Δείγμα Ρεμβασισμού η Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία

Δημοσιεύθηκε στις 2/03/2010 στην εφημερίδα «Η ΠΑΤΡΙΔΑ» στη δημοσιογράφο Ελευθερία Μούκανου.

Ρεμβασισμό και μικροψυχία καταλογίζει στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία. Μιλώντας στην «Π» ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι αυτή η «μικρή» απόφαση έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα είναι σε μια μεγάλη οικονομική κρίση που αγγίζει την πραγματική οικονομία και συρρικνώνει τις δυνατότητες και την ποιότητα της ζωής των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.

«Όταν η αντιπολίτευση δια του προέδρου της του Αντώνη Σαμαρά προσφέρει συναίνεση και συνεργασία για να διευκολύνει την Ελλάδα να ξεπεράσει τα δύσκολα» σχολιάζει ο κ. Στυλιανίδης, «δεν είναι σωστό ο πρωθυπουργός να κοιτάει και να αναζητάει ευθύνες και να αφορίζει όλη την προηγούμενη περίοδο, ταυτίζοντας την Νέα Δημοκρατία με ό,τι δεινό ήρθε στην χώρα».

Ο βουλευτής Ροδόπης σημείωσε πως αυτή η στάση εκτός από άδικη και απαράδεκτη, υπονομεύει την εθνική ενότητα, την εθνική συνεννόηση και το εθνικό μέτωπο που αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να συσταθεί.

«Η δική μας αντιπρόταση», τόνισε «έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Η οικονομία είναι μια ολοκληρωμένη ενότητα πολιτικής, τα προβλήματα δεν δημιουργήθηκαν την τελευταία πενταετία, προϋπήρχαν και άρχισαν να εμφανίζονται από τότε που η χώρα ενετάχθη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα».

Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε υγιή ταμεία τα οποία όμως άρχισαν να παθαίνουν ζημιές από τους υπερβολικούς δανεισμούς και την σπατάλη του δημόσιου τομέα. «Αν αποφασίσουμε να αναδείξουμε όσα πρέπει να αναδειχθούν, θα αποδυναμωθεί πλήρως η διεθνής θέση και εικόνα της χώρας μας», είπε με νόημα και πρόσθεσε:

«Εμείς κατηγορούμεθα ότι την περίοδο 2004-2009 αυξήσαμε το δημόσιο χρέος κατά 80 δισεκατομμύρια. Τα 70 δισεκατομμύρια από αυτά προέρχονται από αποφάσεις και πολιτικές του παρελθόντος, είναι οι συμβάσεις που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σημίτη για εξοπλιστικά προγράμματα, οι συμβάσεις στον τομέα της υγείας, οι τόκοι από τον υπερβολικό δανεισμό της προηγούμενης περιόδου και βεβαίως μια σειρά από σπατάλες στον δημόσιο τομέα τις οποίες κληθήκαμε στην συνέχεια να διαχειριστούμε».

«Την περίοδο που εμείς διαχειριστήκαμε την οικονομία αντιμετωπίσαμε με αποτελεσματικότητα μια πετρελαϊκή κρίση χωρίς να κλονιστούν τα φτωχά και μεσαία εισοδήματα, αντιμετωπίσαμε επίσης τις αρχές της οικονομικής κρίσης που ήταν μια χρηματοπιστωτική κρίση όπου και πάλι προστατεύτηκαν τα αδύναμα εισοδήματα. Εντέλει αυτό το οποίο παραδώσαμε σε σχέση με αυτό το οποίο παραλάβαμε ήταν πολύ διαφορετικό, είχαμε πετύχει παρά την διεθνή οικονομική συγκυρία που ήταν αρνητική να μειώσουμε την ανεργία από το 11% στο 8,6%, να κρατήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης στην πρωτοπορία της ευρωζώνης με πάνω από 5% και να επιδείξουμε αντοχές στις πιέσεις που δεχόταν η πραγματική οικονομία από την διεθνή συγκυρία».

Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ από την στιγμή που ανέλαβε την κυβέρνηση ήξερε ότι το δημόσιο έλλειμμα κινείται στο ποσοστό του 6% με προοπτική να φτάσει το 9,1%, «άλλωστε εάν εφαρμόζονταν τα μέτρα που είχαμε προγραμματίσει αυτό θα συνέβαινε», είπε και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΤΑΚ το οποίο αναβλήθηκε για ένα χρόνο, τους φόρους των σκαφών πολυτελείας, την νομιμοποίηση των ημυπαίθριων, την απόσυρση και μια σειρά από τέτοιου είδους μέτρα τα οποία υπολογίζονταν ότι θα αποφέρουν ως τον Μάρτιο του 2010 πάνω από 4 δισεκατομμύρια.

«Αντί να αξιοποιήσει αυτά τα μέτρα το ΠΑΣΟΚ τα ανέβαλλε για τον επόμενο χρόνο προκειμένου να συκοφαντήσει την κυβερνητική περίοδο της ΝΔ και να εμφανίσει τα αποτελέσματα των μέτρων ως δικά του αποτελέσματα. Μίλησε ανοιχτά νομίζοντας ότι δεν παρακολουθείται από τους διεθνής κερδοσκόπους. Αυτό έγινε η αιτία η εικόνα της χώρας μας να κλονιστεί, διότι οι διεθνείς κερδοσκόποι ουσιαστικά βρήκαν μοναδική ευκαιρία να χτυπήσουν στην Ελλάδα, ως, θα έλεγα, αχίλλειο πτέρνα της ευρωζώνης με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα σπρέντς δανεισμού πάνω από 300 μονάδες. Δεν έφτασαν πιο ψηλά ποτέ στην ιστορία της Ελληνικής οικονομίας και να δανείζεται η κυβέρνηση 2 δισεκατομμύρια με υπερβολικά υψηλό επιτόκιο όταν αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να τα έχει μέσα από την εφαρμογή των μέτρων της ΝΔ. Έτσι αυτοπαγιδεύθηκε η κυβέρνηση και τώρα τρέχει να διορθώσει τις ζημιές που η ίδια με τις παλινωδίες ή με τον ρεμβασισμό έκανε στο εαυτό της και στην χώρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι για είκοσι μέρες δεν είχαμε γενικούς γραμματείς, δεν είχαμε προσδιορισμένες αρμοδιότητες των υφυπουργών, δεν είχαμε καν γενικό γραμματέα του ΕΣΠΑ όταν 25 δισεκατομμύρια μένουν έξω από την πόρτα μας τα οποία οι πολιτική της ΝΔ τα διασφάλισε για την Ελλάδα. Θεωρώ λοιπόν ότι στη παρούσα συγκυρία δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ έβαλε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό και στην εμπάθεια του να φορτώσει στην παράταξη μας την ευθύνη υπονόμευσε την εκκίνησή του ως νέα κυβέρνηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου θυμίζει εκείνους τους αθλητές που παρότι πήραν σαφές προβάδισμα στην εκκίνηση της κούρσας συνεχώς κοιτούν προς τα πίσω διότι νιώθουν την ανάσα του συναθλητή τους», υπογράμμισε.

Τέλος ο κ. Στυλιανίδης άσκησε κριτική για τις παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με τις πληρωμές των αγροτών: «Θυμίζω ότι άλλες χρονιές τον Δεκέμβριο όλοι οι αγρότες ήταν πληρωμένοι αυτό είχε σαν συνέπεια να κινηθεί η εμπορική αγορά και να συντηρηθούν και οι θέσεις εργασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τώρα τους είπαν ότι θα πάρουν τα χρήματα τους υποτίθεται τον Μάρτη και τώρα τους ξανά λένε ότι τον Μάρτη θα πάρουν προκαταβολή των χρημάτων τους», ενώ αναφέρθηκε στο πάγωμα όλων των προγραμμάτων ΤΕΜΠΜΕ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην καθυστέρηση της εισροής κεφαλαίων από το ΕΣΠΑ και χαρακτήρισε καταστροφικό τον τυχόν επανασχεδιασμό του, αλλά και στο πάγωμα χρηματοδοτήσεων όπως το 12%, αλλά και άλλες επιδοτήσεις που είναι προϊόν του αναπτυξιακού νόμου που ψήφισε η ΝΔ. «Όλα αυτά ουσιαστικά στεγνώνουν την αγορά από ρευστότητα και εντέλει βλάπτουν τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα γιατί κάποιοι που σχεδιάζουν στην Αθήνα βλέπουν ουσιαστικά αριθμούς και δεν βλέπουνε τις ψυχές των ανθρώπων που υπάρχουν πίσω από τους αριθμούς και αυτό είναι ότι πιο καταστροφικό. Έχει τεθεί το ερώτημα από το Σαμαρά προς τον Παπανδρέου, εάν αντιλαμβάνεται ότι με τον τρόπο που πολιτεύεται δείχνει Διεθνές Οικονομικό Ταμείο, αν δηλαδή αντιλαμβάνεται ότι στην θέση των πολιτικών που εκλέγονται από το λαό και οι οποίοι αποφασίζουν με κοινωνική ευαισθησία σπρώχνει ουσιαστικά υψηλόβαθμους τεχνοκράτες υπαλλήλους είτε από τις Βρυξέλες, είτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίοι δεν θα έχουν την ευαισθησία για τα άτομα τα οποία θα θιγούν από αυτά τα μέτρα» και πρόσθεσε πως αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια σώφρονα, υπεύθυνη πολιτική ώστε τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται ναι μεν να στηρίζουν την οικονομία να βγει από τα δύσκολα, αλλά και να μη στερούν πόρους από την ρευστότητα της αγοράς και κυρίως χωρίς να θίγουν τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.