Σύγχρονο Eξωστρεφές Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ

Με νέα αυτοπεποίθηση ξεκινά η ακαδημαϊκή χρονιά. Οι αντικειμενικοί παρατηρητές των εκπαιδευτικών εξελίξεων επισημαίνουν κόντρα στους παραγωγούς ή τους αναπαραγωγούς εντυπώσεων, ότι το έτος που πέρασε σημειώθηκε σημαντική θεσμική αλλά και πραγματική πρόοδος στα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ.

•    Η ψήφιση του Νόμου για την Έρευνα και την Τεχνολογία κατέστησε τα ΑΕΙ συμπρωταγωνιστές και συνδιαμορφωτές της εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία προσθέτοντάς τους έσοδα και από την αγορά.

•    Ο Νόμος για τα μεταπτυχιακά δυνάμωσε την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων επιτρέποντάς τους για πρώτη φορά να αναπτυχθούν στο εξωτερικό ή να ανοίξουν τις πόρτες με δίδακτρα για ξένους φοιτητές καθιστώντας την Ελλάδα σταδιακά Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο. Η σύμπραξη δε με ξένα πανεπιστήμια συμβάλει στη γρήγορη κυκλοφορία της γνώσης και στην ανάδειξη του ποιοτικού ελληνικού επιστημονικού δυναμικού διεθνώς.

•    Ουσιαστικοποιήθηκε η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ με τη δυνατότητα αυτοδύναμων Μεταπτυχιακών.

•    Προχώρησε σημαντικότατα η εσωτερική αξιολόγηση και ξεκινά η εξωτερική, βελτιώνοντας την ποιότητα των δημοσίων ΑΕΙ.

•    Αυξήθηκαν κατά 2.000 τα νέα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και κατά 800 τα νέα μέλη ΕΠ των ΤΕΙ, βελτιώνοντας την αναλογία διδασκόντων διδασκομένων.

•    Ενισχύθηκε κατά 25% ο αριθμός των περιφερειακών Πανεπιστημίων, δυναμώνοντάς τα και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας.

•    Εφαρμόστηκε σ’ όλες τις πτυχές του με επιτυχία ο νέος νόμος-πλαίσιο παρά τις αντιδράσεις κατεστημένων συμφερόντων και ακραίων ομάδων:
Α) Ενισχύθηκε η αυτονομία των ΑΕΙ με σειρά αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν από το Υπουργείο στα ιδρύματα.
Β) Επεβλήθη η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση ευρωπαϊκών και κρατικών κονδυλίων με την εφαρμογή των τετραετών οικονομικών προγραμματισμών.
Γ) Διασφαλίστηκε η εύρυθμη λειτουργία με την θεσμοθέτηση των εσωτερικών κανονισμών.
Δ) Προστατεύθηκε περαιτέρω η αξιοκρατία από τη δημιουργία μικτών εκλεκτορικών σωμάτων για την κρίση νέων διδασκόντων.
Ε) Κατοχυρώθηκε η ελεύθερη επιλογή των φοιτητών με την κατάργηση του μονοπωλίου του ενός συγγράμματος.
ΣΤ) Εδραιώθηκε η δημοκρατία με την εφαρμογή της καθολικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέων διοικήσεων.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Ένα είναι όμως βέβαιο, ότι νικήθηκε μετά από πολλά χρόνια η αδράνεια και η υποβάθμιση. Κινητοποιήθηκαν οι υγιείς δυνάμεις του δημοσίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ και οι μέχρι τώρα σιωπηλές πλειοψηφίες μαζί με την κοινωνία κέρδισαν κατά κράτος τις συντηρητικές δυνάμεις της αδράνειας και της αντίδρασης σε κάθε τι νέο, σε κάθε τι μεταρρυθμιστικό.

Σε 14 ΤΕΙ της χώρας και σε τρία Πανεπιστήμια παρά τις ακραίες αντιδράσεις εκλέχθηκαν νέες διοικήσεις. Σε πολλά Πανεπιστήμια εκλέχθηκαν νέοι πρόεδροι τμημάτων και κοσμήτορες. Δεν απετράπη τελικά καμία εκλογή και κυρίως ολοκληρώθηκε το ακαδημαϊκό έτος χωρίς να χαθεί ούτε ένα μάθημα, ούτε μια εξεταστική περίοδος, όπως άλλες χρονιές.

Η μεταρρύθμιση προχώρησε, γιατί την προστάτεψε η ίδια η βούληση της πλειοψηφίας των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αυτή η προσπάθεια όμως θα πρέπει να συνεχισθεί για να δοθεί οριστική απάντηση σε όλους όσοι πιστεύουν ότι με την κραυγή του πεζοδρομίου και για να στρατολογήσουν νέους οπαδούς, μπορούν να καθηλώνουν τα όνειρα και τις ελπίδες του λαού και της ελληνικής νεολαίας για αλλαγή και μεταρρύθμιση.  

Δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ στις 29/8/2008.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.