Ανασχηματισμός εσωτερικής καύσης

Δημοσιεύθηκε στις 18/06/2011 στην εφημερίδα «Ο ΧΡΟΝΟΣ» στο δημοσιογράφο Δήμο Μπακιρτζάκη.

Συζητώντας με δημοσιογράφους του Εξωτερικού βλέπω ότι υπάρχει οργανωμένη εκστρατεία σπίλωσης της Ν.Δ., λέει ο υπεύθυνος προγράμματος του κόμματος.

Η Ελλάδα πάντα βασιζόταν και θα βασίζεται σε δύο θεσμικά πόδια. Το ένα λέγεται κυβέρνηση και το άλλο αντιπολίτευση. Αν το ένα πόδι σπάσει το άλλο, τότε πέφτει το σώμα κάτω…

Έντονα κριτικός με όσα συμβαίνουν ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης παρενέβη στον διάλογο του «Χρόνου» για την επόμενη μέρα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης λέγοντας ότι έχουμε μια από τα ίδια, από μια κυβέρνηση που εδώ και 20 μήνες διαβουλεύεται συζητά, διακτινίζεται, κάνει ανακοινώσεις στο διαδίκτυο και το μόνο που δεν κάνει είναι να κυβερνά. «Δεν έχουν πάρει ούτε μια απόφαση που να έχει οδηγήσει σε αποτελέσματα και βλέπετε ότι παρότι έχουν σακατέψει ουσιαστικά το βιοτικό επίπεδο του μέσου και του φτωχού Έλληνα κυρίως. Τα έσοδα δεν αυξάνονται, οι σπατάλες μεγαλώνουν και συνεχώς οδηγούμαστε σε περισσότερα αδιέξοδα, απαξιώνοντας την εικόνα της χώρας και διεθνώς». Ο κ. Στυλιανίδης στην συνέντευξη που ακολουθεί σχολιάζει την επόμενη μέρα από την οπτική της Νέας Δημοκρατίας και εύχεται να συμπεριφερθούν ως ώριμοι άνθρωποι κι όχι ως παιδιά.

 

Ο λαός που βγήκε στους δρόμους έδωσε ένα σαφές μήνυμα και στα δύο μεγάλα κόμματα, συνέβησαν όλα αυτά που συνέβησαν, το ένα κόμμα να κατηγορεί το άλλο για τις διαρροές, ποιος έκανε τις διαρροές, πώς φτάσαμε μέχρι εκεί, η συναίνεση δεν επετεύχθη και περιμένοντας έναν ανασχηματισμό, βλέπουμε μια από τα ίδια. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

-Να θυμίσουμε πρώτα από όλα ότι ο πρωθυπουργός αυτό-παραιτήθηκε μέχρι τώρα, 3 φορές. Την πρώτη από το δικαίωμα του ή το χρέος του να κυβερνά, αμέσως μετά τις εκλογές, παρά την ισχυρή εντολή που είχε πάρει, γιατί για 6 μήνες παρέλυσε πλήρως το κράτος με αποτέλεσμα να μας οδηγήσει στο αδιέξοδο του μνημονίου. Την δεύτερη φορά κατά την διαδικασία υπογραφής όπου δεν έκανε την διαπραγμάτευση που όφειλε να κάνει, προκειμένου να κατοχυρώσει τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, όπως έκαναν οι αντίστοιχοι συνάδελφοι του στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Την τρίτη φορά με έναν πρωτότυπο τρόπο, υποβάλλοντας την παραίτηση του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάνοντας την παραδοχή ότι η μέχρι τώρα πολιτική του απέτυχε και ότι πρέπει να υποδείξουμε από κοινού έναν άλλον πρωθυπουργό, ο οποίος θα μπορέσει να διορθώσει τα λάθη που έκανε ο … κ. Παπανδρέου τους προηγούμενους 20 μήνες. Αυτό είναι μια διεθνής πρωτοτυπία η οποία έχει καταλάβει την θέση που της αξίζει στο βιβλίο Γκίνες και νομίζω ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αγανάκτηση στους Έλληνες πολίτες.

Είναι η γνωστή διαρροή, όπου το ΠΑΣΟΚ το λέει με διαφορετικό τρόπο, εσείς από πλευράς σας με διαφορετικό…

-Αυτά που σας λέω είναι γεγονότα, δεν τα λέω εγώ. Ο ίδιος ο κ. Πεταλωτής, στις δημόσιες δηλώσεις του το μεσημέρι της ίδιας μέρας, είχε πει ότι ο Παπανδρέου πρότεινε να παραιτηθεί από την θέση του πρωθυπουργού και να υποδείξει άλλον, τα συμπεράσματα είναι του κόσμου που μας ακούει.

Μας θλίβει μια τέτοια ώρα που ο κόσμος περίμενε τους αρχηγούς να βγουν και να πουν τι γίνεται, να τηλεφωνούνται οι αρχηγοί και να τα λένε μεταξύ τους 20 λεπτά.

-Νομίζω ότι υποστηρίζετε τις προσεγγίσεις της κ. Μπακογιάννη, που ψάχνει και αυτή μια δικαιολογία γιατί ψήφισε το μνημόνιο.

Η ευθύνη είναι αποκλειστικά αυτών που έχουν αναλάβει να κυβερνήσουν τον τόπο. Ο κόσμος τους εμπιστεύτηκε και τους έδωσε μια εντολή και μάλιστα με θεαματικό ποσοστό επειδή έλεγαν ότι «λεφτά υπάρχουν». Αυτοί εδώ και 20 μήνες διαβουλεύονται, συζητούν, διακτινίζονται, κάνουν ανακοινώσεις στο διαδίκτυο και τα λοιπά, το μόνο που δεν κάνουν είναι να κυβερνούν. Δεν έχουν πάρει ούτε μια απόφαση που να έχει οδηγήσει σε αποτελέσματα και βλέπετε ότι παρότι έχουν σακατέψει ουσιαστικά το βιοτικό επίπεδο του μέσου και του φτωχού Έλληνα κυρίως, τα έσοδα δεν αυξάνονται, οι σπατάλες μεγαλώνουν και συνεχώς οδηγούμαστε σε περισσότερα αδιέξοδα, απαξιώνοντας την εικόνα της χώρας και διεθνώς.

Άρα και η ΝΔ από την πλευρά της δεν ήθελε συνεργασία, την βόλευε αυτή η κατάσταση, απλώς έθεσε πολλούς όρους…

-Αυτό από πού το συμπεράνατε δηλαδή; Αυτό ήταν ο μόνος όρος, να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός και ο ίδιος μάλιστα όχι μόνο τον απεδέχθη, αλλά ισχυρίστηκε εκ των υστέρων ότι και ο ίδιος το πρότεινε. Δηλαδή μόνος του ομολόγησε ότι δεν μπορεί να είναι άλλο πρωθυπουργός. Μετά βέβαια μεσολάβησαν κάποιες συναντήσεις εκεί με την οικογένεια, με το κόμμα και τα λοιπά και άλλαξαν οι θέσεις του πρωθυπουργού, πράγμα το οποίο για μένα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση γιατί όταν νιώθεις ότι δεν έχεις έναν ηγέτη που αυτοπροσδιορίζεται, τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο τραγικά από όσο φανταζόμασταν…

Ο κόσμος πιστεύει ότι ούτε η ΝΔ έχει μια άλλη εναλλακτική πρόταση.

-Αυτό γιατί το λέτε; Την Καθημερινή της Κυριακής δεν την διαβάσατε; Εδώ έχει η ΝΔ αυτή την στιγμή με αυτή την κρίση και μέσα σε 1,5 χρόνο να προηγείται 4 μονάδες, δηλαδή τι άλλο πρέπει να γίνει για να πειστούμε ότι πρέπει να αρχίσει να προβάλλει στο βάθος του ορίζονται η εναλλακτική πρόταση;

Είδαμε και την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά που πήγε στην Ευρώπη και εισέπραξε πολλά όχι, είδαμε τον Σαρκοζί που αντί να στηρίξει τον Σαμαρά, στηρίζει μάλλον τον Γιώργο Παπανδρέου, κάποια πράγματα περίεργα που συμβαίνουν…

-Αυτό είναι το πολιτικό παιχνίδι και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Η κάθε πλευρά εκπροσωπεί τα δικά της συμφέροντα, ο κ. Σαρκοζί ή η κ. Μέρκελ είναι εύλογο να προσπαθούν να κατοχυρώσουν τα συμφέροντα των δανειστών και τα συμφέροντα της Ευρωζώνης. Εμείς από την δική μας πλευρά βεβαίως ενδιαφερόμαστε για την ευρωζώνη, σεβόμαστε τους δανειστές, αλλά πρωτευόντως έχουμε υποχρέωση να κατοχυρώσουμε τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών που μας εκλέγουν. Αν ο κ. Πρωθυπουργός το ξέχασε αυτό και θέλει πρώτα να ικανοποιεί τους δανειστές και μετά τους πολίτες που τον εκλέγουν, είναι δικό του ζήτημα. Δεν μας αφορά όμως. Ο ελληνικός λαός που το βλέπει, βγαίνει στις πλατείες.

Ο ανασχηματισμός θα φέρει τίποτα νέο;

-Ένα σχόλιο για τον ανασχηματισμό που θα μπορούσα να κάνω είναι ότι «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Ποια είναι η σοβαρή μεταβολή; Καμία σοβαρή μεταβολή δεν βλέπω. Δεν νομίζω ότι προσθέτει κάτι, τα ίδια πρόσωπα σε διαφορετικούς ρόλους. Είναι ένας ανασχηματισμός εσωτερικής καύσης. Ο κ. Παπανδρέου ήταν παραιτημένος για περίπου 12 ώρες, αποφάσισε να άρει την παραίτηση του, στην συνέχεια είδε τους 16 να διαφοροποιούνται, έκανε ένα deal με τον κ. Βενιζέλο οι 16 να μην αρχίσουν να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο, εν πάση περιπτώσει προσπάθησε να κρατήσει την εσωτερική του ισορροπία, αλλά είναι εγκληματικό το εσωκομματικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, να γίνεται θεσμικό – οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Είναι τραγικό αυτό. Αντί να δώσουν λύση στα προβλήματα, κοιτούν πώς τις δικές τους ανησυχίες και αγωνίες να τις κάνουν ζητήματα της χώρας, δεν είναι σοβαρή κατάσταση αυτή.

Αυτό είχε γίνει σε πολλούς ανασχηματισμούς, που ο κόσμος περίμενε άλλους και ήλθαν διαφορετικά τα πράγματα. Αυτό που μας καίει είναι η επόμενη μέρα και ποια είναι;

-Η ΝΔ αυτά τα συμπτώματα των δυσκολιών είχε αρχίσει να τα εμφανίζει μετά από 5 χρόνια ανατρεπτικής διακυβέρνησης ανατρεπτικής και λέω κυριολεκτικά ανατρεπτικής και σας θυμίζω ορισμένα παραδείγματα. Δεν πέρασε το σχέδιο Ανάν, προχώρησε την διπλωματία των αγωγών, είπαμε «όχι» στο Βουκουρέστι στην υπερδύναμη για να κατοχυρώσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές και πετύχαμε ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο της ευρωζώνης. Ολοκληρώσαμε μεγάλα έργα υποδομής, κάναμε αποκρατικοποιήσεις 9,5 δις ευρώ και όταν αρχίσαμε να συγκρουόμαστε με διάφορα συμφέροντα περίεργα εσωτερικά και εξωτερικά, ξαφνικά άρχισαν να καίγονται τα δάση και να φλέγεται η Αθήνα...

Τώρα τι περιμένετε;
-Δεν περιμένω τίποτα. Η κυβέρνηση αγόρασε τον καλοκαιρινό χρόνο των διακοπών, για να συνεχίσει την παλιά της συνήθεια. Θα πάμε ως το φθινόπωρο, αν καταφέρουν να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο θα κερδίσουν αυτό τον χρόνο. Όταν αρχίσει η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου το μισό ΠΑΣΟΚ θα δέρνει το άλλο μισό γιατί θα πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις τις οποίες δεν πιστεύουν, ούτε πίστεψαν ποτέ.

Πιστεύετε ότι αυτό το διάστημα δεν θα μπορέσει να τα βάλει με τις ΔΕΚΟ, με τα δικά της παιδιά, δεν θα μπορέσει να κάνει κάποιες τομές;

-Δεν μπορεί να τα βάλει με το ΠΑΣΟΚ, διότι ο σκληρός πυρήνας του ΠΑΣΟΚ είναι ο κ. Φωτόπουλος και όλοι συν αυτώ οι οποίοι αυτή την στιγμή διαχειρίζονται με κρατική νοοτροπία, το ελληνικό δημόσιο. Περί αυτού πρόκειται και αυτό που κάνουν τώρα και είναι κακό για την χώρα, είναι ότι βγαίνουν έξω στο διεθνή περίγυρο και σπιλώνουν και την αξιωματική αντιπολίτευση. Εγώ πριν από λίγο συζητούσα με τους New York Times, με τον διευθυντή της οικονομικής σελίδας ενώ έδωσα και μια συνέντευξη στην μεγαλύτερη Γερμανική εφημερίδα που πουλάει 1,5 εκ. φύλλα την ημέρα. Διαπίστωση μου είναι, συζητώντας με τους δημοσιογράφους του εξωτερικού αλλά και με συναδέλφους αδελφών κομμάτων και στην Αμερική και στην Ευρώπη, ότι εδώ υπάρχει ένας οργανωμένος μηχανισμός σπίλωσης της ΝΔ. Έφτασαν να πείσουν τον επιτυχημένο πρωθυπουργό της Βαυαρίας κ.Στόϊμπερ ότι εμείς οργανώνουμε τις κινητοποιήσεις στην πλατεία. Μέχρι εκεί έφτασαν.

Δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα πάντα βασιζόταν και θα βασίζεται σε δύο θεσμικά πόδια. Το ένα λέγεται κυβέρνηση και το άλλο αντιπολίτευση. Αν το ένα πόδι σπάσει το άλλο, τότε πέφτει το σώμα κάτω. Αυτό κατήγγειλε στην κοινοβουλευτική ομάδα ο Αντώνης Σαμαράς όταν είπε ότι αισθάνεται αηδία για την σπίλωση που υφίσταται η παράταξη μας στο εξωτερικό από τα κυβερνητικά στελέχη. Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα να μονοπωλήσει την συζήτηση με τον διεθνή παράγοντα. Αυτό κάνει κακό στα εθνικά συμφέροντα, θα πρέπει να το καταλάβουν και επιτέλους να συμπεριφερθούν ως ώριμοι άνθρωποι και όχι ως μικρά παιδιά. Η κυβέρνηση δεν είναι παιχνίδι.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
6 Απρίλιος 2020 - 7:44μμ

Άμεση παρέμβαση Ε. Στυλιανίδη στον διοικητή του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέτζο για τις αγροτικές ζημιές στη Ροδόπη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο είχε σήμερα νωρίς το πρωί ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.