"Τα εθνικά θέματα μεγαλύτερη απειλή απ' την οικονομία"

"ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠ' ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"

Είναι επώδυνο για ένα λαό από τον πλούτο να επιστρέφει στη φτώχια και απ' την ευημερία και την ανάπτυξη στην ανέχεια και την ύφεση. Η οικονομία όμως είναι κύκλος που ολοκληρώνεται και πάντα επιστρέφει στην κορυφή.
Ο αγώνας είναι να στηριχθεί τη δύσκολη περίοδο η κοινωνία και να προστατευθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας, ώστε να ανακάμψει γρήγορα η κατάσταση, χωρίς ανέκκλητες βλάβες για το μέλλον.
Αυτό που είναι απολύτως απειλητικό για τη χώρα μας, είναι το άνοιγμα ή το επώδυνο κλείσιμο σ' αυτή τη συγκυρία, ενός εθνικού ζητήματος, σε μια στιγμή που η διεθνής μας αξιοπιστία είναι κλονισμένη, η διαπραγματευτική μας δυνατότητα μειωμένη, η οικονομία μας αποδυναμωμένη και η εξωτερική μας πολιτική αμήχανη, ενώπιον νέων αναζητήσεων λόγω των απρόβλεπτων διεθνών ανακατατάξεων.
Ο νεοοθωμανικός αναθεωρητισμός του Τ. Ερντογάν δεν αποσκοπεί μόνο στον αποπροσανατολισμό της εσωτερικής κοινής γνώμης, όπως εύκολα κάποιοι αναλύουν στην Αθήνα. Απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα και προειδοποιεί για την αποφασιστικότητά του να μεταφέρει στα δυτικά τη φωτιά της ανατολής, αν απειληθεί η ακεραιότητα της χώρας του. Εκ των πραγμάτων μια τέτοια αντίδραση προσκρούει ευθέως στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, όσο καλή διάθεση κι αν υπάρχει στις διμερείς σχέσεις, και δημιουργεί κινδύνους διευρύνοντας την ατζέντα των τουρκικών παράλογων απαιτήσεων σε βάρος της Ελλάδας.
Η ευθεία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάννης από την τουρκική ηγεσία δεν κλονίζει απλά την πιο στέρεη και μακρά συνθήκη ειρήνης στην περιοχή, αλλά ανοίγει και νέες παράλογες θεματικές στην τουρκική ρητορική που αφορούν στο Αιγαίο, τα ελληνικά νησιά, την ΑΟΖ, ακόμα και τη Θράκη, όπου αθόρυβα και συστηματικά επιδιώκεται απ’την Τουρκία μια μορφή "ιδιότυπης συνδιοίκησης" μέσα από την εκλογική, πολιτική, οικονομική και θρησκευτική χειραγώγηση της μουσουλμανικής μειονότητας. Αυτού του τύπου οι ωμές παρεμβάσεις δηλητηριάζουν τη σχέση μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων και απειλούν το μοντέλο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας που θεμελίωσε στην περιοχή η σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία.
Δεν είναι καθόλου τυχαία γεγονότα:

  • Η επανεμφάνιση στη Θράκη του εθνικιστικού κόμματος DEB, του παντουρκιστή ανεξάρτητου βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ στις Ευρωεκλογές του 2014 που βγήκε πρώτο στους νομούς Ροδόπης (42%) και Ξάνθης (26%).
  • Η διοργάνωση στις 14 Μαΐου 2014 (επέτειος ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό) συνεδρίου της FUEN (Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα Μειονοτικών Κομμάτων) στην Κομοτηνή, παρουσία φιλοσκοπιανών της ελληνικής Μακεδονίας, Τσάμηδων, Μουσουλμάνων της Δωδεκανήσου ή ισλαμιστών μεταναστών από τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα.
  • Η συστηματική προσπάθεια χειραγώγησης από μηχανισμούς της γείτονος, της εκλογικής συμπεριφοράς της μειονότητας σε αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές, με αποτέλεσμα όχι μόνο περιορισμό της ελευθερίας συνείδησης των Μουσουλμάνων, αλλά και την υπονόμευση της δίκαιης και ισόρροπης εκπροσώπησης των σύνοικων στοιχείων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ροδόπης που εκπροσωπείται μόνο από μειονοτικούς βουλευτές, γεγονός που όσο μετριοπαθείς κι αν είναι, δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας στην πλειονότητα και εγκατάλειψης στο σύνολο του πληθυσμού.

Σ' αυτό το περιβάλλον δεν υπάρχουν για την κυβέρνηση περιθώρια αδιαφορίας ή λάθους. Είναι αναγκαιότητα η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής και η προσεκτική και υπεύθυνη διαχείριση θεμάτων που συνδέονται με την εξωτερική ή την εσωτερική ασφάλεια ή τη δημογραφική ενίσχυση και την αναπτυξιακή θωράκιση των ακριτικών περιοχών.
Γι αυτούς τους λόγους με το νέο βιβλίο μου "Θράκη: το επόμενο βήμα..." των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ, έχω προτείνει τη σύσταση "Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης" στη βάση μιας υπεύθυνης πολιτικής Εθνικής Συνεννόησης, στην αποδοχή της οποίας προσβλέπει η θρακιώτικη κοινωνία.

__________________________________________________________________
*Άρθρο του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη, επ. καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρ. Υπουργού και τ. βουλευτή Ροδόπης

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.