Εγγύηση για το σήμερα και το άυριο της ΝΔ ο Καραμανλής

Ήσαστε υπουργός Παιδείας, πως σχολιάζετε τις αλλαγές Γαβρόγλου στα πανεπιστήμια αλλά και την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με το ζήτημα του σημαιοφόρου;

Ε.Σ.: Λυπάμαι ειλικρινά διότι ο κ. Γιαβρόγλου έβαλε την όπισθεν στο Υπουργείο Παιδείας. Η ηγεσία μιας περίεργης διεθνιστικής αριστεράς, επιδιώκει να βγάλει τα ιδεολογικά της απωθημένα στην πλάτη της νέας γενιάς, υπονομεύοντας όχι μόνο την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα της εκπαίδευσης αλλά και βασικές αξίες - θεμέλια της Ελληνικής Παιδείας.
Η απομόνωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων από το διεθνές περιβάλλον και την αγορά, η αποξένωσή τους από την ποιότητα, την αξιολόγηση και την αξιοκρατία και η υποταγή τους στον έλεγχο μιας περίεργης αριστερής ιδεοληψίας, υπονομεύουν τη μοναδική ελπίδα που υπήρχε η Ελλάδα να ανακάμψει, μέσα από το συγκριτικό της πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από την Παιδεία. Την ώρα που η Ελλάδα έπρεπε να απελευθερώνει την Ανώτατη Εκπαίδευσή της και να καθίσταται Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο δημιουργώντας και μια νέα πηγή για το ΑΕΠ της, η κυβέρνηση συρρικνώνει και κλείνει τα πανεπιστήμια οδηγώντας τα στο μαρασμό.
Το χειρότερο όμως είναι, ότι επιδιώκει να πλήξει το σκληρό αξιακό πυρήνα της Ελληνικής Παιδείας. Καταργεί καθετί που αναφέρεται σε πατρίδα, ορθόδοξη πίστη, ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Εθνικός ύμνος, προσευχή, θρησκευτικά, παρελάσεις, σημαία ως σύμβολο αξιοσύνης, αριστείας και προσπάθειας. Μια απόλυτη ισοπέδωση που βαπτίζεται "ισότητα" και ένας επικίνδυνος αποχρωματισμός της πολιτιστικής και εθνικής μας ταυτότητας, που παρουσιάζεται ως δήθεν "προοδευτισμός".
Ολα αυτά είναι στοιχεία παρακμής, μιας ηγεσίας που με εργαλεία του δικού της αποτυχημένου παρελθόντος, επιδιώκει να διαμορφώσει το μέλλον ενός λαού που αξίζει περισσότερα.

Έχετε ταχθεί υπέρ των συναινέσεων και της συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων για σημαντικά ζητήματα, εκτιμάτε ότι υπάρχουν τέτοια περιθώρια μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και ποια μπορεί να είναι αυτά;

Ε.Σ.: Πιστεύω στην Εθνική Συνεννόηση. Ωστόσο θεωρώ ότι η ιδεοληψία και ο φανατισμός, που συνήθως επιβάλουν "οι Δικτατορίες των Μετριοτήτων", αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια για την εδραίωση μιας τέτοιας πολιτικής. Θολώνουν τα μυαλά των ψηφοφόρων και από πολίτες τους μετατρέπουν σε οπαδούς, που αδυνατούν να σκέφτονται λογικά κάνοντας αυτοκριτική και κριτική στην εκάστοτε ηγεσία τους.
Υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία όχι απλά μπορούσαμε, αλλά είχαμε χρέος να συνεννοηθούμε (εξωτερική πολιτική, παιδεία, ακόμα και οικονομία), όπως άλλωστε έπραξαν όλες οι ώριμες δημοκρατίες της Δύσης όταν βρέθηκαν σε δυσκολίες σαν τις δικές μας. Πώς να γίνει όμως αυτό, όταν η Βουλή μετατρέπεται συνεχώς σε αρένα άγονων προσωπικών αντιπαραθέσεων και οι υπουργοί επιδιώκουν να βγάλουν τα ιδεολογικά ή προσωπικά τους απωθημένα;
Το πολιτικό σκηνικό των τηλεοπτικών παραθύρων είναι δυστυχώς άρρωστο. Περιφρονούνται όσοι έχουν ψύχραιμες και στοιχειοθετημένες θέσεις και μεσουρανούν οι θορυβώδεις νεοφώτιστοι φανατικοί. Όπως λένε και στην πατρίδα μου τη Θράκη όμως, "οι άδιοι τενεκέδες κάνουν περισσότερο θόρυβο".

Ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε στη «Νέα Σελίδα» πως ο Κώστας Καραμανλής είναι το πιο ισχυρό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη, συμφωνείτε με αυτή την άποψη και πόσο σημαντική είναι για την τότε κυβέρνηση και τον πρώην πρωθυπουργό η υπόθεση Γεωργίου;

Ε.Σ.: Όπως έχω ξαναπεί ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί Χρυσή Εθνική Εφεδρεία, που η απήχησή της ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια της Νέας Δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό η στήριξη που παρέχει ο πρώην πρωθυπουργός στη δύσκολη προσπάθεια που κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύτιμη. Δεν διασφαλίζει μόνο την ενότητα και τη συνέχεια του χώρου, αλλά εγγυάται και την προοπτική του μέσα από την πρωθυπουργοποίηση του προέδρου της ΝΔ.
Σε σχέση με την υπόθεση Γεωργίου και όσο αυτή εκρεμμεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη, δυστυχώς δε μπορούμε να πούμε πολλά. Για όποιον όμως στοιχειωδώς αντιλαμβάνεται πώς παίχτηκε στην Ελλάδα το διεθνες και ντόπιο πολιτικό παιχνίδι μετά το 2009, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα: Πρώτον γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η επί της ουσίας εξέτασή της, δεύτερον γιατί τόσο επίμονες παρεμβάσεις από το εξωτερικό προς την Ελληνική Δικαιοσύνη, τρίτον γιατί τόσο σπασμωδικές και φανατικές αντιδράσεις από τους επίδοξους υπερασπιστές του; Γιατί αυτή η νευρικότητα και η ανυσηχία; Ελπίζω σύντομα να δοθούν δημόσια οι απαντήσεις.

Εκτιμάτε πως η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα εξαντλήσει την τετραετία;

Ε.Σ.: Θεωρώ χρήσιμη την επίσπευση των εκλογών, διότι πιστεύω ότι μια κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία πρέπει να έχει ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση και να μη βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με την κοινωνία όπως σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μια που κάτι τέτοιο αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και επιβραδύνει την ανάκαμψη.
Ωστόσο διαβλέπω την προσπάθεια της κυβέρνησης να αγοράσει χρόνο με επικοινωνιακά τερτίπια, που μπορεί να στοιχίσουν πολύ ακριβά στην Ελληνική οικονομία. Και εξηγούμαι: Είμαι βέβαιος ότι με μια κυβέρνηση Μητσοτακη θα είχαμε επίσπευση τόσο των ιδιωτικοποιήσεων, όσο και των ξένων άμεσων επενδύσεων, που πολλές φορές οι κυβερνώντες τις εμποδίζουν ανεξήγητα, π.χ. συνεχής αναβολή του fast track.

Πολιτεύεστε σε μια ακριτική περιοχή με αρκετές ιδιαιτερότητες, στην οποία απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, πως βλέπετε τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα;

Ε.Σ.: Βλέπω την πλήρη προσχώρηση της Τουρκίας στο αναθεωρητικό δόγμα του Νεοοθωμανισμού. Κεντράροντας στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη, οι γείτονες μας επιχειρούν να διευρύνουν τη ατζέντα των διμερών διαφορών και προειδοποιούν τη Δύση, ότι δε θα διστάσουν να μεταφέρουν τη φωτιά από την Ανατολή στη αυλή της ΕΕ, δηλαδή στα Βαλκάνια.
Ιδιαίτερα στη Θρακη, η τοποθέτηση στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης Γιλντιρίμ ενός νεοϊσλαμιστή Δυτικοθρακιώτη από την Κομοτηνή του Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος προΐσταται και του πλούσιου ισλαμιστικού ιδρύματος Χαλίτ Ερέν, συνδυασμένη με μια συστηματική οικονομική, θρησκευτική, πολιτιστική και πολιτική διείσδυση με στόχο τη χειραγώγηση της μουσουλμανική μειονότητας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που δε μπορεί να προσπερνά αδιάφορα η Αθήνα. Οι Θρακιώτες ανησυχούν, διότι νιώθουν ότι το κενό της κυβερνητικής αδιαφορίας και των αναπτυξιακών λαθών της το καλύπτει ύπουλα η τουρκική παρεμβατικότητα.

________________________________________________________________________
Ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης είναι Δικηγόρος, διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου Νομικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, επισκ. Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρ. Υπουργός και τ. βουλευτής Ροδόπης.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:40μμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:18μμ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου