και σφιχτό χρονοδιάγραμμα επιστροφής στη φυσιολογικότητα.

9. Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών - ανάμεσα τους και νεοδημοκράτες- πιστεύουν ότι εσείς δε διαπραγματευτήκατε;

Ε.Σ.: Η ιστορία θα δικαιώσει όποιον αντέξει στη σύγκριση μετά την ολοκλήρωση κι αυτής της περιόδου, με κριτήριο όχι τις προθέσεις ή την εικόνα, αλλά τα αποτελέσματα.

10. Ένα σενάριο αριστερής παρένθεσης θα δικαίωνε την κυβέρνηση Σαμαρά;

Ε.Σ.: Αυτό που δικαιώνει μια εθνική κυβέρνηση, δεν είναι η αποτυχία των αντιπάλων της, αλλά η δική της επιτυχία.

11. Θεωρείτε πιθανό ένα σενάριο ελέγχου καταθέσεων λόγω μεγάλων εκροών και καθώς τα ταμεία αδειάζουν;

Ε.Σ.: Από την εποχή του σκανδάλου του χρηματιστηρίου μέχρι σήμερα θυμάμαι αρκετούς πολιτικούς που όταν μίλησαν τυχοδιωκτικά για την οικονομία, μάλλον την έβλαψαν. Αρνούμαι συνειδητά να προσχωρήσω στην επικινδυνότητα του λαϊκισμού αλλά και στην τέτοιου τύπου κινδυνολογία.

12. Θα ψηφίζατε ένα τρίτο μνημόνιο;

Ε.Σ.: Θα έφερνε αυτή η κυβέρνηση στη Βουλή ένα τρίτο μνημόνιο;

13. Βλέπετε εκλογές ή δημοψήφισμα;

Ε.Σ.: Οι εκλογές μπορεί να βλάψουν καταστροφικά την οικονομία. Το δημοψήφισμα μπορεί να εγκλωβίσει ανεπανόρθωτα τη χώρα.

14. Γιατί δεν πήγατε καν στις διαδικασίες ανάδειξης των συντονιστών κλπ της ΝΔ; Λευκή απεργία;

Ε.Σ.: Για λόγους αυτοσεβασμού. Πιστεύετε πως αν πήγαινα θα άλλαζε το αποτέλεσμα; Λευκή απεργία κάνω στην εσωστρέφεια, διότι πιστεύω βαθιά στη γνήσια εσωκομματική δημοκρατία. Άλλωστε, όπως έγραψα και στο βιβλίο μου «Ενεργοί Πολίτες – Σύγχρονα Κόμματα» το 2011, που είχε προλογίσει τότε ο Α. Σαμαράς: «Περισσότερη Δημοκρατία στα κόμματα, σημαίνει καλύτερη Δημοκρατία στη χώρα».

15. Επιμένετε ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ;

Ε.Σ.: Έθεσε ποτέ κανείς τέτοιο ζήτημα; Εμείς ζητήσαμε Έκτακτο Συνέδριο γιατί πιστεύουμε ότι το αξίζει και το δικαιούται ο κόσμος μας. Όσο μεγαλύτερη ευθύνη του μεταβιβάζουμε, τόσο πιο υπεύθυνα αποφασίζει. Άλλωστε η ιστορία αποδεικνύει ότι καθετί που κλείνει μαραζώνει, καθετί που ανοίγει οξυγονώνεται, φωτίζεται και μεγαλώνει.

16. Εσάς θα σας ενδιέφερε να διεκδικήσετε την ηγεσία της ΝΔ;

Ε.Σ.: Αρνούμαι να προσχωρήσω στη φθηνή δελφινολογία που βολεύει κάποιους ματαιόδοξους. Από παιδί σ’ αυτή την παράταξη έχω μάθει να μάχομαι για αξίες που έχει ανάγκη η πατρίδα μου. Δεν αρνούμαι τη φιλοδοξία ως κίνητρο δημιουργίας και προόδου. Ωστόσο, γνωρίζω ότι σημασία δεν έχει τι ονειρεύεσαι εσύ για τον εαυτό σου, αλλά τι πιστεύουν οι άλλοι για εσένα.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
6 Απρίλιος 2020 - 7:44μμ

Άμεση παρέμβαση Ε. Στυλιανίδη στον διοικητή του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέτζο για τις αγροτικές ζημιές στη Ροδόπη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο είχε σήμερα νωρίς το πρωί ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.