Τα μεικτά πανεπιστήμια

Τα μεικτά πανεπιστήμια

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής στις 08/04/2012

Του Ευριπιδη Στυλιανιδη*

Αν η πατρίδα μας είχε σήμερα τη δυνατότητα να προσελκύσει για σπουδές 100.000 ξένους φοιτητές με δίδακτρα από συγκεκριμένες αγορές-στόχους, θα συντελούνταν ραγδαίες ανατροπές σε όλα τα επίπεδα: στην οικονομία θα εδημιουργείτο αυτομάτως μια νέα πηγή πλούτου, πιο ισχυρή από τον τουρισμό. Στην παιδεία θα εδημιουργείτο ευρωστία και νέα ποιότητα. Στον τουρισμό θα διαμορφωνόταν μια καινούργια δυναμική αγορά. Στην εξωτερική πολιτική θα ενισχυόταν το σύγχρονο φιλελληνικό ρεύμα και η ελληνική παιδεία θα ανακτούσε τη διεθνή λάμψη της.

Αυτόν τον εθνικό στόχο διεθνοποίησης της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού και μετεξέλιξης της Ελλάδας σε παγκόσμιο εκπαιδευτικό κέντρο έπρεπε να επιδιώκει και να επιτυγχάνει με την εξωστρέφειά του το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Δυστυχώς, όμως, 38 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, οι ιδεοληψίες και η συντηρητική καθήλωση αναδεικνύουν κυρίαρχη τη δύναμη της αδράνειας και μάλιστα τη στιγμή που οι γύρω μας μάς προσπερνούν με απίστευτες ταχύτητες (Βουλγαρία, Τσεχία, Τουρκία, Κύπρος). Ο κλονισμός αυτής της κατάστασης επιδιώχθηκε με την απόπειρά μας να δημιουργήσουμε άμιλλα, σπάζοντας το κρατικό μονοπώλιο στην ανωτάτη εκπαίδευση. Προτείναμε την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη δημιουργία μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου. Η ακύρωση της αναθεώρησης έγινε αιτία η Ελλάδα να χάσει ακόμη μια πολύτιμη δεκαετία, καθηλώνοντας το σημαντικότερο ίσως εργαλείο που διαθέτει στον διεθνή ανταγωνισμό και δεν είναι άλλο από τη διαχρονική της παιδεία και τον πολιτισμό.

Αυτό που χρειάζεται, επομένως, στον χώρο της ανωτάτης εκπαίδευσης είναι ένα δημιουργικό και ρεαλιστικό σοκ. Μια πολιτική που θα ταρακουνήσει τα κατεστημένα, θα προκαλέσει την αγορά και θα εμπνεύσει το επιστημονικό δυναμικό του Ελληνισμού τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων. Μια τέτοια πρόταση είναι το μεικτό πανεπιστήμιο.

Σε αυτό το περιβάλλον της αδράνειας, της ιδεοληψίας και του μαρασμού, η πρόταση για μεικτό πανεπιστήμιο προβάλλει ως μια νέα ριζοσπαστική πολιτική που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Τι σημαίνει, όμως, μεικτό πανεπιστήμιο; Είναι ένας νέος τύπος νομικού προσώπου, που δεν είναι ούτε ΝΠΔΔ ούτε ΝΠΙΔ, αλλά πανεπιστημιακό νομικό πρόσωπο (ΠΝΠ). Το κράτος διατηρεί τον έλεγχο του κατέχοντος το 51% της κυριότητας και προσδιορίζοντας τον ελεγκτικό του ρόλο σύμφωνα με το Σύνταγμα. Δίδεται η δυνατότητα σε κάποια κυρίως νέα πανεπιστήμια της περιφέρειας, αφού αποτιμηθεί η αξία τους, να επιτρέψουν στον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει στο ίδρυμα σε ποσοστό 49% με δυνατότητα παραχώρησης όμως και της διοικητικής ευθύνης (management) εφ’ όσον επενδύσει ανάλογο κεφάλαιο. Με την πολιτική αυτή θα επενδυθεί φρέσκο κεφάλαιο στα ελληνικά ΑΕΙ και μάλιστα από την αγορά, την κοινωνία και τα διάφορα εθνικά και διεθνή ιδρύματα και funds, με άμεσες συνέπειες στον εκσυγχρονισμό της ανωτάτης εκπαίδευσης και στην ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας. Θα οργανωθεί μέσα από τη συνεργασία ιδιωτών και πολιτείας μια ολοκληρωμένη και επιθετική πολιτική προσέλκυσης ξένων φοιτητών με δίδακτρα στην Ελλάδα (εμπόριο και διαφήμιση, διευκόλυνση φοιτητικής βίζας), που θα επιτρέπει σε πολιτεία και πανεπιστήμια να εγγυώνται στην πράξη τη δημόσια δωρεάν και ποιοτική παιδεία για τους Ελληνες φοιτητές.

Με τα μεικτά πανεπιστήμια δεν χάνουμε άλλο χρόνο ώς τη νέα συνταγματική αναθεώρηση, ξεκινάμε τώρα. Σώζουμε από τον μαρασμό και αναζωογονούμε τα περιφερειακά ιδρύματα, που η πολιτεία θα αναγκασθεί κάποια στιγμή ίσως και να τα κλείσει. Ενεργοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα. Στηρίζουμε την περιφερειακή ανάπτυξη, την ουσιαστική έρευνα και τη βελτίωση της ποιότητας της παιδείας. Προστατεύουμε τη δωρεάν παιδεία των Ελλήνων στην πράξη.

Τα μεικτά πανεπιστήμια μπορούν να λειτουργήσουν ως σωτήριος καταλύτης στον χώρο της ανωτάτης εκπαίδευσης, καθιστώντας την Ελλάδα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.

*Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι βουλευτής Ροδόπης, γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.