Το νέο άνοιγμα της οικονομικής μας διπλωματίας στον Εύξεινο Πόντο και την Κασπία

Μετά το επιτυχημένο άνοιγμα της Ελλάδος στα Βαλκάνια, η Οικονομική μας Διπλωματία έχει ήδη δρομολογήσει δύο νέα στρατηγικά ανοίγματα στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και της Κασπίας και τη Μεσογειακή αγορά, τον αραβικό κόσμο, το Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου.

Την ώρα που στα Βαλκάνια το ελληνικό δίκτυο ισχυροποιείται και στρέφεται προς τις υπηρεσίες, στη Μαύρη Θάλασσα δίδεται έμφαση στον τομέα της ενέργειας ενώ στον αραβικό κόσμο στόχευσή μας είναι εκτός από την ενέργεια οι κατασκευές, ο τουρισμός, το εξαγωγικό εμπόριο καθώς και η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.
Η σηματοδότηση της παρευξείνιας παρουσίας μας έγινε πριν ενάμιση χρόνο από τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή με την επίσημη επίσκεψη του στην Μόσχα και την μεγάλη επιχειρηματική αποστολή που ακολούθησε (170 επιχειρήσεις).

Η δυναμική ελληνική Προεδρία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) με τη διοργάνωση 7 Διυπουργικών Επιτροπών, ενός Επιχειρηματικού Forum και μίας Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης έδωσε νέα ώθηση στις σχέσεις μας, αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο της χώρας μας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στην προσέγγιση που επιχειρείται από τις χώρες αυτές με την Ευρώπη. Η συμβολή της Ελλάδος υπήρξε καταλυτική για την ανάπτυξη της πολιτικής νέας Ευρωπαϊκής Γειτονίας η οποία αναμένεται να προβλέπει και χρηματοδοτικά εργαλεία για τις χώρες της περιοχής κυρίως για την Αρμενία, τη Γεωργία και το Αζερμπαιτζάν.

Ο ρόλος της χώρας μας εκτιμήθηκε από όλες τις πλευρές και κεφαλοποιήθηκε πολιτικά με την εκλογή για πρώτη φορά ενός Έλληνα Πρέσβη στη θέση του  Γενικού Γραμματέα ενός διεθνούς πολιτικοοικονομικού οργανισμού όπως ο ΟΣΕΠ σχεδόν ομόφωνα.

Με την πρόσφατη επίσκεψη μας στην Αρμενία ολοκληρώνουμε μία σειρά επισκέψεων σε όλες τις χώρες της περιοχής ενισχύοντας σε όλα τα επίπεδα τις διμερείς μας σχέσεις.

Ο νέος ρόλος της Ελλάδος, μας εξελίσσει από χώρα κατανάλωσης σε χώρα διακίνησης ενέργειας μέσω των αγωγών που δρομολογούμε ή κατασκευάζουμε στη χώρα μας (πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αγωγός φυσικού αερίου Μπακού/ Αζερμπαϊτζάν, Καρατσάμπει/ Τουρκία, Κομοτηνή-Πρέβεζα/ Ελλάδα, Οτράντο/ Ιταλία και Δυτικά Βαλκάνια).

Στην καρδιά αυτής της αγοράς η Αρμενία αποτελεί πολύτιμο πολιτικό και οικονομικό εταίρο, χρήσιμο τόσο για την παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς των εξελίξεων όσο και για την προώθηση στο μέλλον των προϊόντων μας στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Ελλάδα αποτελεί ήδη τον πρώτο επενδυτή στη φίλη χώρα έχοντας ξεπεράσει σε άμεσες επενδύσεις τα 450 εκατ. δολάρια. Το πρόσφατο ταξίδι μας στην περιοχή συμπληρώνει τις επισκέψεις μας, που προηγήθηκαν σε Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανία και Ρωσία και θέτει τις βάσεις για νέες συνεργασίες που θα αξιοποιούν την στενή ιστορική και πολιτισμική σχέση Ελλήνων και Αρμενίων.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε από όλες τις συναντήσεις που έλαβαν χώρα με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό, το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τους Υπουργούς καθώς και από το πρωτόκολλο που υπεγράφη στο πλαίσιο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής.

Δημοσιέυτηκε στην εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ στις 7/4/2009


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.