Το Νέο Σύνταγμα γέφυρα προς τη νέα εποχή

Το Νέο Σύνταγμα γέφυρα προς τη νέα εποχή
Του Ευριπίδη Στυλιανίδη
Δρ. Συνταγματικού Δικαίου Παν/μίου Αμβούργου
Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, τ. Υπουργού

*Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής" στις 21/08/2011

Το Σύνταγμα της χώρας είναι η συμπυκνωμένη θεσμική έκφραση της πολιτιστικής και εθνικής μας ταυτότητας. Δεν εκφράζει, ή τουλάχιστον δεν πρέπει να εκφράζει, τη συγκυριακή πολιτική ισορροπία, αλλά τη διαχρονική αποτύπωση του αξιακού κώδικα, στον οποίο πιστεύει η κοινωνία και το έθνος μας. Για αυτό και η Αναθεώρησή του δεν πρέπει να βλέπει ως ορίζοντα τις επόμενες εκλογές αλλά τις επόμενες γενιές.

Τα ζητήματα πολιτικής αναποτελεσματικότητας ή ανεπάρκειας των Κυβερνήσεων είναι λάθος να αποδίδονται στο Σύνταγμα. Το τελειότερο Σύνταγμα μπορεί να αποδομηθεί από μία ηγεσία, που δεν το σέβεται και το χρησιμοποιεί καταχρηστικά, ενώ ένα μέτριο Σύνταγμα μπορεί να αναδειχθεί σε πολύτιμο θεσμικό εργαλείο στα χέρια μία υπεύθυνης, σώφρονος και αποτελεσματικής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας.

Άρα κάθε αναθεωρητική διαδικασία είναι επιτυχής, όπως και η πρόσφατη συνταγματική μας ιστορία αποδεικνύει, όταν προωθεί τη θεσμική λογική και όχι όταν βυθίζεται στη νοοτροπία του νομικισμού και στις μικροκομματικές ισορροπίες των εντυπώσεων, που συνήθως εκδηλώνονται κατά την τρέχουσα νομοθετική διαδικασία.

Στην εποχή μας οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα τρέχουν γρηγορότερα από την πολιτική και τα κράτη. Ακόμη και κοινοί νόμοι είναι ξεπερασμένοι την ώρα που ψηφίζονται. Αυτό δεν πρέπει όμως να επηρεάζει το συνταγματικό νομοθέτη, ο οποίος έχει άλλο ρόλο:

Πρώτον, να προστατεύει τον διαχρονικό κώδικα αρχών και αξιών του λαού και του έθνους μας και,δεύτερον, να συμβάλει στον προσδιορισμό του στρατηγικού μας προσανατολισμού, διευκολύνοντας και όχι φρενάροντας δογματικά την προσέγγισή του.

Τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, για να πετύχουν αυτή την ταχύτητα και την ευελιξία, προτίμησαν, κατά κανόνα, να ελαστικοποιήσουν, να διευκολύνουν και να επιταχύνουν την αναθεωρητική διαδικασία. Η Ελλάδα, μετά το 1975, λόγω των ιστορικών της περιπετειών και της πολιτιστικής της ιδιαιτερότητας, προστάτευσε τον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος και επιβράδυνε την αναθεωρητική διαδικασία, διότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γνώριζε, πως πολύ εύκολα οι πολιτικές μας δυνάμεις θα μπορούσαν την κορυφαία θεσμική διαδικασία να την μεταβάλουν σε τρέχουσα κομματική αντιπαράθεση, χωρίς μάλιστα να έχει αναπτυχθεί κουλτούρα συνεργασίας.

Ωστόσο, το Σύνταγμα του 1975 είναι το καλύτερο και μακροβιότερο ίσως Σύνταγμα της πατρίδας μας, επειδή προστάτευσε την ευελιξία του. Δεν κλείστηκε σε λεπτομέρειες. Δεν επέβαλε ιδεολογικά καλούπια. Διασφάλισε έξυπνα την προσαρμοστικότητά του πολιτειακού και απολιτικού μας συστήματος στις εξελίξεις, δείχνοντας θεσμική εμπιστοσύνη στον εκάστοτε κοινό νομοθέτη, που εκφράζει κάθε φορά τη λαϊκή βούληση. Ήταν ένα Σύνταγμα, που έπλασε την μεταπολιτευτική πολιτική κουλτούρα και διευκόλυνε τη σημερινή ευρωπαϊκή προοπτική.

Δυστυχώς, τα επόμενα Συντάγματα, του 1986, του 2001 και του 2007, προσδιορίστηκαν, παρά τα όποια θετικά τους, από τη βουτιά στο νομικισμό και στη λεπτομέρεια, που σύντομα ξεπεράστηκε από τη νέα συγκυρία και κυρίως από την ατολμία να κάνουν θεσμικές ανατροπές (πχ. άρθρο 16 για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια), που θα μπορούσαν να προσδώσουν μία νέα δυναμική στην οικονομία μας, μία νέα προοπτική στην πολιτεία και μία νέα νοοτροπία στην κοινωνία μας.

Η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ να ανοίξει έγκαιρα, πριν από τη λήξη του θεσμικού χρόνου, η συζήτηση για μία νέα Αναθεώρηση είναι εξαιρετικά σημαντική για τους εξής λόγους:

  • Η χρονική απόσταση από τον δυνατό θεσμικό χρόνο να αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα, οπλίζει τα πολιτικά κόμματα με την απαιτούμενη ψυχραιμία και την απαραίτητη ευθύνη, ώστε να λειτουργήσουν κατά το δυνατόν απελευθερωμένα από τη λογική του πολιτικού κόστους ή οφέλους, υποτάσσοντας ένα θεσμικό και στρατηγικό διάλογο στην μικροκομματική αντιπαράθεση. Αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερες αποφάσεις.
  • Οι διεθνείς αλλαγές, η αναγκαστική μετεξέλιξη της Ευρώπης και η εθνική κρίση διευκολύνουν τη λήψη ρηξικέλευθων αποφάσεων, που πριν από λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητες για κάποιες πολιτικές δυνάμεις (πχ. μικρότερο και καλύτερο κράτος).
  • Η ολοκλήρωση ενός σημαντικού ιστορικού κύκλου της μεταπολίτευσης δημιουργεί την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τον προσανατολισμό μας ως χώρα, ως οικονομία, ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα. Η Αναθεώρηση θα βάλει τις σύγχρονες θεσμικές βάσεις για τη Νέα Μεταπολίτευση, συνυπολογίζοντας τα νέα δεδομένα, τους νέους κινδύνους, τις νέες ευκαιρίες και τις νέες δυνατότητες της Ελλάδος και των Ελλήνων.

Άλλωστε, η πατρίδα μας αναγεννήθηκε κάθε φορά μέσα από τις μεγάλες κρίσεις, που αφύπνισαν τους Έλληνες και ανέδειξαν τις νέες κατάλληλες ηγεσίες, βάζοντας τις βάσεις για τη νέα εποχή, που ήδη ξεκίνησε.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».