Είμαστε η φρεγάτα της κεντροδεξιάς

Δημοσιεύθηκε στις 19/03/2011 στην εφημερίδα «PRESS TIME».

Την αυτοκριτική του κάνει σε μια εκ βαθέων συνέντευξή του στην "PRESS Time", ο γραμματέας προγράμματος της ΝΔ. Ο κ. Στυλιανίδης μιλά για τη νέα ΝΔ, για το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το τι προσδοκά το κόμμα στο μέλλον.

 
Νέα γραφεία, νέα οργάνωση, νέο σήμα, νέο portal. Η Νέα Δημοκρατία ανανεώθηκε. Όμως, στην πράξη, τι είναι αυτό που έχει αλλάξει στο κόμμα;

Η νέα ηγεσία διασφαλίζει τα απαιτούμενα εργαλεία προκειμένου να εκσυγχρονίσει στην πράξη την λειτουργία του κόμματος. Τα νέα γραφεία φέρνουν κοντά το στελεχιακό δυναμικό. Η νέα οργάνωση μεταβιβάζει αποφασιστικές αρμοδιότητες στους πολίτες, οι οποίοι ψηφίζουν πια τον αρχηγό και τα άλλα όργανα του κόμματος.

Το νέο portal μετεξελίσσει την ΝΔ από ένα παραδοσιακό κόμμα της κεντροδεξιάς σε ένα σε ένα σύγχρονο, ανοικτό, ευρωπαϊκό, διαδραστικό κόμμα ενεργών πολιτών. Οι πολίτες για μας δεν πια παθητικοί αποδέκτες ή οπαδοί της πολιτικής μας αλλά συνδιαμορφωτές.

Πιστεύουμε ότι όσο πιο πολλές ευθύνες μεταβιβάζουμε στους πολίτες τόσο πιο υπεύθυνα αυτοί αποφασίζουν.

Εδώ, υπάρχει μια λεπτή γραμμή. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει αν η αναδιοργανωμένη Νέα Δημοκρατία «αφορίζει» το πρόσφατο παρελθόν της, αν το αποδέχεται, αν του επιρρίπτει ευθύνες για σήμερα.

Για τις μεγάλες επιλογές με τις οποίες ταυτίστηκε η παράταξή μας στο πρόσφατο ή το απώτερο παρελθόν της, είμαστε περήφανοι. Για τα διαχειριστικά λάθη ή τις παραλείψεις μας κάναμε ήδη αυστηρά την αυτοκριτική μας και μάλιστα απέναντι σε ένα αμετανόητο και μικρόψυχο αντίπαλο. Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι ξεκάθαρος, τίμιος και επιθετικός πολιτικός λόγος. Μόνο με όραμα και σχέδιο μπορούμε να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα της Ελπίδας.

Από την ανασύνταξη, τι αποτελέσματα έχετε δει και τι προσδοκάτε; Δηλαδή, αν γίνονταν τώρα εκλογές, η ΝΔ θα τις κέρδιζε; Μπορεί να πείσει τους πολίτες;

Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ο Αντώνης Σαμαράς ανασύνταξε την παράταξη, όταν κάτι τέτοιο στο παρελθόν και το '81 και το '94 μας πήρε από μία δεκαετία. Αν τώρα γίνονταν εκλογές σίγουρα θα ήμασταν καλύτεροι από τους αντιπάλους μας στη διακυβέρνηση, δηλαδή πιο σκληροί διαπραγματευτές στην Ευρώπη, πιο ρεαλιστές έναντι της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, πιο δίκαιοι έναντι του λαού που δοκιμάζεται. Το ζήτημα τώρα, όσο διαρκεί η αντιπολίτευση, είναι να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας.

Σας ρωτώ, επειδή από την «άλλη πλευρά» διατυπώνεται συχνά η άποψη πως το κόμμα σας δεν είναι ακόμα έτοιμο για εκλογές. Λένε για παράδειγμα, ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε να πιέσει περισσότερο, απαιτώντας τις. Καταθέτοντας για παράδειγμα, πρόταση μομφής. Τι απαντάτε;

Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς δεν παίζει με τους θεσμούς, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ, εγκλωβίζοντας το 2009 τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ή εκβιάζοντας το λαό στις παραμονές των Περιφερειακών εκλογών. Οι εκλογές σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν επιζήμιες για την οικονομία. Την ευθύνη να τις προκαλέσει την έχει μόνο ο Πρωθυπουργός. Εμείς, αν προκληθούμε, θα απαντήσουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως ζητούμε αλλαγή πολιτικής.

Πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα για συνεργασία με το ΛΑ.Ο.Σ. Πώς θα βλέπατε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Η ΝΔ είναι η φρεγάτα της ελληνικής κεντροδεξιάς. Δεν κάνει κωλοτούμπες, ούτε ταυτίζει την πολιτική με τον ακτιβισμό. Πλέει με ευθύνη και σταθερότητα προς τη σωστή κατεύθυνση και ξέρει να ξεπερνά τα μεγάλα κύματα των δυσκολιών σε αντίθεση με τις μικρές βαρκούλες που κατά κανόνα τις παρασύρει το κύμα όπου θέλει αυτό.

Στις εκλογές πάντως θεωρείτε πιθανή μια «διαρροή» ψηφοφόρων προς το ΛΑΟΣ και το νέο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη;

Τα μεγάλα ψάρια τρώνε τα μικρά.

Αν σήμερα αναλάμβανε την κυβέρνηση η ΝΔ, τι θα άλλαζε; Πώς θα μπορούσε να μας βγάλει από την κρίση;

Τη θέση μας θα την παρουσιάσουμε με πληρότητα στο Ζάππειο 2. Αυτό που μπορώ όμως να πω είναι ότι ο στόχος μιας ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να είναι μόνο ο περιορισμός των δαπανών αλλά και η αύξηση του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους. Στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ενίσχυση της εξωστρέφειας (πχ εξαγωγές, τουρισμός κ.α.), επένδυση στη ναυτιλία και την ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση, είναι κάποιες σκέψεις στις οποίες θέλει δεν θέλει προσχωρεί σταδιακά το ΠΑΣΟΚ.

Έχετε πει και εσείς ότι για τη σημερινή τραγική κατάσταση στη χώρα μας, υπάρχει διακομματική ευθύνη. Εσείς, ως διατελέσας υπουργός, αισθάνεστε ότι έχετε το παραμικρό μερίδιο σε αυτή;

Βεβαίως και έχω. Και εγώ και πολλοί άλλοι. Αν θα έπρεπε κάπου να εντοπίσω τη δική μου ευθύνη θα τη συνέδεα κυρίως με την ταχύτητα ενεργοποίησης των αλλαγών που είχα προετοιμάσει:

α) Στο Υπουργείο Εξωτερικών προλάβαμε τρεις βασικούς στόχους, αύξηση εξαγωγών, προώθηση ενεργειακών αγωγών και είσοδο της COSCO στην Ελλάδα.

β) Στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν προλάβαμε να θεσμοθετήσουμε, παρότι ήταν έτοιμα, το Νέο Οργανισμό Λειτουργίας μετά το 1976 και 8 περίπου έτοιμα Σχέδια Νόμων, μερικά εκ των οποίων θα ήταν ιδιαιτέρως ανταποδοτικά, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, πχ. Επανίδρυση των πρότυπων σχολείων ανά την περιφέρεια και τη δημιουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, που θα καθιστούσαν την Ελλάδα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.

γ) Στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών προετοιμάσαμε αλλά δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε την εξυγίανση του ΟΣΕ, το πρόγραμμα «οπτική ίνα στο σπίτι», την αναδιάρθρωση του συστήματος συγκοινωνιών των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αττική και τις συμβάσεις μακροχρόνιας εκμετάλλευσης των Περιφερειακών Αεροδρομίων.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.